Connect with us

Produktguider

Restaurangspis

Publicerad

den

Restaurangspis Köpguide

 

En restaurangspis är den mest grundläggande köksmaskinen, men vilken spis/vilka spisar passar just din verksamhet? Elektrisk spis eller gasspis? Eller båda? Bänkspis eller fristående spis? Spis med eller utan ugn? Typ av restaurangspis är ett val som kräver noggrant övervägande.

 

När man ska köpa restaurangspis finns det gasspisar och tre grundmodeller av elspisar att välja emellan: klassisk restaurangspis med gjutjärnsplattor, restaurangspis med glaskeramikhällar eller restaurangspis med induktionshällar. För att göra det bästa valet av restaurangspis bör man ta reda på hur de olika spisarna fungerar och kontrollera vilka typer av kokkärl som passar med spisen. Vana är en annan faktor att ta med i valet. Att installera både el- och gasspis i restaurangköket ger optimala möjligheter för olika sorters matlagning.

Vilken storlek på restaurangspis är aktuell? Både el- och gasspisar finns i olika bänkvarianter och som spisar med bas med 2‒6 plattor/värmezoner eller brännare. Basen kan utgöras av en hylla, ett förvaringsskåp eller en ugn under spisen. Flera mindre bänkspisar med ett par plattor eller brännare underlättar för flera kockar att jobba parallellt. Det är också en utrymmesfråga.

Mät alltid utrymmet där spisen ska stå och jämför med de spismått som finns att välja emellan. För en restaurangspis med ugn, beräkna plats för en luftspalt på ett par centimeter mellan ugn och vägg.

För alla elspisar gäller att ju planare kokkärlsbotten, desto bättre kontakt har kärlet med värmekällan vilket innebär bättre kokresultat samt mindre elåtgång. På en restaurangspis med gas spelar det ingen roll hur kärlet ser ut, även buckliga kokkärl kan användas.

Tänk på att vreden ska vara lätta att hantera på en restaurangspis även med t ex blöta händer. Greppvänliga vred är att rekommendera.

Vid val av restaurangspis med ugn: Ugnen bör passa för kantiner i GN-serien. Välj mellan vanlig ugn eller konvektionsugn (varmluftsugn). I en kon­vek­tion­s­ugn kan fle­ra oli­ka maträt­ter lagas sam­ti­digt ut­an att de tar smak av varand­ra. Ordinär ugnslucka eller sidohängd? En ugnslucka som öppnas åt sidan kan upplevas som enklare att hantera och innebära minskad risk för brännskador. Tänk på vilken yttertemperatur spisen har. Både framkanten på hällen, vreden och ugnsluckan kan bli rejält heta när ugnen är på. Enligt europeisk norm ska glasets yttertemperatur vara max 105°C när ugnen har en temperatur på 200°C.

Elspis med gjutjärnsplattor

En traditionell restaurangspis med gjutjärnsplattor är den mest ekonomiska i inköpsskostnad. Inköpskostnaden är lägre än för en restaurangspis med glaskeramikhäll, men gjutjärnsplattorna drar mer el. Finns med runda eller fyrkantiga plattor, med 2‒6 plattor. Alla slags kokkärl fungerar men de ska vara planbottnade. Välj mellan bänkspis eller restaurangspis med bas.

Plus: Gjutjärnsplattor är slagtåliga och håller längre än glashällspisarna. Lägre reparationskostnader än för glashällar.
Minus: Gjutjärnsplattor tar längre tid att värma upp och håller kvar värmen efter avstängning innan de svalnar. Kokar det över bränns maten vid. En restaurangspis med gjutjärnsplattor förbrukar mer energi än de med glaskeramikhällar och induktionshällar.

