Det är en konst att hantera och tillaga färsk fisk och skaldjur på rätt sätt
Skaldjur är ofta ett uppskattat inslag på menyn, men det är också känsliga säsongsbetonade råvaror som kräver rätt hantering för att verkligen komma till sin fulla rätt på tallriken.
– Räk- och hummerskal är en värdefull råvara som definitivt inte bör gå till spillo. Be din fiskleverantör att frysa in skalen, som kan kokas och användas till fond och sås, säger Lotta Edén, som driver fiskbutiken Allfisk i Linköping tillsammans med sin man.
Vad gäller kräftor så rekommenderar Lotta att restauranger i första hand väljer burfångade havskräftor. Kräftor som fiskats med hjälp av trålning är ofta ojämna i storleken, vilket gör dem svåra att koka. Det är dessutom ett sämre alternativ ur miljöperspektiv eftersom trålningen riskerar att skada sjöbotten. Nyckelordet i all form av skaldjurshantering är kyla och god hygien, ta för vana att använda handskar och gärna olika typer av redskap när du hanterar skaldjur.
Färsk fisk och skaldjur : Säsongsbetonad marknad
– Vissa skaldjur är extremt bakteriekänsliga. Om man exempelvis har serverat kräftor på kvällen och det blir en del rester bör man aldrig ställa in kräftorna i kylen i sin lag. Kasta alltid skaldjurslag som eventuellt blivit över, säger Lotta Edén.
Visst förekommer det trender även på skaldjursområdet. Just nu är pilgrimsmusslor, kungskrabba och gambas populärt, åtminstone på Allfisk. Trots att många sorters skaldjur numera går att få tag på året runt så är marknaden i allra högsta grad säsongsbetonad. Hösten är högsäsong på skaldjursfronten, den inleds med kräftsäsongen, därefter inleds fisket på den svenska hummern och krabban.
Be leverantören om tillagningstips
När man tar emot leveranser av levande skaldjur bör man kolla att alla skaldjur verkligen lever, om en kräfta är död riskerar den att sprida bakterier till hela kräftleveransen.
– Mitt tips vad gäller tillagning av skaldjur är att inte krångla till det. Satsa på okomplicerade recept som verkligen framhäver skaldjurens rena och goda smak. Be gärna din leverantör om tips och råd om du behöver ny inspiration, de har ofta tillgång till en gedigen receptbank, säger Lotta Edén.
Förvarings- och tillagningstips
Räkor
Färska räkor kan lagras upp till en vecka i en kyl som håller 2-4 grader. Se upp med att förvara räkorna i tättslutande kantiner, det stryper lufttillförseln och minskar hållbarheten.
Hummer och krabba
Se till att hummern inte luktar konstigt och att skalet är helt. Fryst hummer bör tinas i den lag som den frysts in i. En klassiker är förstås grillad eller gratinerad hummer. Våga experimentera med olika smaksättningar, exempelvis persilja, vitlök, citron, parmesan, pesto, chili och tryffel. Krabba är inte lika känsliga som exempelvis räkor, de kan förvaras i kyl i ett par dagar. Krabbor kan förstås gratineras, men också användas i soppor, sallader och såser.
Pilgrimsmusslor
Lägg de färska och tina de frysta pilgrimsmusslor på hushållspapper. Se till att de är torra, då är de betydligt lättare att steka. Se upp med att steka pilgrimsmusslorna för länge, de bör stekas i mellan 30 och 45 sekunder per sida, annars riskerar de att bli torra. Glöm inte att krydda under stekningen.
Blåmusslor
Förvara musslorna kallt och tätt packade. Musslor är en riktig färskvara med en hållbarhet på max två dagar i kylskåp. Släng musslor som inte stänger sig när de tvättas och musslor med trasigt skal.
Kräftor
De kräftor som inte äts naturella kan gratineras eller grillas, användas i soppor, pajer, sallader eller såser. Väl kylda kräftor som exempelvis förvaras på is har en hållbarhet på drygt fem dagar.
NU KAN DU GÖRA ETT LITET TEST.
Kan du de vanligaste fiskarna som serveras på restauranger?
KÄLLA http://home.swipnet.se/~w-10351/index.htm Bengts gott o blandat.
Vill ni ha professionella och säljande texter till er hemsida? Jag driver Textverket, som är proffs på att skriva intressanta, inbjudande och välformulerade texter till hemsidor, broschyrer etc. Kontakta mig gärna om ni vill ha hjälp med proffsiga texter som kan öka antalet gäster på er restaurang! Annika Wihlborg, textverket@gmail.com, 0735-776444