Connect with us

Starta Restaurang

Starta Bar: Tips och idéer hur du lyckas med att öppna en bar!

Publicerad

den

Konsten att starta bar och framgångsrikt driva bar

Att starta bar och driva bar kan låta enkelt och okomplicerat, det krävs inte mycket mer än ett serveringstillstånd och en bardisk för att komma igång. Men för att få snurr på en framgångsrik barverksamhet krävs betydligt mer än så. En framgångsrik bar handlar i stor utsträckning om att skapa en atmosfär där människor trivs och att ge dina gäster goda skäl att återkomma.

Starta bar- En bar bör placeras så centralt som möjligt i en lokal för att attrahera så många gäster som möjligt. Förlägg baren vid en öppen yta där gästerna har överblick över entrén eller stora delar av lokalen. Det gör att bardisken blir den dynamiska mötesplats som den är tänkt att vara, säger Joel Wilhelmson, som sedan fem år tillbaks driver The Champ Sportsbar i Linköping.

Inredningsmässigt är det klokt att ge gästerna så många valmöjligheter som möjligt. De som inte vill sitta vid bardisken ska kunna slå sig ner vid bord runtom i lokalen eller samlas runt ett ståbord. Om utrymmet tillåter det är det inte fel att placera ut soffgrupper som ger större sällskap möjlighet till lite avskildhet, utan att för den sakens skull isoleras från resten av lokalen.

Starta bar: Välj ett koncept och följ det fullt ut

– När man ska starta bar och senare driva baren är det viktigare än någonsin att välja en stil eller ett koncept och därefter följa det fullt ut. Vi har exempelvis valt att profilera oss som en modern och ljus sportbar med inredning i ljusa träslag. Vår inriktning präglar förstås menyerna, personalens kläder, utsmyckningen i lokalen och musiken. Välj ett koncept och håll er till det, säger Joel Wilhelmson.

Dryckesförsäljningen är förstås av stor vikt när man driver en bar, men sätt inte maten på undantag. Satsa på ett erbjuda ett fåtal väl utvalda rätter i olika prisklasser. Beroende på målgrupp är det klokt att erbjuda såväl sunda som mindre sunda alternativ. Joel Wilhelmsom tipsar om att paketera mat och dryck utifrån säsong och målgrupp. Erbjud också gärna veckans vin, helgens öl eller månadens drink, det underlättar valet för villrådiga gäster.

Starta bar: Komponera mat- och dryckespaket

– Gör valet enkelt för gästen genom att erbjuda olika typer av mat- och dryckespaket med exempelvis en sallad och ett glas vin eller en hamburgare och en utvald öl. Menyn behöver inte vara särskilt omfattande, satsa hellre på fem genomtänkta rätter som ni tillagar från grunden än tio halvdana rätter med många halvfabrikat, säger Joel Wilhelmson.

Trogna stamgäster är förstås varje barägares dröm. I arbetet med att få stamgäster finns inga egentliga genvägar, hög servicenivå, en välkomnande personal och en varm atmosfär gör att folk känner sig välkomna och vill återvända. Beroende på vilken inriktning och vilket typ av klientel din bar attraherar så kan stammis-priser också vara en god idé.

Starta bar: Inred med enhetliga färgskalor

Starta Bar - BarDaniel Andersson är Restaurangchef på Hotellet Bar & Grill i centrala Linköping. Han har arbetat i krogbranschen i tolv och och har under årens lopp varit med och startat upp flera barer. Liksom Joel Wilhelmson tror Daniel Andersson mycket på vikten av att bygga upp sin bar kring ett starkt koncept, när man ska starta bar, och därefter hålla sig till det.

Enligt den erfarne restaurang och bar experten Magnus Hellström så är inredningen en mycket viktig del i en bar. Magnus talar om kvalite, design och koncept. Allt från barstolar, barglas, barmattor, shakers och barkylar bör hålla en hög standard för att slippa oväntade avbrott i driften. En trasig ismaskin kan kosta mycket pengar i utebliven försäljning och 50 gäster som twittrar om ljumma drinkar.

– Det är inte fel att våga experimentera och prova sig fram med olika idéer och erbjudanden, men gör det inom ramen för det koncept ni valt. Den bar jag arbetar med för tillfället invigdes i april och är en klassisk hotellbar med en tydlig internationell atmosfär. I arbetet med att komponera barmenyer och drinklistor samt, inte minst, utbilda personalen, går vår inriktning igen som en röd tråd. Det är viktigt att tro på sitt koncept till hundra procent och våga följa det, även i perioder av motgångar, säger Daniel Andersson.

Han påminner om vikten av att arbeta med såväl kort- som långsiktiga mål för barens omsättning och utveckling. Sätt realistiska mål och ge alla medarbetare ordentlig insyn i var verksamheten är på väg.