Elspis med glaskeramikhäll

Glaskeramikhällen är en vidareutveckling av den klassiska elspisen med gjutjärnsplattor. Kokzonerna värms upp och värmen leds vidare till kokkärlen. Boostfunktion finns på många glaskeramikhällar för att tillåta riktigt snabb uppvärmning av zonerna. De flesta glashällsspisar har variabla värmezoner som motsvarar olika kokkärls storlek. Zonerna i glaskeramikhällen lagrar inte lika mycket värme i sig själva som gjutjärnsplattorna, vilket gör spisen mer energisnål.

Alla sorters material i kokkärl kan användas på en restaurangspis med glaskeramikhäll; gjutjärn, aluminium, koppar och rostfritt, men kokkärlen bör inte vara större än värmezonen.

Ytan består av glas och är tålig, men kan spricka om man råkar tappa något tungt på den. Glashällen är helt plan, vilket innebär att det är viktigt att kokkärlen har en helt slät botten för att undvika t ex en ojämn stekyta. Att kokzonerna leder värmen gör att det kan bränna vid på en restaurangspis med glaskeramikhäll. Plan yta gör dock rengöringen enkel. En restaurangspis med glashäll rengörs med rengöringsmedel gjort för glashällar, samt mekanisk bearbetning med särskild skrapa.

Plus: Glashällen har snabbare uppvärmnings- och avsvalningstid och drar mindre energi än den klassiska elspisen. Lättskött då ytan är plan.
Minus: Känslig för stötar och slag. Dyrare i inköp än en elspis med gjutjärnsplattor.

Elspis med induktionshäll

En restaurangspis med induktionshäll ser ut som en med glaskeramikhäll, men uppvärmningen av kokzonerna sker genom magnetfält. Värmen alstras i kokkärlets botten. Därmed går uppvärmningen mycket fortare då hällen inte behöver bli varm för att sedan värma upp kokkärlet. Själva induktionshällen blir aldrig varm. Istället för värmeelement används en teknik med induktionsspole och elektromagnetiska fält. Med andra ord riskerar man inte att det bränner vid på en restaurangspis med induktionshäll om det skulle koka över eller om man skulle spilla på hällen. Det är alltså mycket enkelt att rengöra en restaurangspis med induktionshäll.

För att hällens magnetfält ska fungera krävs kokkärl som har en så kallad ferromagnetisk botten, av gjutjärn eller magnetiskt stål. Koppar- eller aluminiumbottnar fungerar inte. Botten får inte heller vara ojämn eller för liten i förhållande till plattans storlek. Ett enkelt sätt att kontrollera om kärlet är magnetiskt är att prova med en vanlig köksmagnet, fäster den vid botten kan kokkärlet användas på en restaurangspis med induktionshäll.

Största fördelen med induktionshällen är att den är snabb och bra på att hålla en konstant hög temperatur, vilket är en stor fördel vid stekning av till exempel kött. Skulle köttet vara för kallt börjar det inte koka istället för att steka och stekpannan kyls inte ner om man lägger för mycket kött i den. Vänder man på detta faktum är värmen så effektiv att det krävs full närvaro hela tiden så att maten inte bränner vid.

Tips: Under de kastruller som inte fungerar kan man lägga en så kallad adapterplatta som på så sätt lurar spisen att avge värme.

Plus: En restaurangspis med induktionshäll är snabbare och energisnålare än sådana med gjutjärnsplattor och glaskeramikhäll. Just snabbheten och likheten med gasspisen när det gäller uppvärmning och reglering av värme anses oöverträffad bland elspisar.
Minus: Induktionshällar har högt inköpspris. Glashällen bör aktas för stötar och slag, risk för sprickor finns. Dyr reparationskostnad om det skulle hända något. Fungerar endast med kokkärl som har magnetisk botten. Touchtekniken för att reglera värmen kan upplevas som frustrerande men det finns också induktionshällar med vred.

Gasspis

Gasspis används av hävd i många restaurangkök. I asiatisk matlagning är gasdriven restaurangspis är standard. Kokkärlen står på löstagbara gjutjärnsgaller och brännare alstrar värmen. Gasspis är den spishäll som är minst känslig för stötar och slag. En restaurangspis med gas kan användas med i princip alla typer av kokkärl ‒ även buckliga. Lågorna sluter sig kring kokkärlen vilket gör att t ex wokrätter bäst tillagas över gaslåga.

Det är lätt att reglera värmen på en gasspis och snabbt få den värme man vill ha. Värmen upphör genast vid avstängning. Uppkokning går snabbt. Värmen är jämn över tid och bra vid långkok. Maten bränner sällan fast på hällen under gaslågan på det sättet som den gör på en elspis om man spiller eller vid överkok.

En restaurangspis med gas ska vara försedd med säkerhetsventil för att förhindra gas att läcka ut från spisen. Måste vara CE-godkänd för svenska marknaden. Att installera en gasspis som inte är godkänd kan innebära en säkerhetsrisk.

Plus: Gasspisen är snabb som induktionshällen och passar utmärkt för wok och annan asiastisk matlagning. Omedelbar effekt vid värmereglering. Stöttålig spishäll. Fungerar även under elavbrott.
Minus: Kräver tillgång till gas, stadsgas eller gastuber. Gas kan läcka ut. Spisen måste vara CE-godkänd för bruk i Sverige, annars är den förbjuden enligt svensk lagstiftning.

Installation av restaurangspis

Läs installations- och bruksanvisning noggrant före installationen.

El: De flesta elspisar kräver jordat eluttag med trefas. Många modeller finns för både 230 och 400 V. Den högre spänningen ger bättre effekt och i vissa fall snabbare uppvärmning. Elspisar ansluts med stickkontakt men kan också ha fast anslutning. Fast anslutning måste göras av en behörig elektriker.
Gas: Kontrollera att gasspisen har rätt munstycke för den gasanslutning som ska användas. Stadsgas har andra munstycken än gastuber.
Luftspalt: Det är viktigt att det finns en luftspalt på ett par centimeter mellan ugn och vägg om spisen har en bas med ugn.

 

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Utemöbler till uteserveringen, en liten guide!

Publicerad

den

Av

Utemöbler

Funderar du på att köpa nya utemöbler till uteserveringen, men vet inte riktigt vad du ska välja?

Här har du då en guide där du kan se för- och och nackdelar med de vanligaste typerna av utemöbler utifrån hållbarhet och mängden underhåll.

Aluminiummöbler

Fördelar: Utemöbler av aluminium är väldigt lättskötta tack vare att de inte rostar, möglar eller slits ut i någon större omfattning. Det räcker helt enkelt att torka av dem då och då. Aluminiummöbler är p g a. sin ringa vikt lätta att flytta in på kvällarna.
Nackdelar: Precis som på alla metaller kan det bildas ärg, en grönaktig ”skorpa” på möblerna som inte är så snyggt. Det är dock inte så farligt utan kan tvättas bort. Tänk också på att ytan kan bli repig under lång tids användning.

Rottingmöbler

Det finns två typer av rottingmöbler: Naturlig rotting och konstrotting. Naturlig rotting kommer från stammen från speciella typer av palmer. Utemöbler av den här typen av rotting kan bara stå inomhus, i t ex. uterum. Utsätts de för långvarig fukt ruttnar de till slut.
Vad man brukar använda utomhus istället är konstrotting, där stolen är uppbyggd med plasttråd. Rottingmöbler finns i många olika prisklasser och det som skiljer bra konstrotting mot dålig är hur bra kvalitet plasttrådarna har. Vanligast är det tjockleken på tråden som avgör slitstyrkan. Hur bra plasttråden klarar av kyla och värme avgör också livslängden.
Fördelen med konstrotting är att dessa utemöbler är extremt lättskötta. Oftast räcker det att man spolar av dem med lite vatten då och då för att hålla smutsen borta. Det börjar bli mer och mer vanligt att man gör typ en soffhörna på uteserveringar i dag. Vi flyttar ut vardagsrummet på torget.

Utemöbler av teak

Teak är ett träslag som ursprungligen kommer från sydöstra Asien. Virket som är tungt och hårt har hög motståndskraft mot väta och angrepp, och lämpar sig därför ypperligt som material i utemöbler och på båtar. Träslaget blev populärt i väst på 50- och 60-talet. I Indien är det mycket populärt och används till allt från dörrar till möbler.
Om du bryr dig om miljön tycker jag du ska fråga butiken om de kan redogöra om virket i utemöbler är odlat eller om de växt naturligt. Gamla teakträd börjar nämligen försvinna på grund av träslagets popularitet.
Om man vill kunna behålla träets rödbruna färg krävs att man noga sköter om det. Varje år behöver man slipa och olja in träet. Gör man det inte får utemöblerna en gråfärgad yta istället.

Slutsats: Det är väldigt viktigt att man väljer utemöbler som är gjorda för offentlig miljö, att det är kraftiga stommar och bra material. Det hittar ni här www.restaurangmöbler.se

Utemöbler till uteserveringen, Utemöbler till restaurangen, Utemöbler till poolen, Utemöbler till trädgården

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Restaurangmöbler

Publicerad

den

Av

Restaurangmöbler Köpguide

 

Restaurangmöbler ska fylla flera funktioner. De ska vara snygga att se på men också funktionella och praktiska för både gäster och personal. Inredningen i restaurangen ska vara inbjudande och dra gäster till verksamheten och samtidigt underlätta arbetet för personalen.

Det gäller att få så många som möjligt att frestas att kliva i restaurangen. Innan maten kommer på bordet är det en rad andra faktorer som påverkar detta. Entrén och skyltningen är viktiga, låt atmosfären lysa igenom redan utifrån och sedan omsluta gästerna när de kommer in. De flesta stannar längre i en lokal med en miljö det är gott att vara i. Det ökar också sannolikheten för att de ska köpa mera. Dessutom kommer många av de här personerna även besöka restaurangen igen, inte enbart på grund av maten utan också för att njuta av atmosfären.

Restaurangmöbler är inte bara bord och stolar utan en del av helhetsintrycket och därmed en väsentlig framgångsfaktor att ta hänsyn till. När man ska köpa inomhusmöbler bör man utgå från den meny som ska serveras, dess stil och inriktning. Fundera sedan över vilka gäster som ska komma, vilken ålder och livsstil de har. Vilka restaurangmöbler bidrar till att de kommer att trivas? Vilket helhetsintryck ska de få? Just helhetsintrycket är viktigt för att skapa en miljö och en atmosfär som andas trivsel och kvalitet, sådant som gör att gästerna återvänder. Ett restaurangbesök ska vara en upplevelse och inte enbart ett sätt att stilla hungern. Alla sinnen ska stimuleras hos gästen ‒ utöver smaken ska synen, hörseln och känseln få sitt. Här är restaurangmöbler viktiga.

Helhetskonceptet ska vara klart innan du väljer restaurangmöbler. Färgskala för väggar och textilier, ett golvmaterial som tål slitage och är så tyst som möjligt. Utsmyckningsföremål ska passa till möblerna. Restaurangmöbler ska matcha övrig inredning i restaurangen. Ju bättre de olika inredningsdelarna fungerar ihop, desto bättre upplevelse för gästen. För personalen underlättas arbetet av en genomtänkt placering av alla restaurangmöbler. Tänk även på att städningen ska bli så enkel som möjligt när du köper restaurangmöbler.

Ljus och ljud är också en viktig del av restaurangens inredning. Belysningen bidrar effektivt till miljön i lokalen. Grundbelysning och punktbelysning, t ex spotlights, kompletterar varandra under olika tider på dagen. Dimmerfunktion på grundbelysningen är praktiskt, dels för att skapa stämning för gästerna, dels för att få stark belysning vid städning. Med punktbelysning framhävs lokalen på olika sätt. Även värmelampor över serveringsbord bygger miljö. En annan viktig del av restauranginredningen är akustiken, som lätt kan glömmas för att den inte syns. En behaglig ljudmiljö där gästerna lätt kan prata med varandra är betydelsfull.

Uteservering: Om möjlighet till uteservering finns under det varma halvåret, tillkommer valet av utomhusmöbler. Hållbarhet och underhåll är viktigt att tänka på i detta sammanhang. Bra material och kraftiga stommar är faktorer som ska beaktas här. t ex moderna plastmaterial som är reptåliga och lättskötta.

Konferensmöbler: Konferenser kan bli ett extra ben i verksamheten. Att köpa konferensmöbler som är enkla att omplacera efter antal deltagare, stolar som är lätta, är fällbara eller kan staplas, bord som kan snabbt fällas upp och ihop, är viktigt. Olika tillbehör underlättar arbetet, t ex vagnar att köra möblerna på och kanske en uppfällbar scen för talarna.

Tänk på: Restaurangmöbler är en stor investering. Kom ihåg att kalkylera för ljus, ljud och inredningsdetaljer, som också är viktiga för att skapa ett vinnande helhetsintryck. Om budgeten tillåter, är det klokt att ta hjälp av en professionell inredare för att hitta rätt stil för restaurangen, inte minst vad gäller belysning och akustiska förhållanden. Kontakta återförsäljaren för att få en offert och eventuell mängdrabatt vid större inköp av restaurangmöbler.

www.restaurangmobler.se




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Restaurangdiskmaskin ‒ konsten att välja rätt restaurangdiskmaskin

Publicerad

den

Av

Billiga restaurangdiskmaskiner

Restaurangdiskmaskinen är en av restaurangkökets viktigaste maskiner

En bra restaurangdiskmaskin kan diska helt rent på ett par minuter, vilket är minst sagt värdefullt när restaurangen är fullsatt och ni befinner er mitt i rusningstimmen kring lunch eller middagstid.

När du väljer diskmaskinsstorlek är mängden disk avgörande. Låt era behov avgöra maskinens kapacitet och glöm inte att räkna in en viss kapacitetshöjning om ni exempelvis skulle öka er beläggning eller göra en utbyggnad av matsalen. Restaurangdiskmaskiner finns i två utföranden: med låg och hög disktemperatur. Båda typerna har för- och nackdelar, fundera på vilken typ som matchar era behov bäst. De vanligaste typerna är underbänk-diskmaskin och huvdiskmaskin. Billiga restaurangdiskmaskiner är ofta svårt att hitta. men längst ner på sidan kan du hitta en lista på bra leverantörer.

Billig restaurangdiskmaskin

Huvdiskmaskin

Diskmaskinen är en av kökets största investeringar och viktigaste maskiner. Ta dig därför den tid du behöver för att vara säker på att du hittat exakt rätt diskmaskin som verkligen kan svara upp till era behov på kort och lång sikt. Att välja rätt diskbackar är viktigt, de vanligaste är bestickback, brickback, tallriksback och backar för koppar och fat.

 

Överväg om tilläggsutrustning behövs

Ni ska leva med den diskmaskin ni väljer i många år framöver och har därför goda skäl att fundera lite extra på om ni kan ha nytta av någon extrautrustning. Även små detaljer spelar stor roll i långa loppet när en maskin används mycket! Med tanke på att restaurangdiskmaskiner kan väga en hel del kan du behöva inkludera transport och installation i totalpriset när du jämför priset på olika modeller. Jämför också olika tillverkares garantivillkor, de kan skilja sig åt rätt rejält. De flesta har minst ett års garanti. Var försiktig med begagnade restaurangdiskmaskiner ‒ man vet aldrig hur länge de har stått utan att vara använda och då torkar packningar och slangar.

Billiga diskbackarRestaurangexperten Magnus Hellström

 

 

Billiga diskbackar

 

Restaurangdiskmaskin i Stockholm

Restaurangdiskmaskin i Malmö

Restaurangdiskmaskin i Göteborg

Restaurangdiskmaskin i Linköping

Restaurangdiskmaskin i Norrköping

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB