Starta restaurang: Hur man hittar bästa läget
Det är svårare än vad många tror att hitta rätta läget för att starta restaurang. Här är några saker att tänka på när man väljer läge.
Det som verkar perfekt för att starta restaurang, som en lokal vid en gågata i centrum, kan visa sig vara mer eller mindre ett fiasko när man väl kommit igång. Och en plats som först verkar vara absolut vansinnig, som en gammal industrilokal, kan bli en lyckträff. Givetvis är mat och service jätteviktiga delar av framgångsfaktorn, men läget kan vara lika avgörande när man ska starta restaurang, särskilt i början. Därför är det viktigt att vara noggrann innan man bestämmer läget för sin satsning. Här är några punkter att fundera på, som du sedan kan sammanställa under rubriken ”Restaurangens läge” i din affärsplan.
1. Parkering. Ligger parkeringen för långt bort, kan det bli så att de presumtiva kunderna väljer en konkurrent som ligger närmare… inte bra. Att starta restaurang mitt i stan med goda allmänna kommunikationer, kan fungera bra utan egen parkering. Helst bör det då finnas kommunala parkeringsplatser eller parkeringshus i närheten (en del gäster tar alltid bilen). Med ett läge utanför tätorten, är egen parkering ett måste när man ska starta restaurang.
2. Synlighet är viktigt. Om du ska starta restaurang måste den synas väl. Att synas och/eller att din skylt är väl synlig, innebär gratis reklam. Syns din restaurang ordentligt, påminner den också folk om att den existerar och att de borde gå dit och äta middag.
3. Storlek spelar roll. Tänk på att det som ser enormt ut som en tom lokal, snabbt fylls upp med all utrustning som behövs när man ska starta restaurang. Även en liten bistro eller ett café behöver vettigt utrymme för köksarbete, för kyl- och frysförvaring, för skafferivarorna, och i alla fall ett litet krypin för (det oundvikliga) kontorsjobbet. Kanske en bar där gästerna kan vänta på bord, när det är full ruljangs etc.
4. Ligger det något i skrock? Om du funderar på att ta över en befintlig restaurang, eller starta restaurang i en nedlagd restauranglokal, ta alltid reda på varför den ska säljas, eller varför den upphörde. Att starta restaurang på ett läge som är ökänt, kan vara vanskligt. Det finns inte minsta vetenskap i detta, utan här handlar det mer om magkänslan…
5. Sätt säkerhet i första rummet. Innan du väljer lokal för att starta restaurang, kontrollera alltid säkerhetsaspekterna i huset. Finns det nödutgångar? Kolla elledningarna, är de nyligen utbytta eller gamla som gatan? Hur är det med brandalarm och sprinklersystem? Finns det handikappanpassade dörrar och toalettutrymmen, ramper för att ta sig upp/in i restaurangen med rullstol? Gå igenom alla sådana fakta med hyresvärden, så att du vet vad som finns och vad som måste justeras respektive göras ‒ innan du skriver på ett kontrakt.
6. Bekanta dig med grannarna. När man letar efter ett bra restaurangläge, bör man se sig omkring i det tilltänkta grannskapet. Finns det redan en hel rad restauranger med samma koncept som du tänker starta restaurang med? Finns det outhyrda affärslokaler i närheten? Tänk på att framgång föder framgång, folk dras dit där det är mycket på gång. Står det tomt i en eller flera lokaler, är det lätt att kunder istället väljer andra gator/centra.
7. Avvakta med drömmen om landet. Se dig noga omkring om du vill satsa på ett läge för långt ifrån en tätort när du ska starta restaurang. Att etablera sin restaurang ”bortom allfarvägen” kan bli en höjdare, men är också ett vågspel. Det kan bli svårt att få kunderna att komma regelbundet, om man inte har redan ett etablerat gott rykte som folk åker omvägar för. Lokalerna kanske är billiga, men kunderna måste likafullt komma hela tiden för att det ska bli ett vettigt resultat.
8. Förhandla om hyreskontraktet. Var inte rädd för att förhandla om hyreskontraktet och vad som ska ingå i det. Att be om tillmötesgående när man ska starta restaurang är aldrig fel. Du vill ha en bra lokal, och hyresvärden å sin sida behöver hyra ut så fort som möjligt. Diskutera själva summan och vad som ska ingå i den, och inte minst väsentligt, hur lång tid du förbinder dig att hyra. Tänk på om det är varm- eller kallhyra och vilket underhåll som ingår. Kom också ihåg sådant som snöröjning och gräsklippning.
9. Ha tålamod! Undvik att vara för impulsiv när du ska starta restaurang. Du kanske kliver in i en lokal och bara vet: Den här är det! Men innan du slår till bör du faktiskt åka runt och titta på flera lokaler och lägen. Dessutom bör du besöka dessa platser inte bara en gång, utan flera, både morgon, middag och kväll. Det kommer att bli mycket farande, för du ska helst göra de här rundorna under olika veckodagar, och på helger också, och notera vad du ser. Är det mycket folk som rör sig på adressen under arbetsdagar och helt dött på kvällar och helger? Kunskaper av det slaget kan betyda mycket när det ekonomiska resultatet så småningom ska räknas samman.
10. Full insikt: Det är ett stort åtagande du gör när du skriver under hyreskontraktet för att starta restaurang. Du binder upp dig ekonomiskt och tidsmässigt för lång tid framåt. Oftast handlar hyreskontrakt för en affärsrörelse om flera år. Det är lätt att se allt i rosenrött och tänka på hur roligt det ska bli, men innan du bestämmer dig ska du vända och vrida på alla tänkbara scenarier, även negativa. Skriver du på ett fem- eller tioårskontrakt och restaurangen går omkull, kan du vara tvungen att betala månadshyra i åratal, fast du inte har någon affärsrörelse som täcker kostnaderna. Se under punkt 8 ovan, och försök att starta restaurang med ett kortare kontrakt på ett eller ett par år. När du väl kommit igång och det går bra, är det dags att fundera på längre hyresperspektiv.
Restaurangexperten Magnus Hellström
