Connect with us

Produktguider

Restaurangugn

Publicerad

den

Restaurangugn Köpguide

 

I ett restaurangkök kan det vara slagsmål om ugnen. Kallskänken vill grädda en kaka, fiskbänken vill laga en rätt, kocken vill koka potatis… alla på en gång. Känns det igen? Bygg inte verksamheten på en enda stor restaurangugn, det är mer praktiskt med flera små ugnar, för att inte tala om problemet om den enda stora ugnen skulle gå sönder!

 

Finns utrymme i kök och budget är det klokt att köpa spishällar och ugnar separat. Ugnarna kan då placeras i arbetshöjd ‒ ergonomiskt för personalen. Sidohängd lucka på en restaurangugn i arbetshöjd upplevs av många som mer praktiskt. Vad ska ugnen användas till? Att investera i flera små ugnar för olika användningsområden kan vara mycket ekonomiskt. Alla finesser en restaurangugn kan ha kanske inte heller behövs vid varje station i köket. Det är onödigt att betala för något som sedan inte används.

Skillnaden mellan olika ugnar

● En konventionell restaurangugn värms med värmeelement. Används alltmer sällan i ett restaurangkök då den är för långsam för rationell tillagning och överhettning av vissa delar av en rätt kan ske.

● En konvektions- eller varmluftsugn värms upp av vanliga värmeelement och en fläkt cirkulerar sedan den varma luften i ugnskammaren. Hela ugnen kan på så sätt användas, med flera anrättningar eller plåtar ovanför varandra, vilket ger effektivitet. Lägre temperaturer och snabbare matlagning gör ugnen energisnål. Restaurangugn med varmluft är mer eller mindre standard i dag.

● I en ångugn alstras värmen med hjälp av het vattenånga. Matlagning med ånga är både varsammare och ger saftigare resultat än kokning på spis och matlagning i torr ugnsvärme. En restaurangugn med ånga kan oftast kombineras med varmluftseffekt och ger därmed optimala förutsättningar för rationell tillagning.

Funktioner och temperatur

Se efter vilka funktioner som finns för att utnyttja energin effektivt på den restaurangugn du väljer. Jämför vilka funktioner och temperaturer respektive restaurangugn har, t ex vilka gradtal ugnen har för enbart varmluft, enbart ånga eller för kombinationen varmluft/ånga. I en mer påkostad restaurangugn finns dataprogram inbyggda som noterar alla matlagningsdata ‒ praktiskt för t ex exakt upprepning. Utskrift kan göras direkt via dator. Tänk på att en restaurangugn bör passa GN-formatet för ugnssäkra kantiner. Står det ”GN 1/1” passar alla storlekar från den största och neråt i storlekarna. Se efter hur många GN 1/1 som kan lagas samtidigt i en restaurangugn. Följer det med några tillbehör som galler eller/och plåtar? Kan tillbehör köpas till? Ingår timer? Kan timern kopplas till olika program och finns det avstängningsfunktion på den?

Varmluftsugn för restauranger

I en varmluftsugn tillagas maten snabbare och vid lägre temperatur än i en konventionell restaurangugn. Att upphettad luft cirkulerar i ugnen under tillagningen/gräddningen, gör att resultatet blir jämnare och överhettning av vissa delar av rätten förhindras. Varmluftsugnar erbjuder ofta en mängd olika värmealternativ, t ex över- och undervärme, varmluft, grill och en kombination av alla dessa för bästa tillagning av olika rätter. Upptiningsfunktion kan också finnas. Varmluftsugnar med ångeffekt, men ej ångugn i dess egentliga bemärkelse, är perfekta för t ex ”bake off” där det behövs intervallånga för bästa resultat vid gräddningen av brödet. Dessa ugnar har utmärkt värme men passar inte för ångkokning av mat.

Ångugn för restauranger

En ångugn är utrustad med en ånggenerator som får fuktig luft att cirkulera i ugnen. Beroende på tekniken som används för detta, kallas finfördelning av vattenmolekyler ibland nebulisering. Det finns ugnar där procenthalten för ångan kan ställas in. Ugnstemperaturen är inte så hög då värmen överförs effektivt till maten med ångan. Ångkokning är alltså energisnålare än många andra matlagningsmetoder. Maten hettas upp med ånga utifrån och in och behåller konsistens och färg, vitaminer och mineraler på ett helt annat sätt än vid traditionell tillagning. Då mindre matfett behövs blir rätterna både fett- och kalorisnåla. Det blir en hel del vatten när man använder ångfunktion. Avrinningen bör sker via inbyggt avlopp. En restaurangugn med ånga kombineras med perforerade GN-kantiner för kokning av t ex rotfrukter som potatis och andra grönsaker. Tillsammans med varmluftsugnens fördelar ger detta maximal mångsidighet. En nackdel med ångugn är att kött ej får stekyta. Finns grillfunktion kan detta avhjälpas i ugnen eller också kan maten brynas manuellt.

Installation av restaurangugn

Läs medföljande bruksanvisning noggrant.

● Många ugnsmodeller finns för både 230 och 400 V. Den högre spänningen ger bättre effekt och i vissa fall snabbare uppvärmning.

● Har ugnen stickkontakt kan den installeras direkt. Ugn med fast elanslutning måste installeras av en behörig elektriker.

 

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Kockskor, därför behövs kockskor i restaurangen.

Publicerad

den

Av

När du står på fötterna hela dagen, då behöver du bekväma skor. Om du befinner dig i det hektiska köket, se till att ha rätt kockskor. Det finns många olika sorters kockskor som är speciellt designade för att bekvämt hålla dig på fötterna hela tiden fram tills dess att sista kunden gått och dörrarna stängs.

Sulor som är framtagna med ett specifikt inbyggt halkskydd i sulan är ett måste i restaurangköket. De flesta restauranganställda är medvetna om de unika farorna som kan förekomma på deras arbetsplats, men få vet om vilka otroliga fördelar som ges av att bära kockskor med ett kvalitativt inbyggt halkskydd. Att bära dessa kockskor reducerar riskerna för olyckor orsakade av att personalen halkar eller faller på grund utav spillt vatten, fett, hala köksgolv eller många andra riskområden som kan uppstå på en restaurang.

Fördelar med kockskor för restaurangpersonal

Många nya framsteg har tagits i framställningen av kockskor, vilket ger otaliga fördelar för restaurangpersonalen:

‒ Otroligt bra stilar på välkända kockskor av hög kvalitet.

‒ Ger ett mycket tillförlitligt stöd, komfortabla kockskor designade för de som befinner sig till fots hela dagarna.

‒ De har slitstarka överdelar som är tillverkade för att klara av spill och slitage som uppkommer i samband med att arbeta på en restaurang.

‒ Går att fås i en mängd olika storlekar.

‒ Kockskor finns tillgängliga med stålhätta samt med komposit tå för att reducera skador som kan uppkomma från fallande skärbrädor, stekpannor, bestick, tallrikar etc.

Fördelar för restaurangägare

Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor på restaurangen är viktigt för såväl personal, ledare och restaurangägare. Att bära rätt typ av kockskor kan kraftigt reducera förekomsten av olyckor som orsakas av att personalen faller eller halkar. På så vis även tjäna pengar och effektivitet till restaurangen.

Att se till att personalen bär ordentliga kockskor är mycket viktigt.

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Skärmaskin ‒ konsten att investera i rätt sorts skärmaskin

Publicerad

den

Av

Skärmaskin är en självklar del av köksutrustningen på de flesta restauranger. En skärmaskin är ett mångsidigt köksredskap och de modeller som säljs idag är i allmänhet mycket enklare att hantera och rengöra än tidigare modeller.

Många skärmaskiner kan användas till så mycket mer än att skära kött. Bröd, frukt, ost och många andra råvaror kan också skäras i jämna, snygga skivor med rätt utrustning. Skärmaskiner finns i både manuella och automatiska modeller. De automatiserade modellerna spar mycket tid eftersom de knappt behöver någon manuell hantering överhuvudtaget. De har ofta bara ett enda hastighetsläge, men det brukar räcka. När du väljer skärmaskin kan du välja mellan olika storlekar på skärbladen. För grövre råvaror behövs grövre skärblad.

Kolla noga hur stora köttbitar maskinen kan hantera och se till att den har tillräckligt hög kapacitet för att kunna leva upp till dina behov. Kapaciteten på motorn varierar också, ju högre kapacitet desto snabbare kan maskinen skära. Snåla inte när du investerar i en köttskivare eller skärmaskin.

Om du använder den frekvent kan den spara mycket tid och pengar, så investera i första hand i kvalitetsutrustning. Om du bara planerar att använda skärmaskinen en dryg timme per dag kan det vara en bättre investering att köpa en manuell variant. Ett viktigt kriterium när du köper en skärmaskin är förstås att den är lätt att rengöra. Maskinen behöver rengöras en och ibland flera gånger per dag. Underhåll maskinen genom att smörja den med olja med jämna mellanrum och kom ihåg att vidta strikta säkerhetsrutiner varje gång du hanterar en skärmaskin.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

Publicerad

den

Av

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

 

Segers kockjacka är den traditionella vita kockjackan, eller kockrocken, ett av kockens tydligaste kännetecken. Kockjackan är snygg, javisst, men den fyller också en viktig praktisk funktion. Det finns definitivt en anledning till att den ser ut som den gör.

Kök är varma platser och den tjocka bomullen i kockjackan skyddar dig mot denna värme. Bomull är också ett praktiskt material eftersom det ”andas”. Långa ärmar skyddar dig mot brännskador när du sträcker dig över ugnar eller spisar. Tyget ligger omlott mitt fram vilket också skyddar dig. Bomull absorberar också vätskor. Kockar lär sig tidigt att snabbt ta av sig jackan om de spiller varm olja över sig, eftersom jackan absorberar vätskan istället för att släppa igenom den till huden.

Knapparna ska vara lätta att knäppa upp

De typiska knapparna i kockjackan fyller också en viktig funktion. Traditionella knappar kan smälta eller gå sönder, i värsta fall kan delar av knapparna hamna i maten, därför är tygklädda knappar bra. De gör det också lättare att knäppa upp kockjackan, så att du snabbt kan få av dig den om du råkar spilla. Vitt är den färg som reflekterar värme på effektivast möjliga sätt, vilket hjälper dig att hålla dig så sval som möjligt i ett varmt kök. Den vita färgen gör det också smidigt att tvätta jackan, det finns ju knappast någon risk att man råkar bleka ett vitt tyg. Vitt symboliserar också renhet, vilket är viktigt att utstråla i ett kök.

Många olika färger

Numera finns Segers kockjackor i många olika färger och utformningar. Somliga restauranger tillåter sina kockar att använda kockjackor i olika färger, medan andra är mer traditionella och föredrar den vita färgen. Svart har blivit en populär färg på senare tid, inte minst eftersom den är lätt att underhålla. Det är viktigt att välja rätt kockjacka, det är inte bara en uniform som underlättar ditt arbete, den hjälper dig också att uttrycka din personlighet. Kockrockar finns numera med korta eller långa ärmar. Några är helvita medan andra har svarta detaljer. Vissa märken tillverkar kockjackor i modeller som utformats särskilt för kvinnor. Välj mellan ren bomull, en blandning mellan polyester och bomull och flera andra material. Välj ett material som är hållbart, enkelt att rengöra och som tillåter huden att andas. På Kockkläder hittar du ett stort utbud av Segers kockjackor liksom Segers kockbyxor, Segers kockmössor och Segers kockförkläden.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB