Connect with us

Tips

Färsk fisk på restaurang! Tips

Publicerad

den

Det är en konst att hantera och tillaga färsk fisk och skaldjur på rätt sätt

Skaldjur är ofta ett uppskattat inslag på menyn, men det är också känsliga säsongsbetonade råvaror som kräver rätt hantering för att verkligen komma till sin fulla rätt på tallriken.

– Räk- och hummerskal är en värdefull råvara som definitivt inte bör gå till spillo. Be din fiskleverantör att frysa in skalen, som kan kokas och användas till fond och sås, säger Lotta Edén, som driver fiskbutiken Allfisk i Linköping tillsammans med sin man.
Vad gäller kräftor så rekommenderar Lotta att restauranger i första hand väljer burfångade havskräftor. Kräftor som fiskats med hjälp av trålning är ofta ojämna i storleken, vilket gör dem svåra att koka. Det är dessutom ett sämre alternativ ur miljöperspektiv eftersom trålningen riskerar att skada sjöbotten. Nyckelordet i all form av skaldjurshantering är kyla och god hygien, ta för vana att använda handskar och gärna olika typer av redskap när du hanterar skaldjur.

 

Färsk fisk och skaldjur : Säsongsbetonad marknad

 

– Vissa skaldjur är extremt bakteriekänsliga. Om man exempelvis har serverat kräftor på kvällen och det blir en del rester bör man aldrig ställa in kräftorna i kylen i sin lag. Kasta alltid skaldjurslag som eventuellt blivit över, säger Lotta Edén.

Visst förekommer det trender även på skaldjursområdet. Just nu är pilgrimsmusslor, kungskrabba och gambas populärt, åtminstone på Allfisk. Trots att många sorters skaldjur numera går att få tag på året runt så är marknaden i allra högsta grad säsongsbetonad. Hösten är högsäsong på skaldjursfronten, den inleds med kräftsäsongen, därefter inleds fisket på den svenska hummern och krabban.

Be leverantören om tillagningstips

När man tar emot leveranser av levande skaldjur bör man kolla att alla skaldjur verkligen lever, om en kräfta är död riskerar den att sprida bakterier till hela kräftleveransen.
– Mitt tips vad gäller tillagning av skaldjur är att inte krångla till det. Satsa på okomplicerade recept som verkligen framhäver skaldjurens rena och goda smak. Be gärna din leverantör om tips och råd om du behöver ny inspiration, de har ofta tillgång till en gedigen receptbank, säger Lotta Edén.

Förvarings- och tillagningstips

Räkor

Färska räkor kan lagras upp till en vecka i en kyl som håller 2-4 grader. Se upp med att förvara räkorna i tättslutande kantiner, det stryper lufttillförseln och minskar hållbarheten.

Hummer och krabba

Se till att hummern inte luktar konstigt och att skalet är helt. Fryst hummer bör tinas i den lag som den frysts in i. En klassiker är förstås grillad eller gratinerad hummer. Våga experimentera med olika smaksättningar, exempelvis persilja, vitlök, citron, parmesan, pesto, chili och tryffel. Krabba är inte lika känsliga som exempelvis räkor, de kan förvaras i kyl i ett par dagar. Krabbor kan förstås gratineras, men också användas i soppor, sallader och såser.

Pilgrimsmusslor

Lägg de färska och tina de frysta pilgrimsmusslor på hushållspapper. Se till att de är torra, då är de betydligt lättare att steka. Se upp med att steka pilgrimsmusslorna för länge, de bör stekas i mellan 30 och 45 sekunder per sida, annars riskerar de att bli torra. Glöm inte att krydda under stekningen.

Blåmusslor

Förvara musslorna kallt och tätt packade. Musslor är en riktig färskvara med en hållbarhet på max två dagar i kylskåp. Släng musslor som inte stänger sig när de tvättas och musslor med trasigt skal.

Kräftor

De kräftor som inte äts naturella kan gratineras eller grillas, användas i soppor, pajer, sallader eller såser. Väl kylda kräftor som exempelvis förvaras på is har en hållbarhet på drygt fem dagar.

NU KAN DU GÖRA ETT LITET TEST.

Kan du de vanligaste fiskarna som serveras på restauranger?

KÄLLA http://home.swipnet.se/~w-10351/index.htm Bengts gott o blandat.

 

 

Vill ni ha professionella och säljande texter till er hemsida? Jag driver Textverket, som är proffs på att skriva intressanta, inbjudande och välformulerade texter till hemsidor, broschyrer etc. Kontakta mig gärna om ni vill ha hjälp med proffsiga texter som kan öka antalet gäster på er restaurang! Annika Wihlborg, textverket@gmail.com, 0735-776444




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Så driver du en framgångsrik glasskiosk

Publicerad

den

Av

Glass är en lyx som många människor gärna unnar sig, inte minst på sommaren.
Kvalitetsglass gjord på ekologiska och naturliga råvaror är många beredda att
betala lite extra för. Man kan tro att det är den lättaste saken i världen att driva
en framgångsrik glasskiosk, men det krävs en del förberedelser och eftertanke
för att verkligen lyckas.

Du kan antingen öppna en liten kiosk och tillverka glassen själv, på plats eller någon
annanstans. Du kan också välja att öppna en större fabrik och säja den glass du
tillverkar i egna kiosker och till andra kioskägare. Om du funderar på att tillverka egen
glass bör du ha i åtanke att det är lätt att tillverka glass, men desto svårare att
marknadsföra och sälja den.

Att öppna en glasskiosk kräver däremot betydligt mindre investeringar. Här är rätt läge
och rätt utrustning viktigt. Du behöver en glassdisk, frysbox, där du kan exponera din glass för
kunderna, tillverkningsutrustning om du vill tillverka egen glass och frysar för
ingredienser och glass som ännu inte är redo för försäljning.
Utvärdera marknaden innan du öppnar en glasskiosk.

Välj glasstyp med omsorg

Fundera på vilken typ av glass du ska sälja. Om du inriktar dig på kvalitetsglass bör
det finnas tillräckligt många kunder i området som är beredda att betala för hantverket
och de kvalitetsråvaror som behövs. Att köpa glass är roligt, lustfyllt och en belöning.
Din inredning bör därför vara kreativ och inspirerande. Lägg energi på hur du
presenterar dina smaker, hur glassen ”skyltas” i frysen och vilka spännande alternativ
och smakkombinationer du kan erbjuda.

Läget är viktigt, oavsett om du driver en glasskiosk, en restaurang eller ett café. För en
glasskiosk är läget om möjligt ännu viktigare än om du driver en restaurang. Eftersom
glass ofta är ett impulsköp är det viktigt att du finns där kunderna passerar.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

3 saker för att bli ett bra cateringföretag

Publicerad

den

Av

  1. Lägg tid på rätt sorts marknadsföring

Marknadsföring mot rätt målgrupper är en nyckelfaktor för en riktigt framgångsrik cateringverksamhet. Du behöver ha samma passion för marknadsföring som för maten du tillagar och säljer, då ökar du dina förutsättningar att lyckas. Det finns många cateringbolag, hur ska ni kunna sticka ut från mängden?

Börja med att skaffa dig kunskap om hur din lokala marknad ser ut. Ta en titt på vad dina konkurrenter erbjuder och gör sen en undersökning för att kartlägga vad kunderna vill ha. Det kan finnas ett glapp mellan vad befintliga cateringaktörer erbjuder och vad kunderna efterfrågar. Det glappet kan du fylla. Var strategisk när du letar efter en nisch där du kan bli framgångsrik och där du kan utmärka dig. Prova dig fram med olika marknadsföringskanaler och metoder. Framgångsrik marknadsföring handlar om att prova sig fram tills man hittar ett ”recept” som fungerar.

 

  1. Rätt attityd gör skillnad

Cateringbranschen kan vara extremt stressig, så det gäller att hålla huvudet kallt när saker och ting kör ihop sig och ni har manga beställningar att leverera. Var målmedveten och envis, deppa inte ihop om du stöter på motstånd. Prova en annan väg och ge dig inte! Det är lättare att lyckas om du är en organiserad person som kan disponera din och dina medarbetares tid på ett klokt sätt. Det är också en fördel om du är social och bra på att kommunicera med människor, då kan du bygga starka relationer med medarbetare, leverantörer och kunder.

 

  1. Ha koll på ekonomin

Du behöver inte vara insatt i den exakta vetenskapen kring hur man gör en budget eller hur man kalkylerar olika kostnader, men lite koll på ekonomin är en klar fördel om man vill öka sina förutsättningar att bli framgångsrik i cateringbranschen. Även om matlagning är din huvudsakliga passion så är det klokt att sätta dig in i och intressera dig för siffrorna bakom din verksamhet. Gör en budget, se till att ni håller den, sätt priser som grundar sig i vilka marginaler ni behöver ha i verksamheten och hur mycket ni måste sälja för att gå runt. Bristande koll på företagets ekonomi kan leda till att ni får betala mer än ni behöver för olika saker eller att ni inte märker att saker och ting är på väg utför förrän det är för sent.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Utemöbler till uteserveringen, en liten guide!

Publicerad

den

Av

Utemöbler

Funderar du på att köpa nya utemöbler till uteserveringen, men vet inte riktigt vad du ska välja?

Här har du då en guide där du kan se för- och och nackdelar med de vanligaste typerna av utemöbler utifrån hållbarhet och mängden underhåll.

Aluminiummöbler

Fördelar: Utemöbler av aluminium är väldigt lättskötta tack vare att de inte rostar, möglar eller slits ut i någon större omfattning. Det räcker helt enkelt att torka av dem då och då. Aluminiummöbler är p g a. sin ringa vikt lätta att flytta in på kvällarna.
Nackdelar: Precis som på alla metaller kan det bildas ärg, en grönaktig ”skorpa” på möblerna som inte är så snyggt. Det är dock inte så farligt utan kan tvättas bort. Tänk också på att ytan kan bli repig under lång tids användning.

Rottingmöbler

Det finns två typer av rottingmöbler: Naturlig rotting och konstrotting. Naturlig rotting kommer från stammen från speciella typer av palmer. Utemöbler av den här typen av rotting kan bara stå inomhus, i t ex. uterum. Utsätts de för långvarig fukt ruttnar de till slut.
Vad man brukar använda utomhus istället är konstrotting, där stolen är uppbyggd med plasttråd. Rottingmöbler finns i många olika prisklasser och det som skiljer bra konstrotting mot dålig är hur bra kvalitet plasttrådarna har. Vanligast är det tjockleken på tråden som avgör slitstyrkan. Hur bra plasttråden klarar av kyla och värme avgör också livslängden.
Fördelen med konstrotting är att dessa utemöbler är extremt lättskötta. Oftast räcker det att man spolar av dem med lite vatten då och då för att hålla smutsen borta. Det börjar bli mer och mer vanligt att man gör typ en soffhörna på uteserveringar i dag. Vi flyttar ut vardagsrummet på torget.

Utemöbler av teak

Teak är ett träslag som ursprungligen kommer från sydöstra Asien. Virket som är tungt och hårt har hög motståndskraft mot väta och angrepp, och lämpar sig därför ypperligt som material i utemöbler och på båtar. Träslaget blev populärt i väst på 50- och 60-talet. I Indien är det mycket populärt och används till allt från dörrar till möbler.
Om du bryr dig om miljön tycker jag du ska fråga butiken om de kan redogöra om virket i utemöbler är odlat eller om de växt naturligt. Gamla teakträd börjar nämligen försvinna på grund av träslagets popularitet.
Om man vill kunna behålla träets rödbruna färg krävs att man noga sköter om det. Varje år behöver man slipa och olja in träet. Gör man det inte får utemöblerna en gråfärgad yta istället.

Slutsats: Det är väldigt viktigt att man väljer utemöbler som är gjorda för offentlig miljö, att det är kraftiga stommar och bra material. Det hittar ni här www.restaurangmöbler.se

Utemöbler till uteserveringen, Utemöbler till restaurangen, Utemöbler till poolen, Utemöbler till trädgården

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB