Connect with us

Produktguider

Våffeljärn för restauranger

Publicerad

den

Våffeljärn för restauranger Köpguide

 

Våfflan ‒ bakverket som både är maträtt, efterrätt och perfekt för fika. Allt i ett, bara att variera tillbehören. Svenska och belgiska våfflor är de vanligaste sorterna. Ett bra våffeljärn för restauranger behövs för att åstadkomma de där aptitretande våfflorna som gästerna blir lyriska över.

Skillnad på våffeljärn för restaurangbruk och våffeljärn för hemmabruk är stadigare konstruktion, bättre material samt tekniska finesser. Fall inte för att köpa våffeljärn för privatbruk, sådana klarar inte daglig användning över tid. Det ska gå att göra åtminstone 20 våfflor per timme i ett våffeljärn för restauranger och caféer, dag ut och dag in.

Ett våffeljärn för restauranger har ytterhölje i rostfritt stål och gräddningsplattor i gjutjärn eller aluminium med non stick-yta, vilka gör våfflorna lätta att ta loss och servera. Det blir heller inte något bränt smör att skrapa bort mellan varje lagg, dvs det är lätt att rengöra våffeljärnet. Våffeljärn för restaurangbruk bör ha en bas för elektroniken, väl skild från värmen i gräddningsenheterna, med termostat och timer. Med dessa hjälpmedel får man jämnt gräddade våfflor med perfekt gyllene utseende.

Lång historia och goda marginaler

En våffla är fyrkantig eller rund, och med större våffeljärn görs sammanhängande våfflor, som är lätta att lösgöra från varandra. Våffla på pinne är en ganska ny serveringsvariant som det finns särskilda våffeljärn för, men det finns faktiskt belägg för att våfflor har ätits i Sverige sedan 1642. Ordet kommer från tyskans Waffel, med samma betydelse. Våffeldagen firas 25 mars, och hänger ihop med en språklig míssuppfattning: 25 mars var ‒ och är ‒ Jungfru Marie Bebådelsedag (nio månader före Juldagen och Jesu födelse), eller, kortare uttryckt, Vår Fru-dagen. Det lät som ”våffeldagen” om man sa det fort och på den vägen är det än. Slutet av mars må vara högsäsong för våfflor, men de passar att ätas året runt. I fjällen har våffelstugor länge varit ett populärt mål för turisterna och det fenomenet förtjänar att spridas alltmer söderöver, särskilt som det är bra marginaler på våffelförsäljning. Våfflor har också ett visst nostalgiskimmer över sig: ”Jag minns våfflorna som…” ‒ spela på den faktorn också!

Våfflor görs av en smet som består av mjöl, vatten och/eller mjölk och/eller grädde samt smör. En del recept innehåller ägg, bakpulver eller jäst. För att få dem perfekt gräddade används tvådelade våffeljärn så att våfflan gräddas på båda sidor samtidigt. Svenska frasvåfflor och belgiska våfflor är de typer av våfflor som säljs mest på restauranger och caféer i Sverige. Det behövs olika våffeljärn för de respektive sorterna, och man kan välja mellan enkla eller dubbla gräddningsenheter.

Belgiska våfflor

Ska man göra belgiska våfflor behövs ett våffeljärn som gör våfflorna stora, tjocka och rektangulära. Belgiska våfflor bakas med jäst eller med äggvitor som gör att de blir fluffiga och höga. Det urspungliga sättet att servera dem är med florsocker men det finns givetvis ett otal möjligheter, både söta och salta, beroende på tillfälle.

Svenska våfflor

Svenska våfflor är tunnare och och bakas gärna med våffeljärn som ger hjärtformade våfflor. De serveras traditionellt med sylt, bär och vispgrädde. Med salta tillbehör blir de en god entrérätt eller maträtt. Rökt lax, kaviar, räkor, lite gräddfil och kryddgrönt… det är bara några goda alternativ. Och apropå tillfällen att servera dessa bakverk, varför inte göra havrevåfflor till frukostbuffén? Som ett trivsamt alternativ till havregrynsgröt.

… och ett par varianter!

Ordet våffla kan också avse en våffelstrut, det konformade rån som används som glasstrut. För tillverkning av glasstrutar används ett så kallat rånjärn, ett särskilt våffeljärn med mycket lågt rutmönster så att de ska bli tunna och lätt kunna formas till en strut.

Våfflor bör vara lätta och frasiga. Det är i princip frasigheten som skiljer en våffla från en pannkaka, som alltid är platt. Ett bra pannkaksjärn är för övrigt ett fint komplement till våffeljärn.

Passar för glutenfritt alternativ

Att baka glutenfria våfflor låter sig lätt göras med en smet baserad på t ex majsstärkelse. Idag när glutenallergi har blivit allt vanligare är det ett bra sätt att tillmötesgå gäster med detta bekymmer, kunder som sällan har ett gott alternativ för mysigt fika. Tänk då på att märka ett särskilt våffeljärn för detta ändamål ‒ att grädda dem i samma järn som våfflor med vetemjöl kan tyvärr räcka för att kunden ska bli sjuk. (Ett våffeljärn för glutenfri smet kanske inte kommer att användas så mycket, för detta kan man välja ett bra våffeljärn för privatbruk.)­

Underhåll

Ett våffeljärn rengörs med varmt vatten med vanligt diskmedel efter varje dags användning. Använd inte högtryckstvätt. Gräddningsplattorna ska fortfarande vara varma vid rengöring. Kallt vatten får inte användas på varma plattor. Sänk aldrig ned ett våffeljärn helt i vatten vid rengöring. Uppsamlingsfatet ska vara torrt innan det sätts tillbaka efter rengöring.

 

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Utemöbler till uteserveringen, en liten guide!

Publicerad

den

Av

Utemöbler

Funderar du på att köpa nya utemöbler till uteserveringen, men vet inte riktigt vad du ska välja?

Här har du då en guide där du kan se för- och och nackdelar med de vanligaste typerna av utemöbler utifrån hållbarhet och mängden underhåll.

Aluminiummöbler

Fördelar: Utemöbler av aluminium är väldigt lättskötta tack vare att de inte rostar, möglar eller slits ut i någon större omfattning. Det räcker helt enkelt att torka av dem då och då. Aluminiummöbler är p g a. sin ringa vikt lätta att flytta in på kvällarna.
Nackdelar: Precis som på alla metaller kan det bildas ärg, en grönaktig ”skorpa” på möblerna som inte är så snyggt. Det är dock inte så farligt utan kan tvättas bort. Tänk också på att ytan kan bli repig under lång tids användning.

Rottingmöbler

Det finns två typer av rottingmöbler: Naturlig rotting och konstrotting. Naturlig rotting kommer från stammen från speciella typer av palmer. Utemöbler av den här typen av rotting kan bara stå inomhus, i t ex. uterum. Utsätts de för långvarig fukt ruttnar de till slut.
Vad man brukar använda utomhus istället är konstrotting, där stolen är uppbyggd med plasttråd. Rottingmöbler finns i många olika prisklasser och det som skiljer bra konstrotting mot dålig är hur bra kvalitet plasttrådarna har. Vanligast är det tjockleken på tråden som avgör slitstyrkan. Hur bra plasttråden klarar av kyla och värme avgör också livslängden.
Fördelen med konstrotting är att dessa utemöbler är extremt lättskötta. Oftast räcker det att man spolar av dem med lite vatten då och då för att hålla smutsen borta. Det börjar bli mer och mer vanligt att man gör typ en soffhörna på uteserveringar i dag. Vi flyttar ut vardagsrummet på torget.

Utemöbler av teak

Teak är ett träslag som ursprungligen kommer från sydöstra Asien. Virket som är tungt och hårt har hög motståndskraft mot väta och angrepp, och lämpar sig därför ypperligt som material i utemöbler och på båtar. Träslaget blev populärt i väst på 50- och 60-talet. I Indien är det mycket populärt och används till allt från dörrar till möbler.
Om du bryr dig om miljön tycker jag du ska fråga butiken om de kan redogöra om virket i utemöbler är odlat eller om de växt naturligt. Gamla teakträd börjar nämligen försvinna på grund av träslagets popularitet.
Om man vill kunna behålla träets rödbruna färg krävs att man noga sköter om det. Varje år behöver man slipa och olja in träet. Gör man det inte får utemöblerna en gråfärgad yta istället.

Slutsats: Det är väldigt viktigt att man väljer utemöbler som är gjorda för offentlig miljö, att det är kraftiga stommar och bra material. Det hittar ni här www.restaurangmöbler.se

Utemöbler till uteserveringen, Utemöbler till restaurangen, Utemöbler till poolen, Utemöbler till trädgården

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Restaurangmöbler

Publicerad

den

Av

Restaurangmöbler Köpguide

 

Restaurangmöbler ska fylla flera funktioner. De ska vara snygga att se på men också funktionella och praktiska för både gäster och personal. Inredningen i restaurangen ska vara inbjudande och dra gäster till verksamheten och samtidigt underlätta arbetet för personalen.

Det gäller att få så många som möjligt att frestas att kliva i restaurangen. Innan maten kommer på bordet är det en rad andra faktorer som påverkar detta. Entrén och skyltningen är viktiga, låt atmosfären lysa igenom redan utifrån och sedan omsluta gästerna när de kommer in. De flesta stannar längre i en lokal med en miljö det är gott att vara i. Det ökar också sannolikheten för att de ska köpa mera. Dessutom kommer många av de här personerna även besöka restaurangen igen, inte enbart på grund av maten utan också för att njuta av atmosfären.

Restaurangmöbler är inte bara bord och stolar utan en del av helhetsintrycket och därmed en väsentlig framgångsfaktor att ta hänsyn till. När man ska köpa inomhusmöbler bör man utgå från den meny som ska serveras, dess stil och inriktning. Fundera sedan över vilka gäster som ska komma, vilken ålder och livsstil de har. Vilka restaurangmöbler bidrar till att de kommer att trivas? Vilket helhetsintryck ska de få? Just helhetsintrycket är viktigt för att skapa en miljö och en atmosfär som andas trivsel och kvalitet, sådant som gör att gästerna återvänder. Ett restaurangbesök ska vara en upplevelse och inte enbart ett sätt att stilla hungern. Alla sinnen ska stimuleras hos gästen ‒ utöver smaken ska synen, hörseln och känseln få sitt. Här är restaurangmöbler viktiga.

Helhetskonceptet ska vara klart innan du väljer restaurangmöbler. Färgskala för väggar och textilier, ett golvmaterial som tål slitage och är så tyst som möjligt. Utsmyckningsföremål ska passa till möblerna. Restaurangmöbler ska matcha övrig inredning i restaurangen. Ju bättre de olika inredningsdelarna fungerar ihop, desto bättre upplevelse för gästen. För personalen underlättas arbetet av en genomtänkt placering av alla restaurangmöbler. Tänk även på att städningen ska bli så enkel som möjligt när du köper restaurangmöbler.

Ljus och ljud är också en viktig del av restaurangens inredning. Belysningen bidrar effektivt till miljön i lokalen. Grundbelysning och punktbelysning, t ex spotlights, kompletterar varandra under olika tider på dagen. Dimmerfunktion på grundbelysningen är praktiskt, dels för att skapa stämning för gästerna, dels för att få stark belysning vid städning. Med punktbelysning framhävs lokalen på olika sätt. Även värmelampor över serveringsbord bygger miljö. En annan viktig del av restauranginredningen är akustiken, som lätt kan glömmas för att den inte syns. En behaglig ljudmiljö där gästerna lätt kan prata med varandra är betydelsfull.

Uteservering: Om möjlighet till uteservering finns under det varma halvåret, tillkommer valet av utomhusmöbler. Hållbarhet och underhåll är viktigt att tänka på i detta sammanhang. Bra material och kraftiga stommar är faktorer som ska beaktas här. t ex moderna plastmaterial som är reptåliga och lättskötta.

Konferensmöbler: Konferenser kan bli ett extra ben i verksamheten. Att köpa konferensmöbler som är enkla att omplacera efter antal deltagare, stolar som är lätta, är fällbara eller kan staplas, bord som kan snabbt fällas upp och ihop, är viktigt. Olika tillbehör underlättar arbetet, t ex vagnar att köra möblerna på och kanske en uppfällbar scen för talarna.

Tänk på: Restaurangmöbler är en stor investering. Kom ihåg att kalkylera för ljus, ljud och inredningsdetaljer, som också är viktiga för att skapa ett vinnande helhetsintryck. Om budgeten tillåter, är det klokt att ta hjälp av en professionell inredare för att hitta rätt stil för restaurangen, inte minst vad gäller belysning och akustiska förhållanden. Kontakta återförsäljaren för att få en offert och eventuell mängdrabatt vid större inköp av restaurangmöbler.

www.restaurangmobler.se




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Restaurangdiskmaskin ‒ konsten att välja rätt restaurangdiskmaskin

Publicerad

den

Av

Billiga restaurangdiskmaskiner

Restaurangdiskmaskinen är en av restaurangkökets viktigaste maskiner

En bra restaurangdiskmaskin kan diska helt rent på ett par minuter, vilket är minst sagt värdefullt när restaurangen är fullsatt och ni befinner er mitt i rusningstimmen kring lunch eller middagstid.

När du väljer diskmaskinsstorlek är mängden disk avgörande. Låt era behov avgöra maskinens kapacitet och glöm inte att räkna in en viss kapacitetshöjning om ni exempelvis skulle öka er beläggning eller göra en utbyggnad av matsalen. Restaurangdiskmaskiner finns i två utföranden: med låg och hög disktemperatur. Båda typerna har för- och nackdelar, fundera på vilken typ som matchar era behov bäst. De vanligaste typerna är underbänk-diskmaskin och huvdiskmaskin. Billiga restaurangdiskmaskiner är ofta svårt att hitta. men längst ner på sidan kan du hitta en lista på bra leverantörer.

Billig restaurangdiskmaskin

Huvdiskmaskin

Diskmaskinen är en av kökets största investeringar och viktigaste maskiner. Ta dig därför den tid du behöver för att vara säker på att du hittat exakt rätt diskmaskin som verkligen kan svara upp till era behov på kort och lång sikt. Att välja rätt diskbackar är viktigt, de vanligaste är bestickback, brickback, tallriksback och backar för koppar och fat.

 

Överväg om tilläggsutrustning behövs

Ni ska leva med den diskmaskin ni väljer i många år framöver och har därför goda skäl att fundera lite extra på om ni kan ha nytta av någon extrautrustning. Även små detaljer spelar stor roll i långa loppet när en maskin används mycket! Med tanke på att restaurangdiskmaskiner kan väga en hel del kan du behöva inkludera transport och installation i totalpriset när du jämför priset på olika modeller. Jämför också olika tillverkares garantivillkor, de kan skilja sig åt rätt rejält. De flesta har minst ett års garanti. Var försiktig med begagnade restaurangdiskmaskiner ‒ man vet aldrig hur länge de har stått utan att vara använda och då torkar packningar och slangar.

Billiga diskbackarRestaurangexperten Magnus Hellström

 

 

Billiga diskbackar

 

Restaurangdiskmaskin i Stockholm

Restaurangdiskmaskin i Malmö

Restaurangdiskmaskin i Göteborg

Restaurangdiskmaskin i Linköping

Restaurangdiskmaskin i Norrköping

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB