Restaurangspis Köpguide
En restaurangspis är den mest grundläggande köksmaskinen, men vilken spis/vilka spisar passar just din verksamhet? Elektrisk spis eller gasspis? Eller båda? Bänkspis eller fristående spis? Spis med eller utan ugn? Typ av restaurangspis är ett val som kräver noggrant övervägande.
När man ska köpa restaurangspis finns det gasspisar och tre grundmodeller av elspisar att välja emellan: klassisk restaurangspis med gjutjärnsplattor, restaurangspis med glaskeramikhällar eller restaurangspis med induktionshällar. För att göra det bästa valet av restaurangspis bör man ta reda på hur de olika spisarna fungerar och kontrollera vilka typer av kokkärl som passar med spisen. Vana är en annan faktor att ta med i valet. Att installera både el- och gasspis i restaurangköket ger optimala möjligheter för olika sorters matlagning.
Vilken storlek på restaurangspis är aktuell? Både el- och gasspisar finns i olika bänkvarianter och som spisar med bas med 2‒6 plattor/värmezoner eller brännare. Basen kan utgöras av en hylla, ett förvaringsskåp eller en ugn under spisen. Flera mindre bänkspisar med ett par plattor eller brännare underlättar för flera kockar att jobba parallellt. Det är också en utrymmesfråga.
Mät alltid utrymmet där spisen ska stå och jämför med de spismått som finns att välja emellan. För en restaurangspis med ugn, beräkna plats för en luftspalt på ett par centimeter mellan ugn och vägg.
För alla elspisar gäller att ju planare kokkärlsbotten, desto bättre kontakt har kärlet med värmekällan vilket innebär bättre kokresultat samt mindre elåtgång. På en restaurangspis med gas spelar det ingen roll hur kärlet ser ut, även buckliga kokkärl kan användas.
Tänk på att vreden ska vara lätta att hantera på en restaurangspis även med t ex blöta händer. Greppvänliga vred är att rekommendera.
Vid val av restaurangspis med ugn: Ugnen bör passa för kantiner i GN-serien. Välj mellan vanlig ugn eller konvektionsugn (varmluftsugn). I en konvektionsugn kan flera olika maträtter lagas samtidigt utan att de tar smak av varandra. Ordinär ugnslucka eller sidohängd? En ugnslucka som öppnas åt sidan kan upplevas som enklare att hantera och innebära minskad risk för brännskador. Tänk på vilken yttertemperatur spisen har. Både framkanten på hällen, vreden och ugnsluckan kan bli rejält heta när ugnen är på. Enligt europeisk norm ska glasets yttertemperatur vara max 105°C när ugnen har en temperatur på 200°C.
Elspis med gjutjärnsplattor
En traditionell restaurangspis med gjutjärnsplattor är den mest ekonomiska i inköpsskostnad. Inköpskostnaden är lägre än för en restaurangspis med glaskeramikhäll, men gjutjärnsplattorna drar mer el. Finns med runda eller fyrkantiga plattor, med 2‒6 plattor. Alla slags kokkärl fungerar men de ska vara planbottnade. Välj mellan bänkspis eller restaurangspis med bas.
Plus: Gjutjärnsplattor är slagtåliga och håller längre än glashällspisarna. Lägre reparationskostnader än för glashällar.
Minus: Gjutjärnsplattor tar längre tid att värma upp och håller kvar värmen efter avstängning innan de svalnar. Kokar det över bränns maten vid. En restaurangspis med gjutjärnsplattor förbrukar mer energi än de med glaskeramikhällar och induktionshällar.
Elspis med glaskeramikhäll
Glaskeramikhällen är en vidareutveckling av den klassiska elspisen med gjutjärnsplattor. Kokzonerna värms upp och värmen leds vidare till kokkärlen. Boostfunktion finns på många glaskeramikhällar för att tillåta riktigt snabb uppvärmning av zonerna. De flesta glashällsspisar har variabla värmezoner som motsvarar olika kokkärls storlek. Zonerna i glaskeramikhällen lagrar inte lika mycket värme i sig själva som gjutjärnsplattorna, vilket gör spisen mer energisnål.
Alla sorters material i kokkärl kan användas på en restaurangspis med glaskeramikhäll; gjutjärn, aluminium, koppar och rostfritt, men kokkärlen bör inte vara större än värmezonen.
Ytan består av glas och är tålig, men kan spricka om man råkar tappa något tungt på den. Glashällen är helt plan, vilket innebär att det är viktigt att kokkärlen har en helt slät botten för att undvika t ex en ojämn stekyta. Att kokzonerna leder värmen gör att det kan bränna vid på en restaurangspis med glaskeramikhäll. Plan yta gör dock rengöringen enkel. En restaurangspis med glashäll rengörs med rengöringsmedel gjort för glashällar, samt mekanisk bearbetning med särskild skrapa.
Plus: Glashällen har snabbare uppvärmnings- och avsvalningstid och drar mindre energi än den klassiska elspisen. Lättskött då ytan är plan.
Minus: Känslig för stötar och slag. Dyrare i inköp än en elspis med gjutjärnsplattor.
Elspis med induktionshäll
En restaurangspis med induktionshäll ser ut som en med glaskeramikhäll, men uppvärmningen av kokzonerna sker genom magnetfält. Värmen alstras i kokkärlets botten. Därmed går uppvärmningen mycket fortare då hällen inte behöver bli varm för att sedan värma upp kokkärlet. Själva induktionshällen blir aldrig varm. Istället för värmeelement används en teknik med induktionsspole och elektromagnetiska fält. Med andra ord riskerar man inte att det bränner vid på en restaurangspis med induktionshäll om det skulle koka över eller om man skulle spilla på hällen. Det är alltså mycket enkelt att rengöra en restaurangspis med induktionshäll.
För att hällens magnetfält ska fungera krävs kokkärl som har en så kallad ferromagnetisk botten, av gjutjärn eller magnetiskt stål. Koppar- eller aluminiumbottnar fungerar inte. Botten får inte heller vara ojämn eller för liten i förhållande till plattans storlek. Ett enkelt sätt att kontrollera om kärlet är magnetiskt är att prova med en vanlig köksmagnet, fäster den vid botten kan kokkärlet användas på en restaurangspis med induktionshäll.
Största fördelen med induktionshällen är att den är snabb och bra på att hålla en konstant hög temperatur, vilket är en stor fördel vid stekning av till exempel kött. Skulle köttet vara för kallt börjar det inte koka istället för att steka och stekpannan kyls inte ner om man lägger för mycket kött i den. Vänder man på detta faktum är värmen så effektiv att det krävs full närvaro hela tiden så att maten inte bränner vid.
Tips: Under de kastruller som inte fungerar kan man lägga en så kallad adapterplatta som på så sätt lurar spisen att avge värme.
Plus: En restaurangspis med induktionshäll är snabbare och energisnålare än sådana med gjutjärnsplattor och glaskeramikhäll. Just snabbheten och likheten med gasspisen när det gäller uppvärmning och reglering av värme anses oöverträffad bland elspisar.
Minus: Induktionshällar har högt inköpspris. Glashällen bör aktas för stötar och slag, risk för sprickor finns. Dyr reparationskostnad om det skulle hända något. Fungerar endast med kokkärl som har magnetisk botten. Touchtekniken för att reglera värmen kan upplevas som frustrerande men det finns också induktionshällar med vred.
Gasspis
Gasspis används av hävd i många restaurangkök. I asiatisk matlagning är gasdriven restaurangspis är standard. Kokkärlen står på löstagbara gjutjärnsgaller och brännare alstrar värmen. Gasspis är den spishäll som är minst känslig för stötar och slag. En restaurangspis med gas kan användas med i princip alla typer av kokkärl ‒ även buckliga. Lågorna sluter sig kring kokkärlen vilket gör att t ex wokrätter bäst tillagas över gaslåga.
Det är lätt att reglera värmen på en gasspis och snabbt få den värme man vill ha. Värmen upphör genast vid avstängning. Uppkokning går snabbt. Värmen är jämn över tid och bra vid långkok. Maten bränner sällan fast på hällen under gaslågan på det sättet som den gör på en elspis om man spiller eller vid överkok.
En restaurangspis med gas ska vara försedd med säkerhetsventil för att förhindra gas att läcka ut från spisen. Måste vara CE-godkänd för svenska marknaden. Att installera en gasspis som inte är godkänd kan innebära en säkerhetsrisk.
Plus: Gasspisen är snabb som induktionshällen och passar utmärkt för wok och annan asiastisk matlagning. Omedelbar effekt vid värmereglering. Stöttålig spishäll. Fungerar även under elavbrott.
Minus: Kräver tillgång till gas, stadsgas eller gastuber. Gas kan läcka ut. Spisen måste vara CE-godkänd för bruk i Sverige, annars är den förbjuden enligt svensk lagstiftning.
Installation av restaurangspis
Läs installations- och bruksanvisning noggrant före installationen.
El: De flesta elspisar kräver jordat eluttag med trefas. Många modeller finns för både 230 och 400 V. Den högre spänningen ger bättre effekt och i vissa fall snabbare uppvärmning. Elspisar ansluts med stickkontakt men kan också ha fast anslutning. Fast anslutning måste göras av en behörig elektriker.
Gas: Kontrollera att gasspisen har rätt munstycke för den gasanslutning som ska användas. Stadsgas har andra munstycken än gastuber.
Luftspalt: Det är viktigt att det finns en luftspalt på ett par centimeter mellan ugn och vägg om spisen har en bas med ugn.