Connect with us

Intressant

Meny i september: Höstanpassa och förbered julen

Publicerad

den

Meny i september: Höstanpassa din meny och förbered julen

 

Sommaren går över i höst och det är dags att justera sin meny inför hösten, och börja planera inför kommande storhelger.

September smyger sig på med ett ben i sommaren och ett i hösten. Det är den tiden då man kan blanda sensommarens godsaker och höstens tidiga skördeprodukter i sin meny, och sakta gå över till lite mer robust mat som passar när det börjar bli kyligt igen. Det är också nu det är dags att se över sin meny inför de stora helgerna mot slutet av året: Halloween/Allhelgonahelgen och julbordstiden som stundar lite längre fram.

Uppdatera din meny och stäm av priser

Det är alltid bra att uppdatera restaurangens meny med jämna mellanrum. Folk nystartar efter semestrar och sommarliv, och skolstartskänslan sitter på något sätt kvar i de flesta av oss. Nu är det dags för nyheter också på din meny. Lätta sallader och kalla rätter åker ut, och in kommer smakrika grytor av framdelskött, värmande soppor och andra höstfavoriter. Att uppdatera en meny innebär också en bra kontroll av att priser och inköpskostnader är korrekta. Den här hösten anses t ex. att svenska frukter, grönsaker och mejerivaror ska gå ner i pris på grund av den ryska bojkotten av EU-producerade varor. Då kommer det ut mera produkter på den hemmamarknaden och priserna sjunker. Stäm av så att de gör det på din avräkningsnota också.

Lokalproducerat

Passa gärna på att botanisera på Bondens egen marknad, som brukar förekomma i runt om i landet några helger kring månadsskiftet augusti‒september ( se www.bondensegen.com). Håll din meny fräsch, och köp nyskördat och närproducerat grönt till restaurangköket, kanske du också kan hitta gammaldags köksväxter som är svåra att få tag på via de vanliga grossisterna. En fördel med lokala produkter är även korta transportsträckor, något som också passar att framhålla på en meny. Bara en sådan sak ‒
squash, olika potatissorter, nyplockade äpplen som inte har rest runt halva jordklotet! Och olika kålsorter: superfärsk blomkål, savoykål, spetskål… massor av nyttigheter och med sina milda smaker gifter de sig gärna med en och annan tuff krydda. Glöm inte att testa lokala charkuterier till goda entrérätter, exempelvis brukar goda lamm- hjort- och viltkorvar vara mycket uppskattade med lite hembakat knäckebröd och nykärnat smör.

Granska cateringmenyerna

Jobbar du med catering är det nu hög tid att granska menyerna ordentligt inför höstens begivenheter. Ta bort rätter eller en hel meny som inte sålde så mycket förra året, och uppdatera priserna. Kanske det är läge att hänga på en ny mattrend? Kontrollera också att din cateringutrustning fungerar som den ska, och beställ det du behöver komplettera med, så att det finns på plats när det är skarpt läge.

Dags att tänka på julen

Och så är det dags att tänka på julen. Det kan ta emot när augustimånen fortfarande hänger i trädtopparna och dilldoftande kräftor ännu känns som bästa förrätten, visst, men det är precis det du måste göra, om din restaurang ska klara julruschen utan problem. Som alltid är det A och O att vara väl förberedd. Oavsett vilka tjänster din restaurang erbjuder inför vinterhelgerna, meny à la carte eller färdiga flerrätters helgmenyer, catering ”hemma hos” eller på företag, eller ett traditionellt julbord, så måste du marknadsföra det tidigt. Börja annonsera i olika medier 6–8 veckor innan det är dags. Påminn dina gäster regelbundet om kommande begivenheter, bygg upp förväntan och få dem att känna sig personligt utvalda och välkomna. Gå också igenom vad du behöver för din meny och julbordet rent materiellt. Är alla värmeplattor hela, behöver du mer maskinell utrustning eller komplettera glas och porslin ‒ det är alltid bäst att vara ute i god tid och inte stressa i sista minuten och riskera att just det du behöver inte finns på lager.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Fixa baren med fotstöd!

Publicerad

den

Av

Att skapa just den där inbjudande baren som kunden bara vill komma tillbaka till, igen och igen – vem vill inte det? En detalj som verkligen ger plusvärde i baren är något som dina gäster kanske inte direkt sitter och tittar på, men tar in vid första ögonkastet och saknar om det inte finns: Fotstöd.

 

Att tänka igenom barinredningen är viktigt och här gäller som så ofta att det är detaljerna som ger helheten och höjer statusen på din restaurang. Snygga barstolar, en fin bardisk att hänga på och så eleganta fotstöd som kronan på verket. Omtanken om gästen ända ner till fötterna … självklart. Och ett bra sätt att stryka under stilen du valt i baren. Eller är det kanske en hög soffa i barhöjd som behöver fotstöd för att bli perfekt?

 

Några tips :

  • Mät sidorna av bardisken som ska ha fotstöd och gör en enkel skiss av hur du tänkt dig fotstödet. Testa med exempelvis målartejp eller att spänna upp ett band så du får en klar uppfattning om hur mycket utrymme som behövs.
  • Hur långa ska rören i fotstödssystemet vara och vill du ha runda eller fyrkantiga rör?
  • Vilka vinklar måste planeras? Ska det vara 90-gradersvinklar eller justerbara vinklar?
  • Vilka fästen blir bäst och vilka ändavslut passar din stil? Runda platta eller med kupol? Eller fyrkantiga till fyrkantsrör?
  • När du har kommit så långt är det dags att göra en så detaljerad ritning som möjligt som underlag för din beställning.

 

Fotstöd finns i ett antal olika modeller, ytbehandlingar och dimensioner. Du kan beställa fotstöd precis som du vill ha dem. De kapas och bockas mot din ritning.

Och kom ihåg: Välj stil och finish efter just din bar och dina intentioner. Genom val av olika fästen, vinklar och ändavslut skapar du ditt unika fotstöd. Och höjer standarden på din bar och din restaurang.

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

10 tips – så skapar du en snygg restaurangmeny

Publicerad

den

Av

Har du planer på att starta restaurang och vill att den ska bli populär bland gästerna? Då behöver du ett genomtänkt koncept. God mat är inte allt som räknas. Du måste se till helheten och erbjuda potentiella gäster en gastronomisk helhetsupplevelse. Det gäller inte bara inredningen utan också utformningen av menyn. Din meny är inte bara en enkel prislista utan en av de viktigaste reklampelarna för restaurangen. Det gäller att skapa en meny som gör ett gott första intryck och som övertygar gästerna om att din restaurang har kapacitet att producera kulinariska delikatesser. Här kommer 10 tips som kan hjälpa dig på vägen!

1. Håll dig kort

När du gör utkastet till din meny bör du tänka på att hålla texten så kort som möjligt. Dina gäster vill inte läsa en roman, utan välja en maträtt på menyn. Därför bör du begränsa texten så mycket du kan. Självklart innebär det inte att du ska utelämna viktig information om maträtter och drycker – dina gäster vill veta vad de beställer.

2. Undvik främmande ord

Vi använder gärna främmande ord utan att tänka på det. Men det är inte säkert att dina gäster känner till alla gastronomiska fackuttryck. Undvik alltför komplicerade begrepp – eller förklara dem.

3. Stava rätt

Din meny är restaurangens reklampelare mot omvärlden. För att ge ett gott intryck och framstå som professionell bör du undvika stavfel. Låt därför alltid en annan person läsa igenom menyn innan den går i tryck.

4. Välj kvalitetsmaterial

Det är inte bara innehållet som ska imponera, utan också själva menyn. Därför bör du genomgående välja material av hög kvalitet. Ju kraftigare blad, desto mer hantering kommer din meny att tåla. Du kan också skydda den mot fläckar och smuts genom ett särskilt ytskikt eller en folie.

5. Ha en enhetlig design

När du startar en ny restaurang ska du tänka på att ha en enhetlig design och låta din meny återspegla den. Det ger ett professionellt intryck. Ha gärna med din logotyp på menyn i matchande typsnitt och färg.

6. Satsa på omslaget

Det första intrycket räknas och därför är det viktigt att omslaget på din meny tilltalar gästerna. Du uppnår rätt effekt med en snygg, men inte överdådig, design. Omslag till klassiska menyer med påskriften ”Meny” eller ”Dryckesmeny” kan gärna kompletteras med din restauranglogotyp.

7. Anpassa menyn efter målgruppen

Innan du öppnar en restaurang måste du fundera över din målgrupp. Vem vill du se som gäst? Ditt val här påverkar inte bara inredningen och valet av maträtter, utan också hur du utformar din meny. Även den bör anpassas till målgruppen. Riktar du dig främst till yngre personer bör du kanske välja en modernare och fräckare design.

8. Ha en tydlig struktur

En annan viktig aspekt är strukturen som ska vara enhetlig och tydlig. Vi rekommenderar att du delar in din meny i underkategorier. Du kan till exempel göra en indelning i Förrätter, Huvudrätter, Efterrätter osv.

9. Ha inte för många rätter

Innan du startar en restaurang måste du välja ut ett antal rätter att servera. Tänk på att inte erbjuda dina gäster för många rätter. Det blir bara jobbigt för gästen och kan dessutom göra att du själv förlorar överblicken över ditt erbjudande.

10. Glöm inte innehållsdeklarationen

Vissa ingredienser måste vara tydligt utmärkta på menyn. För att göra det praktiskt för dig själv och samtidigt underlätta för gästen kan du använda symboler med förklaringar i finstilt.

Bilder: © Rawpixel.com / Shutterstock. samt © Maxim Larin / Shutterstock




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Restaurangdiskmaskin ‒ konsten att välja rätt restaurangdiskmaskin

Publicerad

den

Av

Billiga restaurangdiskmaskiner

Restaurangdiskmaskinen är en av restaurangkökets viktigaste maskiner

En bra restaurangdiskmaskin kan diska helt rent på ett par minuter, vilket är minst sagt värdefullt när restaurangen är fullsatt och ni befinner er mitt i rusningstimmen kring lunch eller middagstid.

När du väljer diskmaskinsstorlek är mängden disk avgörande. Låt era behov avgöra maskinens kapacitet och glöm inte att räkna in en viss kapacitetshöjning om ni exempelvis skulle öka er beläggning eller göra en utbyggnad av matsalen. Restaurangdiskmaskiner finns i två utföranden: med låg och hög disktemperatur. Båda typerna har för- och nackdelar, fundera på vilken typ som matchar era behov bäst. De vanligaste typerna är underbänk-diskmaskin och huvdiskmaskin. Billiga restaurangdiskmaskiner är ofta svårt att hitta. men längst ner på sidan kan du hitta en lista på bra leverantörer.

Billig restaurangdiskmaskin

Huvdiskmaskin

Diskmaskinen är en av kökets största investeringar och viktigaste maskiner. Ta dig därför den tid du behöver för att vara säker på att du hittat exakt rätt diskmaskin som verkligen kan svara upp till era behov på kort och lång sikt. Att välja rätt diskbackar är viktigt, de vanligaste är bestickback, brickback, tallriksback och backar för koppar och fat.

 

Överväg om tilläggsutrustning behövs

Ni ska leva med den diskmaskin ni väljer i många år framöver och har därför goda skäl att fundera lite extra på om ni kan ha nytta av någon extrautrustning. Även små detaljer spelar stor roll i långa loppet när en maskin används mycket! Med tanke på att restaurangdiskmaskiner kan väga en hel del kan du behöva inkludera transport och installation i totalpriset när du jämför priset på olika modeller. Jämför också olika tillverkares garantivillkor, de kan skilja sig åt rätt rejält. De flesta har minst ett års garanti. Var försiktig med begagnade restaurangdiskmaskiner ‒ man vet aldrig hur länge de har stått utan att vara använda och då torkar packningar och slangar.

Billiga diskbackarRestaurangexperten Magnus Hellström

 

 

Billiga diskbackar

 

Restaurangdiskmaskin i Stockholm

Restaurangdiskmaskin i Malmö

Restaurangdiskmaskin i Göteborg

Restaurangdiskmaskin i Linköping

Restaurangdiskmaskin i Norrköping

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB