Connect with us

Starta Restaurang

Kock sökes ‒ att anställa en kock är en av dina största investeringar när du ska starta en restaurang

Publicerad

den

Kock sökes ‒ men varför är det svårt att hitta bra kockar?

Det råder extrem kockbrist i landet samtidigt som vi har hög ungdomsarbetslöshet. Varför läget är så har vi på Starta Restaurang ingen aning om, men det är något som politikerna och restaurangnäringen får diskutera. Kan det vara så att anställningsförhållandena skull behöva ses över? Är det löner, arbetstider, arbetsmiljön som gör att det inte är tillräckligt attraktivt att jobba i kök?

 

Var kan jag hitta en ledig kock?

Det finns många som anmäler sig arbetslösa på arbetsförmedlingen, börja med att leta där. Sedan finns det företag som specialiserar sig på restaurangpersonal som annonserar och hyr ut ledig personal. Ska du starta en ny restaurang kan det vara bra att hyra personal genom en förmedling i början, innan du vet hur mycket personal som krävs. Det finns även sajter på internet där man kan söka efter kockar. En är www.krogjobb.se där man kan annonsera efter kockar för endast 69 kr.

Det finns även grupper och sidor på Facebook som drivs av kockar i dag, det är samlingsplatser för professionella kockar där de träffas och nätverkar, på dessa sidor kan man säkert fråga efter lediga kockar. Några av de största och bästa grupperna är Jävligt bittra kockars förening , Chef United och RBS .

Hur vet jag att kocken är bra som jag ska anställa?

Det är nog en fråga man får ställa varje gång man ska anställa vilken yrkesperson som helst. Sist vi anställde någon här på www.startarestaurang.se så hade vi turen att testa med en praktikperiod i 3 månader, men att vid anställningsintervjun ställa några kontrollfrågor och kanske fråga personen i fråga om han skulle kunna provjobba några dagar (med lön). Fråga alltid efter referenser, ring och kolla. Att anställa en kock är en av dina största investeringar när du ska starta en restaurang.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

Vi kar ett litet roligt kocktest… Jobbar du som kock i dag? Kolla om du kan det här 🙂

KÄLLA http://home.swipnet.se/~w-10351/index.htm Bengts gott o blandat.

 

Vad gör en kock?

  • Att arbeta som kock förutsätter att man kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress. Jobbet som kock ofta är stressigt och tempot i köket är högt.
  • Även om en hel del rutinuppgifter ingår i jobbet, har kocken ett skapande arbete. Det är ofta ett skapande arbete och intresset att prova nya maträtter och kombinationer är av stor betydelse. Det är också vanligt att en kock byter arbetsplats för att lära sig mer i yrket.
  • Som kock jobbar du inom hotell- och restaurangnäring, inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan vara allt från en liten kvarterskrog eller personalmatsal till ett stort konferenshotell eller spa.
  • Arbetsuppgifterna varierar beroende vilken typ av restaurang man arbetar i och hur stor arbetsplatsen är. I storkök, till exempel på sjukhus, i personalrestauranger och på servicehem lagas ett fåtal rätter i stora mängder. På restauranger arbetar kockarna med flera enstaka maträtter enligt gästernas beställning, så kallad à la carte.
  • Mycket av arbetet består av att planera och förbereda maten så att den ska gå snabbt att laga till. Förberedelserna inom storkök kan exempelvis innebära att skala och hacka grönsaker, eller att göra grunden till såser eller soppor. I restaurangkök förberedes ingredienser till rätterna som finns på matsedeln. Att baka matbröd kan ingå i jobbet.
  • När maten är tillagad lägger kocken upp den färdiga maten inför serveringen. Det är viktigt att varje portion både ser god och aptitlig ut och har lika hög kvalitet.
  • I större restaurangkök arbetar kockarna ofta till exempel antingen vid fiskspisen eller köttspisen.
  • Hygien är viktig i ett kök och alla livsmedel ska hanteras på ett korrekt sätt. En kock måste vara noggrann och hålla sin arbetsplats ren och snygg och hantera livsmedel på ett korrekt sätt. Efter arbetspasset städas köket.
  • En kock ska kunna redovisa ingredienserna i kosten så att en allergisk gäst kan göra ett korrekt val från menyn.
  • Som kock ingår du i ett arbetslag med andra kockar, kallskänkor och köksbiträden/restaurangbiträden. För att arbetet ska fungera är det viktigt att kunna samarbeta med övrig personal.
  • Arbetsmiljön i köket är varm, det slamras med kastruller och bunkar och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.
  • Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del kockar arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Källa: Arbetsförmedlingen




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Marknadsföring

Starta restaurang: Fokus på entrén

Publicerad

den

Av

Starta restaurang: Entrén är det första gästen ser

Ofta läggs all energi på att utforma restaurangens inredning, på matsalen, köket, baren när man ska starta restaurang. Det är bra, men du har väl inte glömt att det första gästen möter är entrén och hur det ser utanför? Med lite planering kan du göra en enkel restaurangentré inbjudande.

En professionell restaurangskylt

Kontrollera först med din kommun vilka regler som gäller för att sätta upp en restaurangskylt. När du vet vad som gäller kan du anlita en skylttillverkare för att utforma en skylt till din restaurang. En proffsig skylt sänder ut en klar signal om att du är seriös och den välkomnar dina gäster. Kom ihåg att första intrycket är viktigt.

Andra skyltar på restaurangen

Andra skyltar som behöver sättas upp ska också vara proffsigt utförda. Det kan vara skyltar till parkeringen, ingen rökning alls eller var man får röka, öppettider, toalettskyltar etc. Snygga välgjorda skyltar ser alltid bättre ut och håller längre än en skylt du skrivit ut på din skrivare, hur laminerade de än är. (Handskrivna skyltar nämner jag inte ens …)

Belysning

God belysning utanför restaurangen är viktig för att skapa atmosfär. Utebelysningen är också väsentlig för gästernas säkerhet. Skaffa gärna utebelysning som tänder sig själv när skymningen kommer. Placera utomhuslampor strategiskt men använd bara inte strålkastare modell byggplats eller dylikt – för ett par dagar sedan möttes jag av två sådana utanför en restaurang och vad gjorde jag? Gick vidare, såklart. Trist att mötas av bländande ljus på det sättet. Till advent är det givetvis trevligt att installera julbelysning med gran eller ljusslingor i träden utanför din restaurang. Tag ner dem i januari annars ”syns” de inte längre och märks inte till nästa midvinter.

Restauranginformation

Menytavlor bredvid ingången till din nya restaurang är ett bra sätt att visa upp din meny och locka in passerande gångare. Se till att ha tillräcklig belysning för menytavlan, så att gästerna kan läsa den på kvällen också. Tillsammans med fasta väggmonterade menytavlor, kan du också använda en sandwichskylt på trottoaren (kolla med kommunen att det är OK ) för att visa din lunchmeny eller middagsmeny.

Utomhusmöbler

Kanske du har planerat för utomhusservering också? Då är det givetvis viktigt att skapa trevlig atmosfär kring de utemöbler du ställer fram. Särskilt med stolsmodellen kan du anpassa uteserveringen till ditt restaurangtema. Blomlådor eller blomkrukor, parasoller och terassvärmare är exempel på enkla saker som höjer uteserveringens nivå flera steg. När du ska köpa utemöbler är det klokt att investera i robusta kvaliteter som är producerade för att klara kommersiellt bruk. Även utan uteservering kan du placera en eller ett par bänkar utanför entrén, där gäster kan sitta och vänta på sitt sällskap i bra väder. Du kan också ställa upp några små bord och stolar, som påminner om en fransk uteservering.

Rökning?

Om du tillåter rökning på din uteservering, skaffa stadiga askkoppar med tyngd till borden. Tänk på att det också kan vara en god strategi att ha en avdelning rökfria utebord – många ickerökare vill gärna sitta ute utan att blir nerrökta.

Blommor, blommor

Blommor skapar alltid trivsel. Med några välfyllda stora utekrukor eller snygga blomlådor på utsidan av fönstren om det fungerar att hänga upp dem, kan du enkelt ”klä upp” även den enklaste entré. Blommor kostar inte mycket men är bra marknadsföring under våren och sommaren och en bit in på hösten. Har inte du gröna fingrar, kanske en medarbetare kan ta ansvar för att se till blomsterprakten håller sig fräsch, vattna och ta bort vissnade blommor när det behövs.

Markis

En markis över entrén tjänar flera syften. Ett är som regn- och solskydd. En markis kan också vara en skylt i sig med restaurangens namn och därmed tala för din verksamhet. En markis kan också skapa en välkomnande känsla till din restaurang. Vänd dig till en specialist på markiser för att få en markis av hög kvalitet och i rätt färg och mönster, till exempel för att matcha logotypen och ditt restaurangkoncept.

Musik

Att ha svag musik som passar ditt restaurangkoncept även utanför entrén är ett sätt att förlänga restaurangatmosfären. Här gäller det dock att ha svag ljudnivå och tänka på att du troligen har grannar…

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Inredning

Starta restaurang – utrustning du behöver

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – utrustningsförslag

 

Det är mycket att tänka på när du ska starta restaurang. Vad som behövs på just din restaurang beror på många olika faktorer: Vilken typ av restaurang det gäller och den menyn du ska servera, storlek / beräknat antal gäster/portioner per sittning och per dag. Här är en allmän översikt med förslag på inredning och utrustning vid planering av restaurangköket, serveringslokalen och övriga utrymmen. Detta är förslag – du anpassar listan efter vad du behöver för din restaurang.

 

  1. Starta restaurang: Köket

Värmeenheter med tillräcklig ventilation (spis, stekbord, ugn, fritös, salamander, kokgryta, värmeri, mikrovågsugn)

Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär

Avställningsytor, hyllinredning

Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (t ex kött, fisk, grönsaker samt färdiglagade rätter)

Blast Chiller/Freezer (nedkylningsskåp eller nedkylningsrum)

Frysskåp (frysbox)

Plats för tallrikar färdiga att servera

Plats för glas, porslin, bestick, servetter

Plats för ismaskin

Plats för sås-/blandningsmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Köksredskap: Manuella redskap som knivar, skärbrädor, bunkar, kantiner etc.

 

  1. Starta restaurang: Beredning av tvättade grönsaker/kallskänk t ex. kalla rätter, smörgåsar

Arbetsbänk, minst en bänk med ho och blandare

Arbetsbänk med ho och blandare för grönsaker, vid omfattande hantering

Plats för skärmaskin, mixer, glassmaskin, konservöppnare, våg etc.

Kylskåp

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

  1. Starta restaurang: Kött- och kycklingberedning

Arbetsbänk med ho och blandare. Rutin för åtskild beredning av kyckling respektive kött ska finnas i systemet för egenkontroll.

Huggkubbe

Plats för köttkvarn (i kyla)

Köttkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Fiskberedning

Arbetsbänk med ho och blandare

Fiskkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Allergikost

Arbetsbänk med ho och blandare

Ev. särskild utrustning endast för allergikost

Kylskåp

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Baka till restaurangens verksamhet/bake-off

Arbetsbänk

Ugn, ev. degblandare

Plats för mjöl, bake-off produkter

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Renseri för jordiga grönsaker/rotfrukter

Rotfruktskyl

Arbetsbänk med djupa hoar och blandare

Plats för skalmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Diskutrymme

Diskbänk med stor ho och duschpistol

Diskmaskin, grovdiskmaskin med imkåpa

Plats för vagnar för diskkorgar

Utrymme för smutsig respektive ren disk

Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Förrådsutrymme

Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar, öl-, vin- och spritförråd

Utrymme för förpackningsmaterial

Frysutrymmen

Plats för utrustning för cateringverksamhet

 

  1. Starta restaurang: Städutrymme

Plats för städutrustning (svabbvagn, skurmaskin, rengöringsmedel etc.)

Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor etc.)

Utslagsvask och vattenblandare

 

  1. Starta restaurang: Kontor

Dator och skrivare

Skrivplats

 

Tänk igenom din utrustningslista ordentligt så att den passar för den verksamhet just du ska driva. Börja alltid med menyn och anpassa utrustningen efter den! Det handlar om att investera i de maskiner och de redskap som du verkligen använder, inte vad som ”kan vara vara bra att ha”. Den inredning du väljer ska givetvis passa till det tema du har valt. Gör detta förberedelsearbete noggrant, det kommer du att ha igen när du öppnar din restaurang.

 

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Starta pizzeria ‒ hemligheterna bakom en framgångsrik pizzeria

Publicerad

den

Av

Starta pizzeria: Att driva en pizzeria kan låta enkelt och okomplicerat, men det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till om man verkligen vill bli framgångsrik. Rätt portionsstorlekar, ett beprövat pizzarecept och en generös uppstartsbudget hör till framgångsfaktorerna.

Det första steget mot framgång är förstås att göra riktigt goda pizzor. Om du inte redan har ett beprövat familjerecept är det klokt att lägga lite tid på att experimentera i köket för att få fram en tomatsås, sallad, pizzadeg och pizzavarianter som verkligen levererar en smakupplevelse. Det kostar ofta lite mer än man tror att komma igång med en pizzeria. Gör därför gärna en budget som är satt lite i överkant, för att kunna hantera investeringar som överskrider din ursprungliga budget. Det brukar vara lagom att lägga på mellan 15 och 25 procent på ursprungsbudgeten. Satsa gärna på att erbjuda såväl avhämtning som hemkörning.

Starta pizzeria: Hemkörning och catering

Alla pizzerior erbjuder inte hemkörning, det kan därför bli en viktig konkurrensfördel för er. Detsamma gäller catering. Utforma ett cateringerbjudande och se hur det tas emot i er målgrupp. Pizza är visserligen gott och populärt hos de flesta, men om ni vill attrahera en så bred målgrupp som möjligt, är det smart att erbjuda andra rätter än pizza på menyn. Sallader, lasagne och pastarätter är klassiker, men våga tänka utanför ramarna vad gäller italiensk mat och erbjud gärna något oväntat för gäster som inte är sugna på pizza.

Hitta råvaruleverantörer

För att få kontroll på kostnaderna är det klokt att skriva långsiktiga kontrakt med leverantörer av exempelvis mjöl, ost och andra basråvaror som du kommer att använda mycket. Priserna på den typen av råvaror tenderar att variera en del, genom att skriva långsiktiga leverantörskontrakt kan du ”låsa” prisläget under en längre period, vilket gör er mindre känsliga för upp- och nedgångar i råvarupriserna.

Exakta portionsstorlekar

Kontrollera portionsstorlekarna. Genom att ha koll på och servera jämna portionsstorlekar kan du ha kontroll på råvarukostnaderna, minska avfallsmängden och förebygga varierande pizzastorlekar. Genom att använda decilitermått för exempelvis skinka, champinjoner och andra vanligt förekommande råvaror minskar risken för varierande portionsstorlekar.

Var försiktig med rabatter

Var försiktig med rabatter. Många kunder är vana vid att få olika typer av rabattkuponger och erbjudanden. Kuponger och generösa rabatter är ett bra sätt att attrahera kunder, särskilt om affärerna går trögt en period, men se till att kunderna inte blir alltför beroende av generösa rabatter. Det hotar nämligen din vinstmarginal. Om du vill locka nya gäster med rabatter rekommenderar vi att du rabatterar under en begränsad period.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

När du startar en ny pizzeria är det väldigt viktigt att Du har bra utrustning, pizzaugn, restaurangkylar osv. Se länkarna nedan!

Starta pizzeria i Linköping
Starta pizzeria i Stockholm
Starta pizzeria i Göteborg
Starta pizzeria i Malmö
Starta pizzeria i Örebro

 

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB