10 anledningar till att restauranger bör köpa lokalt producerad mat.
Fler och fler restauranger vänder sig till sina lokala grannar för färsk och smakrik mat. Lokal mat finner sin väg in i alla möjliga slags restauranger, från fina krogar till små smörgåsaffärer. Här finns tio anledningar till hur din restaurang kan ta fördel av lokal mat.
1. Är färsk. Ofta har maten en lång resväg och har därför konstruerats och bearbetats för att kunna hålla under långa sträckor. Lokal mat har bara en fraktion av fraktsträckan och bibehåller fortfarande sitt utseende, smak och näringsämnen, utan någon bioteknisk inblandning. Det går inte att säga emot om att mat som ser bra ut är en bra sak, då kunder först äter med sina ögon.
2. Smakar bättre. Alla som har en egen trädgård kan intyga detta faktum. Precis som att hemmagjort bröd slår det som är köpt i affären, grossist grönsaker och frukt går inte riktigt att jämföra med det som odlats i lokala gårdar.
3. Stödjer den lokala ekonomin. Som restaurangägare skadar det aldrig att stödja den lokala ekonomin. Du håller inte bara dina pengarna lokalt, du bygger även upp förhållanden till andra företagare i ditt område. Det är aldrig en dålig tanke.
4. Är bra för att marknadsföra restaurangen. Du kan lägga in termer som gårds-färsk eller lokalt odlad till din meny beskrivning och se hur försäljningen ökar. Har du någon gång hört någon klaga över att maten de ätit var producerad på lokala gårdar eller i lokala trädgårdar? Att använda sig utav lokalt producerad mat kan vara ett stort försäljningsargument för restauranger.
5. Låter dig vara kreativ med din meny. Eftersom lokal mat är säsongsvaror så låter det restauranger rotera sina sina menyartiklar, baserat på tillgängligheten. Det kan vara en mycket bra sak. Vilken bättre anledning kan finnas för att komma på dagliga specialrätter, än att se till vad för ingredienser som finns på den lokala lantmarknaden.
6. Varorna är inte så dyra som du tror. Få små gårdar kan konkurrera med grossist distributörernas höga rabatter, men priserna är inte alltid långt därifrån. När du sedan tänker på produkternas högre kvalitet så märker du att du faktiskt får ut mer av din matkostnads budget.
7. Stannar ej enbart vid frukt och grönsaker. Långt efter att odlingssäsongen är slut kan du fortfarande finna mycket lokalproducerad mat att tillföra din restaurangmeny. Fjäderfä, nötkött och griskött går att finna året om, samma sak gäller exempelvis honung och mjölkprodukter. Även bakade varor som bröd och desserter kan lanseras som lokal mat.
8. Skyddar miljön. Små gårdar är generellt sett miljövänligare än vad de stora är. De använder mindre energi för skörd och transport, många är dessutom organiska (dock inte alla) och använder inte bekämpningsmedel, hormoner eller andra kemikalier. Att handla lokala produkter är därav ett sätt för restaurangen att bli ett grönt alternativ.
9. Bevarar landsbygden. Allt för många lantbrukare tvingas att lägga ner sina jordbruk. Att stödja lokala lantbrukare hjälper dem att finnas kvar och på sätt bevarar landsbygden intakt.
10. Erbjuder mer variation. Unika produkter som ofta inte odlas i kommersiellt syfte går ofta att få tag på hos små lokala gårdar. Restauranger kan välja bland hundratals släktklenods variationer av frukt och grönsaker, ger mer smak och färg till restaurangmenyn.
Det finns många skäl till varför lokalt producerad mat är positivt för restaurangen, testa du också!