Fakta om bra köksskor
Jobb i ett restaurangkök innebär att stå och gå hela arbetsdagen, och det kräver bra köksskor med väl utformade sulor. Köksskor ska klara att ge rätt stöd för foten timme efter timme, och de ska ”andas” för bästa fotkomfort. Helst ska köksskorna vara lätta också.
Som arbetsgivare bör du se till att all kökspersonal har rejäla köksskor. Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor är viktigt för såväl personal, arbetsledare som restaurangägare. Att ha på sig köksskor som reducerar riskerna för halkolyckor på grund av t ex. spillt vatten, fett, eller hala golv är nödvändigt. Köksskor med genomarbetad design ger också foten ett välbehövligt stöd. Att ge medarbetarna god fotkomfort under sina stående arbetspass, innebär personal med bättre humör och därtill ett effektivare arbetsflöde ‒ som i sin tur ger bättre ekonomiska resultat.
Yttersulan på köksskor ska vara tillverkad i så halksäkert material som möjligt, för att undvika onödiga tillbud. Den bör också vara stötabsorberande och slittålig. Köksskor med sulor av polyuretan (PU), uppfyller de kraven.
Innersulan bör vara löstagbar för att kunna luftas efter varje arbetspass och kunna tvättas med jämna mellanrum.
Ovanlädret i köksskor bör vara av just läder, och inte konstmaterial. Foten behöver andas och köksskor med ovanläder som är specialbehandlat för att släppa igenom luft ger mycket bättre förutsättningar för god fotkomfort än de så vanliga syntetmaterialen. (Visste du att en fot kan svettas upp till 7 cl varje dag beroende på sysselsättning?) Att välja köksskor som är designade och tillverkade för tufft köksarbete, är att välja kvalitet som återspeglas i arbetsresultaten så småningom. Kostar det något mer är det med all säkerhet en försumbar skillnad ur den synvinkeln.
Öppna köksskor av träskomodell, med helt frontparti, är lätt att kliva i och ur. Kanske behövs av hygieniska skäl olika köksskor i olika lokaler i restaurangköket, då är den öppna skon idealisk. Traditionella träskor med ortopediskt utformad träsula är fortfarande mångas favorit, men liknande modeller av köksskor eller kökstofflor med mjukare fotbäddar är ett utmärkt alternativ, dessutom är de lättare och det spelar större roll ju längre arbetsdagen lider. Sandalmodeller med täckt tåparti är givetvis behagliga under den varma årstiden.
Täckta köksskor rekommenderas för kockar. Den täckta skon skyddar främre delen av foten, t ex. vid hett spill eller om ett redskap tappas. Täckta köksskor ger alltid det bästa stödet för foten, och den bästa personliga anpassningen får man med snörskor. För särskilt utsatta arbetspositioner kan man också välja köksskor med tåhätta av stål eller aluminum.
Köpråd för köksskor:
- Mjuka köksskor med stötabsorberande sulor avlastar kroppen väl
- Köksskor bör vara en knapp centimeter längre än foten, och det ska finnas plats att vicka på tårna
- Köksskor får inte glappa, utan ska sitta stadigt på foten
- Inläggssulor bör vara löstagbara och tvättbara för bästa hygien
- Yttersulan ska vara halksäker
- Välj hälhöjd så att din kroppsvikt fördelas jämnt över foten och inte belastar enbart framfoten
Byt skor ofta
Alla skor mår bättre och håller längre om de får vila och lufta, t ex. varannan dag. Att byta skor regelbundet ger därför bättre skoekonomi. Också för fötterna är det bättre att ha flera par att byta med.
Inläggssulor ger bättre komfort och hygien. De absoberar fukt vilket innebär att både foten och skon mår mycket bättre. Inläggssulor tas också lätt ut ur skorna för tvättning. Kan man inte ha flera par skor att byta med, är ett förslag att ha flera par inläggssulor och byta dessa varje dag.
Vårda dina köksskor
Använd skohorn istället för att trampa ner bakkappan (gärna ett långt, som är bekvämast att använda, och kan hänga lätt tillgängligt där man sätter på sig köksskorna). Ett enkelt sätt att ge skorna längre livslängd.
Putsa dina köksskor innan du börjar använda dem, och fortsätt att göra det regelbundet. Med en enkel skovårdsrutin ‒ rengöra, vårda och skydda sina köksskor ‒ håller de mycket längre och ser dessutom fräscha ut mycket, mycket längre. Med bara vanlig skovård tjänas för övrigt snabbt eventuell prisskillnad jämfört med andra skor in, om man tycker det är för krångligt att tänka i banor som effektivare arbetsflöde/bättre resultat…
Restaurangexperten Magnus Hellström