Starta bar: Lägg tid på att sätta ihop ett sammansvetsat team

– När baren är nyöppnad är det smart att lägga mycket tid på att bygga upp ett starkt team av medarbetare som är professionella, sociala och väl sammansvetsade. I en hotellbar och även i andra typer av barer är det oerhört viktigt att få gästen att känna sig sedd och bekräftad. Satsa därför på att ha tillräckligt mycket personal för att de ska hinna socialisera med gästerna, även om det ibland bara rör sig om ett par minuter, säger Daniel Andersson.

En annan viktig komponent är förstås barinredningen. Hotellet i Linköping har satsat på en enhetlig färgskala med välkomnande och varma färgtoner. Fundera en stund innan ni väljer färgskala och låt genom genomsyra hela barens inredning.

Daniel Andersson anser att en bar bör placeras så den syns direkt när gästen kommer in i lokalen. Baren ska vara en naturlig samlingsplats som är alla besökares blickfång och den som väljer att sitta i baren ska uppleva att han eller hon befinner sig i händelsernas centrum

Starta bar: Satsa på en liten och genomtänkt barmeny

Våga välja inriktning även när ni komponerar barmenyn. Försök inte att tillfredsställa alla, våga istället gå er egen väg och välja en meny som utmärker er och kanske också får baren att sticka ut. På Hotellet i Linköping har man valt att satsa mycket på finare viner och cocktails. På menyn finns till en början endast ett fåtal cocktails som personalen tränats i att göra riktigt bra. Det är en god idé att börja med en relativt liten meny av ölsorter, viner och drinkar och därefter bygga på med fler alternativ efterhand.

Påläst, uppmärksam och kunnig personal är en viktig del av en bars framgång. Gäster som funderar på att beställa en drink, en öl eller kanske ett glas vin är ofta osäkra på exakt vad de ska beställa. Där har barpersonalen en viktig rådgivande roll. Genom att snabbt läsa av gästen och föreslå olika typer av viner, drinkar eller cocktails som matchar gästens preferenser ökar sannolikheten att gästen känner sig uppmärksammad och sedd, vilket gör att de förhoppningsvis stannar längre än planerat.

Starta bar- Som baransvarig är det oerhört viktigt att vara delaktig i den dagliga driften,

annars förlorar man lätt kontrollen på vad som sker ute i verksamheten. Genom att röra dig ute i driften kan du snabbt snappa upp gästernas behov och önskemål. Man får en känsla för atmosfären som råder i baren och kan snabbt förändra den, säger Daniel Andersson.

 

Vill ni ha professionella och säljande texter till er hemsida? Jag driver Textverket, som är proffs på att skriva intressanta, inbjudande och välformulerade texter till hemsidor, broschyrer etc. Kontakta mig gärna om ni vill ha hjälp med proffsiga texter som kan öka antalet gäster på er restaurang! Annika Wihlborg, textverket@gmail.com, 0735-776444

Lycka till med att starta bar och med lyckat resultat driva bar!

 

  • Starta bar i Linköping
  • Starta bar i Norrköping
  • Starta bar i Stockholm
  • Starta bar i Göteborg
  • Starta bar i Malmö
  • Starta bar i Örebro




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

10 saker du bör känna till om restaurangkoncept

Publicerad

den

Av

Ett av de första stegen mot att öppna en ny restaurang är att bestämma sig för
restaurangens koncept. Det kanske låter enkelt, men har du någonsin besökt en
restaurang där konceptet gjort dig förvirrad? Du kanske såg en meny som inte
överensstämde med inredningen exempelvis.
Ett ambivalent restaurangkoncept gör ofta att gästerna inte vill komma tillbaks. Vi har därför
samlat tips som hjälper er att skapa ett vinnande restaurangkoncept.

1. Buffé. Bufféer började serveras redan på 1600-talet, det är ett koncept som klarat sig
sen dess. Det är populärt bland många gäster. Fundera på om bufféer ska vara en del
av din restaurangs koncept.

2. Snabbt och avslappnat. Det här konceptet är populärt just nu. Det här är lite finare än
en traditionell snabbmatsrestaurang. Den här sortens restauranger använder ofta
engångsbestick- och tallrikar, men maten håller ofta hög kvalitet med exempelvis
ekologiska ingredienser.

3. Café eller bistro. Ett café är en restaurang som inte erbjuder bordsservering. Kunden
beställer sin mat vid en disk och serverar sig själva. En bistro blandas ofta ihop med
ett café, men en bistro är i själva verket ett café som erbjuder lagad mat.

4. Avslappnat. Som namnet antyder, en avslappnad restaurang är avslappnad och
tillbakalutad i alltifrån menyer till inredning och atmosfär. Många oberoende
restauranger som inte tillhör någon kedja har valt den här inriktningen. Familjeägda
restauranger har ofta den här inriktningen.

5. Fine dining. När man hör orden fine dining tanker man ofta på välpressade dukar,
linneservetter och servitörer i smoking. En fine dining restaurang erbjuder mat, service
och atmosfär av absolut toppklass. De ligger också högst prismässigt.

6. Franchiserestaurang. En franchiserestaurang har många fördelar jämfört med
restauranger som inte hör till någon kedja. Gästerna känner förmodligen igen ditt
namn och varumärke och du kan snabbt komma igång med verksamheten. Men att
driva en franchisebaserad restaurang kan vara kostsamt och det finns många regler att
rätta sig efter.

7. En restaurang på hjul. En restaurang på hjul har förstås fördelen att den lätt kan
flyttas till olika platser. Du har låga overheadkostnader i verksamheten och du behöver
mindre personal än på en traditionell restaurang. Men kom ihåg att även en rullande
restaurang kräver mycket skötsel.

8. Catering. Att bedriva en cateringbaserad restaurang tillåter dig att expandera
verksamheten utan att behöva utöka dina egna lokaler. Om restaurangens menyer är
populära kan det vara en smart tillväxtstrategi att koppla på cateringverksamhet.

9. Mat från andra kulturer. Det här är ett av de lättaste och minst komplicerade
restaurangkoncepten. Du kan välja att bygga upp ditt restaurangkoncept kring
matkulturen från ett visst land, exempelvis Kina, Italien, Indien eller Mexico. Tänk på
att både menyn, inredningen och restaurangnamnet ska återspegla inriktningen.

10. Se upp med att blanda olika restaurangkoncept. Det kan verka frestande att blanda
olika restaurangkoncept för att kunna sticka ut från mängden av andra
restaurangägare. Visst är det smart att vara originell, men risken är att du misslyckas
genom att förvirra gästen med en mix av flera koncept .

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Pizzeria ‒ fem steg för att öppna en pizzeria

Publicerad

den

Av

Vilken sorts pizza du ska satsa på är det första du ska bestämma dig för. Var du ska ha din pizzeria är nästa. Sedan står utrustningen på tur. Ska du sticka ut bland konkurrenterna måste du baka de godaste pizzorna och då gäller det att vara noga med ingredienserna. Bästa smak äger! Sist men inte minst, den mänskliga faktorn, alltså personalen, är din förlängda hand – satsa på personalen på din pizzeria, det får du tillbaka.

 

1. Vilken typ av pizza ska du göra?

Det finns ett antal olika typer av pizza. Besök så många olika pizzerior med olika inriktningar du kan och smaka dig fram. Vad gillar du bäst? Vad tror du kommer att slå bäst på din lokala marknad? Bestäm sedan vilken typ av pizza du ska satsa på. Och kom ihåg: Pizzadeg är inte bara mjöl och vatten! Lär dig så mycket du kan, läs på och experimentera dig fram innan du bestämmer om du ska starta en pizzeria. Fråga andra i branschen, många delar gärna med sig av sina erfarenheter. Sedan får du förfina recepten och skapa dina egna specialiteter. Testa att göra olika degar, prova först i liten skala hemma och låt familj och vänner smaka. Det kan ta lång tid att komma fram till Degen med stort D. Se till att ha det perfekta degreceptet klart innan du startar en pizzeria, då är mycket vunnet!

2. Rätt lokal på rätt ställe

Det enklaste sättet att starta är antagligen att hitta en redan inarbetad pizzeria och köpa den, med rätt pizzaugn redan på plats. Om nu det inte går, lås inte fast dig vid att välja en lokal som redan är restaurang. Bästa läget för dig kanske är en helt annan lokal som byggs om för att bli dina drömmars pizzeria. Viss ombyggnad behövs säkert, ventilationssystem måste byggas in och vattenledningar dras ‒ är läget rätt och kundkretsen finns där, kan sådana investeringar visa sig mycket lönsamma.

3. Rätt pizzaugn

Rätt pizzaugn är viktigt för att baka perfekta pizzor, vilken typ av pizza du än gör. Behöver du en gasdriven ugn eller en elektrisk i din pizzeria? Ska du kanske rentav satsa på en gammaldags vedugn? Pizza ska gräddas på upphettad sten, men det vet du väl redan, kom bara ihåg ångpump också. Tänk på att termostater och kontrollpaneler ska vara lättreglerade. Kontrollera vilka ventilationskrav som gäller för ugnen du väljer och att lokalen där du ska ha din pizzeria klarar dessa.

4. Ingredienserna

Kort sagt: En pizza blir inte bättre än sina ingredienser. Mjöl, vatten, jäst, tomater och ost ‒ det är verkligen viktigt att varje ingrediens håller högsta kvalitet. Var köper du mjöl? Har du kanske en lokal leverantör? Eller kan du köpa importerat mjöl från Italien av ”rätt” vetesort? Köper du färska ingredienser till de olika smakerna, eller konserverade? Smakskillnaden är stor! Vet du vad som ingår t ex i den salami du lägger på en pizza? Det kan vara väldigt stor skillnad på italiensk salami och svensk! Med andra ord, tänk noga igenom valet av varenda ingrediens du ska använda, kostnaderna för dem och vad det betyder för kundtillströmningen till din pizzeria.

5. Känn din personal ‒ och satsa på din personal

Hur ska du kunna garantera att pizzorna på din pizzeria håller samma höga kvalitet dag ut och dag in? Lär upp din personal från början, lär alla precis hur du vill ha det på din pizzeria, varje moment i bakningen av pizzorna, hur du vill att de ska möta kunderna. Sätt din prägel på din pizzeria genom att dra alla riktlinjer från början ‒ men glöm inte att också satsa på personalen, både socialt och vad arbetsmiljön beträffar. Och inte minst, lyssna på personalen! Fråga dem om hur saker och ting fungerar på din pizzeria. Skapa delaktighet och du får bättre respons från personalen.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Inredning

Starta restaurang – utrustning du behöver

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – utrustningsförslag

 

Det är mycket att tänka på när du ska starta restaurang. Vad som behövs på just din restaurang beror på många olika faktorer: Vilken typ av restaurang det gäller och den menyn du ska servera, storlek / beräknat antal gäster/portioner per sittning och per dag. Här är en allmän översikt med förslag på inredning och utrustning vid planering av restaurangköket, serveringslokalen och övriga utrymmen. Detta är förslag – du anpassar listan efter vad du behöver för din restaurang.

 

  1. Starta restaurang: Köket

Värmeenheter med tillräcklig ventilation (spis, stekbord, ugn, fritös, salamander, kokgryta, värmeri, mikrovågsugn)

Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär

Avställningsytor, hyllinredning

Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (t ex kött, fisk, grönsaker samt färdiglagade rätter)

Blast Chiller/Freezer (nedkylningsskåp eller nedkylningsrum)

Frysskåp (frysbox)

Plats för tallrikar färdiga att servera

Plats för glas, porslin, bestick, servetter

Plats för ismaskin

Plats för sås-/blandningsmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Köksredskap: Manuella redskap som knivar, skärbrädor, bunkar, kantiner etc.

 

  1. Starta restaurang: Beredning av tvättade grönsaker/kallskänk t ex. kalla rätter, smörgåsar

Arbetsbänk, minst en bänk med ho och blandare

Arbetsbänk med ho och blandare för grönsaker, vid omfattande hantering

Plats för skärmaskin, mixer, glassmaskin, konservöppnare, våg etc.

Kylskåp

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

  1. Starta restaurang: Kött- och kycklingberedning

Arbetsbänk med ho och blandare. Rutin för åtskild beredning av kyckling respektive kött ska finnas i systemet för egenkontroll.

Huggkubbe

Plats för köttkvarn (i kyla)

Köttkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Fiskberedning

Arbetsbänk med ho och blandare

Fiskkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Allergikost

Arbetsbänk med ho och blandare

Ev. särskild utrustning endast för allergikost

Kylskåp

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Baka till restaurangens verksamhet/bake-off

Arbetsbänk

Ugn, ev. degblandare

Plats för mjöl, bake-off produkter

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Renseri för jordiga grönsaker/rotfrukter

Rotfruktskyl

Arbetsbänk med djupa hoar och blandare

Plats för skalmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Diskutrymme

Diskbänk med stor ho och duschpistol

Diskmaskin, grovdiskmaskin med imkåpa

Plats för vagnar för diskkorgar

Utrymme för smutsig respektive ren disk

Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Förrådsutrymme

Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar, öl-, vin- och spritförråd

Utrymme för förpackningsmaterial

Frysutrymmen

Plats för utrustning för cateringverksamhet

 

  1. Starta restaurang: Städutrymme

Plats för städutrustning (svabbvagn, skurmaskin, rengöringsmedel etc.)

Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor etc.)

Utslagsvask och vattenblandare

 

  1. Starta restaurang: Kontor

Dator och skrivare

Skrivplats

 

Tänk igenom din utrustningslista ordentligt så att den passar för den verksamhet just du ska driva. Börja alltid med menyn och anpassa utrustningen efter den! Det handlar om att investera i de maskiner och de redskap som du verkligen använder, inte vad som ”kan vara vara bra att ha”. Den inredning du väljer ska givetvis passa till det tema du har valt. Gör detta förberedelsearbete noggrant, det kommer du att ha igen när du öppnar din restaurang.

 

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB