Connect with us

Produktguider

Restaurangspis

Publicerad

den

Restaurangspis Köpguide

 

En restaurangspis är den mest grundläggande köksmaskinen, men vilken spis/vilka spisar passar just din verksamhet? Elektrisk spis eller gasspis? Eller båda? Bänkspis eller fristående spis? Spis med eller utan ugn? Typ av restaurangspis är ett val som kräver noggrant övervägande.

 

När man ska köpa restaurangspis finns det gasspisar och tre grundmodeller av elspisar att välja emellan: klassisk restaurangspis med gjutjärnsplattor, restaurangspis med glaskeramikhällar eller restaurangspis med induktionshällar. För att göra det bästa valet av restaurangspis bör man ta reda på hur de olika spisarna fungerar och kontrollera vilka typer av kokkärl som passar med spisen. Vana är en annan faktor att ta med i valet. Att installera både el- och gasspis i restaurangköket ger optimala möjligheter för olika sorters matlagning.

Vilken storlek på restaurangspis är aktuell? Både el- och gasspisar finns i olika bänkvarianter och som spisar med bas med 2‒6 plattor/värmezoner eller brännare. Basen kan utgöras av en hylla, ett förvaringsskåp eller en ugn under spisen. Flera mindre bänkspisar med ett par plattor eller brännare underlättar för flera kockar att jobba parallellt. Det är också en utrymmesfråga.

Mät alltid utrymmet där spisen ska stå och jämför med de spismått som finns att välja emellan. För en restaurangspis med ugn, beräkna plats för en luftspalt på ett par centimeter mellan ugn och vägg.

För alla elspisar gäller att ju planare kokkärlsbotten, desto bättre kontakt har kärlet med värmekällan vilket innebär bättre kokresultat samt mindre elåtgång. På en restaurangspis med gas spelar det ingen roll hur kärlet ser ut, även buckliga kokkärl kan användas.

Tänk på att vreden ska vara lätta att hantera på en restaurangspis även med t ex blöta händer. Greppvänliga vred är att rekommendera.

Vid val av restaurangspis med ugn: Ugnen bör passa för kantiner i GN-serien. Välj mellan vanlig ugn eller konvektionsugn (varmluftsugn). I en kon­vek­tion­s­ugn kan fle­ra oli­ka maträt­ter lagas sam­ti­digt ut­an att de tar smak av varand­ra. Ordinär ugnslucka eller sidohängd? En ugnslucka som öppnas åt sidan kan upplevas som enklare att hantera och innebära minskad risk för brännskador. Tänk på vilken yttertemperatur spisen har. Både framkanten på hällen, vreden och ugnsluckan kan bli rejält heta när ugnen är på. Enligt europeisk norm ska glasets yttertemperatur vara max 105°C när ugnen har en temperatur på 200°C.

Elspis med gjutjärnsplattor

En traditionell restaurangspis med gjutjärnsplattor är den mest ekonomiska i inköpsskostnad. Inköpskostnaden är lägre än för en restaurangspis med glaskeramikhäll, men gjutjärnsplattorna drar mer el. Finns med runda eller fyrkantiga plattor, med 2‒6 plattor. Alla slags kokkärl fungerar men de ska vara planbottnade. Välj mellan bänkspis eller restaurangspis med bas.

Plus: Gjutjärnsplattor är slagtåliga och håller längre än glashällspisarna. Lägre reparationskostnader än för glashällar.
Minus: Gjutjärnsplattor tar längre tid att värma upp och håller kvar värmen efter avstängning innan de svalnar. Kokar det över bränns maten vid. En restaurangspis med gjutjärnsplattor förbrukar mer energi än de med glaskeramikhällar och induktionshällar.

Elspis med glaskeramikhäll

Glaskeramikhällen är en vidareutveckling av den klassiska elspisen med gjutjärnsplattor. Kokzonerna värms upp och värmen leds vidare till kokkärlen. Boostfunktion finns på många glaskeramikhällar för att tillåta riktigt snabb uppvärmning av zonerna. De flesta glashällsspisar har variabla värmezoner som motsvarar olika kokkärls storlek. Zonerna i glaskeramikhällen lagrar inte lika mycket värme i sig själva som gjutjärnsplattorna, vilket gör spisen mer energisnål.

Alla sorters material i kokkärl kan användas på en restaurangspis med glaskeramikhäll; gjutjärn, aluminium, koppar och rostfritt, men kokkärlen bör inte vara större än värmezonen.

Ytan består av glas och är tålig, men kan spricka om man råkar tappa något tungt på den. Glashällen är helt plan, vilket innebär att det är viktigt att kokkärlen har en helt slät botten för att undvika t ex en ojämn stekyta. Att kokzonerna leder värmen gör att det kan bränna vid på en restaurangspis med glaskeramikhäll. Plan yta gör dock rengöringen enkel. En restaurangspis med glashäll rengörs med rengöringsmedel gjort för glashällar, samt mekanisk bearbetning med särskild skrapa.

Plus: Glashällen har snabbare uppvärmnings- och avsvalningstid och drar mindre energi än den klassiska elspisen. Lättskött då ytan är plan.
Minus: Känslig för stötar och slag. Dyrare i inköp än en elspis med gjutjärnsplattor.

Elspis med induktionshäll

En restaurangspis med induktionshäll ser ut som en med glaskeramikhäll, men uppvärmningen av kokzonerna sker genom magnetfält. Värmen alstras i kokkärlets botten. Därmed går uppvärmningen mycket fortare då hällen inte behöver bli varm för att sedan värma upp kokkärlet. Själva induktionshällen blir aldrig varm. Istället för värmeelement används en teknik med induktionsspole och elektromagnetiska fält. Med andra ord riskerar man inte att det bränner vid på en restaurangspis med induktionshäll om det skulle koka över eller om man skulle spilla på hällen. Det är alltså mycket enkelt att rengöra en restaurangspis med induktionshäll.

För att hällens magnetfält ska fungera krävs kokkärl som har en så kallad ferromagnetisk botten, av gjutjärn eller magnetiskt stål. Koppar- eller aluminiumbottnar fungerar inte. Botten får inte heller vara ojämn eller för liten i förhållande till plattans storlek. Ett enkelt sätt att kontrollera om kärlet är magnetiskt är att prova med en vanlig köksmagnet, fäster den vid botten kan kokkärlet användas på en restaurangspis med induktionshäll.

Största fördelen med induktionshällen är att den är snabb och bra på att hålla en konstant hög temperatur, vilket är en stor fördel vid stekning av till exempel kött. Skulle köttet vara för kallt börjar det inte koka istället för att steka och stekpannan kyls inte ner om man lägger för mycket kött i den. Vänder man på detta faktum är värmen så effektiv att det krävs full närvaro hela tiden så att maten inte bränner vid.

Tips: Under de kastruller som inte fungerar kan man lägga en så kallad adapterplatta som på så sätt lurar spisen att avge värme.

Plus: En restaurangspis med induktionshäll är snabbare och energisnålare än sådana med gjutjärnsplattor och glaskeramikhäll. Just snabbheten och likheten med gasspisen när det gäller uppvärmning och reglering av värme anses oöverträffad bland elspisar.
Minus: Induktionshällar har högt inköpspris. Glashällen bör aktas för stötar och slag, risk för sprickor finns. Dyr reparationskostnad om det skulle hända något. Fungerar endast med kokkärl som har magnetisk botten. Touchtekniken för att reglera värmen kan upplevas som frustrerande men det finns också induktionshällar med vred.

Gasspis

Gasspis används av hävd i många restaurangkök. I asiatisk matlagning är gasdriven restaurangspis är standard. Kokkärlen står på löstagbara gjutjärnsgaller och brännare alstrar värmen. Gasspis är den spishäll som är minst känslig för stötar och slag. En restaurangspis med gas kan användas med i princip alla typer av kokkärl ‒ även buckliga. Lågorna sluter sig kring kokkärlen vilket gör att t ex wokrätter bäst tillagas över gaslåga.

Det är lätt att reglera värmen på en gasspis och snabbt få den värme man vill ha. Värmen upphör genast vid avstängning. Uppkokning går snabbt. Värmen är jämn över tid och bra vid långkok. Maten bränner sällan fast på hällen under gaslågan på det sättet som den gör på en elspis om man spiller eller vid överkok.

En restaurangspis med gas ska vara försedd med säkerhetsventil för att förhindra gas att läcka ut från spisen. Måste vara CE-godkänd för svenska marknaden. Att installera en gasspis som inte är godkänd kan innebära en säkerhetsrisk.

Plus: Gasspisen är snabb som induktionshällen och passar utmärkt för wok och annan asiastisk matlagning. Omedelbar effekt vid värmereglering. Stöttålig spishäll. Fungerar även under elavbrott.
Minus: Kräver tillgång till gas, stadsgas eller gastuber. Gas kan läcka ut. Spisen måste vara CE-godkänd för bruk i Sverige, annars är den förbjuden enligt svensk lagstiftning.

Installation av restaurangspis

Läs installations- och bruksanvisning noggrant före installationen.

El: De flesta elspisar kräver jordat eluttag med trefas. Många modeller finns för både 230 och 400 V. Den högre spänningen ger bättre effekt och i vissa fall snabbare uppvärmning. Elspisar ansluts med stickkontakt men kan också ha fast anslutning. Fast anslutning måste göras av en behörig elektriker.
Gas: Kontrollera att gasspisen har rätt munstycke för den gasanslutning som ska användas. Stadsgas har andra munstycken än gastuber.
Luftspalt: Det är viktigt att det finns en luftspalt på ett par centimeter mellan ugn och vägg om spisen har en bas med ugn.

 

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Kockskor, därför behövs kockskor i restaurangen.

Publicerad

den

Av

När du står på fötterna hela dagen, då behöver du bekväma skor. Om du befinner dig i det hektiska köket, se till att ha rätt kockskor. Det finns många olika sorters kockskor som är speciellt designade för att bekvämt hålla dig på fötterna hela tiden fram tills dess att sista kunden gått och dörrarna stängs.

Sulor som är framtagna med ett specifikt inbyggt halkskydd i sulan är ett måste i restaurangköket. De flesta restauranganställda är medvetna om de unika farorna som kan förekomma på deras arbetsplats, men få vet om vilka otroliga fördelar som ges av att bära kockskor med ett kvalitativt inbyggt halkskydd. Att bära dessa kockskor reducerar riskerna för olyckor orsakade av att personalen halkar eller faller på grund utav spillt vatten, fett, hala köksgolv eller många andra riskområden som kan uppstå på en restaurang.

Fördelar med kockskor för restaurangpersonal

Många nya framsteg har tagits i framställningen av kockskor, vilket ger otaliga fördelar för restaurangpersonalen:

‒ Otroligt bra stilar på välkända kockskor av hög kvalitet.

‒ Ger ett mycket tillförlitligt stöd, komfortabla kockskor designade för de som befinner sig till fots hela dagarna.

‒ De har slitstarka överdelar som är tillverkade för att klara av spill och slitage som uppkommer i samband med att arbeta på en restaurang.

‒ Går att fås i en mängd olika storlekar.

‒ Kockskor finns tillgängliga med stålhätta samt med komposit tå för att reducera skador som kan uppkomma från fallande skärbrädor, stekpannor, bestick, tallrikar etc.

Fördelar för restaurangägare

Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor på restaurangen är viktigt för såväl personal, ledare och restaurangägare. Att bära rätt typ av kockskor kan kraftigt reducera förekomsten av olyckor som orsakas av att personalen faller eller halkar. På så vis även tjäna pengar och effektivitet till restaurangen.

Att se till att personalen bär ordentliga kockskor är mycket viktigt.

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Skärmaskin ‒ konsten att investera i rätt sorts skärmaskin

Publicerad

den

Av

Skärmaskin är en självklar del av köksutrustningen på de flesta restauranger. En skärmaskin är ett mångsidigt köksredskap och de modeller som säljs idag är i allmänhet mycket enklare att hantera och rengöra än tidigare modeller.

Många skärmaskiner kan användas till så mycket mer än att skära kött. Bröd, frukt, ost och många andra råvaror kan också skäras i jämna, snygga skivor med rätt utrustning. Skärmaskiner finns i både manuella och automatiska modeller. De automatiserade modellerna spar mycket tid eftersom de knappt behöver någon manuell hantering överhuvudtaget. De har ofta bara ett enda hastighetsläge, men det brukar räcka. När du väljer skärmaskin kan du välja mellan olika storlekar på skärbladen. För grövre råvaror behövs grövre skärblad.

Kolla noga hur stora köttbitar maskinen kan hantera och se till att den har tillräckligt hög kapacitet för att kunna leva upp till dina behov. Kapaciteten på motorn varierar också, ju högre kapacitet desto snabbare kan maskinen skära. Snåla inte när du investerar i en köttskivare eller skärmaskin.

Om du använder den frekvent kan den spara mycket tid och pengar, så investera i första hand i kvalitetsutrustning. Om du bara planerar att använda skärmaskinen en dryg timme per dag kan det vara en bättre investering att köpa en manuell variant. Ett viktigt kriterium när du köper en skärmaskin är förstås att den är lätt att rengöra. Maskinen behöver rengöras en och ibland flera gånger per dag. Underhåll maskinen genom att smörja den med olja med jämna mellanrum och kom ihåg att vidta strikta säkerhetsrutiner varje gång du hanterar en skärmaskin.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

Publicerad

den

Av

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

 

Segers kockjacka är den traditionella vita kockjackan, eller kockrocken, ett av kockens tydligaste kännetecken. Kockjackan är snygg, javisst, men den fyller också en viktig praktisk funktion. Det finns definitivt en anledning till att den ser ut som den gör.

Kök är varma platser och den tjocka bomullen i kockjackan skyddar dig mot denna värme. Bomull är också ett praktiskt material eftersom det ”andas”. Långa ärmar skyddar dig mot brännskador när du sträcker dig över ugnar eller spisar. Tyget ligger omlott mitt fram vilket också skyddar dig. Bomull absorberar också vätskor. Kockar lär sig tidigt att snabbt ta av sig jackan om de spiller varm olja över sig, eftersom jackan absorberar vätskan istället för att släppa igenom den till huden.

Knapparna ska vara lätta att knäppa upp

De typiska knapparna i kockjackan fyller också en viktig funktion. Traditionella knappar kan smälta eller gå sönder, i värsta fall kan delar av knapparna hamna i maten, därför är tygklädda knappar bra. De gör det också lättare att knäppa upp kockjackan, så att du snabbt kan få av dig den om du råkar spilla. Vitt är den färg som reflekterar värme på effektivast möjliga sätt, vilket hjälper dig att hålla dig så sval som möjligt i ett varmt kök. Den vita färgen gör det också smidigt att tvätta jackan, det finns ju knappast någon risk att man råkar bleka ett vitt tyg. Vitt symboliserar också renhet, vilket är viktigt att utstråla i ett kök.

Många olika färger

Numera finns Segers kockjackor i många olika färger och utformningar. Somliga restauranger tillåter sina kockar att använda kockjackor i olika färger, medan andra är mer traditionella och föredrar den vita färgen. Svart har blivit en populär färg på senare tid, inte minst eftersom den är lätt att underhålla. Det är viktigt att välja rätt kockjacka, det är inte bara en uniform som underlättar ditt arbete, den hjälper dig också att uttrycka din personlighet. Kockrockar finns numera med korta eller långa ärmar. Några är helvita medan andra har svarta detaljer. Vissa märken tillverkar kockjackor i modeller som utformats särskilt för kvinnor. Välj mellan ren bomull, en blandning mellan polyester och bomull och flera andra material. Välj ett material som är hållbart, enkelt att rengöra och som tillåter huden att andas. På Kockkläder hittar du ett stort utbud av Segers kockjackor liksom Segers kockbyxor, Segers kockmössor och Segers kockförkläden.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB