Connect with us

Intressant

Restaurangutrustning 10 tips

Publicerad

den

Restaurangutrustning omfattar alltifrån ugnar till bord, disk- och ismaskiner. Med tanke på att utbudet är stort kan det ibland vara överväldigande att välja vilken typ av restaurangutrustning man ska satsa på. Här är tio tips som guidar dig till rätt restaurangutrustning.

1. Ny restaurangutrustning är inte alltid det bästa alternativet. En nyöppnad restaurang behöver inte nödvändigtvis satsa på ny utrustning. Du kan köpa kvalitetutrustning som är begagnad till bra priser. Bord, stolar, diskar, köksutrustning och mycket annat finns ofta i gott skick på andrahandsmarknaden. Större och dyrare köksutrustning som exempelvis ugnar, fläktar kylar och annat finns ofta också till riktigt bra priser.

2. Leasing kan vara ett alternativ. Många företag erbjuder leasad restaurangutrustning. Om du står i begrepp att öppna en ny restaurang kan du spara relativt stora pengar genom att leasa utrustning istället för att köpa den. Utrustning med kort livslängd, exempelvis ismaskiner, är perfekta att leasa istället för att köpa. En del leverantörer av exempelvis läsk och öl erbjuder gratis kylar om du köper deras produkter, det kan vara värt att överväga.

3. Restaurangdiskmaskiner behöver ha en helt annan funktionalitet än diskmaskinen hemma i köket. Restaurangdiskmaskiner är inte billiga om du jämför med de köksdiskar som finns på elektronikvaruhus. Men det finns ett skäl till att de är dyrare, restaurangsdiskmaskiner behöver nämligen tåla betydligt mer slitage än diskmaskiner för hemmabruk.

4. Bord och stolar är en del av restaurangens utsmyckning. Bord och stolar är en stor utgiftspost för alla som ska köpa restaurangutrustning. De är visserligen dyrare än bord och stolar för hemmabruk, men liksom restaurangdiskmaskinen så är de byggda för att klara av frekvent användande och ett rejält slitage. Du kan också betrakta restaurangmöblerna, stolarna och borden, som en del av den atmosfär och utsmyckning du väljer till din restaurang.

5. Ett restaurangkök kräver omsorgsfull planering. Ett typiskt restaurangkök består av olika stationer med olika typer av restaurangutrustning. En station är den yta där en viss typ av mat tillagas. I ett restaurangkök är det A och O med omsorgsfull planering av ytan för att kunna skapa ett effektivt arbetsflöde och få plats med all den restaurangutrustning som behövs.

6. Planlösningen bör vara flexibel. Skapa en matsal som enkelt kan möbleras om. Det gör att du kan ta emot större sällskap vid behov och ändra bordens och stolarnas placering utifrån hur många gäster du har för tillfället.

7. Baren kräver sin egen utrustning. Inredningen i en bar beror på hur stor restaurangen är, vilken inriktning den har och hur framträdande roll barserveringen har i verksamheten.

8. Det finns många alternativ när det gäller kyllösningar. En viktig del av restaurangutrustning är förstås kylsystemen. Det finns ett brett utbud, från små kylar till ”walk in”-kylar, dvs mindre kylrum.

9. Dukar kräver mycket underhåll. Dukar i en matsal gör förstås intryck på gästen. Men tänk på att dukar kräver mycket underhåll. Välmanglade linnedukar och servetter är fantastiskt vackert och tillför mycket till atmosfären, men de kräver sin skötsel, vilket kan bli dyrt.

10. Cateringutrustning kan öka restaurangens försäljning. Cateringverksamhet ger restauranger en möjlighet att expandera sin verksamhet utan att behöva belasta sina befintliga lokaler. Men tänk också på att cateringverksamhet kräver en fingertoppkänsla och en utpräglad känsla för detaljer, rätt restaurangutrustning för catering är då mycket viktig, för att allt ska stämma när det väl gäller.

Restaurangexperten Magnus Hellström

restaurangmaskiner




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Plankstek – en rätt som nu hittar tillbaka till restaurangerna

Publicerad

den

Av

Plankstek är populärt igen!

Plankstek var enormt inne på 70-talet. En klassisk restaurangrätt som nu hittar tillbaka till restaurangerna.

Plankstek är en traditionell ungersk maträtt, (fatányéros) som fanns på menyn redan vid förra sekelskiftet på den berömda restaurangen Gundel i Budapest (Hungarian mixed grill on wooden platter – fatányéros). Maträtten serverades på en träplanka, en nedärvd sed sedan gammalt från det historiska ungerska köket. Den bestod av flera olika köttsorter, fläsk, kalv och biff, bacon och gåslever med stekt potatis och serverades med sallad.

I Sverige består plankstek oftast av flera stekta köttsorter

Köttsorterna brukar vara fläskfilé, oxfilé, entrecôte och kalvkött marinerat i rödvin, kryddat med paprika, vitpeppar och svartpeppar. Till rätten hör grönsaker och duchessepotatis som gratineras i ugn på en träplanka. Till garnityr serveras det smörstekta morötter, stekt tomat, kokt blomkål, baconlindad sparris, och stekta champinjoner med vitlökssmör. Grönsakerna kan tillagas med en redning av grädde och/eller crème fraiche. Man lägger potatismoset på plankan, lägger de stekta köttbitarna och de stekta grönsakerna till garneringen på ett dekorativt sätt. Plankan ställs in i mitten på ugnen i övervärme, 225 grader en kort stund tills potatismoset får en gyllenbrun färg. Plankan tas ut och köttet serveras med champinjonsås och bearnaisesås. Ursprungligen var plankan gjord av hickory men numera tillverkas den av ek, som har bättre hållbarhet. Varianter där köttbiten ersatts med fisk existerar.

Planksteksplankor

När du ska börja servera plankstek på din restaurang är det viktigt att du har bra planksteksplankor. De bästa plankorna är av ek. Det finns ett antal återförsäljare av planksteksplankor, Krogklippet har mycket bra priser och snabba leveranser.

Viktigt att förbereda plankorna

Nya plankor skall stekas in för att ge den rätta smaken. Pensla plankorna rikligt med matolja. Sätt in dem i ugn vid 200°C och låt dem stå tills oljan börjar koka, ca 10 min. Tag ut plankorna och pensla på mer olja. Låt plankorna stå i ugnen ytterligare ca 5 min. Eventuellt behöver man upprepa behandlingen ytterligare några gånger tills plankorna fått en ganska mörk färg. Före varje plankstekning måste plankorna sedan smöras. Diska av dem under rinnande varmt vatten. Plankorna skall ej användas i micro eller diskmaskin.

Plankstek: kom ihåg:

  • Att trä är ett levande material som ändras/åldras efter livstid samt att det är mycket beroende av daglig skötsel. Beroende på fuktighetsförhållande vid förvaring och på hur intensivt man använder brädorna slits de olika snabbt.
  • Att planksteksplankor från Merxteam inte behandlas med några kemiska/naturliga produkter innan de kommer till kunden. Detta för att undvika olika ämnen eller konstiga dofter som kan förstöra smak på maten när den lagas i ugnen. Därför kan de heller inte ”konkurrera” utseendemässigt med t.ex. vanliga skärbrädor.
  • Att levande kvistar är tillåtna och att de inte påverkar brädans funktionsförmåga.
  • Att skillnaden i färgen på planksteksplankorna beror på vilken del av eken brädan har sitt ursprung samt hur gammalt trädet var vid tillverkandet. Färgen påverkar inte planksteksplankans funktionsförmåga och kvalité.
  • Att visst påverkar sprickorna utseendet på brädan men de betyder inte dåligt kvalité. Trädet tappar under sin livstid mycket fukt. Om sprickor uppstår kan man lägga brädan i vatten några timmar.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Plankstek och Merxteam

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Flugfångare: Flugfritt i restaurangköket redan efter 3 dagar

Publicerad

den

Av

Fluffritt i köket?

Flugfritt i restaurangköket redan efter 3 dagar med en flugfångare.

Vågar du riskera att en gäst får en fluga i soppan?
Innan vi visste bättre så skrattade vi åt alla skämt om flugor. Undersökningar har visat att sjukdomar som svinpest, mul- och klövsjuka samt Salmonella kan spridas av flugor. Som krögare måste du ta ditt ansvar och se till att ditt kök är rent, fritt från flugor och andra insekter. Idag finns det moderna lösningar för hur du säkert, utan gift, kan bli av med flugproblemet på några dagar.
På den här hemsidan får du ta del av tips och råd för hur du enkelt kan bli av med alla insekter i ditt kök. .

Exklusiva Flugfångare! Vi har noggrant inspekterat och testat otroligt många flugfångare och har här samlat ihop de bästa högkvalitativa flugfångarna av dem alla.
Lång erfarenhet av flugfångare har givit oss en stor erfarenhet och kunskap i ämnet.
Utnyttja vår kunskap, bli av med dina flugor IDAG!

 

Flugfångare

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Restaurangdiskmaskin ‒ konsten att välja rätt restaurangdiskmaskin

Publicerad

den

Av

Billiga restaurangdiskmaskiner

Restaurangdiskmaskinen är en av restaurangkökets viktigaste maskiner

En bra restaurangdiskmaskin kan diska helt rent på ett par minuter, vilket är minst sagt värdefullt när restaurangen är fullsatt och ni befinner er mitt i rusningstimmen kring lunch eller middagstid.

När du väljer diskmaskinsstorlek är mängden disk avgörande. Låt era behov avgöra maskinens kapacitet och glöm inte att räkna in en viss kapacitetshöjning om ni exempelvis skulle öka er beläggning eller göra en utbyggnad av matsalen. Restaurangdiskmaskiner finns i två utföranden: med låg och hög disktemperatur. Båda typerna har för- och nackdelar, fundera på vilken typ som matchar era behov bäst. De vanligaste typerna är underbänk-diskmaskin och huvdiskmaskin. Billiga restaurangdiskmaskiner är ofta svårt att hitta. men längst ner på sidan kan du hitta en lista på bra leverantörer.

Billig restaurangdiskmaskin

Huvdiskmaskin

Diskmaskinen är en av kökets största investeringar och viktigaste maskiner. Ta dig därför den tid du behöver för att vara säker på att du hittat exakt rätt diskmaskin som verkligen kan svara upp till era behov på kort och lång sikt. Att välja rätt diskbackar är viktigt, de vanligaste är bestickback, brickback, tallriksback och backar för koppar och fat.

 

Överväg om tilläggsutrustning behövs

Ni ska leva med den diskmaskin ni väljer i många år framöver och har därför goda skäl att fundera lite extra på om ni kan ha nytta av någon extrautrustning. Även små detaljer spelar stor roll i långa loppet när en maskin används mycket! Med tanke på att restaurangdiskmaskiner kan väga en hel del kan du behöva inkludera transport och installation i totalpriset när du jämför priset på olika modeller. Jämför också olika tillverkares garantivillkor, de kan skilja sig åt rätt rejält. De flesta har minst ett års garanti. Var försiktig med begagnade restaurangdiskmaskiner ‒ man vet aldrig hur länge de har stått utan att vara använda och då torkar packningar och slangar.

Billiga diskbackarRestaurangexperten Magnus Hellström

 

 

Billiga diskbackar

 

Restaurangdiskmaskin i Stockholm

Restaurangdiskmaskin i Malmö

Restaurangdiskmaskin i Göteborg

Restaurangdiskmaskin i Linköping

Restaurangdiskmaskin i Norrköping

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB