Den svenska livsmedelslagen gäller för alla som säljer, serverar och hanterar livsmedel. Det innebär så gott som alla livsmedelsföretagare, undantaget primärproduktion, så som exempelvis produktion av mjölk, svamp, fisk och honung. Enskilda hushåll omfattas inte av lagen. Den som hanterar livsmedel ska ha ett egenkontrollprogram utifrån den verksamhet man bedriver och den ska stå i proportion till det arbete man utför.
Egenkontroll, TIPS 1.
Kontakta kommunens miljökontor i god tid och registrera din verksamhet (oftast går denna registrering att göra via internet).
Egenkontroll, TIPS 2.
Planera lokalen så du får ett bra flöde (man bör sträva efter att alltid arbeta sig framåt, från varumottagning till servering, helst ska olika moment inte korsas), glöm inte utrymmen för städmaterial och personalutrymmen.
Egenkontroll, TIPS 3.
Se till att du kan separera varor ordentligt (detta gäller i alla moment men framför allt i förvaring och beredning). Se till att ha ordentligt med förvaringsutrymmen (för lite kyl- och frysutrymmen leder ofta till problem).
Egenkontroll, TIPS 4.
Alla material både ytskikt, inventarier och utrustning ska vara hållbara och lättrengörbara (lägg gärna ner tid på att jämföra restaurangutrustning vid inköp, att köpa ordentligt utrustning från början kan löna sig i längden, det kan både spara arbetstid och öka kvalitén på de varor ni hanterar).
Egenkontroll, TIPS 5.
Välj leverantörer med omsorg, en leverantör ska kunna leverera säkra varor och varor ska alltid kunna spåras i livsmedelskedjan. För att kunna spåra varor är märkning en mycket viktig faktor både i er verksamhet och av de varor som kommer till er. Det handlar om att snabbt vid behov kunna få bort bristfälliga varor från marknaden. Märkning är också oerhört viktigt för kunder som har någon form av allergi.
Egenkontroll, TIPS 6.
Gå noggrant igenom alla rutiner så att inget moment i ditt arbete leder till att någon blir sjuk av den mat ni ska servera (= att göra faroanalyser enligt HACCP).
Egenkontroll, TIPS 7.
Skriv ner era rutiner och utforma signeringslistor (det är en del i ett egenkontrollprogram).
Egenkontroll, TIPS 8.
Utbilda personalen (vanligaste orsaken till matförgiftningar är bristande kunskap i egenkontroll och livsmedelshantering)
Egenkontroll, TIPS 9.
Stäm av att alla rutinbeskrivningar stämmer överens med ert praktiska arbete, med tiden när allt har satt sig görs denna avstämning någon eller några gånger om året för att se att inget har förändrat sig, och för att se till att det ni gör inte leder till missnöjda kunder.
Egenkontroll, TIPS 10.
Ett par veckor efter det att ni startat er verksamhet kommer en inspektör att komma på besök (oftast bokat i förväg) och se att ni har upprättat ett egenkontrollprogram samt att ni följer det som står i programmet. De kommer också att titta på lokalen, se efter att den är i gott skick och att inte något i den kan leda till att någon blir sjuk eller lurad.
Restaurangexperten Magnus Hellström
