Restaurangekonomi:
Snabba tips för att spara pengar
I dessa dagar söker alla efter sätt att spara pengar. Restauranger är inget undantag, det gäller att ha kontroll över sin restaurangekonomi. De goda nyheterna är att det finns många snabba steg att ta för att lyckas med det, antingen genom att spara på energin eller genom att minska på spill. Många av dessa tips är desamma som de du fick av din mor när du växte upp…
1. Byt till energisnåla glödlampor. Genom att byta till energisnåla lampor kan du sammanlagt spara en ganska stor summa per år, utslaget på alla lampor. Se även till att stänga av alla lampor när de inte används. Exempelvis, om det är så att lunch inte börjar serveras innan klockan 11:00, finns det ingen anledning att slå på lyset i den stora delen av serveringen innan dess.
2. Kör enbart diskmaskinen när den är helt full. Det sparar på vatten, diskmedel samt energikostnaden.
3. Blötlägg disken. Istället för att spola varmt vatten på intorkade matrester för att de ska lösa upp sig, fyll en diskho med vatten och låt dem ligga i blöt för att på det viset lösa upp resterna.
4. Installera kranar och toaletter med lägre tryck. På det viset sparar du in mellan 20 och 40 procent av vattenförbrukningen.
5. Vrid ner termostaten. Man behöver inte ha 23 graders rumstemperatur för att må bra. Tänk också på att ju fler personer det är i en lokal, desto varmare blir det.
6. Byt från plast till glas. Om engångsstallrikar, -bestick eller- koppar används, överväg då en bättre engångsvariant ‒ investera i porslin, glas och bestick. Du sparar på sopor (bra för miljön samtidigt som det är bra för din restaurangs budget) och sparar över tid pengar.
7. Investera i energisnål utrustning. Detta är lättare sagt än gjort, speciellt i en knackig ekonomi. Att uppgradera till energisnål utrustning kan dock betala sig själv på ett par år.
8. Trimma ner din meny. Följ säljresultatet av alla rätterna på din meny och stryk de som inte säljer särskilt bra. Försök också att finna sätt att kunna använda dina menyvaror så att en ingrediens kan användas till flera olika rätter. Detta minskar matspill samt håller nere matkostnaderna.
9. Använd dig av e-marknadsföring. Fler och fler vänder sig till Google snarare än till telefonkatalogen för att leta reda på restauranger. Ta vara på de fördelar som internet kan ge, allt från egen hemsida till reklam online. Många företag erbjuder billiga nyhetsbrev på nätet som kan skickas till kunder för bara en fraktion av priset av traditionellt utskrivna annonser.
10. Utbilda din personal. Lär din personal att sortera återvinning, stänga av lysen, se till att du får reda på om det finns någon läckande kran etc. Be dem använda sina egna förpackningar om de ska ta med sig något hem, istället för att använda restaurangens avhämtningsförpackningar.
Genom dessa punkter kan du avsevärt förbättra din restaurangekonomi.
Restaurangexperten Magnus Hellström
