Connect with us

Starta Restaurang

Vad gör en restaurang framgångsrik?

Publicerad

den

Exakt vad som gör en restaurang framgångsrik varierar. Ibland kan ett nytt och intressant koncept vara den viktigaste framgångsfaktorn, andra gånger kan en kreativ köksmästare göra stor skillnad. Ofta samverkar fyra faktorer för att skapa framgång: god mat, service i världsklass, en bra ledning och summan av de små sakerna som påverkar helhetsintrycket.

 

God mat

Knappast någon invänder väl mot påståendet att god mat är en av de viktigaste hörnstenarna i en framgångsrik restaurang. Om du har en restaurang med en fantastisk inredning men usel mat så är det svårt att dölja problemet. En meny som konsekvent håller hög kvalitet, dag efter dag, är däremot ett klockrent framgångsrecept. Det ökar förutsättningarna att få stamgäster. Gästerna ska kunna lita på att er mat är lika god och vällagad idag som i morgon eller om tre månader.

Hög servicenivå

Maten är ”bara” en pusselbit i restaurangers framgångsrecept. Det finns inget som irriterar gäster mer än att behöva be om saker och ting som borde vara en självklar del av ett restaurangbesök, exempelvis att snabbt få en bordsplacering om det behövs, att få vänta länge på att göra sin beställning eller att behöva vänta länge innan maten kommer. Vatten som tar slut eller tomma fat på salladsbordet är andra små irritationsmoment som riskerar att växa sig stora. Se till att gästens totala serviceupplevelse flyter på och fungerar från start till mål och glöm inte att alltid ge service med ett leende!

En riktigt bra ledning

Bra service är knappt möjligt om man inte har en bra restaurangchef som skapar rätt förutsättningar för personalen att göra sitt jobb. Restaurangchefen ska se till att alla detaljer flyter på i gästupplevelsen och i hela maskineriet som krävs för att verksamheten ska fungera. Som restaurangchef är det ditt ansvar att hålla personalen nöjd och välinformerad, att hantera eventuella missnöjda gäster och att kunna agera problemlösande när nya utmaningar uppstår under dagens lopp. En bra restaurangchef håller ständigt koll på att gästerna blir väl omhändertagna, att servicenivån är hög och hanterar problem genom att agera förebyggande i så stor utsträckning som möjligt.

Summan av detaljerna skapar en helhet

Små detaljer som sällan kostar särskilt mycket bidrar till att gästens upplevelse blir unik och intressant. Ni kanske ser till att servetterna matchar inredningen, att alla gäster bjuds på karameller i samband med att de tar in notan, att tacka gästerna för att de valde just er restaurang och önska dem en trevlig dag. Det här är bara några exempel på små detaljer som skapar en vinnande restaurangupplevelse.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

Gilla oss på Facebook för att läsa vidare

 

Sex vinnande tips på vägen mot en restaurangsuccé

En undersökning visar att 46 procent av alla som arbetar eller har arbetat på restaurang drömmer om att en dag starta en egen restaurang. Här kommer några annorlunda och användbara tips som tar dig närmare din dröm.

 

1. Bygg en grund med tre starka faktorer

En restaurang kan aldrig bli en succé utan tre avgörande förutsättningar: ett riktigt bra läge, en skicklig och ambitiös köksmästare och ett oslagbart och vinnande koncept. Dessa tre faktorer samverkar och hjälper dig att bli framgångsrik. Både restaurangens läge och köksmästarens inriktning och kompetens ska matcha restaurangens koncept. Vissa restaurangägare hävdar att läget inte spelar någon roll eftersom de planerar att starta en ”destinationsrestaurang” som gästerna kommer att vilja besöka ändå. Det är ofta bara en ursäkt för att maskera ett dåligt läge. En hög tillgänglighet är A och O för den som vill driva en framgångsrik restaurang.

2. Överskatta alltid ditt finansieringsbehov

Räkna med att det tar mellan sex och nio månader innan restaurangen har fått igång en ordentlig lönsamhet. Om du gjort en kalkyl är det klokt att lägga på lite extra, det kostar nästan alltid mer än man tror att få fart på affärerna och etablera restaurangen. Många restauranger upplever sin första svacka när nyfikenheten har lagt sig i samband med invigningen. Det är då man behöver ta till kapital för att få uthållighet och kunna bygga upp en långsiktigt stark verksamhet. Var sparsam med investeringar och tänk långsiktigt, annars finns det en risk att du bränner alla pengar på bara ett par veckor.

3. Ta in lärlingar och elever

Att erbjuda kockelever praktikplats är ett smart sätt att lära känna framtida medarbetare, att introducera dem i hur ni arbetar och samtidigt känna dem på pulsen. Lärlingar och kockelever bidrar med ett nytänkande och betraktar er verksamhet från ett annat perspektiv, vilket kan vara värdefullt eftersom de kanske kommer på nya rätter att addera på menyn eller har intressanta förbättringsförslag.

4. Snåla inte på saker som skapar mervärde för gästen

Att lägga pengar på saker som tillför mervärden för gästen är något av det klokaste du kan göra som restaurangägare. Många nybörjarkrögare gör misstaget att snåla in på fel saker, exempelvis utrustning, tallrikar eller vissa typer av ingredienser. Undvik att tänka kortsiktigt, det kan stå dig dyrt att snåla in på den typen av utgifter. Om du sparar in på saker som gästerna noterar, riskerar det att sänka deras syn på restaurangen, vilket i sin tur riskerar att avskräcka dem från att komma tillbaka. Investera pengar på allt som tillför något till gästernas upplevelse, det lönar sig ofta många gånger om.

5. Fokusera på att skapa effektiva rutiner

Ett av de vanligaste skälen till att restauranger går i konkurs är en oförmåga att skapa effektiva rutiner och att systematisera arbetssättet. Att organisera arbetet, ge medarbetare tydliga ansvarsområden och att skapa en struktur för hur hela kedjan ska hanteras, från det att gästen kommer in genom dörren tills de betalt notan och går vidare,betyder inte att att man tar död på kreativiteten. Det är snarare ett smart sätt att använda er tid och era resurser på bästa möjliga sätt. Det ger er förhoppningsvis dessutom tid över till att vara kreativa i köket och i arbetet med restaurangens fortsatta utveckling.

6. Var beredd på att utvecklas, särskilt om du är kock eller köksmästare

Om du brinner för att laga och servera god mat så ska du vara rädd om och bevara din passion, men om affärer och att bygga upp ett lönsamt företag inte är din starka sida bör du vara beredd på att gå ihop med någon som brinner för att utveckla en lönsam restaurang. Tillsammans kan ni bilda ett oslagbart team. Om restaurangen blir en framgång får du som kock vara beredd på att ta dig an andra arbetsuppgifter och kanske övergå till att leda och utveckla restaurangen och motivera din personal. Var beredd på att utvecklas och byta roller i takt med att restaurangen expanderar.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Glassbar ‒ ett bra sätt att tjäna pengar utan stora investeringskostnader

Publicerad

den

Av

Tips till dig som vill driva en framgångsrik glassbar!

Nästan alla människor älskar glass. Det gör förstås att en glassbar har en hög sannolikhet att bli framgångsrik. Att öppna en glasskiosk kräver planering och för att lyckas behöver du veta vad som krävs för att bli verkligt framgångsrik. Här är några tips för att lyckas.

 

1. Investera i en franchisebar eller starta en egen glassbar

Oavsett vilket alternativ du väljer så får du räkna med att det krävs en viss investering för att komma igång. Du kan låta din budget avgöra vilken väg du ska gå. Att investera i en franchiseglassbar har sina fördelar, men det kan vara kostsamt. Om du har en liten budget bör du överväga att driva glassbaren i egen regi. Tag reda på om det finns någon lokal glasstillverkare du kan får representera.

2. Skriv en affärsplan

Även om du bara planerar att driva en liten glassbar är en affärsplan till stor hjälp. I en affärsplan skriver du ner företagets målsättning och strategi på pränt, vilket kan vara användbart.

3. Gör egna efterforskningar

Den absolut bästa erfarenheten för dig som en dag vill driva din egen glassbar är att först jobba i någon annans glassbar en period. Om det inte är något alternativ för dig så kan du nöja dig med att intervjua ett par glasskioskägare som kan dela med sig av sina tips kring vad du behöver tänka på för att bli framgångsrik.

4. Välj ett bra läge

Områden med många gående är ett perfekt läge för en glassbar. Det inkluderar bland annat shoppingcenter, gågator och lägen i anslutning till parker.

5. Investera i rätt utrustning

Glassbaren behöver bland annat frys, glassdisk, glasskantiner, glasskopa, bord och kanske en glassmaskin. Du behöver också komponera en meny och välja leverantörer. Jämför priser noga på utrustning innan du slår till. Många gäster vill ha kaffe till glassen så en bra kaffebryggare är en god investering.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

10 saker du bör känna till om restaurangkoncept

Publicerad

den

Av

Ett av de första stegen mot att öppna en ny restaurang är att bestämma sig för
restaurangens koncept. Det kanske låter enkelt, men har du någonsin besökt en
restaurang där konceptet gjort dig förvirrad? Du kanske såg en meny som inte
överensstämde med inredningen exempelvis.
Ett ambivalent restaurangkoncept gör ofta att gästerna inte vill komma tillbaks. Vi har därför
samlat tips som hjälper er att skapa ett vinnande restaurangkoncept.

1. Buffé. Bufféer började serveras redan på 1600-talet, det är ett koncept som klarat sig
sen dess. Det är populärt bland många gäster. Fundera på om bufféer ska vara en del
av din restaurangs koncept.

2. Snabbt och avslappnat. Det här konceptet är populärt just nu. Det här är lite finare än
en traditionell snabbmatsrestaurang. Den här sortens restauranger använder ofta
engångsbestick- och tallrikar, men maten håller ofta hög kvalitet med exempelvis
ekologiska ingredienser.

3. Café eller bistro. Ett café är en restaurang som inte erbjuder bordsservering. Kunden
beställer sin mat vid en disk och serverar sig själva. En bistro blandas ofta ihop med
ett café, men en bistro är i själva verket ett café som erbjuder lagad mat.

4. Avslappnat. Som namnet antyder, en avslappnad restaurang är avslappnad och
tillbakalutad i alltifrån menyer till inredning och atmosfär. Många oberoende
restauranger som inte tillhör någon kedja har valt den här inriktningen. Familjeägda
restauranger har ofta den här inriktningen.

5. Fine dining. När man hör orden fine dining tanker man ofta på välpressade dukar,
linneservetter och servitörer i smoking. En fine dining restaurang erbjuder mat, service
och atmosfär av absolut toppklass. De ligger också högst prismässigt.

6. Franchiserestaurang. En franchiserestaurang har många fördelar jämfört med
restauranger som inte hör till någon kedja. Gästerna känner förmodligen igen ditt
namn och varumärke och du kan snabbt komma igång med verksamheten. Men att
driva en franchisebaserad restaurang kan vara kostsamt och det finns många regler att
rätta sig efter.

7. En restaurang på hjul. En restaurang på hjul har förstås fördelen att den lätt kan
flyttas till olika platser. Du har låga overheadkostnader i verksamheten och du behöver
mindre personal än på en traditionell restaurang. Men kom ihåg att även en rullande
restaurang kräver mycket skötsel.

8. Catering. Att bedriva en cateringbaserad restaurang tillåter dig att expandera
verksamheten utan att behöva utöka dina egna lokaler. Om restaurangens menyer är
populära kan det vara en smart tillväxtstrategi att koppla på cateringverksamhet.

9. Mat från andra kulturer. Det här är ett av de lättaste och minst komplicerade
restaurangkoncepten. Du kan välja att bygga upp ditt restaurangkoncept kring
matkulturen från ett visst land, exempelvis Kina, Italien, Indien eller Mexico. Tänk på
att både menyn, inredningen och restaurangnamnet ska återspegla inriktningen.

10. Se upp med att blanda olika restaurangkoncept. Det kan verka frestande att blanda
olika restaurangkoncept för att kunna sticka ut från mängden av andra
restaurangägare. Visst är det smart att vara originell, men risken är att du misslyckas
genom att förvirra gästen med en mix av flera koncept .

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Starta restaurang: Hur man hittar bästa läget

Publicerad

den

Av

Starta restaurang: Hur man hittar bästa läget

Det är svårare än vad många tror att hitta rätta läget för att starta restaurang. Här är några saker att tänka på när man väljer läge.

Det som verkar perfekt för att starta resturang, som en lokal vid en gågata i centrum, kan visa sig vara mer eller mindre ett fiasko när man väl kommit igång. Och en plats som först verkar vara absolut vansinnig, som en gammal industrilokal, kan bli en lyckträff. Givetvis är mat och service jätteviktiga delar av framgångsfaktorn, men läget kan vara lika avgörande när man ska starta restaurang, särskilt i början. Därför är det viktigt att vara noggrann innan man bestämmer läget för sin satsning. Här är några punkter att fundera på, som du sedan kan sammanställa under rubriken ”Restaurangens läge” i din affärsplan.

1. Parkering. Ligger parkeringen för långt bort, kan det bli så att de presumtiva kunderna väljer en konkurrent som ligger närmare… inte bra. Att starta restaurang mitt i stan med goda allmänna kommunikationer, kan fungera bra utan egen parkering. Helst bör det då finnas kommunala parkeringsplatser eller parkeringshus i närheten (en del gäster tar alltid bilen). Med ett läge utanför tätorten, är egen parkering ett måste när man ska starta restaurang.

2. Synlighet är viktigt. Om du ska starta restaurang måste den synas väl. Att synas och/eller att din skylt är väl synlig, innebär gratis reklam. Syns din restaurang ordentligt, påminner den också folk om att den existerar och att de borde gå dit och äta middag.

3. Storlek spelar roll. Tänk på att det som ser enormt ut som en tom lokal, snabbt fylls upp med all utrustning som behövs när man ska starta restaurang. Även en liten bistro eller ett café behöver vettigt utrymme för köksarbete, för kyl- och frysförvaring, för skafferivarorna, och i alla fall ett litet krypin för (det oundvikliga) kontorsjobbet. Kanske en bar där gästerna kan vänta på bord, när det är full ruljangs etc.

4. Ligger det något i skrock? Om du funderar på att ta över en befintlig restaurang, eller starta restaurang i en nedlagd restauranglokal, ta alltid reda på varför den ska säljas, eller varför den upphörde. Att starta restaurang på ett läge som är ökänt, kan vara vanskligt. Det finns inte minsta vetenskap i detta, utan här handlar det mer om magkänslan…

5. Sätt säkerhet i första rummet. Innan du väljer lokal för att starta restaurang, kontrollera alltid säkerhetsaspekterna i huset. Finns det nödutgångar? Kolla elledningarna, är de nyligen utbytta eller gamla som gatan? Hur är det med brandalarm och sprinklersystem? Finns det handikappanpassade dörrar och toalettutrymmen, ramper för att ta sig upp/in i restaurangen med rullstol? Gå igenom alla sådana fakta med hyresvärden, så att du vet vad som finns och vad som måste justeras respektive göras ‒ innan du skriver på ett kontrakt.

6. Bekanta dig med grannarna. När man letar efter ett bra restaurangläge, bör man se sig omkring i det tilltänkta grannskapet. Finns det redan en hel rad restauranger med samma koncept som du tänker starta restaurang med? Finns det outhyrda affärslokaler i närheten? Tänk på att framgång föder framgång, folk dras dit där det är mycket på gång. Står det tomt i en eller flera lokaler, är det lätt att kunder istället väljer andra gator/centra.

7. Avvakta med drömmen om landet. Se dig noga omkring om du vill satsa på ett läge för långt ifrån en tätort när du ska starta restaurang. Att etablera sin restaurang ”bortom allfarvägen” kan bli en höjdare, men är också ett vågspel. Det kan bli svårt att få kunderna att komma regelbundet, om man inte har redan ett etablerat gott rykte som folk åker omvägar för. Lokalerna kanske är billiga, men kunderna måste likafullt komma hela tiden för att det ska bli ett vettigt resultat.

8. Förhandla om hyreskontraktet. Var inte rädd för att förhandla om hyreskontraktet och vad som ska ingå i det. Att be om tillmötesgående när man ska starta restaurang är aldrig fel. Du vill ha en bra lokal, och hyresvärden å sin sida behöver hyra ut så fort som möjligt. Diskutera själva summan och vad som ska ingå i den, och inte minst väsentligt, hur lång tid du förbinder dig att hyra. Tänk på om det är varm- eller kallhyra och vilket underhåll som ingår. Kom också ihåg sådant som snöröjning och gräsklippning.

9. Ha tålamod! Undvik att vara för impulsiv när du ska starta restaurang. Du kanske kliver in i en lokal och bara vet: Den här är det! Men innan du slår till bör du faktiskt åka runt och titta på flera lokaler och lägen. Dessutom bör du besöka dessa platser inte bara en gång, utan flera, både morgon, middag och kväll. Det kommer att bli mycket farande, för du ska helst göra de här rundorna under olika veckodagar, och på helger också, och notera vad du ser. Är det mycket folk som rör sig på adressen under arbetsdagar och helt dött på kvällar och helger? Kunskaper av det slaget kan betyda mycket när det ekonomiska resultatet så småningom ska räknas samman.

10. Full insikt: Det är ett stort åtagande du gör när du skriver under hyreskontraktet för att starta restaurang. Du binder upp dig ekonomiskt och tidsmässigt för lång tid framåt. Oftast handlar hyreskontrakt för en affärsrörelse om flera år. Det är lätt att se allt i rosenrött och tänka på hur roligt det ska bli, men innan du bestämmer dig ska du vända och vrida på alla tänkbara scenarier, även negativa. Skriver du på ett fem- eller tioårskontrakt och restaurangen går omkull, kan du vara tvungen att betala månadshyra i åratal, fast du inte har någon affärsrörelse som täcker kostnaderna. Se under punkt 8 ovan, och försök att starta restaurang med ett kortare kontrakt på ett eller ett par år. När du väl kommit igång och det går bra, är det dags att fundera på längre hyresperspektiv.

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB