Ismaskin Köpguide
Det finns många saker att tänka på när du ska köpa ismaskin, kalkylera ditt behov och tänk över vilken typ av ismaskin du behöver.
Ismaskiner är en viktig länk i verksamhetskedjan för en restaurang eller ett storkök. Ismaskiner kan också vara en av de största utgifterna i din budget, så att välja en enhet som fungerar för just dina behov och din situation är oerhört viktigt. Inför sommarmånaderna är troligast att du behöver investera i en ny ismaskin. Denna guide är till för att hjälpa dig välja vilken ismaskin som är rätt för just dig.
Storlek på ismaskinen efter behov
Valet av storlek på din ismaskin är det viktigaste beslutet som du måste ta. Utöver begränsningar för utrymme i din restaurangverksamhet måste du köpa en ismaskin med rätt kapacitet och binge så att du kan hålla jämna steg med efterfrågan under högsäsongen, utan att överproducera is.
Hur mycket is behöver jag?
Den genomsnittliga mängden gäster per dag ihop med kökets dagliga användning ger dig en bild över hur mycket is du behöver under en period av 24 timmar. Att försäkra sig om att företaget alltid har is till sitt förfogande kräver ett noggrant övervägande av lagringsutrymme och produktionskapacitet.
En binge som är för stor resulterar i stora mängder smält is, vilket kostar pengar. Men en för liten binge innebär att du kommer att få slut på is under rusningstiderna/högsäsongen, vilket kostar kunder. Nyckeln är att finna en god balans mellan isproduktion och -lagring.
Den viktigaste saken att komma ihåg är att det är billigare att lagra is än att göra den. Med andra ord, en större binge som lämnar kvar is efter det att toppen av efterfrågan nåtts, är mer effektiv än en ismaskin som behöver producera is hela dagarna för att hinna med.
När du bestämmer dig för vilken ismaskin du ska köpa, ta då också med i beräkningen din framtida tillväxt. En bra ismaskin, om den sköts korrekt, håller i åtminstone 10 år, under den tiden växer också förhoppningsvis din restaurang. Det är oftast en god idé att lägga på cirka 10–20 procent av din användning vid högsta efterfrågan, för att räkna in din framtida tillväxt. Vissa ismaskiner kommer dessutom med staplingsbar binge vilket tillåter dig att lägga till mer lagringsutrymme då ditt behov av is ökar, det ger i sin tur ger mer flexibilitet.
Vilken sorts is ska din ismaskin producera?
Olika ismaskiner gör olika former av is, den typ av is som du ska välja är den som är lämpligast för de olika behoven i din restaurang, eller ditt storkök.
Iskuber:
- Hela tärningar eller halva tärningar
- De är täta, vilket betyder att de smälter långsamt och kyler drycker snabbt
- Rekommenderas för cocktails och drycker, is-dispenser och detaljhandel
Isflakes:
- Behöver mindre energi vid produktion
- Är lättare att forma och formge för salladsbarer, för att visa kött eller fågel, fisk och skaldjur
- Reducerar kvävningsrisken, vilket gör den idealisk för vård och barnomsorg
- Rekommenderas för sjukhus och caféer, för daghem och förskolor, salladsbarer, produktdisplayer och för kylning av drycker
Klumpis:
- Är mjukare än iskuber men tätare än isflakes
- Rekommenderas för sjukhus och caféer, för daghem och förskolor, salladsbarer, produktdisplayer och för kylning av drycker
- Tuggbart och populär för drycker
- Kan också användas i produktdisplayer eller salladsbarer
Luftkyld eller vattenkyld ismaskin?
Det finns två metoder för att kyla vatten till is, antingen genom vattenkylning eller via luftkylning. Båda alternativen har sina för- och nackdelar.
En luftkyld ismaskin är:
- prisvärd och enklare att installera
- oftast billigare i drift
- måste arbeta hårdare i varma miljöer
- är högljudd
- krävs i områden med vattenbevarande regler
Vattenkyld ismaskin:
- Är dyrare och svårare att installera
- Fungerar effektivt i varma miljöer
- Tystgående
- Beroende på var du bor kan kostnaden beroende på vattenanvändning öka
Avskilda kondensorer
Större luftkylda ismaskiner som producerar mer än 225 kg is per dag kan utrustas med en kondensor på en avskild plats. En avskild kondensor är placerad på avstånd från bingen eller dispensern, oftast på ett tak.
En avskild kondensor är:
- luftkyld
- mer effektiv och mer tystgående än luftkylda inomhusmodeller
- kräver professionell installation
Underhåll
En ismaskin är i de flesta fall utrustade med anti-mikrobiell beklädnad i de områden där is skapas och lagras. Denna beläggning hindrar tillväxt av bakterier, mögel och alger. Det är ändå mycket viktigt att regelbundet rengöra din ismaskin. Gör noggrant rent bingen och produktionsdelarna åtminstone en gång i månaden med rengöringsmedel för ismaskiner.
Rengör också kondensfläkten (på luftkylda modeller) regelbundet, samt luftfiltret, om din ismaskin har ett sådant. På både luftkylda och vattenkylda ismaskiner, rensa vattenförbindelserna regelbundet för att förhindra uppbyggnad av mineraler eller bakterier.
Ska du använda ett vattenfilter?
Att installera ett vattenfilter i en ismaskin har blivit standard under de senaste decennierna. En del tillverkare uppmuntrar kunderna att lägga till någon form av vattenfiltrering och utökar garantin med upp till två år om korrekt vattenfilter installeras i ismaskinen.
Filtrerat vatten:
- förbättrar prestandan och förlänger livstiden av en ismaskin p g a minskad mineralpålagring
- ger bättre smak på isen för dina kunder.
Att köpa en ismaskin i rätt storlek är det viktigaste beslutet att fatta. Ta dig tid att noggrant beräkna ditt behov av is, både nuvarande och framtida behov. När du har köpt din ismaskin, presterar enheten med gott resultat i många år framöver om du underhåller den enligt ovan samt har ett vattenfilter.