Connect with us

Starta Restaurang

Restauranglokal: Låt oss ge dig några tips som hjälper dig att hitta en restauranglokal

Publicerad

den

Restauranglokal uthyres! När du vill hyra restauranglokal finns det många ställen på internet som förmedlar lokaler.

Låt oss ge dig några tips som hjälper dig att hitta en restaurang-, cafélokal, nattklubb eller annan typ av restauranglokal.

  • Typ av restauranglokal
  • Beräkna nödvändig yta?
  • Bestämma tidsplan
  • Optimalt läge
  • Vad är viktigt för dig?

Typ av restauranglokal

Det finns många olika lokaltyper som kan klassas som restauranglokal, till exempel

Konditori och bageri
Lunchrestaurang
A la carte-restaurang
Gatukök
Kiosk
Café- och salladsbar
Pizzeria
Pub
Nattklubb

Oberoende av vilken typ av verksamhet du bedriver är det självklart att det finns olika behov och önskemål vad gäller restauranginredning, rumsindelning, antal toaletter och stil. Mycket viktiga saker att kontrollera är om det finns fettavskiljare, avlopp, el och ventilation som passar för en restaurangverksamhet.

Medan vissa önskar högt i tak, vill andra ha möjlighet att själv ordna om i lokalen, vissa föredrar en helt färdigställd restaurangmiljö. Kanske ska det vara en nattklubb, då är antal nödutgångar kanske viktigare än annars? Antalet nödutgångar påverkar nämligen hur många personer som ni får lov att ta in.

Hur beräknar jag nödvändig yta på en restauranglokal ?

Hur många ska få plats i lokalen? Antal anställda i restaurangen? Ska din restaurang lokal ibland användas till vinprovningar och andra festligheter? Vad har du för budget? Behöver du stort lagerutrymme för båda mat, sprit, vin och öl så du kan fylla dina bar-lokaler?

Att bestämma tidsplan för din restauranglokal

Det finns många faktorer att beakta när du ska hyra restauranglokal, så som framtidsvisioner och eventuella risker med affärsidén. Har du en etablerad restaurang eller klubb redan så är risken kanske lägre? Priserna kan dock skilja sig mycket mellan långa och korta tidsplaner. För nyare verksamheter rekommenderas normalt en kortare tidsplan på grund av den eventuellt höga risken. Har du en etablerad verksamhet med en bevisad affärsmodell kan det löna sig att teckna upp för ett längre kontrakt.

Optimalt läge för din restaurang?

Att läget är en av de viktigaste faktorerna för din restauranglokal är nog ingen nyhet. Men var är optimalt läge för dig? Det beror helt på vilken typ av lokal inom restaurang som du är ute efter. Är det en trendig nattklubb vill du kanske befinna dig i de mer trendiga områdena i din stad. En mysig lunchrestaurang kan troligtvis få fler kunder om den finns i närheten av andra företag. Är du kanske ute efter en cafélokal med mysfaktor så kanske du vill ha den i nån trevlig gränd eller varför inte med bra utsikt?

Vad är viktigt för dig?

Vissa saker kan vara avgörande för att din verksamhet ska fungera och växa. Det kan vara skillnaden mellan att lyckas med sin verksamhet eller ej. Vi vill att du tänker till på dina tidigare erfarenheter och försöker komma ihåg andras misstag. Vad är avgörande för att lyckas inom din bransch? Väljer du tillräckligt stor lokal för att klara av att få mycket publicitet och många besökare på en gång? Behöver du plats för terrass eller uteservering? Behöver din restauranglokal vara godkänd för servering av alkohol och tillagning av varma maträtter? Finns det bardisk eller behöver du bygga det själv?

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Marknadsföring

Starta restaurang: Fokus på entrén

Publicerad

den

Av

Starta restaurang: Entrén är det första gästen ser

Ofta läggs all energi på att utforma restaurangens inredning, på matsalen, köket, baren när man ska starta restaurang. Det är bra, men du har väl inte glömt att det första gästen möter är entrén och hur det ser utanför? Med lite planering kan du göra en enkel restaurangentré inbjudande.

En professionell restaurangskylt

Kontrollera först med din kommun vilka regler som gäller för att sätta upp en restaurangskylt. När du vet vad som gäller kan du anlita en skylttillverkare för att utforma en skylt till din restaurang. En proffsig skylt sänder ut en klar signal om att du är seriös och den välkomnar dina gäster. Kom ihåg att första intrycket är viktigt.

Andra skyltar på restaurangen

Andra skyltar som behöver sättas upp ska också vara proffsigt utförda. Det kan vara skyltar till parkeringen, ingen rökning alls eller var man får röka, öppettider, toalettskyltar etc. Snygga välgjorda skyltar ser alltid bättre ut och håller längre än en skylt du skrivit ut på din skrivare, hur laminerade de än är. (Handskrivna skyltar nämner jag inte ens …)

Belysning

God belysning utanför restaurangen är viktig för att skapa atmosfär. Utebelysningen är också väsentlig för gästernas säkerhet. Skaffa gärna utebelysning som tänder sig själv när skymningen kommer. Placera utomhuslampor strategiskt men använd bara inte strålkastare modell byggplats eller dylikt – för ett par dagar sedan möttes jag av två sådana utanför en restaurang och vad gjorde jag? Gick vidare, såklart. Trist att mötas av bländande ljus på det sättet. Till advent är det givetvis trevligt att installera julbelysning med gran eller ljusslingor i träden utanför din restaurang. Tag ner dem i januari annars ”syns” de inte längre och märks inte till nästa midvinter.

Restauranginformation

Menytavlor bredvid ingången till din nya restaurang är ett bra sätt att visa upp din meny och locka in passerande gångare. Se till att ha tillräcklig belysning för menytavlan, så att gästerna kan läsa den på kvällen också. Tillsammans med fasta väggmonterade menytavlor, kan du också använda en sandwichskylt på trottoaren (kolla med kommunen att det är OK ) för att visa din lunchmeny eller middagsmeny.

Utomhusmöbler

Kanske du har planerat för utomhusservering också? Då är det givetvis viktigt att skapa trevlig atmosfär kring de utemöbler du ställer fram. Särskilt med stolsmodellen kan du anpassa uteserveringen till ditt restaurangtema. Blomlådor eller blomkrukor, parasoller och terassvärmare är exempel på enkla saker som höjer uteserveringens nivå flera steg. När du ska köpa utemöbler är det klokt att investera i robusta kvaliteter som är producerade för att klara kommersiellt bruk. Även utan uteservering kan du placera en eller ett par bänkar utanför entrén, där gäster kan sitta och vänta på sitt sällskap i bra väder. Du kan också ställa upp några små bord och stolar, som påminner om en fransk uteservering.

Rökning?

Om du tillåter rökning på din uteservering, skaffa stadiga askkoppar med tyngd till borden. Tänk på att det också kan vara en god strategi att ha en avdelning rökfria utebord – många ickerökare vill gärna sitta ute utan att blir nerrökta.

Blommor, blommor

Blommor skapar alltid trivsel. Med några välfyllda stora utekrukor eller snygga blomlådor på utsidan av fönstren om det fungerar att hänga upp dem, kan du enkelt ”klä upp” även den enklaste entré. Blommor kostar inte mycket men är bra marknadsföring under våren och sommaren och en bit in på hösten. Har inte du gröna fingrar, kanske en medarbetare kan ta ansvar för att se till blomsterprakten håller sig fräsch, vattna och ta bort vissnade blommor när det behövs.

Markis

En markis över entrén tjänar flera syften. Ett är som regn- och solskydd. En markis kan också vara en skylt i sig med restaurangens namn och därmed tala för din verksamhet. En markis kan också skapa en välkomnande känsla till din restaurang. Vänd dig till en specialist på markiser för att få en markis av hög kvalitet och i rätt färg och mönster, till exempel för att matcha logotypen och ditt restaurangkoncept.

Musik

Att ha svag musik som passar ditt restaurangkoncept även utanför entrén är ett sätt att förlänga restaurangatmosfären. Här gäller det dock att ha svag ljudnivå och tänka på att du troligen har grannar…

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Restaurangmeny ‒ tipsen som gör din meny till en succé

Publicerad

den

Av

Restaurangmeny ‒ här är succétipsen!

 

För en restauranggäst är en meny i första hand en lista med förrätter, soppor, sallader, huvudrätter och efterrätter. För en restaurangägare är menyn i bästa fall resultatet av ett omsorgsfullt arbete, som resulterat i en meny som är både lönsam, god, variationsrik och konsekvent.

 

Gör lite efterforskningar. Innan du kan skapa den optimala menyn för just din restaurang behöver du göra lite efterforskningar. Undersök hur din målgrupp ser ut, hur dina konkurrenters restaurangmenyer ser ut och hur trenderna i restaurangbranschen ser ut för tillfället.

Beskriv rätterna på ett inbjudande sätt. Beskriv rätterna på ett inlevelsefullt och detaljerat sätt, det uppmuntrar gästerna att våga prova dem. Nöj dig inte med att beskriva ingredienserna, lägg gärna till något om smakupplevelsen eller hur smakerna i en rätt kompletterar varandra.

Var taktisk när du skapar menyns disposition. Hur du disponerar din restaurangmeny spelar stor roll för helhetsintrycket. Presentera först förrätter, sedan soppor, sallader, varmrätter, desserter och till sist drycker. På så sätt följer du en enkel logik som kunden lätt kan identifiera sig med. Genom att lista de dyraste rätterna först i varje kategori kan du öka sannolikheten att fler gäster väljer just de rätterna.

Se till att blicken dras till husets specialitéer. Om ni har några rätter som är populära, har hängt med länge och uppskattas av många gäster är det en god idé att markera dem lite extra i restaurangmenyn så gästernas blickar dras till dem. Satsa också på att erbjuda kombinationsrätter, där gästen får en möjlighet att smaka på flera olika rätter. Om de blir förtjusta i en eller flera av rätterna som ingår i ett kombinationsalternativ ökar chanserna att de vill besöka restaurangen igen.

Barnmenyer. Barnmenyer betraktas ofta som ett nödvändigt ont för restauranger som vill attrahera familjer. Inga föräldrar vill spendera alltför mycket pengar på mat som barnen inte kommer att äta upp. Satsa på en begränsad barnmeny med genomtänkta alternativ, försök inte att servera vuxenrätter i mindre portioner. Barn har sällan lika sofistikerad smak som vuxna och både barn och föräldrar riskerar att bli besvikna.

Satsa på en snygg och lättöverskådlig layout. Genom att ta med bilder på rätterna på din restaurangmeny gör du det möjligt för gästen att skapa sig en bild av rätten innan det är dags att beställa. Du underlättar gästens val och gör förhoppningsvis även rätterna mer inbjudande. Undersökningar visar också att snygga och tydliga bilder ökar förutsättningarna att gästerna beställer något extra från menyn som de kanske inte planerat från början.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Snygga menypärmar behöver inte vara dyra! Hos www.krogklippet.nu hittar ni en klassik menypärm i svart konstläder billigt.

 

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Inredning

Starta restaurang – utrustning du behöver

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – utrustningsförslag

 

Det är mycket att tänka på när du ska starta restaurang. Vad som behövs på just din restaurang beror på många olika faktorer: Vilken typ av restaurang det gäller och den menyn du ska servera, storlek / beräknat antal gäster/portioner per sittning och per dag. Här är en allmän översikt med förslag på inredning och utrustning vid planering av restaurangköket, serveringslokalen och övriga utrymmen. Detta är förslag – du anpassar listan efter vad du behöver för din restaurang.

 

  1. Starta restaurang: Köket

Värmeenheter med tillräcklig ventilation (spis, stekbord, ugn, fritös, salamander, kokgryta, värmeri, mikrovågsugn)

Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär

Avställningsytor, hyllinredning

Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (t ex kött, fisk, grönsaker samt färdiglagade rätter)

Blast Chiller/Freezer (nedkylningsskåp eller nedkylningsrum)

Frysskåp (frysbox)

Plats för tallrikar färdiga att servera

Plats för glas, porslin, bestick, servetter

Plats för ismaskin

Plats för sås-/blandningsmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Köksredskap: Manuella redskap som knivar, skärbrädor, bunkar, kantiner etc.

 

  1. Starta restaurang: Beredning av tvättade grönsaker/kallskänk t ex. kalla rätter, smörgåsar

Arbetsbänk, minst en bänk med ho och blandare

Arbetsbänk med ho och blandare för grönsaker, vid omfattande hantering

Plats för skärmaskin, mixer, glassmaskin, konservöppnare, våg etc.

Kylskåp

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

  1. Starta restaurang: Kött- och kycklingberedning

Arbetsbänk med ho och blandare. Rutin för åtskild beredning av kyckling respektive kött ska finnas i systemet för egenkontroll.

Huggkubbe

Plats för köttkvarn (i kyla)

Köttkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Fiskberedning

Arbetsbänk med ho och blandare

Fiskkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Allergikost

Arbetsbänk med ho och blandare

Ev. särskild utrustning endast för allergikost

Kylskåp

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Baka till restaurangens verksamhet/bake-off

Arbetsbänk

Ugn, ev. degblandare

Plats för mjöl, bake-off produkter

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Renseri för jordiga grönsaker/rotfrukter

Rotfruktskyl

Arbetsbänk med djupa hoar och blandare

Plats för skalmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Diskutrymme

Diskbänk med stor ho och duschpistol

Diskmaskin, grovdiskmaskin med imkåpa

Plats för vagnar för diskkorgar

Utrymme för smutsig respektive ren disk

Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Förrådsutrymme

Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar, öl-, vin- och spritförråd

Utrymme för förpackningsmaterial

Frysutrymmen

Plats för utrustning för cateringverksamhet

 

  1. Starta restaurang: Städutrymme

Plats för städutrustning (svabbvagn, skurmaskin, rengöringsmedel etc.)

Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor etc.)

Utslagsvask och vattenblandare

 

  1. Starta restaurang: Kontor

Dator och skrivare

Skrivplats

 

Tänk igenom din utrustningslista ordentligt så att den passar för den verksamhet just du ska driva. Börja alltid med menyn och anpassa utrustningen efter den! Det handlar om att investera i de maskiner och de redskap som du verkligen använder, inte vad som ”kan vara vara bra att ha”. Den inredning du väljer ska givetvis passa till det tema du har valt. Gör detta förberedelsearbete noggrant, det kommer du att ha igen när du öppnar din restaurang.

 

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB