Connect with us

Intressant

Meny i september: Höstanpassa och förbered julen

Publicerad

den

Meny i september: Höstanpassa din meny och förbered julen

 

Sommaren går över i höst och det är dags att justera sin meny inför hösten, och börja planera inför kommande storhelger.

September smyger sig på med ett ben i sommaren och ett i hösten. Det är den tiden då man kan blanda sensommarens godsaker och höstens tidiga skördeprodukter i sin meny, och sakta gå över till lite mer robust mat som passar när det börjar bli kyligt igen. Det är också nu det är dags att se över sin meny inför de stora helgerna mot slutet av året: Halloween/Allhelgonahelgen och julbordstiden som stundar lite längre fram.

Uppdatera din meny och stäm av priser

Det är alltid bra att uppdatera restaurangens meny med jämna mellanrum. Folk nystartar efter semestrar och sommarliv, och skolstartskänslan sitter på något sätt kvar i de flesta av oss. Nu är det dags för nyheter också på din meny. Lätta sallader och kalla rätter åker ut, och in kommer smakrika grytor av framdelskött, värmande soppor och andra höstfavoriter. Att uppdatera en meny innebär också en bra kontroll av att priser och inköpskostnader är korrekta. Den här hösten anses t ex. att svenska frukter, grönsaker och mejerivaror ska gå ner i pris på grund av den ryska bojkotten av EU-producerade varor. Då kommer det ut mera produkter på den hemmamarknaden och priserna sjunker. Stäm av så att de gör det på din avräkningsnota också.

Lokalproducerat

Passa gärna på att botanisera på Bondens egen marknad, som brukar förekomma i runt om i landet några helger kring månadsskiftet augusti‒september ( se www.bondensegen.com). Håll din meny fräsch, och köp nyskördat och närproducerat grönt till restaurangköket, kanske du också kan hitta gammaldags köksväxter som är svåra att få tag på via de vanliga grossisterna. En fördel med lokala produkter är även korta transportsträckor, något som också passar att framhålla på en meny. Bara en sådan sak ‒
squash, olika potatissorter, nyplockade äpplen som inte har rest runt halva jordklotet! Och olika kålsorter: superfärsk blomkål, savoykål, spetskål… massor av nyttigheter och med sina milda smaker gifter de sig gärna med en och annan tuff krydda. Glöm inte att testa lokala charkuterier till goda entrérätter, exempelvis brukar goda lamm- hjort- och viltkorvar vara mycket uppskattade med lite hembakat knäckebröd och nykärnat smör.

Granska cateringmenyerna

Jobbar du med catering är det nu hög tid att granska menyerna ordentligt inför höstens begivenheter. Ta bort rätter eller en hel meny som inte sålde så mycket förra året, och uppdatera priserna. Kanske det är läge att hänga på en ny mattrend? Kontrollera också att din cateringutrustning fungerar som den ska, och beställ det du behöver komplettera med, så att det finns på plats när det är skarpt läge.

Dags att tänka på julen

Och så är det dags att tänka på julen. Det kan ta emot när augustimånen fortfarande hänger i trädtopparna och dilldoftande kräftor ännu känns som bästa förrätten, visst, men det är precis det du måste göra, om din restaurang ska klara julruschen utan problem. Som alltid är det A och O att vara väl förberedd. Oavsett vilka tjänster din restaurang erbjuder inför vinterhelgerna, meny à la carte eller färdiga flerrätters helgmenyer, catering ”hemma hos” eller på företag, eller ett traditionellt julbord, så måste du marknadsföra det tidigt. Börja annonsera i olika medier 6–8 veckor innan det är dags. Påminn dina gäster regelbundet om kommande begivenheter, bygg upp förväntan och få dem att känna sig personligt utvalda och välkomna. Gå också igenom vad du behöver för din meny och julbordet rent materiellt. Är alla värmeplattor hela, behöver du mer maskinell utrustning eller komplettera glas och porslin ‒ det är alltid bäst att vara ute i god tid och inte stressa i sista minuten och riskera att just det du behöver inte finns på lager.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Så driver du en framgångsrik glasskiosk

Publicerad

den

Av

Glass är en lyx som många människor gärna unnar sig, inte minst på sommaren.
Kvalitetsglass gjord på ekologiska och naturliga råvaror är många beredda att
betala lite extra för. Man kan tro att det är den lättaste saken i världen att driva
en framgångsrik glasskiosk, men det krävs en del förberedelser och eftertanke
för att verkligen lyckas.

Du kan antingen öppna en liten kiosk och tillverka glassen själv, på plats eller någon
annanstans. Du kan också välja att öppna en större fabrik och säja den glass du
tillverkar i egna kiosker och till andra kioskägare. Om du funderar på att tillverka egen
glass bör du ha i åtanke att det är lätt att tillverka glass, men desto svårare att
marknadsföra och sälja den.

Att öppna en glasskiosk kräver däremot betydligt mindre investeringar. Här är rätt läge
och rätt utrustning viktigt. Du behöver en glassdisk, frysbox, där du kan exponera din glass för
kunderna, tillverkningsutrustning om du vill tillverka egen glass och frysar för
ingredienser och glass som ännu inte är redo för försäljning.
Utvärdera marknaden innan du öppnar en glasskiosk.

Välj glasstyp med omsorg

Fundera på vilken typ av glass du ska sälja. Om du inriktar dig på kvalitetsglass bör
det finnas tillräckligt många kunder i området som är beredda att betala för hantverket
och de kvalitetsråvaror som behövs. Att köpa glass är roligt, lustfyllt och en belöning.
Din inredning bör därför vara kreativ och inspirerande. Lägg energi på hur du
presenterar dina smaker, hur glassen ”skyltas” i frysen och vilka spännande alternativ
och smakkombinationer du kan erbjuda.

Läget är viktigt, oavsett om du driver en glasskiosk, en restaurang eller ett café. För en
glasskiosk är läget om möjligt ännu viktigare än om du driver en restaurang. Eftersom
glass ofta är ett impulsköp är det viktigt att du finns där kunderna passerar.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

3 saker för att bli ett bra cateringföretag

Publicerad

den

Av

  1. Lägg tid på rätt sorts marknadsföring

Marknadsföring mot rätt målgrupper är en nyckelfaktor för en riktigt framgångsrik cateringverksamhet. Du behöver ha samma passion för marknadsföring som för maten du tillagar och säljer, då ökar du dina förutsättningar att lyckas. Det finns många cateringbolag, hur ska ni kunna sticka ut från mängden?

Börja med att skaffa dig kunskap om hur din lokala marknad ser ut. Ta en titt på vad dina konkurrenter erbjuder och gör sen en undersökning för att kartlägga vad kunderna vill ha. Det kan finnas ett glapp mellan vad befintliga cateringaktörer erbjuder och vad kunderna efterfrågar. Det glappet kan du fylla. Var strategisk när du letar efter en nisch där du kan bli framgångsrik och där du kan utmärka dig. Prova dig fram med olika marknadsföringskanaler och metoder. Framgångsrik marknadsföring handlar om att prova sig fram tills man hittar ett ”recept” som fungerar.

 

  1. Rätt attityd gör skillnad

Cateringbranschen kan vara extremt stressig, så det gäller att hålla huvudet kallt när saker och ting kör ihop sig och ni har manga beställningar att leverera. Var målmedveten och envis, deppa inte ihop om du stöter på motstånd. Prova en annan väg och ge dig inte! Det är lättare att lyckas om du är en organiserad person som kan disponera din och dina medarbetares tid på ett klokt sätt. Det är också en fördel om du är social och bra på att kommunicera med människor, då kan du bygga starka relationer med medarbetare, leverantörer och kunder.

 

  1. Ha koll på ekonomin

Du behöver inte vara insatt i den exakta vetenskapen kring hur man gör en budget eller hur man kalkylerar olika kostnader, men lite koll på ekonomin är en klar fördel om man vill öka sina förutsättningar att bli framgångsrik i cateringbranschen. Även om matlagning är din huvudsakliga passion så är det klokt att sätta dig in i och intressera dig för siffrorna bakom din verksamhet. Gör en budget, se till att ni håller den, sätt priser som grundar sig i vilka marginaler ni behöver ha i verksamheten och hur mycket ni måste sälja för att gå runt. Bristande koll på företagets ekonomi kan leda till att ni får betala mer än ni behöver för olika saker eller att ni inte märker att saker och ting är på väg utför förrän det är för sent.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Fixa baren med fotstöd!

Publicerad

den

Av

Att skapa just den där inbjudande baren som kunden bara vill komma tillbaka till, igen och igen – vem vill inte det? En detalj som verkligen ger plusvärde i baren är något som dina gäster kanske inte direkt sitter och tittar på, men tar in vid första ögonkastet och saknar om det inte finns: Fotstöd.

 

Att tänka igenom barinredningen är viktigt och här gäller som så ofta att det är detaljerna som ger helheten och höjer statusen på din restaurang. Snygga barstolar, en fin bardisk att hänga på och så eleganta fotstöd som kronan på verket. Omtanken om gästen ända ner till fötterna … självklart. Och ett bra sätt att stryka under stilen du valt i baren. Eller är det kanske en hög soffa i barhöjd som behöver fotstöd för att bli perfekt?

 

Några tips :

  • Mät sidorna av bardisken som ska ha fotstöd och gör en enkel skiss av hur du tänkt dig fotstödet. Testa med exempelvis målartejp eller att spänna upp ett band så du får en klar uppfattning om hur mycket utrymme som behövs.
  • Hur långa ska rören i fotstödssystemet vara och vill du ha runda eller fyrkantiga rör?
  • Vilka vinklar måste planeras? Ska det vara 90-gradersvinklar eller justerbara vinklar?
  • Vilka fästen blir bäst och vilka ändavslut passar din stil? Runda platta eller med kupol? Eller fyrkantiga till fyrkantsrör?
  • När du har kommit så långt är det dags att göra en så detaljerad ritning som möjligt som underlag för din beställning.

 

Fotstöd finns i ett antal olika modeller, ytbehandlingar och dimensioner. Du kan beställa fotstöd precis som du vill ha dem. De kapas och bockas mot din ritning.

Och kom ihåg: Välj stil och finish efter just din bar och dina intentioner. Genom val av olika fästen, vinklar och ändavslut skapar du ditt unika fotstöd. Och höjer standarden på din bar och din restaurang.

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB