Connect with us

Intressant

Restaurangutrustning 10 tips

Publicerad

den

Restaurangutrustning omfattar alltifrån ugnar till bord, disk- och ismaskiner. Med tanke på att utbudet är stort kan det ibland vara överväldigande att välja vilken typ av restaurangutrustning man ska satsa på. Här är tio tips som guidar dig till rätt restaurangutrustning.

1. Ny restaurangutrustning är inte alltid det bästa alternativet. En nyöppnad restaurang behöver inte nödvändigtvis satsa på ny utrustning. Du kan köpa kvalitetutrustning som är begagnad till bra priser. Bord, stolar, diskar, köksutrustning och mycket annat finns ofta i gott skick på andrahandsmarknaden. Större och dyrare köksutrustning som exempelvis ugnar, fläktar kylar och annat finns ofta också till riktigt bra priser.

2. Leasing kan vara ett alternativ. Många företag erbjuder leasad restaurangutrustning. Om du står i begrepp att öppna en ny restaurang kan du spara relativt stora pengar genom att leasa utrustning istället för att köpa den. Utrustning med kort livslängd, exempelvis ismaskiner, är perfekta att leasa istället för att köpa. En del leverantörer av exempelvis läsk och öl erbjuder gratis kylar om du köper deras produkter, det kan vara värt att överväga.

3. Restaurangdiskmaskiner behöver ha en helt annan funktionalitet än diskmaskinen hemma i köket. Restaurangdiskmaskiner är inte billiga om du jämför med de köksdiskar som finns på elektronikvaruhus. Men det finns ett skäl till att de är dyrare, restaurangsdiskmaskiner behöver nämligen tåla betydligt mer slitage än diskmaskiner för hemmabruk.

4. Bord och stolar är en del av restaurangens utsmyckning. Bord och stolar är en stor utgiftspost för alla som ska köpa restaurangutrustning. De är visserligen dyrare än bord och stolar för hemmabruk, men liksom restaurangdiskmaskinen så är de byggda för att klara av frekvent användande och ett rejält slitage. Du kan också betrakta restaurangmöblerna, stolarna och borden, som en del av den atmosfär och utsmyckning du väljer till din restaurang.

5. Ett restaurangkök kräver omsorgsfull planering. Ett typiskt restaurangkök består av olika stationer med olika typer av restaurangutrustning. En station är den yta där en viss typ av mat tillagas. I ett restaurangkök är det A och O med omsorgsfull planering av ytan för att kunna skapa ett effektivt arbetsflöde och få plats med all den restaurangutrustning som behövs.

6. Planlösningen bör vara flexibel. Skapa en matsal som enkelt kan möbleras om. Det gör att du kan ta emot större sällskap vid behov och ändra bordens och stolarnas placering utifrån hur många gäster du har för tillfället.

7. Baren kräver sin egen utrustning. Inredningen i en bar beror på hur stor restaurangen är, vilken inriktning den har och hur framträdande roll barserveringen har i verksamheten.

8. Det finns många alternativ när det gäller kyllösningar. En viktig del av restaurangutrustning är förstås kylsystemen. Det finns ett brett utbud, från små kylar till ”walk in”-kylar, dvs mindre kylrum.

9. Dukar kräver mycket underhåll. Dukar i en matsal gör förstås intryck på gästen. Men tänk på att dukar kräver mycket underhåll. Välmanglade linnedukar och servetter är fantastiskt vackert och tillför mycket till atmosfären, men de kräver sin skötsel, vilket kan bli dyrt.

10. Cateringutrustning kan öka restaurangens försäljning. Cateringverksamhet ger restauranger en möjlighet att expandera sin verksamhet utan att behöva belasta sina befintliga lokaler. Men tänk också på att cateringverksamhet kräver en fingertoppkänsla och en utpräglad känsla för detaljer, rätt restaurangutrustning för catering är då mycket viktig, för att allt ska stämma när det väl gäller.

Restaurangexperten Magnus Hellström

restaurangmaskiner




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Så driver du en framgångsrik glasskiosk

Publicerad

den

Av

Glass är en lyx som många människor gärna unnar sig, inte minst på sommaren.
Kvalitetsglass gjord på ekologiska och naturliga råvaror är många beredda att
betala lite extra för. Man kan tro att det är den lättaste saken i världen att driva
en framgångsrik glasskiosk, men det krävs en del förberedelser och eftertanke
för att verkligen lyckas.

Du kan antingen öppna en liten kiosk och tillverka glassen själv, på plats eller någon
annanstans. Du kan också välja att öppna en större fabrik och säja den glass du
tillverkar i egna kiosker och till andra kioskägare. Om du funderar på att tillverka egen
glass bör du ha i åtanke att det är lätt att tillverka glass, men desto svårare att
marknadsföra och sälja den.

Att öppna en glasskiosk kräver däremot betydligt mindre investeringar. Här är rätt läge
och rätt utrustning viktigt. Du behöver en glassdisk, frysbox, där du kan exponera din glass för
kunderna, tillverkningsutrustning om du vill tillverka egen glass och frysar för
ingredienser och glass som ännu inte är redo för försäljning.
Utvärdera marknaden innan du öppnar en glasskiosk.

Välj glasstyp med omsorg

Fundera på vilken typ av glass du ska sälja. Om du inriktar dig på kvalitetsglass bör
det finnas tillräckligt många kunder i området som är beredda att betala för hantverket
och de kvalitetsråvaror som behövs. Att köpa glass är roligt, lustfyllt och en belöning.
Din inredning bör därför vara kreativ och inspirerande. Lägg energi på hur du
presenterar dina smaker, hur glassen ”skyltas” i frysen och vilka spännande alternativ
och smakkombinationer du kan erbjuda.

Läget är viktigt, oavsett om du driver en glasskiosk, en restaurang eller ett café. För en
glasskiosk är läget om möjligt ännu viktigare än om du driver en restaurang. Eftersom
glass ofta är ett impulsköp är det viktigt att du finns där kunderna passerar.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

3 saker för att bli ett bra cateringföretag

Publicerad

den

Av

  1. Lägg tid på rätt sorts marknadsföring

Marknadsföring mot rätt målgrupper är en nyckelfaktor för en riktigt framgångsrik cateringverksamhet. Du behöver ha samma passion för marknadsföring som för maten du tillagar och säljer, då ökar du dina förutsättningar att lyckas. Det finns många cateringbolag, hur ska ni kunna sticka ut från mängden?

Börja med att skaffa dig kunskap om hur din lokala marknad ser ut. Ta en titt på vad dina konkurrenter erbjuder och gör sen en undersökning för att kartlägga vad kunderna vill ha. Det kan finnas ett glapp mellan vad befintliga cateringaktörer erbjuder och vad kunderna efterfrågar. Det glappet kan du fylla. Var strategisk när du letar efter en nisch där du kan bli framgångsrik och där du kan utmärka dig. Prova dig fram med olika marknadsföringskanaler och metoder. Framgångsrik marknadsföring handlar om att prova sig fram tills man hittar ett ”recept” som fungerar.

 

  1. Rätt attityd gör skillnad

Cateringbranschen kan vara extremt stressig, så det gäller att hålla huvudet kallt när saker och ting kör ihop sig och ni har manga beställningar att leverera. Var målmedveten och envis, deppa inte ihop om du stöter på motstånd. Prova en annan väg och ge dig inte! Det är lättare att lyckas om du är en organiserad person som kan disponera din och dina medarbetares tid på ett klokt sätt. Det är också en fördel om du är social och bra på att kommunicera med människor, då kan du bygga starka relationer med medarbetare, leverantörer och kunder.

 

  1. Ha koll på ekonomin

Du behöver inte vara insatt i den exakta vetenskapen kring hur man gör en budget eller hur man kalkylerar olika kostnader, men lite koll på ekonomin är en klar fördel om man vill öka sina förutsättningar att bli framgångsrik i cateringbranschen. Även om matlagning är din huvudsakliga passion så är det klokt att sätta dig in i och intressera dig för siffrorna bakom din verksamhet. Gör en budget, se till att ni håller den, sätt priser som grundar sig i vilka marginaler ni behöver ha i verksamheten och hur mycket ni måste sälja för att gå runt. Bristande koll på företagets ekonomi kan leda till att ni får betala mer än ni behöver för olika saker eller att ni inte märker att saker och ting är på väg utför förrän det är för sent.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Fixa baren med fotstöd!

Publicerad

den

Av

Att skapa just den där inbjudande baren som kunden bara vill komma tillbaka till, igen och igen – vem vill inte det? En detalj som verkligen ger plusvärde i baren är något som dina gäster kanske inte direkt sitter och tittar på, men tar in vid första ögonkastet och saknar om det inte finns: Fotstöd.

 

Att tänka igenom barinredningen är viktigt och här gäller som så ofta att det är detaljerna som ger helheten och höjer statusen på din restaurang. Snygga barstolar, en fin bardisk att hänga på och så eleganta fotstöd som kronan på verket. Omtanken om gästen ända ner till fötterna … självklart. Och ett bra sätt att stryka under stilen du valt i baren. Eller är det kanske en hög soffa i barhöjd som behöver fotstöd för att bli perfekt?

 

Några tips :

  • Mät sidorna av bardisken som ska ha fotstöd och gör en enkel skiss av hur du tänkt dig fotstödet. Testa med exempelvis målartejp eller att spänna upp ett band så du får en klar uppfattning om hur mycket utrymme som behövs.
  • Hur långa ska rören i fotstödssystemet vara och vill du ha runda eller fyrkantiga rör?
  • Vilka vinklar måste planeras? Ska det vara 90-gradersvinklar eller justerbara vinklar?
  • Vilka fästen blir bäst och vilka ändavslut passar din stil? Runda platta eller med kupol? Eller fyrkantiga till fyrkantsrör?
  • När du har kommit så långt är det dags att göra en så detaljerad ritning som möjligt som underlag för din beställning.

 

Fotstöd finns i ett antal olika modeller, ytbehandlingar och dimensioner. Du kan beställa fotstöd precis som du vill ha dem. De kapas och bockas mot din ritning.

Och kom ihåg: Välj stil och finish efter just din bar och dina intentioner. Genom val av olika fästen, vinklar och ändavslut skapar du ditt unika fotstöd. Och höjer standarden på din bar och din restaurang.

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB