Connect with us

Starta Restaurang

Starta Bar: Tips och idéer hur du lyckas med att öppna en bar!

Publicerad

den

Konsten att starta bar och framgångsrikt driva bar

Att starta bar och driva bar kan låta enkelt och okomplicerat, det krävs inte mycket mer än ett serveringstillstånd och en bardisk för att komma igång. Men för att få snurr på en framgångsrik barverksamhet krävs betydligt mer än så. En framgångsrik bar handlar i stor utsträckning om att skapa en atmosfär där människor trivs och att ge dina gäster goda skäl att återkomma.

Starta bar- En bar bör placeras så centralt som möjligt i en lokal för att attrahera så många gäster som möjligt. Förlägg baren vid en öppen yta där gästerna har överblick över entrén eller stora delar av lokalen. Det gör att bardisken blir den dynamiska mötesplats som den är tänkt att vara, säger Joel Wilhelmson, som sedan fem år tillbaks driver The Champ Sportsbar i Linköping.

Inredningsmässigt är det klokt att ge gästerna så många valmöjligheter som möjligt. De som inte vill sitta vid bardisken ska kunna slå sig ner vid bord runtom i lokalen eller samlas runt ett ståbord. Om utrymmet tillåter det är det inte fel att placera ut soffgrupper som ger större sällskap möjlighet till lite avskildhet, utan att för den sakens skull isoleras från resten av lokalen.

Starta bar: Välj ett koncept och följ det fullt ut

– När man ska starta bar och senare driva baren är det viktigare än någonsin att välja en stil eller ett koncept och därefter följa det fullt ut. Vi har exempelvis valt att profilera oss som en modern och ljus sportbar med inredning i ljusa träslag. Vår inriktning präglar förstås menyerna, personalens kläder, utsmyckningen i lokalen och musiken. Välj ett koncept och håll er till det, säger Joel Wilhelmson.

Dryckesförsäljningen är förstås av stor vikt när man driver en bar, men sätt inte maten på undantag. Satsa på ett erbjuda ett fåtal väl utvalda rätter i olika prisklasser. Beroende på målgrupp är det klokt att erbjuda såväl sunda som mindre sunda alternativ. Joel Wilhelmsom tipsar om att paketera mat och dryck utifrån säsong och målgrupp. Erbjud också gärna veckans vin, helgens öl eller månadens drink, det underlättar valet för villrådiga gäster.

Starta bar: Komponera mat- och dryckespaket

– Gör valet enkelt för gästen genom att erbjuda olika typer av mat- och dryckespaket med exempelvis en sallad och ett glas vin eller en hamburgare och en utvald öl. Menyn behöver inte vara särskilt omfattande, satsa hellre på fem genomtänkta rätter som ni tillagar från grunden än tio halvdana rätter med många halvfabrikat, säger Joel Wilhelmson.

Trogna stamgäster är förstås varje barägares dröm. I arbetet med att få stamgäster finns inga egentliga genvägar, hög servicenivå, en välkomnande personal och en varm atmosfär gör att folk känner sig välkomna och vill återvända. Beroende på vilken inriktning och vilket typ av klientel din bar attraherar så kan stammis-priser också vara en god idé.

Starta bar: Inred med enhetliga färgskalor

Starta Bar - BarDaniel Andersson är Restaurangchef på Hotellet Bar & Grill i centrala Linköping. Han har arbetat i krogbranschen i tolv och och har under årens lopp varit med och startat upp flera barer. Liksom Joel Wilhelmson tror Daniel Andersson mycket på vikten av att bygga upp sin bar kring ett starkt koncept, när man ska starta bar, och därefter hålla sig till det.

Enligt den erfarne restaurang och bar experten Magnus Hellström så är inredningen en mycket viktig del i en bar. Magnus talar om kvalite, design och koncept. Allt från barstolar, barglas, barmattor, shakers och barkylar bör hålla en hög standard för att slippa oväntade avbrott i driften. En trasig ismaskin kan kosta mycket pengar i utebliven försäljning och 50 gäster som twittrar om ljumma drinkar.

– Det är inte fel att våga experimentera och prova sig fram med olika idéer och erbjudanden, men gör det inom ramen för det koncept ni valt. Den bar jag arbetar med för tillfället invigdes i april och är en klassisk hotellbar med en tydlig internationell atmosfär. I arbetet med att komponera barmenyer och drinklistor samt, inte minst, utbilda personalen, går vår inriktning igen som en röd tråd. Det är viktigt att tro på sitt koncept till hundra procent och våga följa det, även i perioder av motgångar, säger Daniel Andersson.

Han påminner om vikten av att arbeta med såväl kort- som långsiktiga mål för barens omsättning och utveckling. Sätt realistiska mål och ge alla medarbetare ordentlig insyn i var verksamheten är på väg.

Starta bar: Lägg tid på att sätta ihop ett sammansvetsat team

– När baren är nyöppnad är det smart att lägga mycket tid på att bygga upp ett starkt team av medarbetare som är professionella, sociala och väl sammansvetsade. I en hotellbar och även i andra typer av barer är det oerhört viktigt att få gästen att känna sig sedd och bekräftad. Satsa därför på att ha tillräckligt mycket personal för att de ska hinna socialisera med gästerna, även om det ibland bara rör sig om ett par minuter, säger Daniel Andersson.

En annan viktig komponent är förstås barinredningen. Hotellet i Linköping har satsat på en enhetlig färgskala med välkomnande och varma färgtoner. Fundera en stund innan ni väljer färgskala och låt genom genomsyra hela barens inredning.

Daniel Andersson anser att en bar bör placeras så den syns direkt när gästen kommer in i lokalen. Baren ska vara en naturlig samlingsplats som är alla besökares blickfång och den som väljer att sitta i baren ska uppleva att han eller hon befinner sig i händelsernas centrum

Starta bar: Satsa på en liten och genomtänkt barmeny

Våga välja inriktning även när ni komponerar barmenyn. Försök inte att tillfredsställa alla, våga istället gå er egen väg och välja en meny som utmärker er och kanske också får baren att sticka ut. På Hotellet i Linköping har man valt att satsa mycket på finare viner och cocktails. På menyn finns till en början endast ett fåtal cocktails som personalen tränats i att göra riktigt bra. Det är en god idé att börja med en relativt liten meny av ölsorter, viner och drinkar och därefter bygga på med fler alternativ efterhand.

Påläst, uppmärksam och kunnig personal är en viktig del av en bars framgång. Gäster som funderar på att beställa en drink, en öl eller kanske ett glas vin är ofta osäkra på exakt vad de ska beställa. Där har barpersonalen en viktig rådgivande roll. Genom att snabbt läsa av gästen och föreslå olika typer av viner, drinkar eller cocktails som matchar gästens preferenser ökar sannolikheten att gästen känner sig uppmärksammad och sedd, vilket gör att de förhoppningsvis stannar längre än planerat.

Starta bar- Som baransvarig är det oerhört viktigt att vara delaktig i den dagliga driften,

annars förlorar man lätt kontrollen på vad som sker ute i verksamheten. Genom att röra dig ute i driften kan du snabbt snappa upp gästernas behov och önskemål. Man får en känsla för atmosfären som råder i baren och kan snabbt förändra den, säger Daniel Andersson.

 

Vill ni ha professionella och säljande texter till er hemsida? Jag driver Textverket, som är proffs på att skriva intressanta, inbjudande och välformulerade texter till hemsidor, broschyrer etc. Kontakta mig gärna om ni vill ha hjälp med proffsiga texter som kan öka antalet gäster på er restaurang! Annika Wihlborg, textverket@gmail.com, 0735-776444

Lycka till med att starta bar och med lyckat resultat driva bar!

 

  • Starta bar i Linköping
  • Starta bar i Norrköping
  • Starta bar i Stockholm
  • Starta bar i Göteborg
  • Starta bar i Malmö
  • Starta bar i Örebro




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Glassbar ‒ ett bra sätt att tjäna pengar utan stora investeringskostnader

Publicerad

den

Av

Tips till dig som vill driva en framgångsrik glassbar!

Nästan alla människor älskar glass. Det gör förstås att en glassbar har en hög sannolikhet att bli framgångsrik. Att öppna en glasskiosk kräver planering och för att lyckas behöver du veta vad som krävs för att bli verkligt framgångsrik. Här är några tips för att lyckas.

 

1. Investera i en franchisebar eller starta en egen glassbar

Oavsett vilket alternativ du väljer så får du räkna med att det krävs en viss investering för att komma igång. Du kan låta din budget avgöra vilken väg du ska gå. Att investera i en franchiseglassbar har sina fördelar, men det kan vara kostsamt. Om du har en liten budget bör du överväga att driva glassbaren i egen regi. Tag reda på om det finns någon lokal glasstillverkare du kan får representera.

2. Skriv en affärsplan

Även om du bara planerar att driva en liten glassbar är en affärsplan till stor hjälp. I en affärsplan skriver du ner företagets målsättning och strategi på pränt, vilket kan vara användbart.

3. Gör egna efterforskningar

Den absolut bästa erfarenheten för dig som en dag vill driva din egen glassbar är att först jobba i någon annans glassbar en period. Om det inte är något alternativ för dig så kan du nöja dig med att intervjua ett par glasskioskägare som kan dela med sig av sina tips kring vad du behöver tänka på för att bli framgångsrik.

4. Välj ett bra läge

Områden med många gående är ett perfekt läge för en glassbar. Det inkluderar bland annat shoppingcenter, gågator och lägen i anslutning till parker.

5. Investera i rätt utrustning

Glassbaren behöver bland annat frys, glassdisk, glasskantiner, glasskopa, bord och kanske en glassmaskin. Du behöver också komponera en meny och välja leverantörer. Jämför priser noga på utrustning innan du slår till. Många gäster vill ha kaffe till glassen så en bra kaffebryggare är en god investering.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

10 saker du bör känna till om restaurangkoncept

Publicerad

den

Av

Ett av de första stegen mot att öppna en ny restaurang är att bestämma sig för
restaurangens koncept. Det kanske låter enkelt, men har du någonsin besökt en
restaurang där konceptet gjort dig förvirrad? Du kanske såg en meny som inte
överensstämde med inredningen exempelvis.
Ett ambivalent restaurangkoncept gör ofta att gästerna inte vill komma tillbaks. Vi har därför
samlat tips som hjälper er att skapa ett vinnande restaurangkoncept.

1. Buffé. Bufféer började serveras redan på 1600-talet, det är ett koncept som klarat sig
sen dess. Det är populärt bland många gäster. Fundera på om bufféer ska vara en del
av din restaurangs koncept.

2. Snabbt och avslappnat. Det här konceptet är populärt just nu. Det här är lite finare än
en traditionell snabbmatsrestaurang. Den här sortens restauranger använder ofta
engångsbestick- och tallrikar, men maten håller ofta hög kvalitet med exempelvis
ekologiska ingredienser.

3. Café eller bistro. Ett café är en restaurang som inte erbjuder bordsservering. Kunden
beställer sin mat vid en disk och serverar sig själva. En bistro blandas ofta ihop med
ett café, men en bistro är i själva verket ett café som erbjuder lagad mat.

4. Avslappnat. Som namnet antyder, en avslappnad restaurang är avslappnad och
tillbakalutad i alltifrån menyer till inredning och atmosfär. Många oberoende
restauranger som inte tillhör någon kedja har valt den här inriktningen. Familjeägda
restauranger har ofta den här inriktningen.

5. Fine dining. När man hör orden fine dining tanker man ofta på välpressade dukar,
linneservetter och servitörer i smoking. En fine dining restaurang erbjuder mat, service
och atmosfär av absolut toppklass. De ligger också högst prismässigt.

6. Franchiserestaurang. En franchiserestaurang har många fördelar jämfört med
restauranger som inte hör till någon kedja. Gästerna känner förmodligen igen ditt
namn och varumärke och du kan snabbt komma igång med verksamheten. Men att
driva en franchisebaserad restaurang kan vara kostsamt och det finns många regler att
rätta sig efter.

7. En restaurang på hjul. En restaurang på hjul har förstås fördelen att den lätt kan
flyttas till olika platser. Du har låga overheadkostnader i verksamheten och du behöver
mindre personal än på en traditionell restaurang. Men kom ihåg att även en rullande
restaurang kräver mycket skötsel.

8. Catering. Att bedriva en cateringbaserad restaurang tillåter dig att expandera
verksamheten utan att behöva utöka dina egna lokaler. Om restaurangens menyer är
populära kan det vara en smart tillväxtstrategi att koppla på cateringverksamhet.

9. Mat från andra kulturer. Det här är ett av de lättaste och minst komplicerade
restaurangkoncepten. Du kan välja att bygga upp ditt restaurangkoncept kring
matkulturen från ett visst land, exempelvis Kina, Italien, Indien eller Mexico. Tänk på
att både menyn, inredningen och restaurangnamnet ska återspegla inriktningen.

10. Se upp med att blanda olika restaurangkoncept. Det kan verka frestande att blanda
olika restaurangkoncept för att kunna sticka ut från mängden av andra
restaurangägare. Visst är det smart att vara originell, men risken är att du misslyckas
genom att förvirra gästen med en mix av flera koncept .

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Starta restaurang: Hur man hittar bästa läget

Publicerad

den

Av

Starta restaurang: Hur man hittar bästa läget

Det är svårare än vad många tror att hitta rätta läget för att starta restaurang. Här är några saker att tänka på när man väljer läge.

Det som verkar perfekt för att starta resturang, som en lokal vid en gågata i centrum, kan visa sig vara mer eller mindre ett fiasko när man väl kommit igång. Och en plats som först verkar vara absolut vansinnig, som en gammal industrilokal, kan bli en lyckträff. Givetvis är mat och service jätteviktiga delar av framgångsfaktorn, men läget kan vara lika avgörande när man ska starta restaurang, särskilt i början. Därför är det viktigt att vara noggrann innan man bestämmer läget för sin satsning. Här är några punkter att fundera på, som du sedan kan sammanställa under rubriken ”Restaurangens läge” i din affärsplan.

1. Parkering. Ligger parkeringen för långt bort, kan det bli så att de presumtiva kunderna väljer en konkurrent som ligger närmare… inte bra. Att starta restaurang mitt i stan med goda allmänna kommunikationer, kan fungera bra utan egen parkering. Helst bör det då finnas kommunala parkeringsplatser eller parkeringshus i närheten (en del gäster tar alltid bilen). Med ett läge utanför tätorten, är egen parkering ett måste när man ska starta restaurang.

2. Synlighet är viktigt. Om du ska starta restaurang måste den synas väl. Att synas och/eller att din skylt är väl synlig, innebär gratis reklam. Syns din restaurang ordentligt, påminner den också folk om att den existerar och att de borde gå dit och äta middag.

3. Storlek spelar roll. Tänk på att det som ser enormt ut som en tom lokal, snabbt fylls upp med all utrustning som behövs när man ska starta restaurang. Även en liten bistro eller ett café behöver vettigt utrymme för köksarbete, för kyl- och frysförvaring, för skafferivarorna, och i alla fall ett litet krypin för (det oundvikliga) kontorsjobbet. Kanske en bar där gästerna kan vänta på bord, när det är full ruljangs etc.

4. Ligger det något i skrock? Om du funderar på att ta över en befintlig restaurang, eller starta restaurang i en nedlagd restauranglokal, ta alltid reda på varför den ska säljas, eller varför den upphörde. Att starta restaurang på ett läge som är ökänt, kan vara vanskligt. Det finns inte minsta vetenskap i detta, utan här handlar det mer om magkänslan…

5. Sätt säkerhet i första rummet. Innan du väljer lokal för att starta restaurang, kontrollera alltid säkerhetsaspekterna i huset. Finns det nödutgångar? Kolla elledningarna, är de nyligen utbytta eller gamla som gatan? Hur är det med brandalarm och sprinklersystem? Finns det handikappanpassade dörrar och toalettutrymmen, ramper för att ta sig upp/in i restaurangen med rullstol? Gå igenom alla sådana fakta med hyresvärden, så att du vet vad som finns och vad som måste justeras respektive göras ‒ innan du skriver på ett kontrakt.

6. Bekanta dig med grannarna. När man letar efter ett bra restaurangläge, bör man se sig omkring i det tilltänkta grannskapet. Finns det redan en hel rad restauranger med samma koncept som du tänker starta restaurang med? Finns det outhyrda affärslokaler i närheten? Tänk på att framgång föder framgång, folk dras dit där det är mycket på gång. Står det tomt i en eller flera lokaler, är det lätt att kunder istället väljer andra gator/centra.

7. Avvakta med drömmen om landet. Se dig noga omkring om du vill satsa på ett läge för långt ifrån en tätort när du ska starta restaurang. Att etablera sin restaurang ”bortom allfarvägen” kan bli en höjdare, men är också ett vågspel. Det kan bli svårt att få kunderna att komma regelbundet, om man inte har redan ett etablerat gott rykte som folk åker omvägar för. Lokalerna kanske är billiga, men kunderna måste likafullt komma hela tiden för att det ska bli ett vettigt resultat.

8. Förhandla om hyreskontraktet. Var inte rädd för att förhandla om hyreskontraktet och vad som ska ingå i det. Att be om tillmötesgående när man ska starta restaurang är aldrig fel. Du vill ha en bra lokal, och hyresvärden å sin sida behöver hyra ut så fort som möjligt. Diskutera själva summan och vad som ska ingå i den, och inte minst väsentligt, hur lång tid du förbinder dig att hyra. Tänk på om det är varm- eller kallhyra och vilket underhåll som ingår. Kom också ihåg sådant som snöröjning och gräsklippning.

9. Ha tålamod! Undvik att vara för impulsiv när du ska starta restaurang. Du kanske kliver in i en lokal och bara vet: Den här är det! Men innan du slår till bör du faktiskt åka runt och titta på flera lokaler och lägen. Dessutom bör du besöka dessa platser inte bara en gång, utan flera, både morgon, middag och kväll. Det kommer att bli mycket farande, för du ska helst göra de här rundorna under olika veckodagar, och på helger också, och notera vad du ser. Är det mycket folk som rör sig på adressen under arbetsdagar och helt dött på kvällar och helger? Kunskaper av det slaget kan betyda mycket när det ekonomiska resultatet så småningom ska räknas samman.

10. Full insikt: Det är ett stort åtagande du gör när du skriver under hyreskontraktet för att starta restaurang. Du binder upp dig ekonomiskt och tidsmässigt för lång tid framåt. Oftast handlar hyreskontrakt för en affärsrörelse om flera år. Det är lätt att se allt i rosenrött och tänka på hur roligt det ska bli, men innan du bestämmer dig ska du vända och vrida på alla tänkbara scenarier, även negativa. Skriver du på ett fem- eller tioårskontrakt och restaurangen går omkull, kan du vara tvungen att betala månadshyra i åratal, fast du inte har någon affärsrörelse som täcker kostnaderna. Se under punkt 8 ovan, och försök att starta restaurang med ett kortare kontrakt på ett eller ett par år. När du väl kommit igång och det går bra, är det dags att fundera på längre hyresperspektiv.

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB