Connect with us

Tips

Köksskor för bästa resultat

Publicerad

den

Fakta om bra köksskor

 

Jobb i ett restaurangkök innebär att stå och gå hela arbetsdagen, och det kräver bra köksskor med väl utformade sulor. Köksskor ska klara att ge rätt stöd för foten timme efter timme, och de ska ”andas” för bästa fotkomfort. Helst ska köksskorna vara lätta också.

Som arbetsgivare bör du se till att all kökspersonal har rejäla köksskor. Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor är viktigt för såväl personal, arbetsledare som restaurangägare. Att ha på sig köksskor som reducerar riskerna för halkolyckor på grund av t ex. spillt vatten, fett, eller hala golv är nödvändigt. Köksskor med genomarbetad design ger också foten ett välbehövligt stöd. Att ge medarbetarna god fotkomfort under sina stående arbetspass, innebär personal med bättre humör och därtill ett effektivare arbetsflöde ‒ som i sin tur ger bättre ekonomiska resultat.

Yttersulan på köksskor ska vara tillverkad i så halksäkert material som möjligt, för att undvika onödiga tillbud. Den bör också vara stötabsorberande och slittålig. Köksskor med sulor av polyuretan (PU), uppfyller de kraven.

Innersulan bör vara löstagbar för att kunna luftas efter varje arbetspass och kunna tvättas med jämna mellanrum.

Ovanlädret i köksskor bör vara av just läder, och inte konstmaterial. Foten behöver andas och köksskor med ovanläder som är specialbehandlat för att släppa igenom luft ger mycket bättre förutsättningar för god fotkomfort än de så vanliga syntetmaterialen. (Visste du att en fot kan svettas upp till 7 cl varje dag beroende på sysselsättning?) Att välja köksskor som är designade och tillverkade för tufft köksarbete, är att välja kvalitet som återspeglas i arbetsresultaten så småningom. Kostar det något mer är det med all säkerhet en försumbar skillnad ur den synvinkeln.

Öppna köksskor av träskomodell, med helt frontparti, är lätt att kliva i och ur. Kanske behövs av hygieniska skäl olika köksskor i olika lokaler i restaurangköket, då är den öppna skon idealisk. Traditionella träskor med ortopediskt utformad träsula är fortfarande mångas favorit, men liknande modeller av köksskor eller kökstofflor med mjukare fotbäddar är ett utmärkt alternativ, dessutom är de lättare och det spelar större roll ju längre arbetsdagen lider. Sandalmodeller med täckt tåparti är givetvis behagliga under den varma årstiden.

Täckta köksskor rekommenderas för kockar. Den täckta skon skyddar främre delen av foten, t ex. vid hett spill eller om ett redskap tappas. Täckta köksskor ger alltid det bästa stödet för foten, och den bästa personliga anpassningen får man med snörskor. För särskilt utsatta arbetspositioner kan man också välja köksskor med tåhätta av stål eller aluminum.

Köpråd för köksskor:

  • Mjuka köksskor med stötabsorberande sulor avlastar kroppen väl
  • Köksskor bör vara en knapp centimeter längre än foten, och det ska finnas plats att vicka på tårna
  • Köksskor får inte glappa, utan ska sitta stadigt på foten
  • Inläggssulor bör vara löstagbara och tvättbara för bästa hygien
  • Yttersulan ska vara halksäker
  • Välj hälhöjd så att din kroppsvikt fördelas jämnt över foten och inte belastar enbart framfoten

Byt skor ofta

Alla skor mår bättre och håller längre om de får vila och lufta, t ex. varannan dag. Att byta skor regelbundet ger därför bättre skoekonomi. Också för fötterna är det bättre att ha flera par att byta med.

Inläggssulor ger bättre komfort och hygien. De absoberar fukt vilket innebär att både foten och skon mår mycket bättre. Inläggssulor tas också lätt ut ur skorna för tvättning. Kan man inte ha flera par skor att byta med, är ett förslag att ha flera par inläggssulor och byta dessa varje dag.

Vårda dina köksskor

Använd skohorn istället för att trampa ner bakkappan (gärna ett långt, som är bekvämast att använda, och kan hänga lätt tillgängligt där man sätter på sig köksskorna). Ett enkelt sätt att ge skorna längre livslängd.

Putsa dina köksskor innan du börjar använda dem, och fortsätt att göra det regelbundet. Med en enkel skovårdsrutin ‒ rengöra, vårda och skydda sina köksskor ‒ håller de mycket längre och ser dessutom fräscha ut mycket, mycket längre. Med bara vanlig skovård tjänas för övrigt snabbt eventuell prisskillnad jämfört med andra skor in, om man tycker det är för krångligt att tänka i banor som effektivare arbetsflöde/bättre resultat…

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Så driver du en framgångsrik glasskiosk

Publicerad

den

Av

Glass är en lyx som många människor gärna unnar sig, inte minst på sommaren.
Kvalitetsglass gjord på ekologiska och naturliga råvaror är många beredda att
betala lite extra för. Man kan tro att det är den lättaste saken i världen att driva
en framgångsrik glasskiosk, men det krävs en del förberedelser och eftertanke
för att verkligen lyckas.

Du kan antingen öppna en liten kiosk och tillverka glassen själv, på plats eller någon
annanstans. Du kan också välja att öppna en större fabrik och säja den glass du
tillverkar i egna kiosker och till andra kioskägare. Om du funderar på att tillverka egen
glass bör du ha i åtanke att det är lätt att tillverka glass, men desto svårare att
marknadsföra och sälja den.

Att öppna en glasskiosk kräver däremot betydligt mindre investeringar. Här är rätt läge
och rätt utrustning viktigt. Du behöver en glassdisk, frysbox, där du kan exponera din glass för
kunderna, tillverkningsutrustning om du vill tillverka egen glass och frysar för
ingredienser och glass som ännu inte är redo för försäljning.
Utvärdera marknaden innan du öppnar en glasskiosk.

Välj glasstyp med omsorg

Fundera på vilken typ av glass du ska sälja. Om du inriktar dig på kvalitetsglass bör
det finnas tillräckligt många kunder i området som är beredda att betala för hantverket
och de kvalitetsråvaror som behövs. Att köpa glass är roligt, lustfyllt och en belöning.
Din inredning bör därför vara kreativ och inspirerande. Lägg energi på hur du
presenterar dina smaker, hur glassen ”skyltas” i frysen och vilka spännande alternativ
och smakkombinationer du kan erbjuda.

Läget är viktigt, oavsett om du driver en glasskiosk, en restaurang eller ett café. För en
glasskiosk är läget om möjligt ännu viktigare än om du driver en restaurang. Eftersom
glass ofta är ett impulsköp är det viktigt att du finns där kunderna passerar.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

3 saker för att bli ett bra cateringföretag

Publicerad

den

Av

  1. Lägg tid på rätt sorts marknadsföring

Marknadsföring mot rätt målgrupper är en nyckelfaktor för en riktigt framgångsrik cateringverksamhet. Du behöver ha samma passion för marknadsföring som för maten du tillagar och säljer, då ökar du dina förutsättningar att lyckas. Det finns många cateringbolag, hur ska ni kunna sticka ut från mängden?

Börja med att skaffa dig kunskap om hur din lokala marknad ser ut. Ta en titt på vad dina konkurrenter erbjuder och gör sen en undersökning för att kartlägga vad kunderna vill ha. Det kan finnas ett glapp mellan vad befintliga cateringaktörer erbjuder och vad kunderna efterfrågar. Det glappet kan du fylla. Var strategisk när du letar efter en nisch där du kan bli framgångsrik och där du kan utmärka dig. Prova dig fram med olika marknadsföringskanaler och metoder. Framgångsrik marknadsföring handlar om att prova sig fram tills man hittar ett ”recept” som fungerar.

 

  1. Rätt attityd gör skillnad

Cateringbranschen kan vara extremt stressig, så det gäller att hålla huvudet kallt när saker och ting kör ihop sig och ni har manga beställningar att leverera. Var målmedveten och envis, deppa inte ihop om du stöter på motstånd. Prova en annan väg och ge dig inte! Det är lättare att lyckas om du är en organiserad person som kan disponera din och dina medarbetares tid på ett klokt sätt. Det är också en fördel om du är social och bra på att kommunicera med människor, då kan du bygga starka relationer med medarbetare, leverantörer och kunder.

 

  1. Ha koll på ekonomin

Du behöver inte vara insatt i den exakta vetenskapen kring hur man gör en budget eller hur man kalkylerar olika kostnader, men lite koll på ekonomin är en klar fördel om man vill öka sina förutsättningar att bli framgångsrik i cateringbranschen. Även om matlagning är din huvudsakliga passion så är det klokt att sätta dig in i och intressera dig för siffrorna bakom din verksamhet. Gör en budget, se till att ni håller den, sätt priser som grundar sig i vilka marginaler ni behöver ha i verksamheten och hur mycket ni måste sälja för att gå runt. Bristande koll på företagets ekonomi kan leda till att ni får betala mer än ni behöver för olika saker eller att ni inte märker att saker och ting är på väg utför förrän det är för sent.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Utemöbler till uteserveringen, en liten guide!

Publicerad

den

Av

Utemöbler

Funderar du på att köpa nya utemöbler till uteserveringen, men vet inte riktigt vad du ska välja?

Här har du då en guide där du kan se för- och och nackdelar med de vanligaste typerna av utemöbler utifrån hållbarhet och mängden underhåll.

Aluminiummöbler

Fördelar: Utemöbler av aluminium är väldigt lättskötta tack vare att de inte rostar, möglar eller slits ut i någon större omfattning. Det räcker helt enkelt att torka av dem då och då. Aluminiummöbler är p g a. sin ringa vikt lätta att flytta in på kvällarna.
Nackdelar: Precis som på alla metaller kan det bildas ärg, en grönaktig ”skorpa” på möblerna som inte är så snyggt. Det är dock inte så farligt utan kan tvättas bort. Tänk också på att ytan kan bli repig under lång tids användning.

Rottingmöbler

Det finns två typer av rottingmöbler: Naturlig rotting och konstrotting. Naturlig rotting kommer från stammen från speciella typer av palmer. Utemöbler av den här typen av rotting kan bara stå inomhus, i t ex. uterum. Utsätts de för långvarig fukt ruttnar de till slut.
Vad man brukar använda utomhus istället är konstrotting, där stolen är uppbyggd med plasttråd. Rottingmöbler finns i många olika prisklasser och det som skiljer bra konstrotting mot dålig är hur bra kvalitet plasttrådarna har. Vanligast är det tjockleken på tråden som avgör slitstyrkan. Hur bra plasttråden klarar av kyla och värme avgör också livslängden.
Fördelen med konstrotting är att dessa utemöbler är extremt lättskötta. Oftast räcker det att man spolar av dem med lite vatten då och då för att hålla smutsen borta. Det börjar bli mer och mer vanligt att man gör typ en soffhörna på uteserveringar i dag. Vi flyttar ut vardagsrummet på torget.

Utemöbler av teak

Teak är ett träslag som ursprungligen kommer från sydöstra Asien. Virket som är tungt och hårt har hög motståndskraft mot väta och angrepp, och lämpar sig därför ypperligt som material i utemöbler och på båtar. Träslaget blev populärt i väst på 50- och 60-talet. I Indien är det mycket populärt och används till allt från dörrar till möbler.
Om du bryr dig om miljön tycker jag du ska fråga butiken om de kan redogöra om virket i utemöbler är odlat eller om de växt naturligt. Gamla teakträd börjar nämligen försvinna på grund av träslagets popularitet.
Om man vill kunna behålla träets rödbruna färg krävs att man noga sköter om det. Varje år behöver man slipa och olja in träet. Gör man det inte får utemöblerna en gråfärgad yta istället.

Slutsats: Det är väldigt viktigt att man väljer utemöbler som är gjorda för offentlig miljö, att det är kraftiga stommar och bra material. Det hittar ni här www.restaurangmöbler.se

Utemöbler till uteserveringen, Utemöbler till restaurangen, Utemöbler till poolen, Utemöbler till trädgården

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB