Köksvagnar Köpguide
Det finns köksvagnar i ett antal modeller för olika behov i ett restaurangkök. Använd köksvagnar för att underlätta transport av inkommande varor i en restaurang, för mat och dryck som ska förflyttas till och från matsalen, för extra avlastningsyta. Köksvagnar underlättar arbetet väsentligt, och förbättrar därmed både ergonomin och ekonomin för verksamheten.
Använd köksvagnar för att köra inkommande varor till rätt förvaringsplats, för extra avlastnings- och arbetsyta, för att köra ut porslin och fyllda serveringsfat eller kantiner till och från serveringsborden m m. En restaurangverksamhet behöver flera köksvagnar i olika utföranden:
Platåvagnar är nödvändiga för att köra tunga inkommande varor som mjölk- och läskbackar m m. Höjden till lastplanet är en knapp halvmeter för en hög platåvagn, och för en låg vagn knappt två decimeter, vilket gör att man undviker för höga lyft. Det är betydelsefullt när det handlar om tungt gods ‒ medarbetarnas goda rygghälsa = bättre arbetsflöde.
Köksvagnar med tre plan rymmer mycket och passar utmärkt för att köra serveringsfat till frukost- och lunchbufféer. Rejält avstånd mellan hyllorna gör det lätt att lasta på och av vagnen.
Köksvagnar med två plan lämpar sig väl för mer utrymmeskrävande utrustning som ska transporteras mellan kök och matsal, t ex dryckesbehållare, termosar, soppkittlar och inte minst restaurangporslin.

Köksvagnar ska vara tillverkade i material med hög kvalitet som ska tåla daglig, tuff hantering år efter år.. Tänk rostfritt stål i stommar och hyllplan. Tänk rejäla länkhjul med kullager och bana av god gummikvalitet. Köksvagnen bör ha bromsar på två av hjulen, och gärna gummiförsedda hörn om hyllplanen är utskjutande. Skjuthandtag underlättar hanteringen av vagnen, handtag i båda ändar av vagnen är ofta praktiskt.
Köksvagnar utan handtag, eller rullbord, är funktionellt t ex när vagnen ska stå framme i matsalen under servering, eller som extra bordsyta i köket. Vagnar med hyllplan i laminat eller trä passar i sådana sammanhang. Köksvagnar med huggbänk i trä för beredningsarbete kan ge kocken det där extra lilla utrymmet, som dessutom är mobilt.
Bra kvalitet behöver inte betyda att allt är stålfärgat. Det finns också köksvagnar och rullbord i flera färger. Att införskaffa köksvagnar i olika kulörer är ett kul och praktiskt sätt att skilja olika användningsområden åt.
