Rätt affärssystem behövs för en framgångsrik restaurangverksamhet
Många drömmer om att en dag öppna en egen restaurang. För att denna dröm ska gå i uppfyllelse, finns det en del saker man bör tänka på.
Det första du bör göra när du ska starta en egen restaurang är att göra en affärsplan. Det är väldigt viktigt, oavsett vad för affärsverksamhet det gäller, att veta vad för affärsmål du har, vilken typ av restaurang du vill starta, hur mycket dina utgifter kommer att kosta och hur mycket vinst du kommer att få. För att kunna göra en effektiv och korrekt affärsplan måste du ha gjort efterforskningar inom den marknad du riktar dig till för att känna till vad som fungerar och inte fungerar, vad dina framtida kunder är ute efter och hur du tänker marknadsföra din restaurang för att nå dessa kunder.
När du har utfört din affärsplan och har en uppfattning om hur stora dina intäkter och utgifter kommer att vara, är det dags att skaffa finansiering för din nya affärsverksamhet. Hur mycket startkapital du behöver till en restaurang varierar beroende på storlek, läge och till vilken standard du tänker utrusta och inreda restaurangen. För att starta en restaurang helt från grunden, beräknar Forbes.com att det kostar mellan 600 000 till 2 miljoner kronor. Denna kostnad täcker allt från köksutrustning och matsalsinredning till bokföringsutgifter. Väljer du att köpa en befintlig restaurang kan denna kostnad minska, allt beroende på hur mycket du vill förändra existerande inredning och upplägg. Många nya restauranger stänger efter endast ett år, och oftast beror detta på att företagaren inte har lyckat spara ihop ett tillräckligt stort startkapital innan de öppnar restaurangen. Ansök efter banklån eller företagsbidrag, och överväg att be vänner, familj eller privata kapitalplacerare att investera i din restaurang.
Som vi nämnde tidigare är det viktigt att veta vilka kunder du tänker vända dig till och vad de har för behov och önskemål. Kunder väljer restaurang baserat på olika faktorer, bl.a. vart restaurangen ligger, servicenivån, vad den har för meny och hur mycket maten kostar. Trender kommer och går, och det är därför viktigt att hålla koll på hur marknaden skiftar och anpassa sig efter den. Folk vill kanske äta nyttigare på restauranger, och då kan det vara en god idé att tillämpa förändringar i menyn som reflekterar detta. Om en restaurang ligger i ett kontorsområde kanske den lämpar sig bäst som lunchrestaurang, eller ligger den nära ett bostadsområde med många barnfamiljer kan det vara bra att göra restaurangen mer barnvänlig.
Valet av lokal och hur den lokalen sedan ska se ut behöver noggrant övervägas. Till att börja med, välj en lokal som är rätt storlek. Är den för stor kommer du antingen inte att kunna tillgodose alla kunder, eller så kommer den att stå delvis tom, och inget av dessa alternativ är bra för affärerna. Vill du börja med en lite mindre lokal, se till att den inte är för liten så att du inte kan få tillräckligt med gäster för att gå med vinst, eller hitta en lokal som har potential för att utvidgas i takt med att verksamheten växer. Välj en stilren inredning, och har du ett särskilt tema på restaurangen och menyn, överväg då att ha ett liknande tema på dekoren. Men akta dig för att gå för långt med temainredningen, vissa gäster kan uppfatta detta som distraherande och avskräckande. En effektiv restaurang hittar en balans mellan funktionalitet och behaglighet, så överväg detta när du väljer inredning i din restaurang.
Sist men inte minst är det viktigt att anställa kompetent personal av hög kvalitet. Personalen i en restaurang kan hjälpa eller stjälpa verksamheten, då de ofta är det allra första en gäst lägger märke till. Utbilda din personal väl och se till att de alltid ser ut och beter sig trevligt och professionellt. Anställ tillräckligt med personal så att gäster inte behöver vänta för länge, men se till att du inte har för många som arbetar så att de inte har tillräckligt att göra. Allteftersom restaurangen och verksamheten utvecklas och växer, samtidigt som ditt ansvar och dina arbetsuppgifter växer, kan det vara en god idé att tillämpa olika datorprogram och affärssystem som hjälper dig att effektivisera och optimera din verksamhet genom resursplanering. Gemensamt för alla affärssystem är att de kan hantera alla personalfrågor, från rekrytering och bokföring till lönebetalningar. Många leverantörer av affärssystem har numera programpaket som dessutom är specialutformade för restaurangbranschen. Dessa kan övervaka inköp av råvaror, kontrollera hur mycket som förbrukas och vart besparingar kan göras genom att ändra beställningar för a minska slöseri, och dessutom fungera som en databas och organisera menyer och recept. Har du mer än en restaurang effektiviserar ett affärssystem alla restauranger och ser till att tillämpningar sker inom hela organisationen. Innan du vet ordet av det så har du skapat en framgångsrik restaurangverksamhet som bara blir bättre och bättre!
Lucy Andersson
För mer information, kontakta Lucy Andersson: lucy.andersson@searchlaboratory.com