Service: God service är ett måste
God service är viktigt för alla restauranger. ”Bara” god mat räcker inte ‒ men krydda den med bra service och du får återkommande gäster och stammisar.
Det finns många sätt att skapa god service. Prata en liten stund med gästerna. Bjud dina stamgäster på kaffe på maten då och då, och fråga gärna om de har tankar om vad som kan bli bättre. Att engagera gästerna och få dem att känna sig sedda och bekräftade är viktigt, liksom att de känner att deras åsikter är värdefulla för dig. Samtidigt blir du en god förebild för din personal och det rätta servicetänkandet implementeras hos dem, och det hjälper dig att höja servicen på din restaurang.
Prata med dina kunder. Var inte rädd för att gå ut i matsalen eller ställa dig i baren och prata med dina kunder. Presentera dig själv, fråga om deras måltid, småprata lite. Du behöver inte göra det med varje kund och inte varje dag, men gör det till en vana med jämna mellanrum. Gästerna kommer att uppskatta att du som restauratör tar dig tid för dem en stund.
Lär känna dina stamgäster. När du har hållit på ett tag och rört dig i matsalen, kommer du att börja se bekanta ansikten. Ta dig tid att lära känna dina stamgäster – fråga dem om deras familjer, arbete, jobb, och berätta för dem att du är glad att de kommer till din restaurang.
Fråga gästerna vad de tycker om maten. Smakade det bra? Det är en fråga som ska ställas till varje kund, efter varje måltid. Alla gäster klarar inte att säga vad de tycker rent ut om de inte är belåtna, men några gäster kommer att ge ett ärligt svar om de inte är nöjda med sina måltider. Ta vara på de åsikterna och vifta inte bort dem, utan försök att se dem ur gästens synvinkel.
Att åtgärda problem snabbt är god service. Klagomål är oundvikliga i de flesta restauranger. Trots bästa planering kan något bli bränt, en maträtt serveras sent, en servitör kan tappa något etc. Om en kund har ett klagomål, är det god service att du gör något åt det omedelbart. Även om du inte tycker att det är ett skäligt klagomål (kom ihåg att kunden alltid har rätt) måste du ändå visa gästen att du bryr dig om vad de anser.
Bjud på något. Folk älskar att få något gratis och det blir också en del av din service. Om t ex. dina öldistributörer förser dig med reklamtröjor eller ölglas, ge dem till dina stammisar eller folk som hänger i din bar. Om ett par kommer in varje vecka till dig på date, bjud dem på en dessert. Sådana småsaker, som inte kostar mycket (eller kanske inget alls), är också god service och hjälper dig att skapa en stark relation med dina gäster.
Använd sociala medier. Sociala nätverkssajter som Facebook, Twitter och Instagram är ett bra sätt att locka gäster och något du ska se som en del av din service. Fotografera nya maträtter riktigt snyggt och lägg ut bilder med introduktionserbjudanden. Ska du ha liveunderhållning, bjud in till eventet i sociala medier med bilder. Var noga med att svara på feedback på din Facebook-sida eller ditt Twitter-flöde, precis som om gästen stod framför dig.
Erbjud en hälsosam barnmeny. Tänk bortom chicken nuggets och varm korv. Hälsa är en av de bästa menytrenderna just nu, och barnmenyn är inget undantag. En välsmakande och fräschare barnmeny kommer att glädja både föräldrar och barn. En hälsosam barnmeny visar att du bryr dig om familjer och små gäster, och det är god service.
Samarbeta med andra företag. Leta efter sätt att utnyttja dina marknadsföringsresurser genom att samarbeta med andra företag för att erbjuda rabatter och erbjudanden för gästerna. Fina erbjudanden är också god service. Exempelvis kan du samarbeta med ett hotell eller bed & breakfast för att erbjuda en helg med middagspaket, eller varför inte inkludera rabatterade biobiljetter vid köp av en entrérätt som del av en middag.
Var en god förebild för din personal. Bra service börjar hos din personal. Och den service de ger gästerna, beror på dig. Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord och det gäller handlingar också. Så bete sig därefter…
Tacka din personal för god service. Personalvårdsförmåner är skattefria. Exempel på skattefria personalvårdsförmåner är kaffe, förfriskningar, frukt och annan enklare förtäring (som inte kan ses som måltid) i samband med arbetet, trivselutflykt samt motion och annan friskvård. Det behöver inte kosta mycket utan det är tanken bakom, som visar din personal att du uppskattar deras arbete och den goda service de ger gästerna.
Restaurangexperten Magnus Hellström
