Connect with us

Intressant

Hyresavtal : Ta juridisk hjälp när det är dags för hyresavtalsförhandlingar

Publicerad

den

Förbered dig väl och ta juridisk hjälp när det är dags för hyresavtal och tuffa förhandlingar

När du hittat rätt lokal för din restaurang inleds en förhandling som kan avgöra företagets framtid. När det är dags att förhandla fram ett hyresavtal gäller det att vara väl förberedd och ha koll på sina rättigheter. Låt gärna en jurist granska hyresavtalet innan du signerar det.
Hyresavtal gäller i allmänhet i tre år, under den perioden har fastighetsägaren inte rätt att ändra hyran. När hyrestiden löper ut och det är dags för en förlängning kan det däremot vara läge att omförhandla hyresnivån om fastighetsägaren föreslår det. Kom ihåg att ett hyresavtal fortlöper i ytterligare tre år om det inte sägs upp innan uppsägningstiden är slut, säger Anders Widborg, advokat och fastighetsrättslig expert på Gärde Wesslau advokatbyrå.

I princip alla restaurangägare förhandlar om sin hyra, den stora diskussionen rör ofta vad som ska ingå i hyran, det man behöver kolla upp när man hyr är exempelvis om lokalen har fettavskiljare, rätt ventilation för ett restaurangkök etc. Ofta förhandlas hyran i treårsperioder så det kan löna sig att ta in juridisk experthjälp. även om det kostar ett par tusenlappar så är det oftast värt det eftersom du kan spara många tusenlappar om du exempelvis lyckas pruta ner hyran med femhundra eller tusen kronor. hyran är nästan alltid en förhandlingsfråga.

Var uppmärksam på överlåtelsemöjligheterna

Att förhandla med fastighetsägaren är snarare regel än undantag vad gäller kommersiella lokaler. Restauranglokaler är ofta associerade med stora investeringar i form av fettavskiljare, ventilationssystem och köksmaskiner.
– En oerhört viktig paragraf i ett hyresavtal är rätten av överlåta lokalen. För att du som hyresgäst ska ha rätt att överlåta din verksamhet ska du ha hyrt lokalen i minst tre år om inget annat anges i avtalet. Det reglerar er rätt till den inredning som finns i restaurangen, bland annat köksmaskiner, säger Anders Widborg.

Om fastighetsägaren säger upp ert avtal i förtid har du som hyresgäst, enligt den begränsade besittningsrätt som gäller för kommersiella lokaler, rätt till ersättning motsvarande minst ett års hyra.
Använd ditt förhandlingsutrymme och ta god tid på dig
– I fastighetsbranschen är det mesta förhandlingsbart och hyresnivån på en restauranglokal baseras på uppgörelsen mellan fastighetsägare och hyresgäst. Hyresnivåerna på kommersiella lokaler varierar enormt beroende på lokalens läge. Tveka inte att kontakta era närmaste grannar och fråga vad de betalar i hyra. Du kan också begära in data från Fastighetsägarföreningen, som har uppgifter på hyresnivåer i olika områden, säger Anders Widborg.
Om avtalet inte anger något annat så ansvarar fastighetsägaren alltid för fastighetens yttre underhåll i form av exempelvis snöskottning, stambyten, el och liknande. I bland förekommer det att man i avtalet listar exakt vilka ansvarsområden som fastighetsägaren respektive hyresgästen ska stå för.

Låt en jurist granska avtalet

Ha inte för bråttom, låt gärna en jurist granska ditt hyreskontrakt innan du skriver på. Det kostar inte särskilt mycket och kan spara dig stora kostnader och mycket besvär i framtiden om du låter en jurist ta en titt på avtalet. De kan upptäcka avtalsvillkor eller paragrafer som du själv missat och som kan leda till problem längre fram. I bästa fall kan juristens vakande öga hjälpa dig i förhandlingen. Om du lyckas få ner hyran eller förändra avtalsvillkoren till din fördel kan det spara stora pengar, särskilt med tanke på att hyreskontraktet i allmänhet är giltigt i tre år. En vanlig missuppfattning är att om du som hyresgäst investerar i utrustning och fast inredning så övergår ägandet per automatik till fastighetsägaren. Det stämmer alltså inte. Hyresavtalet ska också ange vilken typ av verksamhet lokalen får användas till. Om det står restaurang i avtalet kan du alltså inte överlåta lokalen till exempelvis en nattklubb när din avtalstid har löpt ut.

 

 

Vill ni ha professionella och säljande texter till er hemsida? Jag driver Textverket, som är proffs på att skriva intressanta, inbjudande och välformulerade texter till hemsidor, broschyrer etc. Kontakta mig gärna om ni vill ha hjälp med proffsiga texter som kan öka antalet gäster på er restaurang! Annika Wihlborg, textverket@gmail.com, 0735-776444




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Bra Leverantörer

Restaurangkyl ‒ välj rätt kyl och frys till din restaurang

Publicerad

den

Av

Restaurangkyl, restaurangfrys

 

Restaurangkylar och frysar är fristående utrustning som är utformad för att passa restauranger och det tuffa slitage de utsätts för.

 

Vad är skillnaden på en vanlig hushållsfrys och en restaurangfrys? Restaurangkylar och frysar är fristående utrustning som är utformad för just restauranger. Det är absolut nödvändig utrustning för en restaurang, en stor investering som är grundläggande för att du ska kunna bygga upp en lönsam restaurangverksamhet.

1. Avgör vilken typ av kyl eller frys du behöver. Det avgörs bland annat av hur ofta du behöver öppna kylen och frysen och vilka ytor som är tillgängliga. Gör en överslagsräkning på hur stora mängder livsmedel du behöver för att driva restaurangen i en vecka. Om du tar med dig din beräkning till leverantören så kan de ofta hjälpa dig att hitta rätt storlek. Undvik att falla för frestelsen att köpa kylar och frysar som är tillverkade för privat bruk. Risken är att dessa kylar och frysar inte lever upp till kraven som ställs i ett restaurangkök.

2. Fundera på om du behöver göra någon form av tillval med extra hyllor eller andra typer av hyllor än vad som är standard i den modell du väljer. Du kan också välja till hyllor som adderar extra utrymme i kylen eller frysen, vilket ökar kapaciteten. Restaurangkylar och frysar är en stor investering, men de har vanligtvis en livslängd på minst tio år om de sköts rätt. Jämför olika tillverkares garantierbjudanden, de kan skilja sig åt.

3. Ta god tid på dig innan du gör ditt val. Med tanke på att restaurangkylar och frysar kan väga en hel del kan du behöva inkludera transport och installation i totalpriset när du jämför priset på olika modeller. När det gäller ytskikt är rostfritt stål att föredra eftersom det är lätt att hålla rent och ofta är mer hållbart än andra material. Tänk på att du ska leva med den kyl och frys du väljer i minst tio år, vilket gör att små tillval och smarta funktioner kan underlätta vardagen rejält, vilket i sin tur sparar både tid och pengar för er. Tänk därför till ordentligt och välj med omsorg, stressa inte fram till ett avslut, ta istället den tid du behöver för att jämföra olika modeller och vara säker på att du gör en bra affär.

4. Välj typ av dörrar. De flesta kylar och frysar kan levereras med glasdörrar om man så önskar. Du kan ofta också välja vilken sida handtaget ska placeras på, vilket kan underlätta det dagliga arbetet. Om kylen eller frysen ska öppnas ofta kan skjutdörrar istället för dörrar vara ett smidigt alternativ.

 

 

 

 

Restaurangkyl Linköping
Restaurangkyl Norrköping
Restaurangkyl Stockholm
Restaurangkyl Göteborg
Restaurangkyl Malmö

Kyla

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Glassdisk beställd? Högsäsong för glass – och glassdisk

Publicerad

den

Av

Nu är det glassdags igen! Är förra årets glassdisk OK?

 

Glassdags, härligt och gott och alla är nyfikna på sommarens nya smak. Det är hög tid att se över utrustningen. Behöver du utöka med en glassdisk till?

Glass är en känslig produkt och en bra glassdisk och rätt förvaring av glass är viktigt för att hålla hög kvalitet ända till slutkund. Lukter och luftexponering kan lätt förstöra glassen, liksom för hög förvaringstemperatur och kraftiga temperatursvängningar. En god regel är att förvara glass vid så pass låg temperatur som -24°C, med tanke på de två sistnämnda faktorerna. Om temperaturen stiger påverkas strukturen och smak, iskristallerna blir större och glassen blir lätt ”grynig”. Glass ska förvaras i oavbruten fryskedja, med minimala temperaturvariationer från tillverkning till försäljning.

Se över utrustningen inför glassäsongen. Har du en glassdisk som funkar? Köper du ny glassdisk, tänk på att den bör vara GN-anpassad. Kolla att du har glasskantiner och glasskopor så att det räcker till. Kanske dags för en egen glassmaskin och egna goda specialsmaker att fylla din glassdisk med?

Visste du det här om glassingredienserna?

Innehållet i din glassdisk är rätt mycket kemi… Huvudingredienserna i glass är mjölk, socker, mjölk eller vegetabiliskt fett, smakämnen (och ibland färg). Is bildas i glassen under frysningsprocessen. Var och en av dessa komponenter är väsentliga för konsistens och smak, men det är is och luft som ger glassen den strukturen de flesta vill ha. Ju mindre iskristallerna och luftbubblorna är, desto krämigare glass. Olika smaktillsatser, t ex. choklad, frukt och bär, nötter, etc. tillkommer.

Mjölkproteiner är en viktig ingrediens i glassprodukter. Proteinet i glassen gör att fett- och luftbubblorna blir mindre, vilket är viktigt för att få den krämiga glasskonsistensen. Proteinet bidrar också till smaken.

Fett är en viktig ingrediens i glass eftersom det ger både struktur och smak, ökar krämigheten och stabiliserar de små luftbubblorna. Antingen mjölkfett eller vegetabiliskt fett används i glass.

Socker ger glass en söt smak, men det är inte dess viktigaste roll. Sockret styr mängden is som bildas under frysningen av produkten. Detta säkerställer att glassen är mjuk nog att ösas upp och ätas, samt gör den lite mer stabil, dvs. det blir inte en tunn sås genast glassen serveras i rumstemperatur.

För vissa glassprodukter behövs stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel. Stabilisatorer tillsätts för att förbättra glassens konsistens och förhindra att den smälter för fort och är oftast vegetabiliska. Emulgeringsmedel är vanligen vegetabiliska oljor eller äggprodukter.

… ja, det är mycket med glass. Gör du egen glass vet du hur viktigt det är med proportionerna, för att få bästa smak och konsistens. Enklast är hitta en riktigt bra leverantör och fylla sin glassdisk på så vis.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Glassbar ‒ ett bra sätt att tjäna pengar utan stora investeringskostnader

Publicerad

den

Av

Tips till dig som vill driva en framgångsrik glassbar!

Nästan alla människor älskar glass. Det gör förstås att en glassbar har en hög sannolikhet att bli framgångsrik. Att öppna en glasskiosk kräver planering och för att lyckas behöver du veta vad som krävs för att bli verkligt framgångsrik. Här är några tips för att lyckas.

 

1. Investera i en franchisebar eller starta en egen glassbar

Oavsett vilket alternativ du väljer så får du räkna med att det krävs en viss investering för att komma igång. Du kan låta din budget avgöra vilken väg du ska gå. Att investera i en franchiseglassbar har sina fördelar, men det kan vara kostsamt. Om du har en liten budget bör du överväga att driva glassbaren i egen regi. Tag reda på om det finns någon lokal glasstillverkare du kan får representera.

2. Skriv en affärsplan

Även om du bara planerar att driva en liten glassbar är en affärsplan till stor hjälp. I en affärsplan skriver du ner företagets målsättning och strategi på pränt, vilket kan vara användbart.

3. Gör egna efterforskningar

Den absolut bästa erfarenheten för dig som en dag vill driva din egen glassbar är att först jobba i någon annans glassbar en period. Om det inte är något alternativ för dig så kan du nöja dig med att intervjua ett par glasskioskägare som kan dela med sig av sina tips kring vad du behöver tänka på för att bli framgångsrik.

4. Välj ett bra läge

Områden med många gående är ett perfekt läge för en glassbar. Det inkluderar bland annat shoppingcenter, gågator och lägen i anslutning till parker.

5. Investera i rätt utrustning

Glassbaren behöver bland annat frys, glassdisk, glasskantiner, glasskopa, bord och kanske en glassmaskin. Du behöver också komponera en meny och välja leverantörer. Jämför priser noga på utrustning innan du slår till. Många gäster vill ha kaffe till glassen så en bra kaffebryggare är en god investering.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB