Att öppna en sushirestaurang är både lätt och billigt
Det är enkelt att öppna en suchirestaurang, men man ska läsa på ordentligt och ha kunskap om vad suchi är innan man startar.
Sushi är ett av de mest populära lunch- och middagsalternativen nu för tiden och helt klart den mest populära japanska rätten. Sushi innehåller en perfekt kombination av ris, rå fisk och grönsaker. Många tror att så snart de äter rå fisk så äter de sushi, men det stämmer inte riktigt. Rå fisk kallas i själva verket för sashimi och inte sushi. Om du vill driva en sushirestaurang behöver du alltså skaffa dig en kunskap om sushi.
Japanerna älskar sin sushi
På det japanska skriftspråket Kanji kan sushi stavas på två olika sätt. Det första sättet är en kombination av tecken för ”fisk” och ”utsökt”. Sushi är den internationellt sett mest berömda japanska rätten. Den sushi du hittar i Japan skiljer sig förmodligen en del från den du äter hemma i Sverige.
Under å
rens lopp har ett stort antal sushisorter dykt upp. Det finns flera fisksorter som lämpar sig för sushi, de ljusa sorterna bör ätas innan man går in på de mörkare fisksorterna. De mörka sorterna har nämligen en något starkare smak, därför rekommenderas det ofta att man börjar med de ljusare sorterna. För att friska upp smaklökarna mellan de olika sushisorterna kan du prova att dricka te eller äta gari.
På en typisk sushirestaurang har du oftast två valmöjligheter, du kan sitta vid ett bord eller vid ”bardisken”. Om du sitter vid bardisken har du möjlighet att titta på när kocken gör i ordning sushin. Passa gärna på att ställa frågor, de flesta sushikockar är trevliga och svarar gärna på nyfikna frågor.
När man beställer på en sushirestaurang så kommer maten ofta i ”tvåpack”. Det innebär att om du exempelvis beställer en ”Toro” så får du två bitar. Om du har svårt att bestämma vad du vill beställa kan du säga ”Omakase.”, då väljer kocken ut en rätt till dig. Men innan du låter kocken välja är det klokt att tala om hur mycket du är beredd att spendera. Din sushi serveras på en särskild bräda som kallas för ”geta”.
Om du funderar på att öppna en egen sushirestaurang är det en stor fördel om du känner till de olika sorters sushi som finns och hur de serveras. Se till att besöka flera sushirestauranger och tveka inte att fråga kocken om du är nyfiken.
Sushirestaurang är enkel att öppna
Förutom kunskapen om att tillaga sushi, är läget mycket viktigt, speciellt att man kan parkera och hämta sin mat eller att det är ett område där mycket folk är i rörelse. Lokalen behöver ingen dyr extra utrustning som t ex fettavskiljare eller kraftig ventilation. Den utrustning som behövs är frys, kylar, displaykylar, skärbrädor och japanska knivar. En riskokare är också praktisk.
Restaurangexperten Magnus Hellström