Städa köket: Så håller du ditt kök skinande rent!
Hygien och att städa köket så att det håller sig skinande rent är en viktig del av att driva en framgångsrik restaurang. Inarbetade rutiner och kontinuerlig rengöring gör att hygienen ständigt hålls på en hög nivå. Ett strukturerat system för egenkontroller, utbildningar för alla medarbetare och en satsning på hygienkörkort kan definitivt vara investeringar som lönar sig.
Somliga delar av köket bör rengöras varje dag, medan andra klarar sig med en ordentlig rengöring en gång i veckan eller ännu mer sällan. Ta gärna hjälp av checklistor för exempelvis temperaturkontroll, städning och andra åtgärder som sätts upp runtom i köket. Listorna påminner personalen om era städrutiner och gör tillvägagångssättet klart och tydligt. Särskilt när ni har mycket att göra finns det en risk att rengöringsrutinerna hamnar på efterkälken, då är checklistorna en bra hjälp. Upprätta också ett mer grundligt dokument där ni noterar hur ofta olika delar av köket ska rengöras, vilken metod som ska användas, vilket rengöringsmedel som ska användas och hur ofta lokalen ska desinficeras.
Fler investerar i hygienkörkort, för att effektivt städa köket
På senare år har allt fler restauranger valt att utbilda sin personal och låtit dem ta hygienkörkort. Utbildningen som leder fram till ett hygienkörkort är ofta webbaserad och innehåller moduler som mikrobiologi, matförgiftningar, personlig hygien, egenkontroll, lagar och renhållning. En sådan utbildning kan vara en stor hjälp för restaurangchefer som vill driva sin restaurang på ett effektivt vis. När all personal utbildas kan du dessutom säkerställa att alla har samma kompetens och har samma förståelse för varför rengöringsrutinerna är viktiga och hur de ska hanteras.
– Visst kan vem som helst städa och göra rent, men det är stor skillnad mellan att rengöra halvdant och att rengöra på ett effektivt vis som verkligen ger bra resultat på kort tid. Just därför är det i allmänhet en god investering att utbilda sin personal i hygien. Ett hygienkörkort fungerar som en kvalitetsstämpel för restauranger och är i allmänhet en god investering för restaurangägare, säger Fredrik Eriksson.
Använd så få sorters rengöringsmedel som möjligt
En utbildning hjälper medarbetarna att förstå varför det är viktigt att städa köket skinande rent och hur de kan bidra för att nå målet. Bra rutiner i samband med rengöring är långt ifrån en självklarhet, att undvika att ha ringar på sig eller att byta plasthandskar efter varje moment i köket är inte alltid självklart för den som inte har lång vana av att jobba i ett restaurangkök. Samtidigt har utbudet av rengöringsmedel och rengöringsprodukter växt på senare år. Därför är det viktigare än någonsin att använda rätt rengöringsmedel på rätt plats och att inte använda sig av alltför många olika varianter. Satsa på mångsidiga rengöringsmedel som kan användas på flera olika ytor, då minimeras risken för misstag som i värsta fall kan förstöra värdefulla ytor. Rengöringsmedlen är överlag mer koncentrerade och miljöanpassade, vilket förhoppningsvis också innebär att de miljöanpassade rengöringsmedlen blir något billigare framöver.
Egenkontroller är en viktig del i arbetet med att underhålla ett skinande rent restaurangkök, ett verktyg som hjälper er att ständigt hålla köket skinande rent, förebygga hygienproblem och eventuella dunster med hälsovårdsmyndigheterna. Egenkontroller bidrar till att behålla goda renhållningsrutiner.Exakt hur systemet ska utformas och dokumenteras är inte reglerat i någon lagstiftning, men det baseras på god hygien och faro-analys, då man identifierar de hygieniska farozonerna i ett restaurangkök.
Så glöm inte hur viktigt det är att noggrant städa köket!