Connect with us

Tips

Restaurangmiljö: Betydelsen av miljön utanför din restaurang

Publicerad

den

Restaurangmiljö:

Håller utsidans restaurangmiljö måttet?

Glöm inte utomhusmiljön när du öppnar en ny restaurang. Detta är det första gästerna ser och kan vara det som avgör om de vill besöka din restaurang eller inte. Det är många detaljer att ta hänsyn till, exempelvis; skyltning, ljussättning, sittplatser, dekorationer mm.

Professionell skyltning

Många kommuner har regler om hur fasaden utåt får se ut. Inte all skyltning och färgsättning är tillåten. Kontakta din kommun och ta reda på vad som gäller för ditt område innan du gör några stora ingrepp. När du vet vilka regler som gäller, kontakta någon som kan hjälpa dig med att göra en professionell skylt. Det kan vara värt att investera i en skylt som gör att restaurangen ser mer inbjudande ut. En hemmagjord skylt där namnet är målat på en plywoodskiva ger mer intrycket av att detta är en tillfällig och inte en seriös restaurang. Första intrycket är viktigt. Om du vill göra något själv så kan du exempelvis designa och trycka upp restaurangens menyer. Skyltningen och den restaurangmiljö du har utanför, ska även spegla restaurangens tema och ha en koppling till den restaurangmiljö som kunden möter på insidan (som färgsättning m m.). Andra skyltar som kan behövas tas fram och sättas upp är informationsskyltar, parkeringsskyltar, öppettider m m.

Ljussättning

Det finns olika typer av belysning. Först måste du ha allmänljus för gästernas säkerhet, du vill inte att de ska snubbla och det ska kännas som en säker miljö att vistas i. Förutom allmänljuset kan du använda dig av detaljbelysning och stämningsbelysning. Detaljbelysningen för att fokusera på detaljer och stämningsbelysning för att skapa en inbjudande restaurangmiljö. Stämningsbelysning är särskilt användbar på en uteservering. Även om ljussättningen är viktig, använd med måtta. Gästerna ska inte känna att de har en spotlight på sig och fasaden ska heller inte var dekorerad så att det ser ut som en landningsbana. Tänk även på energiförbrukningen i valet av typ av lampor och mängd.

Papperskorgar och rökare

Då vi har rökförbud går många ut och röker. Ta hänsyn till detta, när du planerar din restaurangmiljö utanför restaurangen, placerar ut papperskorgar och askfat för att undvika att cigarettfimpar och skräp slängs utanför din entré. Placera inte askfat precis utanför entrén, många vägrar att behöva gå genom cigarettrök för att gå in och äta.

Restauranginformation

Informera om din restaurang utanför. Visa vad du har på din meny och vilka specialerbjudanden du har. Du kan använda olika skyltar som gatupratare/vippskylt som placeras på gatan utanför, eller skyltar på fasaden för exempelvis menyer. Skyltarna på gatan ska få förbipasserande att stanna till, läsa och bli intresserad av att besöka din restaurang. Tänk på vilka regler som gäller för hur och var skyltarna ska placeras. De får exempelvis inte hindra för gående, trafiken m m. De får inte placeras så att de är i vägen vid brand. Kolla med din kommun vad som gäller. Skyltarna ska vara lätta att läsa både dagtid och kvällstid. En del kan behöva belysas på kvällen. Skyltningen ska harmonisera med resten av restaurangen. Se till att informationen på skyltarna är aktuell och rättstavad.

Utomhusmöbler

Har du plats, kan du placera utemöbler utanför din restaurang. En bänk eller till och med en uteservering. Välj möbler som är gjorda för att klara väder och slitage, utemöbler anpassade för en uteservering. Det finns leverantörer av restaurangmöbler för utomhusbruk som klara slitaget bättre än vanliga möbler. Kolla med din kommun vilka regler som gäller för att ha en uteservering vid din restaurang.

Parkering

För att besöka din restaurang måste den vara tillgänglig. Gästerna behöver någonstans att parkera. Se till att det är tydligt markerat var man kan parkera och hur man tar sig till restaurangens entré.

Musik

Du kan ha musik utanför din restaurang för att förstärka din restaurangmiljö. Tänk bara på att den inte får störa omgivningen. Kolla även upp avtal som gäller för musiken du valt, avgifter till STIM m m.

Markiser

En markis skyddar både mot regn och sol. Markisen kan även skylta med restaurangens namn och ge ett välkomnande intryck. Det finns företag som specialiserar sig på att göra markiser, så det finns många olika typer av markiser (korgmarkiser, fönstermarkiser m m.) i olika färger att välja på. Även här ska man kolla med kommunen innan man köper in markiserna.

Blommor

Blommor är ett relativt billigt sätt att dekorera utanför din restaurang. Se till att de är fräscha och att de underhålls.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Fortsätt Läsa

Intressant

5 sätt ChatGPT kan hjälpa dig starta en framgångsrik restaurang

Publicerad

den

Av

Att starta en restaurang kan vara en utmaning, men med rätt verktyg och strategier kan du göra processen betydligt enklare och mer framgångsrik. Ett verktyg som kan hjälpa dig med detta är ChatGPT. Det är en AI-baserad chatbot som kan hjälpa dig med allt från att skapa menyer till att hantera kundfeedback. I detta inlägg kommer vi att titta närmare på 5 sätt som det kan hjälpa dig när du startar din restaurang.

Menyer: En av de viktigaste aspekterna när man startar en restaurang är att skapa en meny som passar in på restaurangens tema och målgrupp. ChatGPT kan hjälpa dig att skapa en meny som passar din målgrupp, ger förslag på maträtter som passar dina kunders smakpreferenser, samt ger förslag på drycker som passar din matstil. Du kan också få förslag till att skapa en meny som är kostnadseffektiv och hjälper dig att hålla kostnaderna nere.

Marknadsföring: En annan viktig aspekt av att starta en restaurang är att marknadsföra den på rätt sätt för att locka nya kunder. ChatGPT kan hjälpa dig att utveckla en marknadsföringsstrategi som inkluderar sociala medier, reklamkampanjer och andra marknadsföringsverktyg. Det kan också hjälpa dig att analysera dina kunders beteende och preferenser, så att du kan anpassa din marknadsföring för att nå ut till rätt målgrupp.

Personal: Att rekrytera rätt personal är en viktig del av att starta en restaurang. Vid annonsering om jobb kan ChatGPT hjälpa dig att skapa en arbetsbeskrivning och en annons för att locka till dig rätt kandidater. Det kan också hjälpa dig att utveckla en utbildningsplan för din personal och hjälpa dig att skapa en bra arbetsmiljö som leder till hög produktivitet och låg personalomsättning.

Kostnadskalkyler: En av de största utmaningarna när man startar en restaurang är att hålla kostnaderna nere samtidigt som man levererar hög kvalitet på mat och service. ChatGPT kan hjälpa dig att göra kostnadskalkyler och ge förslag på hur du kan minska kostnaderna utan att kompromissa på kvaliteten. Det kan också hjälpa dig att skapa en budget och följa upp på dina utgifter och intäkter.

Kundfeedback: Att hantera kundfeedback är viktigt för att skapa en framgångsrik restaurang. Du kan få hjälp till att hantera kundfeedback och få förslag på hur du kan förbättra restaurangens service och kvalitet. ChatGPT kan också hjälpa dig att skapa en undersökning eller en enkät för att samla in feedback från dina kunder och hjälpa dig att analysera resultaten.

 

Utöver dessa fem områden kan det också hjälpa dig med många andra aspekter av att driva en restaurang, inklusive bokföring och hantering av leverantörer. Du kan också få hjälp till att utveckla en strategi för att hantera eventuella kriser, såsom en hälsokris eller en kundklagomål.

En annan fördel med detta är att den är tillgänglig dygnet runt. Det betyder att du kan få hjälp när som helst på dagen eller natten, vilket kan vara särskilt användbart när du har brådskande frågor eller behöver hjälp med att lösa ett problem.

Slutligen kan ChatGPT hjälpa dig att spara tid och pengar. Istället för att anlita flera personer för att hantera olika uppgifter kan du använda ChatGPT för att hantera flera uppgifter samtidigt. Detta kan spara dig både tid och pengar samtidigt som du säkerställer att du får högkvalitativ hjälp.

Sammanfattningsvis kan ChatGPT vara ett värdefullt verktyg för alla som vill starta en restaurang. Genom att använda chatboten kan du få tips och råd om allt från att skapa menyer och marknadsföra din restaurang till att hantera personal och kostnader. Detta kan hjälpa dig att skapa en framgångsrik och lönsam verksamhet som kommer att locka till sig många kunder.

Fortsätt Läsa

Intressant

Ge din restaurang en bra start: Skapa en oförglömlig invigningskväll

Publicerad

den

Av

Att ha en framgångsrik invigning av din restaurang kan vara nyckeln till att skapa ett gott första intryck och locka nya gäster. Här följer några tips för att skapa en minnesvärd och lyckad invigning av din restaurang.

 1. Planera i förväg: För att säkerställa att allt går smidigt, börja planera din invigning minst några veckor i förväg. Sätt ett datum och en tid som fungerar för både dig och dina gäster.
 2. Gästlistan: Skapa en lista över potentiella gäster som du vill bjuda in till invigningen. Skicka ut inbjudningar i förväg och be dina gäster att bekräfta sin närvaro så att du har en uppskattning om hur många personer som kommer.
 3. Skapa en speciell meny: Skapa en speciell meny för invigningen med några av dina mest populära rätter och drycker. Tänk också på att inkludera några nya och spännande rätter som kan locka till sig nya gäster.
 4. Skapa en speciell atmosfär: Skapa en speciell atmosfär i din restaurang genom att dekorera med blommor, levande ljus och andra dekorationer. Använd också rätt musik för att skapa en trevlig stämning.
 5. Ge gästerna en välkomnande upplevelse: Se till att dina gäster känner sig välkomna när de kommer till din restaurang. Ha personalen på plats för att hälsa på gästerna och visa dem till deras bord.
 6. Erbjud något extra: För att göra din invigning extra speciell kan du erbjuda något extra till dina gäster, som en välkomstdrink eller en liten aptitretare när de kommer in.
 7. Skapa en kampanj via sociala medier: Skapa en kampanj för din invigning på sociala medier och använd hashtags för att marknadsföra din verksamhet på sociala medieplattformar som exempelvis facebook eller twitter.
 8. Ha roliga aktiviteter: Skapa roliga aktiviteter som din publik kan delta i under invigningen, som en vinprovning, musikunderhållning eller ett quiz.
 9. Ge bort priser: Arrangera en tävling eller lottning där du ger bort priser som kan locka till sig potentiella gäster.
 10. Ha kul: Glöm inte att ha kul under invigningen! Se till att du och din personal njuter av kvällen och gör ditt bästa för att dina gäster ska känna sig som hemma i din restaurang.

Genom att följa dessa tips kan du skapa en lyckad invigning av din restaurang och få en flygande start på din verksamhet. Glöm inte att använda sociala medier för att marknadsföra din invigning och kommunicera med dina gäster efteråt för att bygga upp en lojal kundbas.

Fortsätt Läsa

Intressant

Överlevnadsguide för restaurangbranschen under ekonomisk osäkerhet

Publicerad

den

Av

I den rådande ekonomiska osäkerheten har restaurangbranschen blivit en av de mest utsatta branscherna. Restaurangägare kämpar för att hålla sina verksamheter lönsamma samtidigt som de hanterar utmaningar som minskad efterfrågan och högre driftskostnader.

Men det finns fortfarande hopp. Genom att vidta smarta strategier och anpassa sig till den nya verkligheten kan restaurangägare öka sina chanser att överleva och till och med trivas i det här klimatet.

Här är några tips för att hjälpa din restaurang att navigera i ekonomisk osäkerhet:

 1. Minska kostnaderna utan att offra kvalitet – Försök att hitta sätt att minska kostnaderna på utan att offra kvaliteten på maten eller servicen. Det kan vara allt från att förhandla om lägre priser på ingredienser till att använda mer kostnadseffektiva verktyg och system för att hantera verksamheten.
 2. Öka omsättningen – Det finns flera sätt att öka omsättningen på trots minskad efterfrågan. En strategi kan vara att expandera ditt utbud av mat och dryck genom att introducera nya rätter eller specialerbjudanden. Du kan också överväga att erbjuda catering eller matleveranser för att nå en bredare kundbas.
 3. Fokusera på din online-närvaro – En stark online-närvaro är avgörande i dagens digitala värld. Se till att din restaurang har en uppdaterad hemsida och sociala medieprofiler som är lätta att hitta och använda. Det kan också vara en bra idé att överväga att använda betalda annonser eller influencer-marknadsföring för att nå nya gäster.
 4. Samarbeta med andra företag – Samarbeta med andra företag inom restaurangbranschen för att dela resurser och minska kostnader. Det kan vara allt från att dela ingredienser till att samarbeta om evenemang eller specialerbjudanden.
 5. Håll dig uppdaterad om ekonomiska stödåtgärder – Regeringen erbjuder ibland ekonomiska stödåtgärder för att hjälpa företag att överleva under ekonomisk osäkerhet. Se till att du håller dig uppdaterad om dessa stödåtgärder och utnyttjar dem om de är tillgängliga för din restaurang.

Sammanfattningsvis är det möjligt att överleva och till och med trivas i ekonomisk osäkerhet om du vidtar smarta strategier och anpassar dig till den nya verkligheten. Genom att minska kostnaderna, öka omsättningen, fokusera på din online-närvaro, samarbeta med andra företag och hålla dig uppdaterad om ekonomiska stödåtgärder kan du öka dina chanser att överleva och blomstra.

Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB