Connect with us

Produktguider

Våffeljärn för restauranger

Publicerad

den

Våffeljärn för restauranger Köpguide

 

Våfflan ‒ bakverket som både är maträtt, efterrätt och perfekt för fika. Allt i ett, bara att variera tillbehören. Svenska och belgiska våfflor är de vanligaste sorterna. Ett bra våffeljärn för restauranger behövs för att åstadkomma de där aptitretande våfflorna som gästerna blir lyriska över.

Skillnad på våffeljärn för restaurangbruk och våffeljärn för hemmabruk är stadigare konstruktion, bättre material samt tekniska finesser. Fall inte för att köpa våffeljärn för privatbruk, sådana klarar inte daglig användning över tid. Det ska gå att göra åtminstone 20 våfflor per timme i ett våffeljärn för restauranger och caféer, dag ut och dag in.

Ett våffeljärn för restauranger har ytterhölje i rostfritt stål och gräddningsplattor i gjutjärn eller aluminium med non stick-yta, vilka gör våfflorna lätta att ta loss och servera. Det blir heller inte något bränt smör att skrapa bort mellan varje lagg, dvs det är lätt att rengöra våffeljärnet. Våffeljärn för restaurangbruk bör ha en bas för elektroniken, väl skild från värmen i gräddningsenheterna, med termostat och timer. Med dessa hjälpmedel får man jämnt gräddade våfflor med perfekt gyllene utseende.

Lång historia och goda marginaler

En våffla är fyrkantig eller rund, och med större våffeljärn görs sammanhängande våfflor, som är lätta att lösgöra från varandra. Våffla på pinne är en ganska ny serveringsvariant som det finns särskilda våffeljärn för, men det finns faktiskt belägg för att våfflor har ätits i Sverige sedan 1642. Ordet kommer från tyskans Waffel, med samma betydelse. Våffeldagen firas 25 mars, och hänger ihop med en språklig míssuppfattning: 25 mars var ‒ och är ‒ Jungfru Marie Bebådelsedag (nio månader före Juldagen och Jesu födelse), eller, kortare uttryckt, Vår Fru-dagen. Det lät som ”våffeldagen” om man sa det fort och på den vägen är det än. Slutet av mars må vara högsäsong för våfflor, men de passar att ätas året runt. I fjällen har våffelstugor länge varit ett populärt mål för turisterna och det fenomenet förtjänar att spridas alltmer söderöver, särskilt som det är bra marginaler på våffelförsäljning. Våfflor har också ett visst nostalgiskimmer över sig: ”Jag minns våfflorna som…” ‒ spela på den faktorn också!

Våfflor görs av en smet som består av mjöl, vatten och/eller mjölk och/eller grädde samt smör. En del recept innehåller ägg, bakpulver eller jäst. För att få dem perfekt gräddade används tvådelade våffeljärn så att våfflan gräddas på båda sidor samtidigt. Svenska frasvåfflor och belgiska våfflor är de typer av våfflor som säljs mest på restauranger och caféer i Sverige. Det behövs olika våffeljärn för de respektive sorterna, och man kan välja mellan enkla eller dubbla gräddningsenheter.

Belgiska våfflor

Ska man göra belgiska våfflor behövs ett våffeljärn som gör våfflorna stora, tjocka och rektangulära. Belgiska våfflor bakas med jäst eller med äggvitor som gör att de blir fluffiga och höga. Det urspungliga sättet att servera dem är med florsocker men det finns givetvis ett otal möjligheter, både söta och salta, beroende på tillfälle.

Svenska våfflor

Svenska våfflor är tunnare och och bakas gärna med våffeljärn som ger hjärtformade våfflor. De serveras traditionellt med sylt, bär och vispgrädde. Med salta tillbehör blir de en god entrérätt eller maträtt. Rökt lax, kaviar, räkor, lite gräddfil och kryddgrönt… det är bara några goda alternativ. Och apropå tillfällen att servera dessa bakverk, varför inte göra havrevåfflor till frukostbuffén? Som ett trivsamt alternativ till havregrynsgröt.

… och ett par varianter!

Ordet våffla kan också avse en våffelstrut, det konformade rån som används som glasstrut. För tillverkning av glasstrutar används ett så kallat rånjärn, ett särskilt våffeljärn med mycket lågt rutmönster så att de ska bli tunna och lätt kunna formas till en strut.

Våfflor bör vara lätta och frasiga. Det är i princip frasigheten som skiljer en våffla från en pannkaka, som alltid är platt. Ett bra pannkaksjärn är för övrigt ett fint komplement till våffeljärn.

Passar för glutenfritt alternativ

Att baka glutenfria våfflor låter sig lätt göras med en smet baserad på t ex majsstärkelse. Idag när glutenallergi har blivit allt vanligare är det ett bra sätt att tillmötesgå gäster med detta bekymmer, kunder som sällan har ett gott alternativ för mysigt fika. Tänk då på att märka ett särskilt våffeljärn för detta ändamål ‒ att grädda dem i samma järn som våfflor med vetemjöl kan tyvärr räcka för att kunden ska bli sjuk. (Ett våffeljärn för glutenfri smet kanske inte kommer att användas så mycket, för detta kan man välja ett bra våffeljärn för privatbruk.)­

Underhåll

Ett våffeljärn rengörs med varmt vatten med vanligt diskmedel efter varje dags användning. Använd inte högtryckstvätt. Gräddningsplattorna ska fortfarande vara varma vid rengöring. Kallt vatten får inte användas på varma plattor. Sänk aldrig ned ett våffeljärn helt i vatten vid rengöring. Uppsamlingsfatet ska vara torrt innan det sätts tillbaka efter rengöring.

 

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Kockskor, därför behövs kockskor i restaurangen.

Publicerad

den

Av

När du står på fötterna hela dagen, då behöver du bekväma skor. Om du befinner dig i det hektiska köket, se till att ha rätt kockskor. Det finns många olika sorters kockskor som är speciellt designade för att bekvämt hålla dig på fötterna hela tiden fram tills dess att sista kunden gått och dörrarna stängs.

Sulor som är framtagna med ett specifikt inbyggt halkskydd i sulan är ett måste i restaurangköket. De flesta restauranganställda är medvetna om de unika farorna som kan förekomma på deras arbetsplats, men få vet om vilka otroliga fördelar som ges av att bära kockskor med ett kvalitativt inbyggt halkskydd. Att bära dessa kockskor reducerar riskerna för olyckor orsakade av att personalen halkar eller faller på grund utav spillt vatten, fett, hala köksgolv eller många andra riskområden som kan uppstå på en restaurang.

Fördelar med kockskor för restaurangpersonal

Många nya framsteg har tagits i framställningen av kockskor, vilket ger otaliga fördelar för restaurangpersonalen:

‒ Otroligt bra stilar på välkända kockskor av hög kvalitet.

‒ Ger ett mycket tillförlitligt stöd, komfortabla kockskor designade för de som befinner sig till fots hela dagarna.

‒ De har slitstarka överdelar som är tillverkade för att klara av spill och slitage som uppkommer i samband med att arbeta på en restaurang.

‒ Går att fås i en mängd olika storlekar.

‒ Kockskor finns tillgängliga med stålhätta samt med komposit tå för att reducera skador som kan uppkomma från fallande skärbrädor, stekpannor, bestick, tallrikar etc.

Fördelar för restaurangägare

Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor på restaurangen är viktigt för såväl personal, ledare och restaurangägare. Att bära rätt typ av kockskor kan kraftigt reducera förekomsten av olyckor som orsakas av att personalen faller eller halkar. På så vis även tjäna pengar och effektivitet till restaurangen.

Att se till att personalen bär ordentliga kockskor är mycket viktigt.

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Skärmaskin ‒ konsten att investera i rätt sorts skärmaskin

Publicerad

den

Av

Skärmaskin är en självklar del av köksutrustningen på de flesta restauranger. En skärmaskin är ett mångsidigt köksredskap och de modeller som säljs idag är i allmänhet mycket enklare att hantera och rengöra än tidigare modeller.

Många skärmaskiner kan användas till så mycket mer än att skära kött. Bröd, frukt, ost och många andra råvaror kan också skäras i jämna, snygga skivor med rätt utrustning. Skärmaskiner finns i både manuella och automatiska modeller. De automatiserade modellerna spar mycket tid eftersom de knappt behöver någon manuell hantering överhuvudtaget. De har ofta bara ett enda hastighetsläge, men det brukar räcka. När du väljer skärmaskin kan du välja mellan olika storlekar på skärbladen. För grövre råvaror behövs grövre skärblad.

Kolla noga hur stora köttbitar maskinen kan hantera och se till att den har tillräckligt hög kapacitet för att kunna leva upp till dina behov. Kapaciteten på motorn varierar också, ju högre kapacitet desto snabbare kan maskinen skära. Snåla inte när du investerar i en köttskivare eller skärmaskin.

Om du använder den frekvent kan den spara mycket tid och pengar, så investera i första hand i kvalitetsutrustning. Om du bara planerar att använda skärmaskinen en dryg timme per dag kan det vara en bättre investering att köpa en manuell variant. Ett viktigt kriterium när du köper en skärmaskin är förstås att den är lätt att rengöra. Maskinen behöver rengöras en och ibland flera gånger per dag. Underhåll maskinen genom att smörja den med olja med jämna mellanrum och kom ihåg att vidta strikta säkerhetsrutiner varje gång du hanterar en skärmaskin.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

Publicerad

den

Av

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

 

Segers kockjacka är den traditionella vita kockjackan, eller kockrocken, ett av kockens tydligaste kännetecken. Kockjackan är snygg, javisst, men den fyller också en viktig praktisk funktion. Det finns definitivt en anledning till att den ser ut som den gör.

Kök är varma platser och den tjocka bomullen i kockjackan skyddar dig mot denna värme. Bomull är också ett praktiskt material eftersom det ”andas”. Långa ärmar skyddar dig mot brännskador när du sträcker dig över ugnar eller spisar. Tyget ligger omlott mitt fram vilket också skyddar dig. Bomull absorberar också vätskor. Kockar lär sig tidigt att snabbt ta av sig jackan om de spiller varm olja över sig, eftersom jackan absorberar vätskan istället för att släppa igenom den till huden.

Knapparna ska vara lätta att knäppa upp

De typiska knapparna i kockjackan fyller också en viktig funktion. Traditionella knappar kan smälta eller gå sönder, i värsta fall kan delar av knapparna hamna i maten, därför är tygklädda knappar bra. De gör det också lättare att knäppa upp kockjackan, så att du snabbt kan få av dig den om du råkar spilla. Vitt är den färg som reflekterar värme på effektivast möjliga sätt, vilket hjälper dig att hålla dig så sval som möjligt i ett varmt kök. Den vita färgen gör det också smidigt att tvätta jackan, det finns ju knappast någon risk att man råkar bleka ett vitt tyg. Vitt symboliserar också renhet, vilket är viktigt att utstråla i ett kök.

Många olika färger

Numera finns Segers kockjackor i många olika färger och utformningar. Somliga restauranger tillåter sina kockar att använda kockjackor i olika färger, medan andra är mer traditionella och föredrar den vita färgen. Svart har blivit en populär färg på senare tid, inte minst eftersom den är lätt att underhålla. Det är viktigt att välja rätt kockjacka, det är inte bara en uniform som underlättar ditt arbete, den hjälper dig också att uttrycka din personlighet. Kockrockar finns numera med korta eller långa ärmar. Några är helvita medan andra har svarta detaljer. Vissa märken tillverkar kockjackor i modeller som utformats särskilt för kvinnor. Välj mellan ren bomull, en blandning mellan polyester och bomull och flera andra material. Välj ett material som är hållbart, enkelt att rengöra och som tillåter huden att andas. På Kockkläder hittar du ett stort utbud av Segers kockjackor liksom Segers kockbyxor, Segers kockmössor och Segers kockförkläden.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB