Connect with us

Intressant

Chokladföretag

Publicerad

den

Chokladföretag är både hårt jobb och njutning

Chokladföretag med egen tillverkning är en affärsidé där det finns marginaler att hämta. Under 2000-talet har efterfrågan på välsmakande choklad blivit allt större.

Choklad har blivit alltmer av en social läckerhet. Man testar och jämför choklad, och det internationella sättet att avnjuta lite choklad till dessert, har kommit för att stanna. Det finns mer utrymme på marknaden att fylla, att starta ett chokladföretag är ett gott alternativ, och även komplement, till exempelvis caféverksamhet.

Carl von Linné gav kakaoträdet namnet Theobroma cacao, gudarnas föda. Troligen syftade han på chokladens hälsobringande egenskaper – på 1700-talet köpte man sin choklad på apoteket och den ansågs avhjälpa ett antal krämpor. I och med att den riktigt mörka chokladen har gjort sitt segertåg på senare tid, har vetenskapen hängt med, och visst, Linné hade rätt, det finns mycket nyttigt i kakao. Ju mörkare desto nyttigare. Men man kan förvisso blanda in flera ingredienser i sammanhanget och uppnå kulinariska sensationer utan dess like…

Att starta ett chokladföretag innebär mycket arbete. Att få jobba med något som du verkligen är engagerad i, är en drivkraft som överbrygger det hårda jobbet med ett chokladföretag, både före och efter öppnandet. Som vid all företagsamhet, ska du börja med att sätta dig ned och göra en affärsplan för ditt chokladföretag.

I affärsplanen beskriver du allt som har med ditt chokladföretag att göra, från själva affärsidén över finansiering och budget, alla utgifter för att starta, t ex. för lokaler, utrustning, marknadsföring till råvaruleverantörer och personalkostnader för ditt chokladföretag. Alla tillstånd från myndigheterna för ditt chokladföretag ska också finnas med, från F-skattebevis till OK från din kommun. Beskriv också ditt system för egenkontroll , något alla som jobbar med livsmedel måste ha. Dina egna förutsättningar för att driva ett chokladföretag ska också stå med.

Kunskap: En viktig ”detalj” i att starta ett chokladföretag är kunskap om området. Du kanske redan har jobbat med choklad i någon form, t ex. på konditori, eller kanske med desserter, eller rentav i ett chokladföretag. Är du nybörjare finns det grundläggande kurser som är värdefulla att ha innan du startar ett chokladföretag. ”Chokladskola” är ett bra sökord. För att bli t ex. en duktig pralinör behövs både utbildning och mycket träning. Gör gärna studiebesök hos andra chokladföretag och notera sådant du tycker är bra och mindre bra, vad du kan och vill göra bättre i ditt chokladföretag.

Riktigt bra råvaror: Chokladråvara med hög kvalitet är något du måste satsa på i ditt chokladföretag. Plantagechoklad rekommenderas, så att du vet varifrån den kommer och vet att du får en jämn och hög kvalitet vid varje leverans.

Specialiteter: När du utvecklar specialiteterna i ditt chokladföretag, tänk på de kunder du har i din närhet. Vilka smaker kan passa för just detta kundsegment? Vilka smaker är ”inne”, vad är på gång – läs gärna branschtidningar och leta på nätet. Smaker är viktigt. Utveckla ett grundsortiment som tilltalar de flesta, kombinerat med trender. Lakrits är exempel på en smak som seglat upp och blivit mycket populär också i chokladpraliner, men det innebär inte att det förblir så. Utforska om det finns någon lokal produkt, kanske bär eller krydda, du kan använda som smaksättare, något som kan bli ett kännetecken för din verksamhet. Ett bra tips är att hålla olika smaker så rena som möjligt, och lätta att urskilja. Och ögat ska också ha sitt – dina produkter ska se så tilltalande ut att köpbegäret ökar bara av att se på dem! Tänk också på att fina förpackningar är en del av detta.

Utrustning: Beroende på vilken inriktning du väljer för ditt chokladföretag, behöver du olika sorters utrustning. Grundutrustning för ett chokladföretag är bl a. en polerad stenskiva att arbeta på, och chokladsmältare. Ska du göra praliner behöver du pralinformar och paletter, dekoreringsmaterial och pralinaskar. En chokladfontän för att hålla chokladen smält vid rätt temperatur för t ex. chokladdoppade bär, tål dessutom att beskådas. Att jobba bakom glasskivor, så att kunderna ser arbetet pågå, är både ett bra marknadsföringsknep för ett chokladföretag, och ett bra sätt att alltid ha stenkoll på att det är ordning och reda. För att presentera din choklad för kunderna behövs chokladkylmontrar, så att pralinerna förvaras i rätt temperatur.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Bra Leverantörer

Restaurangkyl ‒ välj rätt kyl och frys till din restaurang

Publicerad

den

Av

Restaurangkyl, restaurangfrys

 

Restaurangkylar och frysar är fristående utrustning som är utformad för att passa restauranger och det tuffa slitage de utsätts för.

 

Vad är skillnaden på en vanlig hushållsfrys och en restaurangfrys? Restaurangkylar och frysar är fristående utrustning som är utformad för just restauranger. Det är absolut nödvändig utrustning för en restaurang, en stor investering som är grundläggande för att du ska kunna bygga upp en lönsam restaurangverksamhet.

1. Avgör vilken typ av kyl eller frys du behöver. Det avgörs bland annat av hur ofta du behöver öppna kylen och frysen och vilka ytor som är tillgängliga. Gör en överslagsräkning på hur stora mängder livsmedel du behöver för att driva restaurangen i en vecka. Om du tar med dig din beräkning till leverantören så kan de ofta hjälpa dig att hitta rätt storlek. Undvik att falla för frestelsen att köpa kylar och frysar som är tillverkade för privat bruk. Risken är att dessa kylar och frysar inte lever upp till kraven som ställs i ett restaurangkök.

2. Fundera på om du behöver göra någon form av tillval med extra hyllor eller andra typer av hyllor än vad som är standard i den modell du väljer. Du kan också välja till hyllor som adderar extra utrymme i kylen eller frysen, vilket ökar kapaciteten. Restaurangkylar och frysar är en stor investering, men de har vanligtvis en livslängd på minst tio år om de sköts rätt. Jämför olika tillverkares garantierbjudanden, de kan skilja sig åt.

3. Ta god tid på dig innan du gör ditt val. Med tanke på att restaurangkylar och frysar kan väga en hel del kan du behöva inkludera transport och installation i totalpriset när du jämför priset på olika modeller. När det gäller ytskikt är rostfritt stål att föredra eftersom det är lätt att hålla rent och ofta är mer hållbart än andra material. Tänk på att du ska leva med den kyl och frys du väljer i minst tio år, vilket gör att små tillval och smarta funktioner kan underlätta vardagen rejält, vilket i sin tur sparar både tid och pengar för er. Tänk därför till ordentligt och välj med omsorg, stressa inte fram till ett avslut, ta istället den tid du behöver för att jämföra olika modeller och vara säker på att du gör en bra affär.

4. Välj typ av dörrar. De flesta kylar och frysar kan levereras med glasdörrar om man så önskar. Du kan ofta också välja vilken sida handtaget ska placeras på, vilket kan underlätta det dagliga arbetet. Om kylen eller frysen ska öppnas ofta kan skjutdörrar istället för dörrar vara ett smidigt alternativ.

 

 

 

 

Restaurangkyl Linköping
Restaurangkyl Norrköping
Restaurangkyl Stockholm
Restaurangkyl Göteborg
Restaurangkyl Malmö

Kyla

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Glassdisk beställd? Högsäsong för glass – och glassdisk

Publicerad

den

Av

Nu är det glassdags igen! Är förra årets glassdisk OK?

 

Glassdags, härligt och gott och alla är nyfikna på sommarens nya smak. Det är hög tid att se över utrustningen. Behöver du utöka med en glassdisk till?

Glass är en känslig produkt och en bra glassdisk och rätt förvaring av glass är viktigt för att hålla hög kvalitet ända till slutkund. Lukter och luftexponering kan lätt förstöra glassen, liksom för hög förvaringstemperatur och kraftiga temperatursvängningar. En god regel är att förvara glass vid så pass låg temperatur som -24°C, med tanke på de två sistnämnda faktorerna. Om temperaturen stiger påverkas strukturen och smak, iskristallerna blir större och glassen blir lätt ”grynig”. Glass ska förvaras i oavbruten fryskedja, med minimala temperaturvariationer från tillverkning till försäljning.

Se över utrustningen inför glassäsongen. Har du en glassdisk som funkar? Köper du ny glassdisk, tänk på att den bör vara GN-anpassad. Kolla att du har glasskantiner och glasskopor så att det räcker till. Kanske dags för en egen glassmaskin och egna goda specialsmaker att fylla din glassdisk med?

Visste du det här om glassingredienserna?

Innehållet i din glassdisk är rätt mycket kemi… Huvudingredienserna i glass är mjölk, socker, mjölk eller vegetabiliskt fett, smakämnen (och ibland färg). Is bildas i glassen under frysningsprocessen. Var och en av dessa komponenter är väsentliga för konsistens och smak, men det är is och luft som ger glassen den strukturen de flesta vill ha. Ju mindre iskristallerna och luftbubblorna är, desto krämigare glass. Olika smaktillsatser, t ex. choklad, frukt och bär, nötter, etc. tillkommer.

Mjölkproteiner är en viktig ingrediens i glassprodukter. Proteinet i glassen gör att fett- och luftbubblorna blir mindre, vilket är viktigt för att få den krämiga glasskonsistensen. Proteinet bidrar också till smaken.

Fett är en viktig ingrediens i glass eftersom det ger både struktur och smak, ökar krämigheten och stabiliserar de små luftbubblorna. Antingen mjölkfett eller vegetabiliskt fett används i glass.

Socker ger glass en söt smak, men det är inte dess viktigaste roll. Sockret styr mängden is som bildas under frysningen av produkten. Detta säkerställer att glassen är mjuk nog att ösas upp och ätas, samt gör den lite mer stabil, dvs. det blir inte en tunn sås genast glassen serveras i rumstemperatur.

För vissa glassprodukter behövs stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel. Stabilisatorer tillsätts för att förbättra glassens konsistens och förhindra att den smälter för fort och är oftast vegetabiliska. Emulgeringsmedel är vanligen vegetabiliska oljor eller äggprodukter.

… ja, det är mycket med glass. Gör du egen glass vet du hur viktigt det är med proportionerna, för att få bästa smak och konsistens. Enklast är hitta en riktigt bra leverantör och fylla sin glassdisk på så vis.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Glassbar ‒ ett bra sätt att tjäna pengar utan stora investeringskostnader

Publicerad

den

Av

Tips till dig som vill driva en framgångsrik glassbar!

Nästan alla människor älskar glass. Det gör förstås att en glassbar har en hög sannolikhet att bli framgångsrik. Att öppna en glasskiosk kräver planering och för att lyckas behöver du veta vad som krävs för att bli verkligt framgångsrik. Här är några tips för att lyckas.

 

1. Investera i en franchisebar eller starta en egen glassbar

Oavsett vilket alternativ du väljer så får du räkna med att det krävs en viss investering för att komma igång. Du kan låta din budget avgöra vilken väg du ska gå. Att investera i en franchiseglassbar har sina fördelar, men det kan vara kostsamt. Om du har en liten budget bör du överväga att driva glassbaren i egen regi. Tag reda på om det finns någon lokal glasstillverkare du kan får representera.

2. Skriv en affärsplan

Även om du bara planerar att driva en liten glassbar är en affärsplan till stor hjälp. I en affärsplan skriver du ner företagets målsättning och strategi på pränt, vilket kan vara användbart.

3. Gör egna efterforskningar

Den absolut bästa erfarenheten för dig som en dag vill driva din egen glassbar är att först jobba i någon annans glassbar en period. Om det inte är något alternativ för dig så kan du nöja dig med att intervjua ett par glasskioskägare som kan dela med sig av sina tips kring vad du behöver tänka på för att bli framgångsrik.

4. Välj ett bra läge

Områden med många gående är ett perfekt läge för en glassbar. Det inkluderar bland annat shoppingcenter, gågator och lägen i anslutning till parker.

5. Investera i rätt utrustning

Glassbaren behöver bland annat frys, glassdisk, glasskantiner, glasskopa, bord och kanske en glassmaskin. Du behöver också komponera en meny och välja leverantörer. Jämför priser noga på utrustning innan du slår till. Många gäster vill ha kaffe till glassen så en bra kaffebryggare är en god investering.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB