Kylbrickor ‒ enklaste sättet hålla maten kall på serveringsbordet
Med kylbrickor ser du till att kall mat är kall, tills den ligger på gästens tallrik.
Kylbrickor, vanliga enkla små kylbrickor och stora EU ‒ i samma mening. Vadå? Jo, faktiskt. EU har synpunkter på det mesta, även om hur du ska hålla maten du serverar kall, dvs. hålla kylkedjan oavbruten ända fram till gästens tallrik. Det är självklarheter, men det kan vara bra att känna till att det finns påbud för detta från Bryssel/Strasbourg. Och att EU:s statuter övervakas praktiskt av livsmedelsinpektören i din kommun, är allom bekant. Det är här kylbrickor kommer in i bilden. Kylbrickor är ett av sätten att klara de regler och kontrollprogram i HACCP, för säkra livsmedel, som EU hänvisar till. HACCP betyder Hazard Analysis and Critical Control Points, eller på svenska: Riskanalys och kritiska styrpunkter. Läs mer om HACCP här.
Ansvar för kylkedjan
Som livsmedelsföretagare ansvarar du för att maten du serverar på din restaurang håller rätt temperatur i alla led, och att din personal är utbildad för att förstå och utföra detta. Det är lika viktigt året runt, men i och med att den varma säsongen börjar, höjs och inomhustemperaturen också per automatik. Med andra ord blir det särskilt märkbart att temperaturgraderna hos kyld mat snabbt kan öka, och därmed bakterietillväxten. Bara tanken på att en gäst skulle bli sjuk av något hen ätit på din restaurang, är nog för att inför sommarsäsongen se över serveringsbordets kylmöjligheter…
Temperaturen av kylda varor ska ligga på max 8°C. Se det som en övre riskgräns och satsa på en lägre maxtemperatur. Gör själv stickprov emellanåt med lämplig livsmedelstermometer.
Kylbrickor i GN-storlekar
Ett enkelt sätt att hålla kalla rätter kalla på serveringsbordet, är att använda kylbrickor anpassade efter kantiner i GN-storlekar. För bufféer av olika typer, inte minst salladsbufféer där kött eller fågel, skaldjur eller fisk ingår som ingredienser, är det extra viktigt att serveringskantinerna hela tiden står riktigt kallt på kylbrickor. Kylbrickor anpassade till de vanligaste GN-storlekarna för servering, GN 1/1, GN 1/2 och GN 1/3, hjälper dig att hålla maträtterna väl kylda på serveringsbordet. Runda kylbrickor kompletterar GN-måtten.
Kylbrickor i rostfritt stål är både hållbart och snyggt. Gummifötter gör att de står stadigt på bordet. Kylan i kylbrickor kommer från de kylpåsar med kylvätska som de innehåller. Infrysning tar cirka fyra timmar i vanlig frys och kylbrickor fryses liggande. I normal rumstemperatur håller de kylan lika lång tid som infrysningen tar, dvs. ungefär fyra timmar. Det bästa sättet är att helt enkelt förvara dem i frys så att de alltid är klara att använda. Reservera en gång för alla en eller flera fryshyllor för kylbrickor.
För effektiv kylservering: Skaffa dubbla uppsättningar för hela behovet av kylbrickor, då kan de alltid bytas snabbt och enkelt.
Kylbrickor rengörs kvickt med fuktig trasa. Kom ihåg att inte stoppa kylbrickor i diskmaskinen, det skulle förstöra kylvätskan i dem.
Restaurangexperten Magnus Hellström
