Connect with us

Tips

Städa köket för en god hygien.

Publicerad

den

Städa köket: Så håller du ditt kök skinande rent!

Hygien och att städa köket så att det håller sig skinande rent är en viktig del av att driva en framgångsrik restaurang. Inarbetade rutiner och kontinuerlig rengöring gör att hygienen ständigt hålls på en hög nivå. Ett strukturerat system för egenkontroller, utbildningar för alla medarbetare och en satsning på hygienkörkort kan definitivt vara investeringar som lönar sig.
Somliga delar av köket bör rengöras varje dag, medan andra klarar sig med en ordentlig rengöring en gång i veckan eller ännu mer sällan. Ta gärna hjälp av checklistor för exempelvis temperaturkontroll, städning och andra åtgärder som sätts upp runtom i köket. Listorna påminner personalen om era städrutiner och gör tillvägagångssättet klart och tydligt. Särskilt när ni har mycket att göra finns det en risk att rengöringsrutinerna hamnar på efterkälken, då är checklistorna en bra hjälp. Upprätta också ett mer grundligt dokument där ni noterar hur ofta olika delar av köket ska rengöras, vilken metod som ska användas, vilket rengöringsmedel som ska användas och hur ofta lokalen ska desinficeras.

Fler investerar i hygienkörkort, för att effektivt städa köket

På senare år har allt fler restauranger valt att utbilda sin personal och låtit dem ta hygienkörkort. Utbildningen som leder fram till ett hygienkörkort är ofta webbaserad och innehåller moduler som mikrobiologi, matförgiftningar, personlig hygien, egenkontroll, lagar och renhållning. En sådan utbildning kan vara en stor hjälp för restaurangchefer som vill driva sin restaurang på ett effektivt vis. När all personal utbildas kan du dessutom säkerställa att alla har samma kompetens och har samma förståelse för varför rengöringsrutinerna är viktiga och hur de ska hanteras.
– Visst kan vem som helst städa och göra rent, men det är stor skillnad mellan att rengöra halvdant och att rengöra på ett effektivt vis som verkligen ger bra resultat på kort tid. Just därför är det i allmänhet en god investering att utbilda sin personal i hygien. Ett hygienkörkort fungerar som en kvalitetsstämpel för restauranger och är i allmänhet en god investering för restaurangägare, säger Fredrik Eriksson.

Använd så få sorters rengöringsmedel som möjligt

En utbildning hjälper medarbetarna att förstå varför det är viktigt att städa köket skinande rent och hur de kan bidra för att nå målet. Bra rutiner i samband med rengöring är långt ifrån en självklarhet, att undvika att ha ringar på sig eller att byta plasthandskar efter varje moment i köket är inte alltid självklart för den som inte har lång vana av att jobba i ett restaurangkök. Samtidigt har utbudet av rengöringsmedel och rengöringsprodukter växt på senare år. Därför är det viktigare än någonsin att använda rätt rengöringsmedel på rätt plats och att inte använda sig av alltför många olika varianter. Satsa på mångsidiga rengöringsmedel som kan användas på flera olika ytor, då minimeras risken för misstag som i värsta fall kan förstöra värdefulla ytor. Rengöringsmedlen är överlag mer koncentrerade och miljöanpassade, vilket förhoppningsvis också innebär att de miljöanpassade rengöringsmedlen blir något billigare framöver.
Egenkontroller är en viktig del i arbetet med att underhålla ett skinande rent restaurangkök, ett verktyg som hjälper er att ständigt hålla köket skinande rent, förebygga hygienproblem och eventuella dunster med hälsovårdsmyndigheterna. Egenkontroller bidrar till att behålla goda renhållningsrutiner.Exakt hur systemet ska utformas och dokumenteras är inte reglerat i någon lagstiftning, men det baseras på god hygien och faro-analys, då man identifierar de hygieniska farozonerna i ett restaurangkök.

Så glöm inte hur viktigt det är att noggrant städa köket!




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa
Kommentera

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Intressant

Så driver du en framgångsrik glasskiosk

Publicerad

den

Av

Glass är en lyx som många människor gärna unnar sig, inte minst på sommaren.
Kvalitetsglass gjord på ekologiska och naturliga råvaror är många beredda att
betala lite extra för. Man kan tro att det är den lättaste saken i världen att driva
en framgångsrik glasskiosk, men det krävs en del förberedelser och eftertanke
för att verkligen lyckas.

Du kan antingen öppna en liten kiosk och tillverka glassen själv, på plats eller någon
annanstans. Du kan också välja att öppna en större fabrik och säja den glass du
tillverkar i egna kiosker och till andra kioskägare. Om du funderar på att tillverka egen
glass bör du ha i åtanke att det är lätt att tillverka glass, men desto svårare att
marknadsföra och sälja den.

Att öppna en glasskiosk kräver däremot betydligt mindre investeringar. Här är rätt läge
och rätt utrustning viktigt. Du behöver en glassdisk, frysbox, där du kan exponera din glass för
kunderna, tillverkningsutrustning om du vill tillverka egen glass och frysar för
ingredienser och glass som ännu inte är redo för försäljning.
Utvärdera marknaden innan du öppnar en glasskiosk.

Välj glasstyp med omsorg

Fundera på vilken typ av glass du ska sälja. Om du inriktar dig på kvalitetsglass bör
det finnas tillräckligt många kunder i området som är beredda att betala för hantverket
och de kvalitetsråvaror som behövs. Att köpa glass är roligt, lustfyllt och en belöning.
Din inredning bör därför vara kreativ och inspirerande. Lägg energi på hur du
presenterar dina smaker, hur glassen ”skyltas” i frysen och vilka spännande alternativ
och smakkombinationer du kan erbjuda.

Läget är viktigt, oavsett om du driver en glasskiosk, en restaurang eller ett café. För en
glasskiosk är läget om möjligt ännu viktigare än om du driver en restaurang. Eftersom
glass ofta är ett impulsköp är det viktigt att du finns där kunderna passerar.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

3 saker för att bli ett bra cateringföretag

Publicerad

den

Av

  1. Lägg tid på rätt sorts marknadsföring

Marknadsföring mot rätt målgrupper är en nyckelfaktor för en riktigt framgångsrik cateringverksamhet. Du behöver ha samma passion för marknadsföring som för maten du tillagar och säljer, då ökar du dina förutsättningar att lyckas. Det finns många cateringbolag, hur ska ni kunna sticka ut från mängden?

Börja med att skaffa dig kunskap om hur din lokala marknad ser ut. Ta en titt på vad dina konkurrenter erbjuder och gör sen en undersökning för att kartlägga vad kunderna vill ha. Det kan finnas ett glapp mellan vad befintliga cateringaktörer erbjuder och vad kunderna efterfrågar. Det glappet kan du fylla. Var strategisk när du letar efter en nisch där du kan bli framgångsrik och där du kan utmärka dig. Prova dig fram med olika marknadsföringskanaler och metoder. Framgångsrik marknadsföring handlar om att prova sig fram tills man hittar ett ”recept” som fungerar.

 

  1. Rätt attityd gör skillnad

Cateringbranschen kan vara extremt stressig, så det gäller att hålla huvudet kallt när saker och ting kör ihop sig och ni har manga beställningar att leverera. Var målmedveten och envis, deppa inte ihop om du stöter på motstånd. Prova en annan väg och ge dig inte! Det är lättare att lyckas om du är en organiserad person som kan disponera din och dina medarbetares tid på ett klokt sätt. Det är också en fördel om du är social och bra på att kommunicera med människor, då kan du bygga starka relationer med medarbetare, leverantörer och kunder.

 

  1. Ha koll på ekonomin

Du behöver inte vara insatt i den exakta vetenskapen kring hur man gör en budget eller hur man kalkylerar olika kostnader, men lite koll på ekonomin är en klar fördel om man vill öka sina förutsättningar att bli framgångsrik i cateringbranschen. Även om matlagning är din huvudsakliga passion så är det klokt att sätta dig in i och intressera dig för siffrorna bakom din verksamhet. Gör en budget, se till att ni håller den, sätt priser som grundar sig i vilka marginaler ni behöver ha i verksamheten och hur mycket ni måste sälja för att gå runt. Bristande koll på företagets ekonomi kan leda till att ni får betala mer än ni behöver för olika saker eller att ni inte märker att saker och ting är på väg utför förrän det är för sent.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Utemöbler till uteserveringen, en liten guide!

Publicerad

den

Av

Utemöbler

Funderar du på att köpa nya utemöbler till uteserveringen, men vet inte riktigt vad du ska välja?

Här har du då en guide där du kan se för- och och nackdelar med de vanligaste typerna av utemöbler utifrån hållbarhet och mängden underhåll.

Aluminiummöbler

Fördelar: Utemöbler av aluminium är väldigt lättskötta tack vare att de inte rostar, möglar eller slits ut i någon större omfattning. Det räcker helt enkelt att torka av dem då och då. Aluminiummöbler är p g a. sin ringa vikt lätta att flytta in på kvällarna.
Nackdelar: Precis som på alla metaller kan det bildas ärg, en grönaktig ”skorpa” på möblerna som inte är så snyggt. Det är dock inte så farligt utan kan tvättas bort. Tänk också på att ytan kan bli repig under lång tids användning.

Rottingmöbler

Det finns två typer av rottingmöbler: Naturlig rotting och konstrotting. Naturlig rotting kommer från stammen från speciella typer av palmer. Utemöbler av den här typen av rotting kan bara stå inomhus, i t ex. uterum. Utsätts de för långvarig fukt ruttnar de till slut.
Vad man brukar använda utomhus istället är konstrotting, där stolen är uppbyggd med plasttråd. Rottingmöbler finns i många olika prisklasser och det som skiljer bra konstrotting mot dålig är hur bra kvalitet plasttrådarna har. Vanligast är det tjockleken på tråden som avgör slitstyrkan. Hur bra plasttråden klarar av kyla och värme avgör också livslängden.
Fördelen med konstrotting är att dessa utemöbler är extremt lättskötta. Oftast räcker det att man spolar av dem med lite vatten då och då för att hålla smutsen borta. Det börjar bli mer och mer vanligt att man gör typ en soffhörna på uteserveringar i dag. Vi flyttar ut vardagsrummet på torget.

Utemöbler av teak

Teak är ett träslag som ursprungligen kommer från sydöstra Asien. Virket som är tungt och hårt har hög motståndskraft mot väta och angrepp, och lämpar sig därför ypperligt som material i utemöbler och på båtar. Träslaget blev populärt i väst på 50- och 60-talet. I Indien är det mycket populärt och används till allt från dörrar till möbler.
Om du bryr dig om miljön tycker jag du ska fråga butiken om de kan redogöra om virket i utemöbler är odlat eller om de växt naturligt. Gamla teakträd börjar nämligen försvinna på grund av träslagets popularitet.
Om man vill kunna behålla träets rödbruna färg krävs att man noga sköter om det. Varje år behöver man slipa och olja in träet. Gör man det inte får utemöblerna en gråfärgad yta istället.

Slutsats: Det är väldigt viktigt att man väljer utemöbler som är gjorda för offentlig miljö, att det är kraftiga stommar och bra material. Det hittar ni här www.restaurangmöbler.se

Utemöbler till uteserveringen, Utemöbler till restaurangen, Utemöbler till poolen, Utemöbler till trädgården

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB