Connect with us

Tips

Lokalt producerad mat till din restaurang, 10 positiva skäl.

Publicerad

den

Lokalt producerad mat

10 anledningar till att restauranger bör köpa lokalt producerad mat.

Fler och fler restauranger vänder sig till sina lokala grannar för färsk och smakrik mat. Lokal mat finner sin väg in i alla möjliga slags restauranger, från fina krogar till små smörgåsaffärer. Här finns tio anledningar till hur din restaurang kan ta fördel av lokal mat.

1. Är färsk. Ofta har maten en lång resväg och har därför konstruerats och bearbetats för att kunna hålla under långa sträckor. Lokal mat har bara en fraktion av fraktsträckan och bibehåller fortfarande sitt utseende, smak och näringsämnen, utan någon bioteknisk inblandning. Det går inte att säga emot om att mat som ser bra ut är en bra sak, då kunder först äter med sina ögon.

2. Smakar bättre. Alla som har en egen trädgård kan intyga detta faktum. Precis som att hemmagjort bröd slår det som är köpt i affären, grossist grönsaker och frukt går inte riktigt att jämföra med det som odlats i lokala gårdar.

3. Stödjer den lokala ekonomin. Som restaurangägare skadar det aldrig att stödja den lokala ekonomin. Du håller inte bara dina pengarna lokalt, du bygger även upp förhållanden till andra företagare i ditt område. Det är aldrig en dålig tanke.

4. Är bra för att marknadsföra restaurangen. Du kan lägga in termer som gårds-färsk eller lokalt odlad till din meny beskrivning och se hur försäljningen ökar. Har du någon gång hört någon klaga över att maten de ätit var producerad på lokala gårdar eller i lokala trädgårdar? Att använda sig utav lokalt producerad mat kan vara ett stort försäljningsargument för restauranger.

5. Låter dig vara kreativ med din meny. Eftersom lokal mat är säsongsvaror så låter det restauranger rotera sina sina menyartiklar, baserat på tillgängligheten. Det kan vara en mycket bra sak. Vilken bättre anledning kan finnas för att komma på dagliga specialrätter, än att se till vad för ingredienser som finns på den lokala lantmarknaden.

6. Varorna är inte så dyra som du tror. Få små gårdar kan konkurrera med grossist distributörernas höga rabatter, men priserna är inte alltid långt därifrån. När du sedan tänker på produkternas högre kvalitet så märker du att du faktiskt får ut mer av din matkostnads budget.

7. Stannar ej enbart vid frukt och grönsaker. Långt efter att odlingssäsongen är slut kan du fortfarande finna mycket lokalproducerad mat att tillföra din restaurangmeny. Fjäderfä, nötkött och griskött går att finna året om, samma sak gäller exempelvis honung och mjölkprodukter. Även bakade varor som bröd och desserter kan lanseras som lokal mat.

8. Skyddar miljön. Små gårdar är generellt sett miljövänligare än vad de stora är. De använder mindre energi för skörd och transport, många är dessutom organiska (dock inte alla) och använder inte bekämpningsmedel, hormoner eller andra kemikalier. Att handla lokala produkter är därav ett sätt för restaurangen att bli ett grönt alternativ.

9. Bevarar landsbygden. Allt för många lantbrukare tvingas att lägga ner sina jordbruk. Att stödja lokala lantbrukare hjälper dem att finnas kvar och på sätt bevarar landsbygden intakt.

10. Erbjuder mer variation. Unika produkter som ofta inte odlas i kommersiellt syfte går ofta att få tag på hos små lokala gårdar. Restauranger kan välja bland hundratals släktklenods variationer av frukt och grönsaker, ger mer smak och färg till restaurangmenyn.

 

Det finns många skäl till varför lokalt producerad mat är positivt för restaurangen, testa du också!
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa
Kommentera

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tips

Musik och ljud kan spela en stor roll i att skapa den rätta stämningen på en restaurang.

Publicerad

den

Av

Här är några saker att tänka på:

Välj rätt genre och ljudvolym. Tänk på vilken typ av mat du serverar och välj musik som passar in i den stilen. Se också till att ljudvolymen är lagom, så att det inte blir för högt eller för lågt.

Varierad musik. Försök att hålla musiken varierad, så att det inte blir tråkigt för gästerna.

Ta hänsyn till gästerna. Se till att musiken inte stör gästerna eller tar fokus från maten.

Använd musik som bakgrund. Musik kan fungera bra som en bakgrund till samtal och andra ljud i restaurangen, men den ska inte vara för dominant.

Använd olika ljud för olika delar av restaurangen. Tänk på om du kan använda olika ljud i olika delar av restaurangen, till exempel en mer avslappnad atmosfär i baren och en mer formell atmosfär i matsalen.

Använd ljud för att skapa en speciell stämning. Tänk på om du kan använda olika ljud för att skapa en speciell stämning.

Använd ljud för att markera speciella händelser. Tänk på om du kan använda ljud för att markera speciella händelser, till exempel en sång eller en applåd när det är någon som fyller år.

 

Det finns många saker att tänka på när du ska välja musikanläggning för din restaurang. Här är några saker att ha i åtanke:

 

Storlek: Tänk på hur stor din restaurang är och välj en musikanläggning som passar den storleken.

Ljudkvalitet: Se till att du väljer en musikanläggning med bra ljudkvalitet, så att gästerna kan höra musiken tydligt.

Möjlighet att anpassa ljudet: Välj en musikanläggning som ger dig möjlighet att anpassa ljudet efter behov, till exempel att justera ljudvolymen.

Funktionalitet: Tänk på vilka funktioner du behöver i din musikanläggning, till exempel möjlighet att spela upp musik från olika källor, som en mobiltelefon eller en mp3-spelare.

 

Trådlös eller med kabel: Överväg om du vill ha en trådlös musikanläggning eller om du föredrar att använda en musikanläggning med kabel. Trådlösa musikanläggningar är lättare att installera, men kan ha en lägre ljudkvalitet än kabelanslutna musikanläggningar.

Anslutningar: Tänk på vilka anslutningar du behöver, till exempel om du behöver möjlighet att ansluta en CD-spelare eller en DJ-mixer.

Pris: Välj en musikanläggning som passar din budget. Se till att du får bra värde för pengarna, men tänk också på att det kan vara värt att lägga lite extra pengar på en musikanläggning med bra ljudkvalitet.

Tekniker: Prata med en ljudtekniker eller en professionell ljudinstallatör för att få hjälp med att välja den bästa musikanläggningen för din restaurang.

Provlyssna: Se till att provlyssna på olika musikanläggningar innan du bestämmer dig, så att du kan jämföra ljudkvalitet och funktioner.

Tänk på att musiken och ljudet kan påverka gästernas upplevelse av din restaurang, så se till att välja en musikanläggning som passar in i den atmosfär du vill skapa och som ger gästerna en bra upplevelse.
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Så driver du en framgångsrik glasskiosk

Publicerad

den

Av

Glass är en lyx som många människor gärna unnar sig, inte minst på sommaren.
Kvalitetsglass gjord på ekologiska och naturliga råvaror är många beredda att
betala lite extra för. Man kan tro att det är den lättaste saken i världen att driva
en framgångsrik glasskiosk, men det krävs en del förberedelser och eftertanke
för att verkligen lyckas.

Du kan antingen öppna en liten kiosk och tillverka glassen själv, på plats eller någon
annanstans. Du kan också välja att öppna en större fabrik och säja den glass du
tillverkar i egna kiosker och till andra kioskägare. Om du funderar på att tillverka egen
glass bör du ha i åtanke att det är lätt att tillverka glass, men desto svårare att
marknadsföra och sälja den.

Att öppna en glasskiosk kräver däremot betydligt mindre investeringar. Här är rätt läge
och rätt utrustning viktigt. Du behöver en glassdisk, frysbox, där du kan exponera din glass för
kunderna, tillverkningsutrustning om du vill tillverka egen glass och frysar för
ingredienser och glass som ännu inte är redo för försäljning.
Utvärdera marknaden innan du öppnar en glasskiosk.

Välj glasstyp med omsorg

Fundera på vilken typ av glass du ska sälja. Om du inriktar dig på kvalitetsglass bör
det finnas tillräckligt många kunder i området som är beredda att betala för hantverket
och de kvalitetsråvaror som behövs. Att köpa glass är roligt, lustfyllt och en belöning.
Din inredning bör därför vara kreativ och inspirerande. Lägg energi på hur du
presenterar dina smaker, hur glassen ”skyltas” i frysen och vilka spännande alternativ
och smakkombinationer du kan erbjuda.

Läget är viktigt, oavsett om du driver en glasskiosk, en restaurang eller ett café. För en
glasskiosk är läget om möjligt ännu viktigare än om du driver en restaurang. Eftersom
glass ofta är ett impulsköp är det viktigt att du finns där kunderna passerar.
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

3 saker för att bli ett bra cateringföretag

Publicerad

den

Av

  1. Lägg tid på rätt sorts marknadsföring

Marknadsföring mot rätt målgrupper är en nyckelfaktor för en riktigt framgångsrik cateringverksamhet. Du behöver ha samma passion för marknadsföring som för maten du tillagar och säljer, då ökar du dina förutsättningar att lyckas. Det finns många cateringbolag, hur ska ni kunna sticka ut från mängden?

Börja med att skaffa dig kunskap om hur din lokala marknad ser ut. Ta en titt på vad dina konkurrenter erbjuder och gör sen en undersökning för att kartlägga vad kunderna vill ha. Det kan finnas ett glapp mellan vad befintliga cateringaktörer erbjuder och vad kunderna efterfrågar. Det glappet kan du fylla. Var strategisk när du letar efter en nisch där du kan bli framgångsrik och där du kan utmärka dig. Prova dig fram med olika marknadsföringskanaler och metoder. Framgångsrik marknadsföring handlar om att prova sig fram tills man hittar ett ”recept” som fungerar.

 

  1. Rätt attityd gör skillnad

Cateringbranschen kan vara extremt stressig, så det gäller att hålla huvudet kallt när saker och ting kör ihop sig och ni har manga beställningar att leverera. Var målmedveten och envis, deppa inte ihop om du stöter på motstånd. Prova en annan väg och ge dig inte! Det är lättare att lyckas om du är en organiserad person som kan disponera din och dina medarbetares tid på ett klokt sätt. Det är också en fördel om du är social och bra på att kommunicera med människor, då kan du bygga starka relationer med medarbetare, leverantörer och kunder.

 

  1. Ha koll på ekonomin

Du behöver inte vara insatt i den exakta vetenskapen kring hur man gör en budget eller hur man kalkylerar olika kostnader, men lite koll på ekonomin är en klar fördel om man vill öka sina förutsättningar att bli framgångsrik i cateringbranschen. Även om matlagning är din huvudsakliga passion så är det klokt att sätta dig in i och intressera dig för siffrorna bakom din verksamhet. Gör en budget, se till att ni håller den, sätt priser som grundar sig i vilka marginaler ni behöver ha i verksamheten och hur mycket ni måste sälja för att gå runt. Bristande koll på företagets ekonomi kan leda till att ni får betala mer än ni behöver för olika saker eller att ni inte märker att saker och ting är på väg utför förrän det är för sent.
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB