Connect with us

Tips

Restaurangmiljö: Betydelsen av miljön utanför din restaurang

Publicerad

den

Restaurangmiljö:

Håller utsidans restaurangmiljö måttet?

Glöm inte utomhusmiljön när du öppnar en ny restaurang. Detta är det första gästerna ser och kan vara det som avgör om de vill besöka din restaurang eller inte. Det är många detaljer att ta hänsyn till, exempelvis; skyltning, ljussättning, sittplatser, dekorationer mm.

Professionell skyltning

Många kommuner har regler om hur fasaden utåt får se ut. Inte all skyltning och färgsättning är tillåten. Kontakta din kommun och ta reda på vad som gäller för ditt område innan du gör några stora ingrepp. När du vet vilka regler som gäller, kontakta någon som kan hjälpa dig med att göra en professionell skylt. Det kan vara värt att investera i en skylt som gör att restaurangen ser mer inbjudande ut. En hemmagjord skylt där namnet är målat på en plywoodskiva ger mer intrycket av att detta är en tillfällig och inte en seriös restaurang. Första intrycket är viktigt. Om du vill göra något själv så kan du exempelvis designa och trycka upp restaurangens menyer. Skyltningen och den restaurangmiljö du har utanför, ska även spegla restaurangens tema och ha en koppling till den restaurangmiljö som kunden möter på insidan (som färgsättning m m.). Andra skyltar som kan behövas tas fram och sättas upp är informationsskyltar, parkeringsskyltar, öppettider m m.

Ljussättning

Det finns olika typer av belysning. Först måste du ha allmänljus för gästernas säkerhet, du vill inte att de ska snubbla och det ska kännas som en säker miljö att vistas i. Förutom allmänljuset kan du använda dig av detaljbelysning och stämningsbelysning. Detaljbelysningen för att fokusera på detaljer och stämningsbelysning för att skapa en inbjudande restaurangmiljö. Stämningsbelysning är särskilt användbar på en uteservering. Även om ljussättningen är viktig, använd med måtta. Gästerna ska inte känna att de har en spotlight på sig och fasaden ska heller inte var dekorerad så att det ser ut som en landningsbana. Tänk även på energiförbrukningen i valet av typ av lampor och mängd.

Papperskorgar och rökare

Då vi har rökförbud går många ut och röker. Ta hänsyn till detta, när du planerar din restaurangmiljö utanför restaurangen, placerar ut papperskorgar och askfat för att undvika att cigarettfimpar och skräp slängs utanför din entré. Placera inte askfat precis utanför entrén, många vägrar att behöva gå genom cigarettrök för att gå in och äta.

Restauranginformation

Informera om din restaurang utanför. Visa vad du har på din meny och vilka specialerbjudanden du har. Du kan använda olika skyltar som gatupratare/vippskylt som placeras på gatan utanför, eller skyltar på fasaden för exempelvis menyer. Skyltarna på gatan ska få förbipasserande att stanna till, läsa och bli intresserad av att besöka din restaurang. Tänk på vilka regler som gäller för hur och var skyltarna ska placeras. De får exempelvis inte hindra för gående, trafiken m m. De får inte placeras så att de är i vägen vid brand. Kolla med din kommun vad som gäller. Skyltarna ska vara lätta att läsa både dagtid och kvällstid. En del kan behöva belysas på kvällen. Skyltningen ska harmonisera med resten av restaurangen. Se till att informationen på skyltarna är aktuell och rättstavad.

Utomhusmöbler

Har du plats, kan du placera utemöbler utanför din restaurang. En bänk eller till och med en uteservering. Välj möbler som är gjorda för att klara väder och slitage, utemöbler anpassade för en uteservering. Det finns leverantörer av restaurangmöbler för utomhusbruk som klara slitaget bättre än vanliga möbler. Kolla med din kommun vilka regler som gäller för att ha en uteservering vid din restaurang.

Parkering

För att besöka din restaurang måste den vara tillgänglig. Gästerna behöver någonstans att parkera. Se till att det är tydligt markerat var man kan parkera och hur man tar sig till restaurangens entré.

Musik

Du kan ha musik utanför din restaurang för att förstärka din restaurangmiljö. Tänk bara på att den inte får störa omgivningen. Kolla även upp avtal som gäller för musiken du valt, avgifter till STIM m m.

Markiser

En markis skyddar både mot regn och sol. Markisen kan även skylta med restaurangens namn och ge ett välkomnande intryck. Det finns företag som specialiserar sig på att göra markiser, så det finns många olika typer av markiser (korgmarkiser, fönstermarkiser m m.) i olika färger att välja på. Även här ska man kolla med kommunen innan man köper in markiserna.

Blommor

Blommor är ett relativt billigt sätt att dekorera utanför din restaurang. Se till att de är fräscha och att de underhålls.

Restaurangexperten Magnus Hellström
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Tips

Musik och ljud kan spela en stor roll i att skapa den rätta stämningen på en restaurang.

Publicerad

den

Av

Här är några saker att tänka på:

Välj rätt genre och ljudvolym. Tänk på vilken typ av mat du serverar och välj musik som passar in i den stilen. Se också till att ljudvolymen är lagom, så att det inte blir för högt eller för lågt.

Varierad musik. Försök att hålla musiken varierad, så att det inte blir tråkigt för gästerna.

Ta hänsyn till gästerna. Se till att musiken inte stör gästerna eller tar fokus från maten.

Använd musik som bakgrund. Musik kan fungera bra som en bakgrund till samtal och andra ljud i restaurangen, men den ska inte vara för dominant.

Använd olika ljud för olika delar av restaurangen. Tänk på om du kan använda olika ljud i olika delar av restaurangen, till exempel en mer avslappnad atmosfär i baren och en mer formell atmosfär i matsalen.

Använd ljud för att skapa en speciell stämning. Tänk på om du kan använda olika ljud för att skapa en speciell stämning.

Använd ljud för att markera speciella händelser. Tänk på om du kan använda ljud för att markera speciella händelser, till exempel en sång eller en applåd när det är någon som fyller år.

 

Det finns många saker att tänka på när du ska välja musikanläggning för din restaurang. Här är några saker att ha i åtanke:

 

Storlek: Tänk på hur stor din restaurang är och välj en musikanläggning som passar den storleken.

Ljudkvalitet: Se till att du väljer en musikanläggning med bra ljudkvalitet, så att gästerna kan höra musiken tydligt.

Möjlighet att anpassa ljudet: Välj en musikanläggning som ger dig möjlighet att anpassa ljudet efter behov, till exempel att justera ljudvolymen.

Funktionalitet: Tänk på vilka funktioner du behöver i din musikanläggning, till exempel möjlighet att spela upp musik från olika källor, som en mobiltelefon eller en mp3-spelare.

 

Trådlös eller med kabel: Överväg om du vill ha en trådlös musikanläggning eller om du föredrar att använda en musikanläggning med kabel. Trådlösa musikanläggningar är lättare att installera, men kan ha en lägre ljudkvalitet än kabelanslutna musikanläggningar.

Anslutningar: Tänk på vilka anslutningar du behöver, till exempel om du behöver möjlighet att ansluta en CD-spelare eller en DJ-mixer.

Pris: Välj en musikanläggning som passar din budget. Se till att du får bra värde för pengarna, men tänk också på att det kan vara värt att lägga lite extra pengar på en musikanläggning med bra ljudkvalitet.

Tekniker: Prata med en ljudtekniker eller en professionell ljudinstallatör för att få hjälp med att välja den bästa musikanläggningen för din restaurang.

Provlyssna: Se till att provlyssna på olika musikanläggningar innan du bestämmer dig, så att du kan jämföra ljudkvalitet och funktioner.

Tänk på att musiken och ljudet kan påverka gästernas upplevelse av din restaurang, så se till att välja en musikanläggning som passar in i den atmosfär du vill skapa och som ger gästerna en bra upplevelse.
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Så driver du en framgångsrik glasskiosk

Publicerad

den

Av

Glass är en lyx som många människor gärna unnar sig, inte minst på sommaren.
Kvalitetsglass gjord på ekologiska och naturliga råvaror är många beredda att
betala lite extra för. Man kan tro att det är den lättaste saken i världen att driva
en framgångsrik glasskiosk, men det krävs en del förberedelser och eftertanke
för att verkligen lyckas.

Du kan antingen öppna en liten kiosk och tillverka glassen själv, på plats eller någon
annanstans. Du kan också välja att öppna en större fabrik och säja den glass du
tillverkar i egna kiosker och till andra kioskägare. Om du funderar på att tillverka egen
glass bör du ha i åtanke att det är lätt att tillverka glass, men desto svårare att
marknadsföra och sälja den.

Att öppna en glasskiosk kräver däremot betydligt mindre investeringar. Här är rätt läge
och rätt utrustning viktigt. Du behöver en glassdisk, frysbox, där du kan exponera din glass för
kunderna, tillverkningsutrustning om du vill tillverka egen glass och frysar för
ingredienser och glass som ännu inte är redo för försäljning.
Utvärdera marknaden innan du öppnar en glasskiosk.

Välj glasstyp med omsorg

Fundera på vilken typ av glass du ska sälja. Om du inriktar dig på kvalitetsglass bör
det finnas tillräckligt många kunder i området som är beredda att betala för hantverket
och de kvalitetsråvaror som behövs. Att köpa glass är roligt, lustfyllt och en belöning.
Din inredning bör därför vara kreativ och inspirerande. Lägg energi på hur du
presenterar dina smaker, hur glassen ”skyltas” i frysen och vilka spännande alternativ
och smakkombinationer du kan erbjuda.

Läget är viktigt, oavsett om du driver en glasskiosk, en restaurang eller ett café. För en
glasskiosk är läget om möjligt ännu viktigare än om du driver en restaurang. Eftersom
glass ofta är ett impulsköp är det viktigt att du finns där kunderna passerar.
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

3 saker för att bli ett bra cateringföretag

Publicerad

den

Av

  1. Lägg tid på rätt sorts marknadsföring

Marknadsföring mot rätt målgrupper är en nyckelfaktor för en riktigt framgångsrik cateringverksamhet. Du behöver ha samma passion för marknadsföring som för maten du tillagar och säljer, då ökar du dina förutsättningar att lyckas. Det finns många cateringbolag, hur ska ni kunna sticka ut från mängden?

Börja med att skaffa dig kunskap om hur din lokala marknad ser ut. Ta en titt på vad dina konkurrenter erbjuder och gör sen en undersökning för att kartlägga vad kunderna vill ha. Det kan finnas ett glapp mellan vad befintliga cateringaktörer erbjuder och vad kunderna efterfrågar. Det glappet kan du fylla. Var strategisk när du letar efter en nisch där du kan bli framgångsrik och där du kan utmärka dig. Prova dig fram med olika marknadsföringskanaler och metoder. Framgångsrik marknadsföring handlar om att prova sig fram tills man hittar ett ”recept” som fungerar.

 

  1. Rätt attityd gör skillnad

Cateringbranschen kan vara extremt stressig, så det gäller att hålla huvudet kallt när saker och ting kör ihop sig och ni har manga beställningar att leverera. Var målmedveten och envis, deppa inte ihop om du stöter på motstånd. Prova en annan väg och ge dig inte! Det är lättare att lyckas om du är en organiserad person som kan disponera din och dina medarbetares tid på ett klokt sätt. Det är också en fördel om du är social och bra på att kommunicera med människor, då kan du bygga starka relationer med medarbetare, leverantörer och kunder.

 

  1. Ha koll på ekonomin

Du behöver inte vara insatt i den exakta vetenskapen kring hur man gör en budget eller hur man kalkylerar olika kostnader, men lite koll på ekonomin är en klar fördel om man vill öka sina förutsättningar att bli framgångsrik i cateringbranschen. Även om matlagning är din huvudsakliga passion så är det klokt att sätta dig in i och intressera dig för siffrorna bakom din verksamhet. Gör en budget, se till att ni håller den, sätt priser som grundar sig i vilka marginaler ni behöver ha i verksamheten och hur mycket ni måste sälja för att gå runt. Bristande koll på företagets ekonomi kan leda till att ni får betala mer än ni behöver för olika saker eller att ni inte märker att saker och ting är på väg utför förrän det är för sent.
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB