Connect with us

Starta Restaurang

Kock sökes ‒ att anställa en kock är en av dina största investeringar när du ska starta en restaurang

Publicerad

den

Kock sökes ‒ men varför är det svårt att hitta bra kockar?

Det råder extrem kockbrist i landet samtidigt som vi har hög ungdomsarbetslöshet. Varför läget är så har vi på Starta Restaurang ingen aning om, men det är något som politikerna och restaurangnäringen får diskutera. Kan det vara så att anställningsförhållandena skull behöva ses över? Är det löner, arbetstider, arbetsmiljön som gör att det inte är tillräckligt attraktivt att jobba i kök?

 

Var kan jag hitta en ledig kock?

Det finns många som anmäler sig arbetslösa på arbetsförmedlingen, börja med att leta där. Sedan finns det företag som specialiserar sig på restaurangpersonal som annonserar och hyr ut ledig personal. Ska du starta en ny restaurang kan det vara bra att hyra personal genom en förmedling i början, innan du vet hur mycket personal som krävs. Det finns även sajter på internet där man kan söka efter kockar. En är www.krogjobb.se där man kan annonsera efter kockar för endast 69 kr.

Det finns även grupper och sidor på Facebook som drivs av kockar i dag, det är samlingsplatser för professionella kockar där de träffas och nätverkar, på dessa sidor kan man säkert fråga efter lediga kockar. Några av de största och bästa grupperna är Jävligt bittra kockars förening , Chef United och RBS .

Hur vet jag att kocken är bra som jag ska anställa?

Det är nog en fråga man får ställa varje gång man ska anställa vilken yrkesperson som helst. Sist vi anställde någon här på www.startarestaurang.se så hade vi turen att testa med en praktikperiod i 3 månader, men att vid anställningsintervjun ställa några kontrollfrågor och kanske fråga personen i fråga om han skulle kunna provjobba några dagar (med lön). Fråga alltid efter referenser, ring och kolla. Att anställa en kock är en av dina största investeringar när du ska starta en restaurang.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

Vi kar ett litet roligt kocktest… Jobbar du som kock i dag? Kolla om du kan det här 🙂

KÄLLA http://home.swipnet.se/~w-10351/index.htm Bengts gott o blandat.

 

Vad gör en kock?

  • Att arbeta som kock förutsätter att man kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress. Jobbet som kock ofta är stressigt och tempot i köket är högt.
  • Även om en hel del rutinuppgifter ingår i jobbet, har kocken ett skapande arbete. Det är ofta ett skapande arbete och intresset att prova nya maträtter och kombinationer är av stor betydelse. Det är också vanligt att en kock byter arbetsplats för att lära sig mer i yrket.
  • Som kock jobbar du inom hotell- och restaurangnäring, inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan vara allt från en liten kvarterskrog eller personalmatsal till ett stort konferenshotell eller spa.
  • Arbetsuppgifterna varierar beroende vilken typ av restaurang man arbetar i och hur stor arbetsplatsen är. I storkök, till exempel på sjukhus, i personalrestauranger och på servicehem lagas ett fåtal rätter i stora mängder. På restauranger arbetar kockarna med flera enstaka maträtter enligt gästernas beställning, så kallad à la carte.
  • Mycket av arbetet består av att planera och förbereda maten så att den ska gå snabbt att laga till. Förberedelserna inom storkök kan exempelvis innebära att skala och hacka grönsaker, eller att göra grunden till såser eller soppor. I restaurangkök förberedes ingredienser till rätterna som finns på matsedeln. Att baka matbröd kan ingå i jobbet.
  • När maten är tillagad lägger kocken upp den färdiga maten inför serveringen. Det är viktigt att varje portion både ser god och aptitlig ut och har lika hög kvalitet.
  • I större restaurangkök arbetar kockarna ofta till exempel antingen vid fiskspisen eller köttspisen.
  • Hygien är viktig i ett kök och alla livsmedel ska hanteras på ett korrekt sätt. En kock måste vara noggrann och hålla sin arbetsplats ren och snygg och hantera livsmedel på ett korrekt sätt. Efter arbetspasset städas köket.
  • En kock ska kunna redovisa ingredienserna i kosten så att en allergisk gäst kan göra ett korrekt val från menyn.
  • Som kock ingår du i ett arbetslag med andra kockar, kallskänkor och köksbiträden/restaurangbiträden. För att arbetet ska fungera är det viktigt att kunna samarbeta med övrig personal.
  • Arbetsmiljön i köket är varm, det slamras med kastruller och bunkar och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.
  • Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del kockar arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Källa: Arbetsförmedlingen




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Marknadsföring

Starta restaurang: Fokus på entrén

Publicerad

den

Av

Starta restaurang: Entrén är det första gästen ser

Ofta läggs all energi på att utforma restaurangens inredning, på matsalen, köket, baren när man ska starta restaurang. Det är bra, men du har väl inte glömt att det första gästen möter är entrén och hur det ser utanför? Med lite planering kan du göra en enkel restaurangentré inbjudande.

En professionell restaurangskylt

Kontrollera först med din kommun vilka regler som gäller för att sätta upp en restaurangskylt. När du vet vad som gäller kan du anlita en skylttillverkare för att utforma en skylt till din restaurang. En proffsig skylt sänder ut en klar signal om att du är seriös och den välkomnar dina gäster. Kom ihåg att första intrycket är viktigt.

Andra skyltar på restaurangen

Andra skyltar som behöver sättas upp ska också vara proffsigt utförda. Det kan vara skyltar till parkeringen, ingen rökning alls eller var man får röka, öppettider, toalettskyltar etc. Snygga välgjorda skyltar ser alltid bättre ut och håller längre än en skylt du skrivit ut på din skrivare, hur laminerade de än är. (Handskrivna skyltar nämner jag inte ens …)

Belysning

God belysning utanför restaurangen är viktig för att skapa atmosfär. Utebelysningen är också väsentlig för gästernas säkerhet. Skaffa gärna utebelysning som tänder sig själv när skymningen kommer. Placera utomhuslampor strategiskt men använd bara inte strålkastare modell byggplats eller dylikt – för ett par dagar sedan möttes jag av två sådana utanför en restaurang och vad gjorde jag? Gick vidare, såklart. Trist att mötas av bländande ljus på det sättet. Till advent är det givetvis trevligt att installera julbelysning med gran eller ljusslingor i träden utanför din restaurang. Tag ner dem i januari annars ”syns” de inte längre och märks inte till nästa midvinter.

Restauranginformation

Menytavlor bredvid ingången till din nya restaurang är ett bra sätt att visa upp din meny och locka in passerande gångare. Se till att ha tillräcklig belysning för menytavlan, så att gästerna kan läsa den på kvällen också. Tillsammans med fasta väggmonterade menytavlor, kan du också använda en sandwichskylt på trottoaren (kolla med kommunen att det är OK ) för att visa din lunchmeny eller middagsmeny.

Utomhusmöbler

Kanske du har planerat för utomhusservering också? Då är det givetvis viktigt att skapa trevlig atmosfär kring de utemöbler du ställer fram. Särskilt med stolsmodellen kan du anpassa uteserveringen till ditt restaurangtema. Blomlådor eller blomkrukor, parasoller och terassvärmare är exempel på enkla saker som höjer uteserveringens nivå flera steg. När du ska köpa utemöbler är det klokt att investera i robusta kvaliteter som är producerade för att klara kommersiellt bruk. Även utan uteservering kan du placera en eller ett par bänkar utanför entrén, där gäster kan sitta och vänta på sitt sällskap i bra väder. Du kan också ställa upp några små bord och stolar, som påminner om en fransk uteservering.

Rökning?

Om du tillåter rökning på din uteservering, skaffa stadiga askkoppar med tyngd till borden. Tänk på att det också kan vara en god strategi att ha en avdelning rökfria utebord – många ickerökare vill gärna sitta ute utan att blir nerrökta.

Blommor, blommor

Blommor skapar alltid trivsel. Med några välfyllda stora utekrukor eller snygga blomlådor på utsidan av fönstren om det fungerar att hänga upp dem, kan du enkelt ”klä upp” även den enklaste entré. Blommor kostar inte mycket men är bra marknadsföring under våren och sommaren och en bit in på hösten. Har inte du gröna fingrar, kanske en medarbetare kan ta ansvar för att se till blomsterprakten håller sig fräsch, vattna och ta bort vissnade blommor när det behövs.

Markis

En markis över entrén tjänar flera syften. Ett är som regn- och solskydd. En markis kan också vara en skylt i sig med restaurangens namn och därmed tala för din verksamhet. En markis kan också skapa en välkomnande känsla till din restaurang. Vänd dig till en specialist på markiser för att få en markis av hög kvalitet och i rätt färg och mönster, till exempel för att matcha logotypen och ditt restaurangkoncept.

Musik

Att ha svag musik som passar ditt restaurangkoncept även utanför entrén är ett sätt att förlänga restaurangatmosfären. Här gäller det dock att ha svag ljudnivå och tänka på att du troligen har grannar…

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Starta restaurang ‒ vi ger bort en e-bok helt gratis!

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – vad du behöver veta

Starta restaurang börjar med en affärsidé. Men sen då? Vi har samlat vad du behöver veta. Du får boken gratis.

 

Starta restaurang är att starta ett företag. Det blir mycket jobb … men är din dröm att starta restaurang får du draghjälp nu. Att planera och förbereda allt innan du öppnar kommer att ge dig en bra start, en grund att stå på. Det ska du lägga möda på.

Förberedelserna gör du i affärsplanen. Där skriver du precis allt om restaurangen du ska starta, din budget och hur du ska jobba med marknadsföring. Vad du ska ta med i din affärsplan får du veta av oss. Ju bättre affärsplan du gör, desto bättre kommer starten och arbetet att gå.

Vi berättar om de olika företagsformerna som finns i Sverige. Det är viktigt att välja rätt och inte riskera privatekonomin i onödan.

Vad ska man tänka på när man ska välja läge för att starta restaurang? Hur ska man komma fram till rätt namn? Här får du tips.

Hur ska du finansiera restaurangen? Hur får man banklån? Finns det andra lån eller bidrag man kan söka? Vi berättar hur du går tillväga.

Vad finns det för råd och stöd att få när du ska starta restaurang? En hel del. På nätet finns mycket information från myndigheter och organisationer du måste ha kontakt med och som också kan hjälpa dig på olika sätt. Vi länkar dig rätt.

Ordning och reda, som bokföring och egenkontroll är viktigt för att företaget ska fungera. Sådant som många säger är trist och lägger åt sidan – men måste göras. När du ska starta restaurang ska du ha koll på detta från dag ett. Det hjälper dig också att se hur det egentligen går för dig och att hålla hög standard. Vi klargör begreppen för dig.

Vad behöver man för utrustning när man ska starta restaurang? Du får en förteckning du kan skriva ut och ha som hjälp när du gör affärsplanen och när det är dags att göra inköpen. Du får också info om vad du ska tänka på när du ska köpa porslin, glas, bestick, restaurangmöbler med mera och skapa ett helhetsintryck som står sig.

Oavsett vilket restaurangkoncept du väljer är det med din meny du ska tjäna pengar. Anslå mycket tid och omsorg åt den. Vi ger dig tips om hur du utformar menyn.

Fyll i formuläret nedan

Och du – lycka till!

Vi ger er nycklarna till er nya restaurang, helt gratis.
Ladda ner din bok idag.
Efter att du registrerat dig får du ett mejl med en länk till boken.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Restaurangmeny ‒ tipsen som gör din meny till en succé

Publicerad

den

Av

Restaurangmeny ‒ här är succétipsen!

 

För en restauranggäst är en meny i första hand en lista med förrätter, soppor, sallader, huvudrätter och efterrätter. För en restaurangägare är menyn i bästa fall resultatet av ett omsorgsfullt arbete, som resulterat i en meny som är både lönsam, god, variationsrik och konsekvent.

 

Gör lite efterforskningar. Innan du kan skapa den optimala menyn för just din restaurang behöver du göra lite efterforskningar. Undersök hur din målgrupp ser ut, hur dina konkurrenters restaurangmenyer ser ut och hur trenderna i restaurangbranschen ser ut för tillfället.

Beskriv rätterna på ett inbjudande sätt. Beskriv rätterna på ett inlevelsefullt och detaljerat sätt, det uppmuntrar gästerna att våga prova dem. Nöj dig inte med att beskriva ingredienserna, lägg gärna till något om smakupplevelsen eller hur smakerna i en rätt kompletterar varandra.

Var taktisk när du skapar menyns disposition. Hur du disponerar din restaurangmeny spelar stor roll för helhetsintrycket. Presentera först förrätter, sedan soppor, sallader, varmrätter, desserter och till sist drycker. På så sätt följer du en enkel logik som kunden lätt kan identifiera sig med. Genom att lista de dyraste rätterna först i varje kategori kan du öka sannolikheten att fler gäster väljer just de rätterna.

Se till att blicken dras till husets specialitéer. Om ni har några rätter som är populära, har hängt med länge och uppskattas av många gäster är det en god idé att markera dem lite extra i restaurangmenyn så gästernas blickar dras till dem. Satsa också på att erbjuda kombinationsrätter, där gästen får en möjlighet att smaka på flera olika rätter. Om de blir förtjusta i en eller flera av rätterna som ingår i ett kombinationsalternativ ökar chanserna att de vill besöka restaurangen igen.

Barnmenyer. Barnmenyer betraktas ofta som ett nödvändigt ont för restauranger som vill attrahera familjer. Inga föräldrar vill spendera alltför mycket pengar på mat som barnen inte kommer att äta upp. Satsa på en begränsad barnmeny med genomtänkta alternativ, försök inte att servera vuxenrätter i mindre portioner. Barn har sällan lika sofistikerad smak som vuxna och både barn och föräldrar riskerar att bli besvikna.

Satsa på en snygg och lättöverskådlig layout. Genom att ta med bilder på rätterna på din restaurangmeny gör du det möjligt för gästen att skapa sig en bild av rätten innan det är dags att beställa. Du underlättar gästens val och gör förhoppningsvis även rätterna mer inbjudande. Undersökningar visar också att snygga och tydliga bilder ökar förutsättningarna att gästerna beställer något extra från menyn som de kanske inte planerat från början.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Snygga menypärmar behöver inte vara dyra! Hos www.krogklippet.nu hittar ni en klassik menypärm i svart konstläder billigt.

 

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB