Connect with us

Starta Restaurang

Vad gör en restaurang framgångsrik?

Publicerad

den

Exakt vad som gör en restaurang framgångsrik varierar. Ibland kan ett nytt och intressant koncept vara den viktigaste framgångsfaktorn, andra gånger kan en kreativ köksmästare göra stor skillnad. Ofta samverkar fyra faktorer för att skapa framgång: god mat, service i världsklass, en bra ledning och summan av de små sakerna som påverkar helhetsintrycket.

 

God mat

Knappast någon invänder väl mot påståendet att god mat är en av de viktigaste hörnstenarna i en framgångsrik restaurang. Om du har en restaurang med en fantastisk inredning men usel mat så är det svårt att dölja problemet. En meny som konsekvent håller hög kvalitet, dag efter dag, är däremot ett klockrent framgångsrecept. Det ökar förutsättningarna att få stamgäster. Gästerna ska kunna lita på att er mat är lika god och vällagad idag som i morgon eller om tre månader.

Hög servicenivå

Maten är ”bara” en pusselbit i restaurangers framgångsrecept. Det finns inget som irriterar gäster mer än att behöva be om saker och ting som borde vara en självklar del av ett restaurangbesök, exempelvis att snabbt få en bordsplacering om det behövs, att få vänta länge på att göra sin beställning eller att behöva vänta länge innan maten kommer. Vatten som tar slut eller tomma fat på salladsbordet är andra små irritationsmoment som riskerar att växa sig stora. Se till att gästens totala serviceupplevelse flyter på och fungerar från start till mål och glöm inte att alltid ge service med ett leende!

En riktigt bra ledning

Bra service är knappt möjligt om man inte har en bra restaurangchef som skapar rätt förutsättningar för personalen att göra sitt jobb. Restaurangchefen ska se till att alla detaljer flyter på i gästupplevelsen och i hela maskineriet som krävs för att verksamheten ska fungera. Som restaurangchef är det ditt ansvar att hålla personalen nöjd och välinformerad, att hantera eventuella missnöjda gäster och att kunna agera problemlösande när nya utmaningar uppstår under dagens lopp. En bra restaurangchef håller ständigt koll på att gästerna blir väl omhändertagna, att servicenivån är hög och hanterar problem genom att agera förebyggande i så stor utsträckning som möjligt.

Summan av detaljerna skapar en helhet

Små detaljer som sällan kostar särskilt mycket bidrar till att gästens upplevelse blir unik och intressant. Ni kanske ser till att servetterna matchar inredningen, att alla gäster bjuds på karameller i samband med att de tar in notan, att tacka gästerna för att de valde just er restaurang och önska dem en trevlig dag. Det här är bara några exempel på små detaljer som skapar en vinnande restaurangupplevelse.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

Gilla oss på Facebook för att läsa vidare

 

Sex vinnande tips på vägen mot en restaurangsuccé

En undersökning visar att 46 procent av alla som arbetar eller har arbetat på restaurang drömmer om att en dag starta en egen restaurang. Här kommer några annorlunda och användbara tips som tar dig närmare din dröm.

 

1. Bygg en grund med tre starka faktorer

En restaurang kan aldrig bli en succé utan tre avgörande förutsättningar: ett riktigt bra läge, en skicklig och ambitiös köksmästare och ett oslagbart och vinnande koncept. Dessa tre faktorer samverkar och hjälper dig att bli framgångsrik. Både restaurangens läge och köksmästarens inriktning och kompetens ska matcha restaurangens koncept. Vissa restaurangägare hävdar att läget inte spelar någon roll eftersom de planerar att starta en ”destinationsrestaurang” som gästerna kommer att vilja besöka ändå. Det är ofta bara en ursäkt för att maskera ett dåligt läge. En hög tillgänglighet är A och O för den som vill driva en framgångsrik restaurang.

2. Överskatta alltid ditt finansieringsbehov

Räkna med att det tar mellan sex och nio månader innan restaurangen har fått igång en ordentlig lönsamhet. Om du gjort en kalkyl är det klokt att lägga på lite extra, det kostar nästan alltid mer än man tror att få fart på affärerna och etablera restaurangen. Många restauranger upplever sin första svacka när nyfikenheten har lagt sig i samband med invigningen. Det är då man behöver ta till kapital för att få uthållighet och kunna bygga upp en långsiktigt stark verksamhet. Var sparsam med investeringar och tänk långsiktigt, annars finns det en risk att du bränner alla pengar på bara ett par veckor.

3. Ta in lärlingar och elever

Att erbjuda kockelever praktikplats är ett smart sätt att lära känna framtida medarbetare, att introducera dem i hur ni arbetar och samtidigt känna dem på pulsen. Lärlingar och kockelever bidrar med ett nytänkande och betraktar er verksamhet från ett annat perspektiv, vilket kan vara värdefullt eftersom de kanske kommer på nya rätter att addera på menyn eller har intressanta förbättringsförslag.

4. Snåla inte på saker som skapar mervärde för gästen

Att lägga pengar på saker som tillför mervärden för gästen är något av det klokaste du kan göra som restaurangägare. Många nybörjarkrögare gör misstaget att snåla in på fel saker, exempelvis utrustning, tallrikar eller vissa typer av ingredienser. Undvik att tänka kortsiktigt, det kan stå dig dyrt att snåla in på den typen av utgifter. Om du sparar in på saker som gästerna noterar, riskerar det att sänka deras syn på restaurangen, vilket i sin tur riskerar att avskräcka dem från att komma tillbaka. Investera pengar på allt som tillför något till gästernas upplevelse, det lönar sig ofta många gånger om.

5. Fokusera på att skapa effektiva rutiner

Ett av de vanligaste skälen till att restauranger går i konkurs är en oförmåga att skapa effektiva rutiner och att systematisera arbetssättet. Att organisera arbetet, ge medarbetare tydliga ansvarsområden och att skapa en struktur för hur hela kedjan ska hanteras, från det att gästen kommer in genom dörren tills de betalt notan och går vidare,betyder inte att att man tar död på kreativiteten. Det är snarare ett smart sätt att använda er tid och era resurser på bästa möjliga sätt. Det ger er förhoppningsvis dessutom tid över till att vara kreativa i köket och i arbetet med restaurangens fortsatta utveckling.

6. Var beredd på att utvecklas, särskilt om du är kock eller köksmästare

Om du brinner för att laga och servera god mat så ska du vara rädd om och bevara din passion, men om affärer och att bygga upp ett lönsamt företag inte är din starka sida bör du vara beredd på att gå ihop med någon som brinner för att utveckla en lönsam restaurang. Tillsammans kan ni bilda ett oslagbart team. Om restaurangen blir en framgång får du som kock vara beredd på att ta dig an andra arbetsuppgifter och kanske övergå till att leda och utveckla restaurangen och motivera din personal. Var beredd på att utvecklas och byta roller i takt med att restaurangen expanderar.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

10 saker du bör känna till om restaurangkoncept

Publicerad

den

Av

Ett av de första stegen mot att öppna en ny restaurang är att bestämma sig för
restaurangens koncept. Det kanske låter enkelt, men har du någonsin besökt en
restaurang där konceptet gjort dig förvirrad? Du kanske såg en meny som inte
överensstämde med inredningen exempelvis.
Ett ambivalent restaurangkoncept gör ofta att gästerna inte vill komma tillbaks. Vi har därför
samlat tips som hjälper er att skapa ett vinnande restaurangkoncept.

1. Buffé. Bufféer började serveras redan på 1600-talet, det är ett koncept som klarat sig
sen dess. Det är populärt bland många gäster. Fundera på om bufféer ska vara en del
av din restaurangs koncept.

2. Snabbt och avslappnat. Det här konceptet är populärt just nu. Det här är lite finare än
en traditionell snabbmatsrestaurang. Den här sortens restauranger använder ofta
engångsbestick- och tallrikar, men maten håller ofta hög kvalitet med exempelvis
ekologiska ingredienser.

3. Café eller bistro. Ett café är en restaurang som inte erbjuder bordsservering. Kunden
beställer sin mat vid en disk och serverar sig själva. En bistro blandas ofta ihop med
ett café, men en bistro är i själva verket ett café som erbjuder lagad mat.

4. Avslappnat. Som namnet antyder, en avslappnad restaurang är avslappnad och
tillbakalutad i alltifrån menyer till inredning och atmosfär. Många oberoende
restauranger som inte tillhör någon kedja har valt den här inriktningen. Familjeägda
restauranger har ofta den här inriktningen.

5. Fine dining. När man hör orden fine dining tanker man ofta på välpressade dukar,
linneservetter och servitörer i smoking. En fine dining restaurang erbjuder mat, service
och atmosfär av absolut toppklass. De ligger också högst prismässigt.

6. Franchiserestaurang. En franchiserestaurang har många fördelar jämfört med
restauranger som inte hör till någon kedja. Gästerna känner förmodligen igen ditt
namn och varumärke och du kan snabbt komma igång med verksamheten. Men att
driva en franchisebaserad restaurang kan vara kostsamt och det finns många regler att
rätta sig efter.

7. En restaurang på hjul. En restaurang på hjul har förstås fördelen att den lätt kan
flyttas till olika platser. Du har låga overheadkostnader i verksamheten och du behöver
mindre personal än på en traditionell restaurang. Men kom ihåg att även en rullande
restaurang kräver mycket skötsel.

8. Catering. Att bedriva en cateringbaserad restaurang tillåter dig att expandera
verksamheten utan att behöva utöka dina egna lokaler. Om restaurangens menyer är
populära kan det vara en smart tillväxtstrategi att koppla på cateringverksamhet.

9. Mat från andra kulturer. Det här är ett av de lättaste och minst komplicerade
restaurangkoncepten. Du kan välja att bygga upp ditt restaurangkoncept kring
matkulturen från ett visst land, exempelvis Kina, Italien, Indien eller Mexico. Tänk på
att både menyn, inredningen och restaurangnamnet ska återspegla inriktningen.

10. Se upp med att blanda olika restaurangkoncept. Det kan verka frestande att blanda
olika restaurangkoncept för att kunna sticka ut från mängden av andra
restaurangägare. Visst är det smart att vara originell, men risken är att du misslyckas
genom att förvirra gästen med en mix av flera koncept .

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Pizzeria ‒ fem steg för att öppna en pizzeria

Publicerad

den

Av

Vilken sorts pizza du ska satsa på är det första du ska bestämma dig för. Var du ska ha din pizzeria är nästa. Sedan står utrustningen på tur. Ska du sticka ut bland konkurrenterna måste du baka de godaste pizzorna och då gäller det att vara noga med ingredienserna. Bästa smak äger! Sist men inte minst, den mänskliga faktorn, alltså personalen, är din förlängda hand – satsa på personalen på din pizzeria, det får du tillbaka.

 

1. Vilken typ av pizza ska du göra?

Det finns ett antal olika typer av pizza. Besök så många olika pizzerior med olika inriktningar du kan och smaka dig fram. Vad gillar du bäst? Vad tror du kommer att slå bäst på din lokala marknad? Bestäm sedan vilken typ av pizza du ska satsa på. Och kom ihåg: Pizzadeg är inte bara mjöl och vatten! Lär dig så mycket du kan, läs på och experimentera dig fram innan du bestämmer om du ska starta en pizzeria. Fråga andra i branschen, många delar gärna med sig av sina erfarenheter. Sedan får du förfina recepten och skapa dina egna specialiteter. Testa att göra olika degar, prova först i liten skala hemma och låt familj och vänner smaka. Det kan ta lång tid att komma fram till Degen med stort D. Se till att ha det perfekta degreceptet klart innan du startar en pizzeria, då är mycket vunnet!

2. Rätt lokal på rätt ställe

Det enklaste sättet att starta är antagligen att hitta en redan inarbetad pizzeria och köpa den, med rätt pizzaugn redan på plats. Om nu det inte går, lås inte fast dig vid att välja en lokal som redan är restaurang. Bästa läget för dig kanske är en helt annan lokal som byggs om för att bli dina drömmars pizzeria. Viss ombyggnad behövs säkert, ventilationssystem måste byggas in och vattenledningar dras ‒ är läget rätt och kundkretsen finns där, kan sådana investeringar visa sig mycket lönsamma.

3. Rätt pizzaugn

Rätt pizzaugn är viktigt för att baka perfekta pizzor, vilken typ av pizza du än gör. Behöver du en gasdriven ugn eller en elektrisk i din pizzeria? Ska du kanske rentav satsa på en gammaldags vedugn? Pizza ska gräddas på upphettad sten, men det vet du väl redan, kom bara ihåg ångpump också. Tänk på att termostater och kontrollpaneler ska vara lättreglerade. Kontrollera vilka ventilationskrav som gäller för ugnen du väljer och att lokalen där du ska ha din pizzeria klarar dessa.

4. Ingredienserna

Kort sagt: En pizza blir inte bättre än sina ingredienser. Mjöl, vatten, jäst, tomater och ost ‒ det är verkligen viktigt att varje ingrediens håller högsta kvalitet. Var köper du mjöl? Har du kanske en lokal leverantör? Eller kan du köpa importerat mjöl från Italien av ”rätt” vetesort? Köper du färska ingredienser till de olika smakerna, eller konserverade? Smakskillnaden är stor! Vet du vad som ingår t ex i den salami du lägger på en pizza? Det kan vara väldigt stor skillnad på italiensk salami och svensk! Med andra ord, tänk noga igenom valet av varenda ingrediens du ska använda, kostnaderna för dem och vad det betyder för kundtillströmningen till din pizzeria.

5. Känn din personal ‒ och satsa på din personal

Hur ska du kunna garantera att pizzorna på din pizzeria håller samma höga kvalitet dag ut och dag in? Lär upp din personal från början, lär alla precis hur du vill ha det på din pizzeria, varje moment i bakningen av pizzorna, hur du vill att de ska möta kunderna. Sätt din prägel på din pizzeria genom att dra alla riktlinjer från början ‒ men glöm inte att också satsa på personalen, både socialt och vad arbetsmiljön beträffar. Och inte minst, lyssna på personalen! Fråga dem om hur saker och ting fungerar på din pizzeria. Skapa delaktighet och du får bättre respons från personalen.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Inredning

Starta restaurang – utrustning du behöver

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – utrustningsförslag

 

Det är mycket att tänka på när du ska starta restaurang. Vad som behövs på just din restaurang beror på många olika faktorer: Vilken typ av restaurang det gäller och den menyn du ska servera, storlek / beräknat antal gäster/portioner per sittning och per dag. Här är en allmän översikt med förslag på inredning och utrustning vid planering av restaurangköket, serveringslokalen och övriga utrymmen. Detta är förslag – du anpassar listan efter vad du behöver för din restaurang.

 

  1. Starta restaurang: Köket

Värmeenheter med tillräcklig ventilation (spis, stekbord, ugn, fritös, salamander, kokgryta, värmeri, mikrovågsugn)

Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär

Avställningsytor, hyllinredning

Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (t ex kött, fisk, grönsaker samt färdiglagade rätter)

Blast Chiller/Freezer (nedkylningsskåp eller nedkylningsrum)

Frysskåp (frysbox)

Plats för tallrikar färdiga att servera

Plats för glas, porslin, bestick, servetter

Plats för ismaskin

Plats för sås-/blandningsmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Köksredskap: Manuella redskap som knivar, skärbrädor, bunkar, kantiner etc.

 

  1. Starta restaurang: Beredning av tvättade grönsaker/kallskänk t ex. kalla rätter, smörgåsar

Arbetsbänk, minst en bänk med ho och blandare

Arbetsbänk med ho och blandare för grönsaker, vid omfattande hantering

Plats för skärmaskin, mixer, glassmaskin, konservöppnare, våg etc.

Kylskåp

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

  1. Starta restaurang: Kött- och kycklingberedning

Arbetsbänk med ho och blandare. Rutin för åtskild beredning av kyckling respektive kött ska finnas i systemet för egenkontroll.

Huggkubbe

Plats för köttkvarn (i kyla)

Köttkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Fiskberedning

Arbetsbänk med ho och blandare

Fiskkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Allergikost

Arbetsbänk med ho och blandare

Ev. särskild utrustning endast för allergikost

Kylskåp

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Baka till restaurangens verksamhet/bake-off

Arbetsbänk

Ugn, ev. degblandare

Plats för mjöl, bake-off produkter

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Renseri för jordiga grönsaker/rotfrukter

Rotfruktskyl

Arbetsbänk med djupa hoar och blandare

Plats för skalmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Diskutrymme

Diskbänk med stor ho och duschpistol

Diskmaskin, grovdiskmaskin med imkåpa

Plats för vagnar för diskkorgar

Utrymme för smutsig respektive ren disk

Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Förrådsutrymme

Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar, öl-, vin- och spritförråd

Utrymme för förpackningsmaterial

Frysutrymmen

Plats för utrustning för cateringverksamhet

 

  1. Starta restaurang: Städutrymme

Plats för städutrustning (svabbvagn, skurmaskin, rengöringsmedel etc.)

Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor etc.)

Utslagsvask och vattenblandare

 

  1. Starta restaurang: Kontor

Dator och skrivare

Skrivplats

 

Tänk igenom din utrustningslista ordentligt så att den passar för den verksamhet just du ska driva. Börja alltid med menyn och anpassa utrustningen efter den! Det handlar om att investera i de maskiner och de redskap som du verkligen använder, inte vad som ”kan vara vara bra att ha”. Den inredning du väljer ska givetvis passa till det tema du har valt. Gör detta förberedelsearbete noggrant, det kommer du att ha igen när du öppnar din restaurang.

 

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB