Våffeljärn för restauranger Köpguide
Våfflan ‒ bakverket som både är maträtt, efterrätt och perfekt för fika. Allt i ett, bara att variera tillbehören. Svenska och belgiska våfflor är de vanligaste sorterna. Ett bra våffeljärn för restauranger behövs för att åstadkomma de där aptitretande våfflorna som gästerna blir lyriska över.
Skillnad på våffeljärn för restaurangbruk och våffeljärn för hemmabruk är stadigare konstruktion, bättre material samt tekniska finesser. Fall inte för att köpa våffeljärn för privatbruk, sådana klarar inte daglig användning över tid. Det ska gå att göra åtminstone 20 våfflor per timme i ett våffeljärn för restauranger och caféer, dag ut och dag in.
Ett våffeljärn för restauranger har ytterhölje i rostfritt stål och gräddningsplattor i gjutjärn eller aluminium med non stick-yta, vilka gör våfflorna lätta att ta loss och servera. Det blir heller inte något bränt smör att skrapa bort mellan varje lagg, dvs det är lätt att rengöra våffeljärnet. Våffeljärn för restaurangbruk bör ha en bas för elektroniken, väl skild från värmen i gräddningsenheterna, med termostat och timer. Med dessa hjälpmedel får man jämnt gräddade våfflor med perfekt gyllene utseende.
Lång historia och goda marginaler
En våffla är fyrkantig eller rund, och med större våffeljärn görs sammanhängande våfflor, som är lätta att lösgöra från varandra. Våffla på pinne är en ganska ny serveringsvariant som det finns särskilda våffeljärn för, men det finns faktiskt belägg för att våfflor har ätits i Sverige sedan 1642. Ordet kommer från tyskans Waffel, med samma betydelse. Våffeldagen firas 25 mars, och hänger ihop med en språklig míssuppfattning: 25 mars var ‒ och är ‒ Jungfru Marie Bebådelsedag (nio månader före Juldagen och Jesu födelse), eller, kortare uttryckt, Vår Fru-dagen. Det lät som ”våffeldagen” om man sa det fort och på den vägen är det än. Slutet av mars må vara högsäsong för våfflor, men de passar att ätas året runt. I fjällen har våffelstugor länge varit ett populärt mål för turisterna och det fenomenet förtjänar att spridas alltmer söderöver, särskilt som det är bra marginaler på våffelförsäljning. Våfflor har också ett visst nostalgiskimmer över sig: ”Jag minns våfflorna som…” ‒ spela på den faktorn också!
Våfflor görs av en smet som består av mjöl, vatten och/eller mjölk och/eller grädde samt smör. En del recept innehåller ägg, bakpulver eller jäst. För att få dem perfekt gräddade används tvådelade våffeljärn så att våfflan gräddas på båda sidor samtidigt. Svenska frasvåfflor och belgiska våfflor är de typer av våfflor som säljs mest på restauranger och caféer i Sverige. Det behövs olika våffeljärn för de respektive sorterna, och man kan välja mellan enkla eller dubbla gräddningsenheter.
Belgiska våfflor
Ska man göra belgiska våfflor behövs ett våffeljärn som gör våfflorna stora, tjocka och rektangulära. Belgiska våfflor bakas med jäst eller med äggvitor som gör att de blir fluffiga och höga. Det urspungliga sättet att servera dem är med florsocker men det finns givetvis ett otal möjligheter, både söta och salta, beroende på tillfälle.
Svenska våfflor
Svenska våfflor är tunnare och och bakas gärna med våffeljärn som ger hjärtformade våfflor. De serveras traditionellt med sylt, bär och vispgrädde. Med salta tillbehör blir de en god entrérätt eller maträtt. Rökt lax, kaviar, räkor, lite gräddfil och kryddgrönt… det är bara några goda alternativ. Och apropå tillfällen att servera dessa bakverk, varför inte göra havrevåfflor till frukostbuffén? Som ett trivsamt alternativ till havregrynsgröt.
… och ett par varianter!
Ordet våffla kan också avse en våffelstrut, det konformade rån som används som glasstrut. För tillverkning av glasstrutar används ett så kallat rånjärn, ett särskilt våffeljärn med mycket lågt rutmönster så att de ska bli tunna och lätt kunna formas till en strut.
Våfflor bör vara lätta och frasiga. Det är i princip frasigheten som skiljer en våffla från en pannkaka, som alltid är platt. Ett bra pannkaksjärn är för övrigt ett fint komplement till våffeljärn.
Passar för glutenfritt alternativ
Att baka glutenfria våfflor låter sig lätt göras med en smet baserad på t ex majsstärkelse. Idag när glutenallergi har blivit allt vanligare är det ett bra sätt att tillmötesgå gäster med detta bekymmer, kunder som sällan har ett gott alternativ för mysigt fika. Tänk då på att märka ett särskilt våffeljärn för detta ändamål ‒ att grädda dem i samma järn som våfflor med vetemjöl kan tyvärr räcka för att kunden ska bli sjuk. (Ett våffeljärn för glutenfri smet kanske inte kommer att användas så mycket, för detta kan man välja ett bra våffeljärn för privatbruk.)
Underhåll
Ett våffeljärn rengörs med varmt vatten med vanligt diskmedel efter varje dags användning. Använd inte högtryckstvätt. Gräddningsplattorna ska fortfarande vara varma vid rengöring. Kallt vatten får inte användas på varma plattor. Sänk aldrig ned ett våffeljärn helt i vatten vid rengöring. Uppsamlingsfatet ska vara torrt innan det sätts tillbaka efter rengöring.