Connect with us

Produktguider

Ismaskin ‒ så här väljer du ismaskin

Publicerad

den

Ismaskin Köpguide

 

Det finns många saker att tänka på när du ska köpa ismaskin, kalkylera ditt behov och tänk över vilken typ av ismaskin du behöver.

Ismaskiner är en viktig länk i verksamhetskedjan för en restaurang eller ett storkök. Ismaskiner kan också vara en av de största utgifterna i din budget, så att välja en enhet som fungerar för just dina behov och din situation är oerhört viktigt. Inför sommarmånaderna är troligast att du behöver investera i en ny ismaskin. Denna guide är till för att hjälpa dig välja vilken ismaskin som är rätt för just dig.

Storlek på ismaskinen efter behov

Valet av storlek på din ismaskin är det viktigaste beslutet som du måste ta. Utöver begränsningar för utrymme i din restaurangverksamhet måste du köpa en ismaskin med rätt kapacitet och binge så att du kan hålla jämna steg med efterfrågan under högsäsongen, utan att överproducera is.

Hur mycket is behöver jag?

Den genomsnittliga mängden gäster per dag ihop med kökets dagliga användning ger dig en bild över hur mycket is du behöver under en period av 24 timmar. Att försäkra sig om att företaget alltid har is till sitt förfogande kräver ett noggrant övervägande av lagringsutrymme och produktionskapacitet.

En binge som är för stor resulterar i stora mängder smält is, vilket kostar pengar. Men en för liten binge innebär att du kommer att få slut på is under rusningstiderna/högsäsongen, vilket kostar kunder. Nyckeln är att finna en god balans mellan isproduktion och -lagring.

Den viktigaste saken att komma ihåg är att det är billigare att lagra is än att göra den. Med andra ord, en större binge som lämnar kvar is efter det att toppen av efterfrågan nåtts, är mer effektiv än en ismaskin som behöver producera is hela dagarna för att hinna med.

När du bestämmer dig för vilken ismaskin du ska köpa, ta då också med i beräkningen din framtida tillväxt. En bra ismaskin, om den sköts korrekt, håller i åtminstone 10 år, under den tiden växer också förhoppningsvis din restaurang. Det är oftast en god idé att lägga på cirka 10–20 procent av din användning vid högsta efterfrågan, för att räkna in din framtida tillväxt. Vissa ismaskiner kommer dessutom med staplingsbar binge vilket tillåter dig att lägga till mer lagringsutrymme då ditt behov av is ökar, det ger i sin tur ger mer flexibilitet.

Vilken sorts is ska din ismaskin producera?

Olika ismaskiner gör olika former av is, den typ av is som du ska välja är den som är lämpligast för de olika behoven i din restaurang, eller ditt storkök.

Iskuber:

  • Hela tärningar eller halva tärningar
  • De är täta, vilket betyder att de smälter långsamt och kyler drycker snabbt
  • Rekommenderas för cocktails och drycker, is-dispenser och detaljhandel

Isflakes:

  • Behöver mindre energi vid produktion
  • Är lättare att forma och formge för salladsbarer, för att visa kött eller fågel, fisk och skaldjur
  • Reducerar kvävningsrisken, vilket gör den idealisk för vård och barnomsorg
  • Rekommenderas för sjukhus och caféer, för daghem och förskolor, salladsbarer, produktdisplayer och för kylning av drycker

Klumpis:

  • Är mjukare än iskuber men tätare än isflakes
  • Rekommenderas för sjukhus och caféer, för daghem och förskolor, salladsbarer, produktdisplayer och för kylning av drycker
  • Tuggbart och populär för drycker
  • Kan också användas i produktdisplayer eller salladsbarer

Luftkyld eller vattenkyld ismaskin?

Det finns två metoder för att kyla vatten till is, antingen genom vattenkylning eller via luftkylning. Båda alternativen har sina för- och nackdelar.

En luftkyld ismaskin är:

  • prisvärd och enklare att installera
  • oftast billigare i drift
  • måste arbeta hårdare i varma miljöer
  • är högljudd
  • krävs i områden med vattenbevarande regler

Vattenkyld ismaskin:

  • Är dyrare och svårare att installera
  • Fungerar effektivt i varma miljöer
  • Tystgående
  • Beroende på var du bor kan kostnaden beroende på vattenanvändning öka

Avskilda kondensorer

Större luftkylda ismaskiner som producerar mer än 225 kg is per dag kan utrustas med en kondensor på en avskild plats. En avskild kondensor är placerad på avstånd från bingen eller dispensern, oftast på ett tak.

En avskild kondensor är:

  • luftkyld
  • mer effektiv och mer tystgående än luftkylda inomhusmodeller
  • kräver professionell installation

Underhåll

En ismaskin är i de flesta fall utrustade med anti-mikrobiell beklädnad i de områden där is skapas och lagras. Denna beläggning hindrar tillväxt av bakterier, mögel och alger. Det är ändå mycket viktigt att regelbundet rengöra din ismaskin. Gör noggrant rent bingen och produktionsdelarna åtminstone en gång i månaden med rengöringsmedel för ismaskiner.

Rengör också kondensfläkten (på luftkylda modeller) regelbundet, samt luftfiltret, om din ismaskin har ett sådant. På både luftkylda och vattenkylda ismaskiner, rensa vattenförbindelserna regelbundet för att förhindra uppbyggnad av mineraler eller bakterier.

Ska du använda ett vattenfilter?

Att installera ett vattenfilter i en ismaskin har blivit standard under de senaste decennierna. En del tillverkare uppmuntrar kunderna att lägga till någon form av vattenfiltrering och utökar garantin med upp till två år om korrekt vattenfilter installeras i ismaskinen.

Filtrerat vatten:

  • förbättrar prestandan och förlänger livstiden av en ismaskin p g a minskad mineralpålagring
  • ger bättre smak på isen för dina kunder.

Att köpa en ismaskin i rätt storlek är det viktigaste beslutet att fatta. Ta dig tid att noggrant beräkna ditt behov av is, både nuvarande och framtida behov. När du har köpt din ismaskin, presterar enheten med gott resultat i många år framöver om du underhåller den enligt ovan samt har ett vattenfilter.

 

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Quooker – den kokande vattenkranen

Publicerad

den

Av

Är du trött på att behöva vänta på att vattnet ska koka upp?

 

Känns det onödigt att hälla ut hälften av vattnet från vattenkokaren? Tar det för lång tid innan varmvattnet kommer så du kan diska av den där tallriken och besticken? Känns vattenslöseriet tråkigt? Då kan det kanske vara läge att installera en Quooker En extra kran som ger rent, kokande vatten omedelbart.

Uppfinningen är holländsk, finns redan i fler än en miljon hushåll i norra Europa, gjorde succé när den introducerades för åtta år sedan i Danmark och finns sedan några år att köpa även i Sverige. Rickard Wutzler, Sverigechef för Quooker, säger om produkten:

– Det är helt otroligt vad Quooker har skapat intresse i Sverige. På mindre är två år så fick vi över 240 olika köksbutiker runt om i Sverige som köpte hem Quooker till sin köksutställning. Jag har aldrig varit med om något liknande förut.

Hur fungerar det här då?

– Kranen monteras i vasken bredvid den vanliga kökskranen, eller på köksbänken i nära anslutning till vasken. I skåpet under placeras själva behållaren som är tillkopplad på inkommande kallvatten. Sedan är det bara att trycka och vrida på handtaget så strömmar helt bakteriefritt och 100 procent rent kokande vatten från den vakuumisolerade behållaren ut genom den isolerade kranen.

Är det inte farligt, tänk om gäster eller barn sätter på fel kran – och skållas?

– Det är just det som är en av de stora egenskaperna med en Quooker. Kranen är extremt barnsäker. För att kunna öppna kranen och få ut kokande vatten måste man trycka ner handtaget och vrida samtidigt. Där är ett motstånd på cirka 3,5 kilo om man vrider åt ”fel håll”. Den motoriken har inte ett barn. Ofta kan inte en vuxen heller sätta på kranen bara så där rakt av. Man måste veta hur man skall göra för att få fart på den.

Berätta, vad är främsta anledningen att skaffa sig en Quooker?

– Tänk själv så ofta du använder dig av kokande vatten i ditt kök. När du skall koka dina potatisar, eller när du skall rengöra en kastrull, eller om du bara skall snabbt koka dina ärtor, sterilisera din kniv, eller helt enkelt en gång för alla på ett enkelt sätt få ren din skärbräda. Allt går så fort med en Quooker och är så enkelt att fixa till. Utöver det så är det en stor vinst för miljön när du använder dig av din Quooker. Det är det säkraste, snabbaste och mest energisnåla sättet att koka vatten på.

Energiförbrukning upp i taket då antagligen?

Nej, faktiskt inte. I standby-läge handlar det om 10 watt i timmen, dvs cirka 30 öre om dagen eller 110 kr om året.

Är den svår att installera? Vilken hjälp får man?

– Det är inte särskilt svårt att installera en Quooker. Det tar en rörmokare cirka en timme att göra. Vi är faktiskt så pass säkra på att man blir nöjd med sin Quooker i sitt kök att vi som enda leverantör i köksbranschen ger en ”100% nöjd kund-garanti”.

Det innebär?

– Om man köper en Quooker och inte är nöjd med den efter tre månaders användning så erbjuder vi att köpa tillbaka Quookern för samma pris som du har betalt för den. Utöver det så står vi för alla installations- och reinstallationskostnader samt att vi ger en valfri diskmedelspump att sätta i hålet efter Quookern i köket. Så man tar ingen risk. Om produkten inte lever upp till förväntningarna så får man alla pengar tillbaka. Är vi säkra på vår sak, tror du?

Några kändisar som redan har installerat Quooker?

– I dag har bland många andra Per Morberg, Leif Mannerström, Marcus Aylay, Paul Svensson, Ulf Wagner och Tommy Myllymäki Quooker i sina kök.

Oj, kända namn.

– Ja, och väldigt många restauranger har också Quooker. För att nämna något namn så kan jag avslöja att restaurang NOMA (världens bästa restaurang tre år i rad) har sju stycken Quooker i sitt kök. En i varje vask! Grand Hotell i Lund, Restaurang Sjömagasinet i Göteborg, Franzén & Lindberg i Stockholm är också några exempel på fina restauranger som använder sina Quookers dagligen. Allt Zoegas kaffe utvecklas i Helsingborg med hjälp av Quooker just för vattenkvaliténs skull. Jag kan hålla på och ”namedroppa” väldigt länge, men jag tror du förstår vad jag menar. Lita på att Quooker kommer bli en superhit i Sverige.

 

FAKTA/QUOOKER

• Monteras vid sidan om din vanliga vattenkran.
• Kranen finns i flera modeller och utföranden för att passa bredvid din vanliga vattenkran: krom, matt krom, rostfri stållook, borstad krom, förgylld och i brons.
• Barnsäker tryck- och vrid-mekanism.
• Vakuumisolerad vattenbehållare i flera olika storlekar diskret placerad under diskbänken.
• Kapacitet: 15– 70 liter per timme beroende på val av modell.
• Energiförbrukning: 10 watt i timmen, dvs cirka 30 öre om dagen i standby-läge.

 

Vill du veta mer om Quooker?

Kontakta Magnus Hellström: info@hot-solutions.se

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Flugfångare: Flugfritt i restaurangköket redan efter 3 dagar

Publicerad

den

Av

Fluffritt i köket?

Flugfritt i restaurangköket redan efter 3 dagar med en flugfångare.

Vågar du riskera att en gäst får en fluga i soppan?
Innan vi visste bättre så skrattade vi åt alla skämt om flugor. Undersökningar har visat att sjukdomar som svinpest, mul- och klövsjuka samt Salmonella kan spridas av flugor. Som krögare måste du ta ditt ansvar och se till att ditt kök är rent, fritt från flugor och andra insekter. Idag finns det moderna lösningar för hur du säkert, utan gift, kan bli av med flugproblemet på några dagar.
På den här hemsidan får du ta del av tips och råd för hur du enkelt kan bli av med alla insekter i ditt kök. .

Exklusiva Flugfångare! Vi har noggrant inspekterat och testat otroligt många flugfångare och har här samlat ihop de bästa högkvalitativa flugfångarna av dem alla.
Lång erfarenhet av flugfångare har givit oss en stor erfarenhet och kunskap i ämnet.
Utnyttja vår kunskap, bli av med dina flugor IDAG!

 

Flugfångare

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Bestick ‒ att välja bestick till din restaurang

Publicerad

den

Av

Tips för dig som ska köpa bestick:

 

När du ska välja design på dina bestick ‒ tänk på hur länge de ska hålla

  • Om du väljer en väldigt utstickande design finns risken att den känns förlegad efter några år. Därför bör du överväga att välja en någorlunda tidlös design på dina bestick. Tänk också på att dina bestick ska passa in med resten av din bordsdukning.
  • Om en bestickserie skulle utgå ur sortimentet kan det vara svårt att få tag på reservbestick. Det är en bra att välja bestick som är möjliga att köpa under en längre tid. Då slipper du köpa ett helt nytt set när du behöver fylla på. En konkursutförsäljning kanske kan erbjuda ett fynd, men om du behöver ersättningsbestick senare kanske du inte hittar dem igen.
  • Mattborstade bestick är känsligare för repor och andra ytskador än blankpolerade bestick.

Hur du vårdar dina bestick

  • Även rostfritt stål kan rosta. Rostfritt betyder helt enkelt att stålet har en väldigt hög motståndskraft mot rost, inte att besticken aldrig rostar. Låt därför inte besticken ligga i blöt för länge och torka av dem med en torr handduk när de är diskade.
  • För bästa resultat bör besticken handdiskas men om du använder diskmaskin är det viktigt att inte låta dem stå länge i varm fuktig luft då detta ökar risken för rostfläckar.
  • Om rostfläckar skulle uppstå kan du enkelt få bort dem med hjälp av stålrens utan slipmedel.
  • Använd aldrig stålull när du putsar dina bestick!

 

Idag finns det butiker på internet som helt och hållet inriktar sig mot bestick för offentlig miljö. Dessa butiker har personal med specialistkunskap inom området och de kan vara till stor hjälp när du ska köpa nya bestick till din restaurang eller bara behöver komplettera.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

Bestick: Här hittar ni en av Sveriges bästa bestickbutiker på internet.

Bestick: Här hittar ni en av Sveriges bästa bestickbutiker på internet.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB