Connect with us

Starta Café

Caféutrustning: Vad ska man tänka på?

Publicerad

den

Caféutrustning

Konsten att hitta rätt caféutrustning

Vi delar med oss av användbara tips som hjälper dig att göra smarta investeringar när det är dags att köpa caféutrustning till ditt nyöppnade café. Visst går det bra att köpa begagnat, men håll koll på vem som tidigare ägt den caféutrustning du är intresserad av, och om det finns någon garanti kvar på den.

Köp ingen begagnad caféutrustning om du inte har koll på exakt hur gammal den är, varifrån den kommer, vem som använt den och hur länge eventuella serviceavtal gäller. Det gäller främst teknisk caféutrustning. Däremot går det utmärkt att köpa begagnade diskbänkar, bord, diskar och liknande. Även om du köper den begagnade tekniska caféutrustningen från en vän så gäller det att vara försiktig. Du behöver bland annat ha koll på när denna caféutrustningen senast servades och om det finns någon giltig garanti.

Viktig caféutrustning

Fundera på vilken typ av caféutrustning du behöver, det är onödigt att spendera för mycket och köpa på dig teknisk caféutrustning som överstiger caféets behov.

Kaffebryggare: En bra kaffebryggare är en givetvis en grundbult i ett café. Kaffebryggare med automatisk vattenpåfyllning är oftast det bästa alternativet i din caféutrustning. En bryggare som klarar två kannor samtidigt är praktiskt. Kanske en termosbryggare är aktuell för att kunna servera riktigt varmt kaffe.

Kaffekvarn: Det finns många tillverkare och modeller att välja mellan. En kaffekvarn som är automatisk och har en doseringsfunktion är en lämplig del av din cafétrustning.

Exponeringsdisk: En exponeringsdisk där du presenterar och förvarar kakor, tårtor, mackor och liknande, är en viktig del av den cafétutrustning du väljer. Vilken du ska välja avgörs delvis av hur mycket golvutrymme du disponerar. Tänk på att en snygg, fräsch och presentabel exponeringsdisk, som presenterar era varor på ett lockande sätt, ofta är nyckeln till en hög omsättning, så snåla inte alltför mycket.

Mixer: Begå inte misstaget att köpa en handmixer eller blender för hushållsbruk, de har inte den kapacitet och den motorstyrka som krävs för en caféverksamhet. De går sönder snabbare och kan visa sig bli en riktigt dålig investering, även om de är billigare. Caféutrustning ska vara av hög kvalitet och hålla för dagligt slitage ‒ länge.

Tvättställ: Du behöver investera i tvättställ vars storlek baseras på antalet anställda och hur stort utrymme du har. Dessa är endast till för att tvätta händerna i och behöver inte vara så stora. Glöm inte hygienaspekten när du köper caféutrustning.

Espressomaskin: Espressomaskinen är oerhört viktig och central på ett café. Kompromissa inte. Däremot finns det inte någon anledning att köpa en maskin som är dyrare och mer avancerad än ni behöver. Ofta räcker med det med en maskin som en person kan hantera, relativt få caféer kräver större espressomaskiner än så. Du kan välja mellan en automatisk, halvautomatisk eller manuell maskin. Välj i första hand en automatisk, det spar mycket tid i vardagen. Skaffa en maskin som har kapacitet att koka mellan nio och fjorton liter vatten.

Möbler: Undvik att välja alltför bekväma möbler, då riskerar du att få gäster som stannar mer eller mindre hela dagen. Denna regel gäller alltifrån soffor till stolar och bord. De ska vara funktionella och snygga, men helst inte alltför bekväma!

Diskbänkar och köksbänkar: Dessa är oftast tillverkade i rostfritt stål. Välj köksbänkar och diskbänkar som enkelt och smidigt kan rengöras.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Kvalitativ caféutrustning

 

Fortsätt Läsa

Intressant

Ge din restaurang en bra start: Skapa en oförglömlig invigningskväll

Publicerad

den

Av

Att ha en framgångsrik invigning av din restaurang kan vara nyckeln till att skapa ett gott första intryck och locka nya gäster. Här följer några tips för att skapa en minnesvärd och lyckad invigning av din restaurang.

  1. Planera i förväg: För att säkerställa att allt går smidigt, börja planera din invigning minst några veckor i förväg. Sätt ett datum och en tid som fungerar för både dig och dina gäster.
  2. Gästlistan: Skapa en lista över potentiella gäster som du vill bjuda in till invigningen. Skicka ut inbjudningar i förväg och be dina gäster att bekräfta sin närvaro så att du har en uppskattning om hur många personer som kommer.
  3. Skapa en speciell meny: Skapa en speciell meny för invigningen med några av dina mest populära rätter och drycker. Tänk också på att inkludera några nya och spännande rätter som kan locka till sig nya gäster.
  4. Skapa en speciell atmosfär: Skapa en speciell atmosfär i din restaurang genom att dekorera med blommor, levande ljus och andra dekorationer. Använd också rätt musik för att skapa en trevlig stämning.
  5. Ge gästerna en välkomnande upplevelse: Se till att dina gäster känner sig välkomna när de kommer till din restaurang. Ha personalen på plats för att hälsa på gästerna och visa dem till deras bord.
  6. Erbjud något extra: För att göra din invigning extra speciell kan du erbjuda något extra till dina gäster, som en välkomstdrink eller en liten aptitretare när de kommer in.
  7. Skapa en kampanj via sociala medier: Skapa en kampanj för din invigning på sociala medier och använd hashtags för att marknadsföra din verksamhet på sociala medieplattformar som exempelvis facebook eller twitter.
  8. Ha roliga aktiviteter: Skapa roliga aktiviteter som din publik kan delta i under invigningen, som en vinprovning, musikunderhållning eller ett quiz.
  9. Ge bort priser: Arrangera en tävling eller lottning där du ger bort priser som kan locka till sig potentiella gäster.
  10. Ha kul: Glöm inte att ha kul under invigningen! Se till att du och din personal njuter av kvällen och gör ditt bästa för att dina gäster ska känna sig som hemma i din restaurang.

Genom att följa dessa tips kan du skapa en lyckad invigning av din restaurang och få en flygande start på din verksamhet. Glöm inte att använda sociala medier för att marknadsföra din invigning och kommunicera med dina gäster efteråt för att bygga upp en lojal kundbas.

Fortsätt Läsa

Starta Café

Toaletten: den ovärderliga delen av din restaurang

Publicerad

den

Av

Toaletten är en viktig del av restaurangen eftersom den påverkar gästernas upplevelse av stället. Här är några saker att tänka på när man öppnar en restaurang gällande toaletten

 

Placering: Toaletten bör vara lättillgänglig för gästerna, men inte i närheten av maten eller köket.

Storlek: Toaletten bör vara tillräckligt stor för att kunna hantera mängden gäster som restaurangen förväntas ha. En toalett för varje 50-100 gäster är en allmän riktlinje.

Renlighet: Toaletten bör hållas rent och väl underhållet för att ge gästerna en bra upplevelse. Det kan vara bra att ha en person ansvarig för att kontrollera toaletterna regelbundet.

Handfat och tvålpumpar: Det är bra att ha handfat och tvålpumpar på toaletten för att gästerna ska kunna tvätta händerna.

Handtork: En handtork är bra att ha på toaletten för gästerna som vill torka händerna.

Accessoarer: Toaletten bör ha accessoarer som handdukar, toalettpapper och pappershanddukar för att gästerna ska kunna använda dem.

Belysning: Toaletten bör ha tillräckligt med ljus för att gästerna ska kunna se vad de gör.

Ljudnivå: Toaletten bör vara tyst för att gästerna ska kunna ha en avkopplande upplevelse.

När det gäller valet av toalettmärke, finns det många svenska varumärken att välja mellan, till exempel Gustavsberg, Ifö, Roca och Duravit. Det är viktigt att välja en toalett som passar restaurangens behov och budget. Det kan också vara bra att titta på andra faktorer som till exempel ljudnivå, energieffektivitet och hygienfunktioner.

Det är viktigt att hålla toaletten ren och väl underhållet eftersom det kan ha stor inverkan på gästernas upplevelse av restaurangen. Om toaletten är smutsig eller har andra problem, kan det ge gästerna en dålig uppfattning av hela restaurangen och få dem att undvika att återvända. En dåligt underhållen toalett kan också avskräcka potentiella gäster och påverka restaurangens omdöme negativt.
Dessutom kan en smutsig toalett också vara en hälsorisk, särskilt om den inte hålls ren och desinficerad. Detta kan leda till att gästerna blir sjuka efter att ha använt toaletten, vilket kan orsaka negativ publicitet för restaurangen.

Det är därför viktigt att se till att toaletten hålls i god form och rengörs regelbundet för att ge gästerna en bra upplevelse och förhindra hälsoproblem.

Fortsätt Läsa

Intressant

Så driver du en framgångsrik glasskiosk

Publicerad

den

Av

Glass är en lyx som många människor gärna unnar sig, inte minst på sommaren.
Kvalitetsglass gjord på ekologiska och naturliga råvaror är många beredda att
betala lite extra för. Man kan tro att det är den lättaste saken i världen att driva
en framgångsrik glasskiosk, men det krävs en del förberedelser och eftertanke
för att verkligen lyckas.

Du kan antingen öppna en liten kiosk och tillverka glassen själv, på plats eller någon
annanstans. Du kan också välja att öppna en större fabrik och säja den glass du
tillverkar i egna kiosker och till andra kioskägare. Om du funderar på att tillverka egen
glass bör du ha i åtanke att det är lätt att tillverka glass, men desto svårare att
marknadsföra och sälja den.

Att öppna en glasskiosk kräver däremot betydligt mindre investeringar. Här är rätt läge
och rätt utrustning viktigt. Du behöver en glassdisk, frysbox, där du kan exponera din glass för
kunderna, tillverkningsutrustning om du vill tillverka egen glass och frysar för
ingredienser och glass som ännu inte är redo för försäljning.
Utvärdera marknaden innan du öppnar en glasskiosk.

Välj glasstyp med omsorg

Fundera på vilken typ av glass du ska sälja. Om du inriktar dig på kvalitetsglass bör
det finnas tillräckligt många kunder i området som är beredda att betala för hantverket
och de kvalitetsråvaror som behövs. Att köpa glass är roligt, lustfyllt och en belöning.
Din inredning bör därför vara kreativ och inspirerande. Lägg energi på hur du
presenterar dina smaker, hur glassen ”skyltas” i frysen och vilka spännande alternativ
och smakkombinationer du kan erbjuda.

Läget är viktigt, oavsett om du driver en glasskiosk, en restaurang eller ett café. För en
glasskiosk är läget om möjligt ännu viktigare än om du driver en restaurang. Eftersom
glass ofta är ett impulsköp är det viktigt att du finns där kunderna passerar.

Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB