Connect with us

Produktguider

Restaurangugn

Publicerad

den

Restaurangugn Köpguide

 

I ett restaurangkök kan det vara slagsmål om ugnen. Kallskänken vill grädda en kaka, fiskbänken vill laga en rätt, kocken vill koka potatis… alla på en gång. Känns det igen? Bygg inte verksamheten på en enda stor restaurangugn, det är mer praktiskt med flera små ugnar, för att inte tala om problemet om den enda stora ugnen skulle gå sönder!

 

Finns utrymme i kök och budget är det klokt att köpa spishällar och ugnar separat. Ugnarna kan då placeras i arbetshöjd ‒ ergonomiskt för personalen. Sidohängd lucka på en restaurangugn i arbetshöjd upplevs av många som mer praktiskt. Vad ska ugnen användas till? Att investera i flera små ugnar för olika användningsområden kan vara mycket ekonomiskt. Alla finesser en restaurangugn kan ha kanske inte heller behövs vid varje station i köket. Det är onödigt att betala för något som sedan inte används.

Skillnaden mellan olika ugnar

● En konventionell restaurangugn värms med värmeelement. Används alltmer sällan i ett restaurangkök då den är för långsam för rationell tillagning och överhettning av vissa delar av en rätt kan ske.

● En konvektions- eller varmluftsugn värms upp av vanliga värmeelement och en fläkt cirkulerar sedan den varma luften i ugnskammaren. Hela ugnen kan på så sätt användas, med flera anrättningar eller plåtar ovanför varandra, vilket ger effektivitet. Lägre temperaturer och snabbare matlagning gör ugnen energisnål. Restaurangugn med varmluft är mer eller mindre standard i dag.

● I en ångugn alstras värmen med hjälp av het vattenånga. Matlagning med ånga är både varsammare och ger saftigare resultat än kokning på spis och matlagning i torr ugnsvärme. En restaurangugn med ånga kan oftast kombineras med varmluftseffekt och ger därmed optimala förutsättningar för rationell tillagning.

Funktioner och temperatur

Se efter vilka funktioner som finns för att utnyttja energin effektivt på den restaurangugn du väljer. Jämför vilka funktioner och temperaturer respektive restaurangugn har, t ex vilka gradtal ugnen har för enbart varmluft, enbart ånga eller för kombinationen varmluft/ånga. I en mer påkostad restaurangugn finns dataprogram inbyggda som noterar alla matlagningsdata ‒ praktiskt för t ex exakt upprepning. Utskrift kan göras direkt via dator. Tänk på att en restaurangugn bör passa GN-formatet för ugnssäkra kantiner. Står det ”GN 1/1” passar alla storlekar från den största och neråt i storlekarna. Se efter hur många GN 1/1 som kan lagas samtidigt i en restaurangugn. Följer det med några tillbehör som galler eller/och plåtar? Kan tillbehör köpas till? Ingår timer? Kan timern kopplas till olika program och finns det avstängningsfunktion på den?

Varmluftsugn för restauranger

I en varmluftsugn tillagas maten snabbare och vid lägre temperatur än i en konventionell restaurangugn. Att upphettad luft cirkulerar i ugnen under tillagningen/gräddningen, gör att resultatet blir jämnare och överhettning av vissa delar av rätten förhindras. Varmluftsugnar erbjuder ofta en mängd olika värmealternativ, t ex över- och undervärme, varmluft, grill och en kombination av alla dessa för bästa tillagning av olika rätter. Upptiningsfunktion kan också finnas. Varmluftsugnar med ångeffekt, men ej ångugn i dess egentliga bemärkelse, är perfekta för t ex ”bake off” där det behövs intervallånga för bästa resultat vid gräddningen av brödet. Dessa ugnar har utmärkt värme men passar inte för ångkokning av mat.

Ångugn för restauranger

En ångugn är utrustad med en ånggenerator som får fuktig luft att cirkulera i ugnen. Beroende på tekniken som används för detta, kallas finfördelning av vattenmolekyler ibland nebulisering. Det finns ugnar där procenthalten för ångan kan ställas in. Ugnstemperaturen är inte så hög då värmen överförs effektivt till maten med ångan. Ångkokning är alltså energisnålare än många andra matlagningsmetoder. Maten hettas upp med ånga utifrån och in och behåller konsistens och färg, vitaminer och mineraler på ett helt annat sätt än vid traditionell tillagning. Då mindre matfett behövs blir rätterna både fett- och kalorisnåla. Det blir en hel del vatten när man använder ångfunktion. Avrinningen bör sker via inbyggt avlopp. En restaurangugn med ånga kombineras med perforerade GN-kantiner för kokning av t ex rotfrukter som potatis och andra grönsaker. Tillsammans med varmluftsugnens fördelar ger detta maximal mångsidighet. En nackdel med ångugn är att kött ej får stekyta. Finns grillfunktion kan detta avhjälpas i ugnen eller också kan maten brynas manuellt.

Installation av restaurangugn

Läs medföljande bruksanvisning noggrant.

● Många ugnsmodeller finns för både 230 och 400 V. Den högre spänningen ger bättre effekt och i vissa fall snabbare uppvärmning.

● Har ugnen stickkontakt kan den installeras direkt. Ugn med fast elanslutning måste installeras av en behörig elektriker.

 

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Restaurangmöbler

Publicerad

den

Av

Restaurangmöbler Köpguide

 

Restaurangmöbler ska fylla flera funktioner. De ska vara snygga att se på men också funktionella och praktiska för både gäster och personal. Inredningen i restaurangen ska vara inbjudande och dra gäster till verksamheten och samtidigt underlätta arbetet för personalen.

Det gäller att få så många som möjligt att frestas att kliva i restaurangen. Innan maten kommer på bordet är det en rad andra faktorer som påverkar detta. Entrén och skyltningen är viktiga, låt atmosfären lysa igenom redan utifrån och sedan omsluta gästerna när de kommer in. De flesta stannar längre i en lokal med en miljö det är gott att vara i. Det ökar också sannolikheten för att de ska köpa mera. Dessutom kommer många av de här personerna även besöka restaurangen igen, inte enbart på grund av maten utan också för att njuta av atmosfären.

Restaurangmöbler är inte bara bord och stolar utan en del av helhetsintrycket och därmed en väsentlig framgångsfaktor att ta hänsyn till. När man ska köpa inomhusmöbler bör man utgå från den meny som ska serveras, dess stil och inriktning. Fundera sedan över vilka gäster som ska komma, vilken ålder och livsstil de har. Vilka restaurangmöbler bidrar till att de kommer att trivas? Vilket helhetsintryck ska de få? Just helhetsintrycket är viktigt för att skapa en miljö och en atmosfär som andas trivsel och kvalitet, sådant som gör att gästerna återvänder. Ett restaurangbesök ska vara en upplevelse och inte enbart ett sätt att stilla hungern. Alla sinnen ska stimuleras hos gästen ‒ utöver smaken ska synen, hörseln och känseln få sitt. Här är restaurangmöbler viktiga.

Helhetskonceptet ska vara klart innan du väljer restaurangmöbler. Färgskala för väggar och textilier, ett golvmaterial som tål slitage och är så tyst som möjligt. Utsmyckningsföremål ska passa till möblerna. Restaurangmöbler ska matcha övrig inredning i restaurangen. Ju bättre de olika inredningsdelarna fungerar ihop, desto bättre upplevelse för gästen. För personalen underlättas arbetet av en genomtänkt placering av alla restaurangmöbler. Tänk även på att städningen ska bli så enkel som möjligt när du köper restaurangmöbler.

Ljus och ljud är också en viktig del av restaurangens inredning. Belysningen bidrar effektivt till miljön i lokalen. Grundbelysning och punktbelysning, t ex spotlights, kompletterar varandra under olika tider på dagen. Dimmerfunktion på grundbelysningen är praktiskt, dels för att skapa stämning för gästerna, dels för att få stark belysning vid städning. Med punktbelysning framhävs lokalen på olika sätt. Även värmelampor över serveringsbord bygger miljö. En annan viktig del av restauranginredningen är akustiken, som lätt kan glömmas för att den inte syns. En behaglig ljudmiljö där gästerna lätt kan prata med varandra är betydelsfull.

Uteservering: Om möjlighet till uteservering finns under det varma halvåret, tillkommer valet av utomhusmöbler. Hållbarhet och underhåll är viktigt att tänka på i detta sammanhang. Bra material och kraftiga stommar är faktorer som ska beaktas här. t ex moderna plastmaterial som är reptåliga och lättskötta.

Konferensmöbler: Konferenser kan bli ett extra ben i verksamheten. Att köpa konferensmöbler som är enkla att omplacera efter antal deltagare, stolar som är lätta, är fällbara eller kan staplas, bord som kan snabbt fällas upp och ihop, är viktigt. Olika tillbehör underlättar arbetet, t ex vagnar att köra möblerna på och kanske en uppfällbar scen för talarna.

Tänk på: Restaurangmöbler är en stor investering. Kom ihåg att kalkylera för ljus, ljud och inredningsdetaljer, som också är viktiga för att skapa ett vinnande helhetsintryck. Om budgeten tillåter, är det klokt att ta hjälp av en professionell inredare för att hitta rätt stil för restaurangen, inte minst vad gäller belysning och akustiska förhållanden. Kontakta återförsäljaren för att få en offert och eventuell mängdrabatt vid större inköp av restaurangmöbler.

www.restaurangmobler.se




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Restaurangglas, saker att tänka på.

Publicerad

den

Av

Välj de restaurangglas som passar dina behov.

Restaurangglasen är utan tvekan bland det första som kunderna ser på bordet när de kommer in i din restaurang. När det kommer till restaurangglas, det är mycket viktigt för krögare att välja rätt glas för just deras behov.

Den huvudsakliga punkten att fundera på är hur ett glas kan få en speciell drink eller ett vin att se ut för kunden, när det hälls upp. Glaset måste se fullt ut.

Restaurangens nuvarande drink recept samt upphällnings specifikationer för vin måste fungera ihop med de restaurangglas du köper. Många väljer restaurangglas beroende på dess presentationsvärde, så tillverkarna koncentrerar sig på att få rätt utseende och känsla i produkterna likväl som att ge fördel vid servering.

Vinglas är en annan kategori varpå glasets konstruktion påverkar kunden synsätt. Det anses att glas med rundade/pärlade kanter är mest populära för sin hållbarhet. Men vinexperter, samt exklusiva verksamheter som tillgodoser dem, föredrar en kant som är så tunn som möjligt. Det anses att en tunn kant är mindre störande för den invecklade processen av att snurra och smutta på vinerna.

Även de mest ömtåliga glasen måste kunna stå emot kraften från diskmaskinen. Om du vill minska den kostnad som uppstår när dina restaurangglas går sönder så bör du köpa en blandning av olika restaurangglas, de med rundad kant för normalt vardagsbruk och husets viner, använd de med en ren tunn kant för de mer exklusiva produkterna.

Det starka ljudet av ett glas som går i kras emot golvet inte bara sprider en tystnad i matsalen, utan en del utav restaurangens fördelar åker rakt ner i soporna.

Det finns två anledningar till att glas går sönder. Den första är temperaturförändringar från extrem temperatur växling, som exempelvis om ett nedkylt glas tas ifrån frysen och fylls med en rykande varm vätska. Den andra är mekanisk chock, som att tappa glasen, stötar, smällar och allt annat som serveringspersonalen och kunderna lyckas göra med glasen.

Kanten är den mest känsliga delen av ett glas. Exempelvis kan en temperaturprocess utföras på kanten och den övre delen av pressat glas och behållarna för att förbättra deras beständighet mot fysiska skador. Men en andra uppvärmning och snabb kylningsprocess utförs endast på den övre delen av glaset, för att det ska få en fördel och samtidigt minska skador.

Dessutom, restaurangglas är inte enbart tillägnat att äta ute längre. Dessa mångsidiga, starka och prisvärda enheter är ett välkommet tillskott till alla hem, de hjälper kraftigt till att transformera matbordet till något utöver det vanliga.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Kockskor, därför behövs kockskor i restaurangen.

Publicerad

den

Av

När du står på fötterna hela dagen, då behöver du bekväma skor. Om du befinner dig i det hektiska köket, se till att ha rätt kockskor. Det finns många olika sorters kockskor som är speciellt designade för att bekvämt hålla dig på fötterna hela tiden fram tills dess att sista kunden gått och dörrarna stängs.

Sulor som är framtagna med ett specifikt inbyggt halkskydd i sulan är ett måste i restaurangköket. De flesta restauranganställda är medvetna om de unika farorna som kan förekomma på deras arbetsplats, men få vet om vilka otroliga fördelar som ges av att bära kockskor med ett kvalitativt inbyggt halkskydd. Att bära dessa kockskor reducerar riskerna för olyckor orsakade av att personalen halkar eller faller på grund utav spillt vatten, fett, hala köksgolv eller många andra riskområden som kan uppstå på en restaurang.

Fördelar med kockskor för restaurangpersonal

Många nya framsteg har tagits i framställningen av kockskor, vilket ger otaliga fördelar för restaurangpersonalen:

‒ Otroligt bra stilar på välkända kockskor av hög kvalitet.

‒ Ger ett mycket tillförlitligt stöd, komfortabla kockskor designade för de som befinner sig till fots hela dagarna.

‒ De har slitstarka överdelar som är tillverkade för att klara av spill och slitage som uppkommer i samband med att arbeta på en restaurang.

‒ Går att fås i en mängd olika storlekar.

‒ Kockskor finns tillgängliga med stålhätta samt med komposit tå för att reducera skador som kan uppkomma från fallande skärbrädor, stekpannor, bestick, tallrikar etc.

Fördelar för restaurangägare

Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor på restaurangen är viktigt för såväl personal, ledare och restaurangägare. Att bära rätt typ av kockskor kan kraftigt reducera förekomsten av olyckor som orsakas av att personalen faller eller halkar. På så vis även tjäna pengar och effektivitet till restaurangen.

Att se till att personalen bär ordentliga kockskor är mycket viktigt.

 

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB