Connect with us

Produktguider

Ismaskin ‒ så här väljer du ismaskin

Publicerad

den

Ismaskin Köpguide

 

Det finns många saker att tänka på när du ska köpa ismaskin, kalkylera ditt behov och tänk över vilken typ av ismaskin du behöver.

Ismaskiner är en viktig länk i verksamhetskedjan för en restaurang eller ett storkök. Ismaskiner kan också vara en av de största utgifterna i din budget, så att välja en enhet som fungerar för just dina behov och din situation är oerhört viktigt. Inför sommarmånaderna är troligast att du behöver investera i en ny ismaskin. Denna guide är till för att hjälpa dig välja vilken ismaskin som är rätt för just dig.

Storlek på ismaskinen efter behov

Valet av storlek på din ismaskin är det viktigaste beslutet som du måste ta. Utöver begränsningar för utrymme i din restaurangverksamhet måste du köpa en ismaskin med rätt kapacitet och binge så att du kan hålla jämna steg med efterfrågan under högsäsongen, utan att överproducera is.

Hur mycket is behöver jag?

Den genomsnittliga mängden gäster per dag ihop med kökets dagliga användning ger dig en bild över hur mycket is du behöver under en period av 24 timmar. Att försäkra sig om att företaget alltid har is till sitt förfogande kräver ett noggrant övervägande av lagringsutrymme och produktionskapacitet.

En binge som är för stor resulterar i stora mängder smält is, vilket kostar pengar. Men en för liten binge innebär att du kommer att få slut på is under rusningstiderna/högsäsongen, vilket kostar kunder. Nyckeln är att finna en god balans mellan isproduktion och -lagring.

Den viktigaste saken att komma ihåg är att det är billigare att lagra is än att göra den. Med andra ord, en större binge som lämnar kvar is efter det att toppen av efterfrågan nåtts, är mer effektiv än en ismaskin som behöver producera is hela dagarna för att hinna med.

När du bestämmer dig för vilken ismaskin du ska köpa, ta då också med i beräkningen din framtida tillväxt. En bra ismaskin, om den sköts korrekt, håller i åtminstone 10 år, under den tiden växer också förhoppningsvis din restaurang. Det är oftast en god idé att lägga på cirka 10–20 procent av din användning vid högsta efterfrågan, för att räkna in din framtida tillväxt. Vissa ismaskiner kommer dessutom med staplingsbar binge vilket tillåter dig att lägga till mer lagringsutrymme då ditt behov av is ökar, det ger i sin tur ger mer flexibilitet.

Vilken sorts is ska din ismaskin producera?

Olika ismaskiner gör olika former av is, den typ av is som du ska välja är den som är lämpligast för de olika behoven i din restaurang, eller ditt storkök.

Iskuber:

  • Hela tärningar eller halva tärningar
  • De är täta, vilket betyder att de smälter långsamt och kyler drycker snabbt
  • Rekommenderas för cocktails och drycker, is-dispenser och detaljhandel

Isflakes:

  • Behöver mindre energi vid produktion
  • Är lättare att forma och formge för salladsbarer, för att visa kött eller fågel, fisk och skaldjur
  • Reducerar kvävningsrisken, vilket gör den idealisk för vård och barnomsorg
  • Rekommenderas för sjukhus och caféer, för daghem och förskolor, salladsbarer, produktdisplayer och för kylning av drycker

Klumpis:

  • Är mjukare än iskuber men tätare än isflakes
  • Rekommenderas för sjukhus och caféer, för daghem och förskolor, salladsbarer, produktdisplayer och för kylning av drycker
  • Tuggbart och populär för drycker
  • Kan också användas i produktdisplayer eller salladsbarer

Luftkyld eller vattenkyld ismaskin?

Det finns två metoder för att kyla vatten till is, antingen genom vattenkylning eller via luftkylning. Båda alternativen har sina för- och nackdelar.

En luftkyld ismaskin är:

  • prisvärd och enklare att installera
  • oftast billigare i drift
  • måste arbeta hårdare i varma miljöer
  • är högljudd
  • krävs i områden med vattenbevarande regler

Vattenkyld ismaskin:

  • Är dyrare och svårare att installera
  • Fungerar effektivt i varma miljöer
  • Tystgående
  • Beroende på var du bor kan kostnaden beroende på vattenanvändning öka

Avskilda kondensorer

Större luftkylda ismaskiner som producerar mer än 225 kg is per dag kan utrustas med en kondensor på en avskild plats. En avskild kondensor är placerad på avstånd från bingen eller dispensern, oftast på ett tak.

En avskild kondensor är:

  • luftkyld
  • mer effektiv och mer tystgående än luftkylda inomhusmodeller
  • kräver professionell installation

Underhåll

En ismaskin är i de flesta fall utrustade med anti-mikrobiell beklädnad i de områden där is skapas och lagras. Denna beläggning hindrar tillväxt av bakterier, mögel och alger. Det är ändå mycket viktigt att regelbundet rengöra din ismaskin. Gör noggrant rent bingen och produktionsdelarna åtminstone en gång i månaden med rengöringsmedel för ismaskiner.

Rengör också kondensfläkten (på luftkylda modeller) regelbundet, samt luftfiltret, om din ismaskin har ett sådant. På både luftkylda och vattenkylda ismaskiner, rensa vattenförbindelserna regelbundet för att förhindra uppbyggnad av mineraler eller bakterier.

Ska du använda ett vattenfilter?

Att installera ett vattenfilter i en ismaskin har blivit standard under de senaste decennierna. En del tillverkare uppmuntrar kunderna att lägga till någon form av vattenfiltrering och utökar garantin med upp till två år om korrekt vattenfilter installeras i ismaskinen.

Filtrerat vatten:

  • förbättrar prestandan och förlänger livstiden av en ismaskin p g a minskad mineralpålagring
  • ger bättre smak på isen för dina kunder.

Att köpa en ismaskin i rätt storlek är det viktigaste beslutet att fatta. Ta dig tid att noggrant beräkna ditt behov av is, både nuvarande och framtida behov. När du har köpt din ismaskin, presterar enheten med gott resultat i många år framöver om du underhåller den enligt ovan samt har ett vattenfilter.

 

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Kockskor, därför behövs kockskor i restaurangen.

Publicerad

den

Av

När du står på fötterna hela dagen, då behöver du bekväma skor. Om du befinner dig i det hektiska köket, se till att ha rätt kockskor. Det finns många olika sorters kockskor som är speciellt designade för att bekvämt hålla dig på fötterna hela tiden fram tills dess att sista kunden gått och dörrarna stängs.

Sulor som är framtagna med ett specifikt inbyggt halkskydd i sulan är ett måste i restaurangköket. De flesta restauranganställda är medvetna om de unika farorna som kan förekomma på deras arbetsplats, men få vet om vilka otroliga fördelar som ges av att bära kockskor med ett kvalitativt inbyggt halkskydd. Att bära dessa kockskor reducerar riskerna för olyckor orsakade av att personalen halkar eller faller på grund utav spillt vatten, fett, hala köksgolv eller många andra riskområden som kan uppstå på en restaurang.

Fördelar med kockskor för restaurangpersonal

Många nya framsteg har tagits i framställningen av kockskor, vilket ger otaliga fördelar för restaurangpersonalen:

‒ Otroligt bra stilar på välkända kockskor av hög kvalitet.

‒ Ger ett mycket tillförlitligt stöd, komfortabla kockskor designade för de som befinner sig till fots hela dagarna.

‒ De har slitstarka överdelar som är tillverkade för att klara av spill och slitage som uppkommer i samband med att arbeta på en restaurang.

‒ Går att fås i en mängd olika storlekar.

‒ Kockskor finns tillgängliga med stålhätta samt med komposit tå för att reducera skador som kan uppkomma från fallande skärbrädor, stekpannor, bestick, tallrikar etc.

Fördelar för restaurangägare

Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor på restaurangen är viktigt för såväl personal, ledare och restaurangägare. Att bära rätt typ av kockskor kan kraftigt reducera förekomsten av olyckor som orsakas av att personalen faller eller halkar. På så vis även tjäna pengar och effektivitet till restaurangen.

Att se till att personalen bär ordentliga kockskor är mycket viktigt.

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

Publicerad

den

Av

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

 

Segers kockjacka är den traditionella vita kockjackan, eller kockrocken, ett av kockens tydligaste kännetecken. Kockjackan är snygg, javisst, men den fyller också en viktig praktisk funktion. Det finns definitivt en anledning till att den ser ut som den gör.

Kök är varma platser och den tjocka bomullen i kockjackan skyddar dig mot denna värme. Bomull är också ett praktiskt material eftersom det ”andas”. Långa ärmar skyddar dig mot brännskador när du sträcker dig över ugnar eller spisar. Tyget ligger omlott mitt fram vilket också skyddar dig. Bomull absorberar också vätskor. Kockar lär sig tidigt att snabbt ta av sig jackan om de spiller varm olja över sig, eftersom jackan absorberar vätskan istället för att släppa igenom den till huden.

Knapparna ska vara lätta att knäppa upp

De typiska knapparna i kockjackan fyller också en viktig funktion. Traditionella knappar kan smälta eller gå sönder, i värsta fall kan delar av knapparna hamna i maten, därför är tygklädda knappar bra. De gör det också lättare att knäppa upp kockjackan, så att du snabbt kan få av dig den om du råkar spilla. Vitt är den färg som reflekterar värme på effektivast möjliga sätt, vilket hjälper dig att hålla dig så sval som möjligt i ett varmt kök. Den vita färgen gör det också smidigt att tvätta jackan, det finns ju knappast någon risk att man råkar bleka ett vitt tyg. Vitt symboliserar också renhet, vilket är viktigt att utstråla i ett kök.

Många olika färger

Numera finns Segers kockjackor i många olika färger och utformningar. Somliga restauranger tillåter sina kockar att använda kockjackor i olika färger, medan andra är mer traditionella och föredrar den vita färgen. Svart har blivit en populär färg på senare tid, inte minst eftersom den är lätt att underhålla. Det är viktigt att välja rätt kockjacka, det är inte bara en uniform som underlättar ditt arbete, den hjälper dig också att uttrycka din personlighet. Kockrockar finns numera med korta eller långa ärmar. Några är helvita medan andra har svarta detaljer. Vissa märken tillverkar kockjackor i modeller som utformats särskilt för kvinnor. Välj mellan ren bomull, en blandning mellan polyester och bomull och flera andra material. Välj ett material som är hållbart, enkelt att rengöra och som tillåter huden att andas. På Kockkläder hittar du ett stort utbud av Segers kockjackor liksom Segers kockbyxor, Segers kockmössor och Segers kockförkläden.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Utemöbler till uteserveringen, en liten guide!

Publicerad

den

Av

Utemöbler

Funderar du på att köpa nya utemöbler till uteserveringen, men vet inte riktigt vad du ska välja?

Här har du då en guide där du kan se för- och och nackdelar med de vanligaste typerna av utemöbler utifrån hållbarhet och mängden underhåll.

Aluminiummöbler

Fördelar: Utemöbler av aluminium är väldigt lättskötta tack vare att de inte rostar, möglar eller slits ut i någon större omfattning. Det räcker helt enkelt att torka av dem då och då. Aluminiummöbler är p g a. sin ringa vikt lätta att flytta in på kvällarna.
Nackdelar: Precis som på alla metaller kan det bildas ärg, en grönaktig ”skorpa” på möblerna som inte är så snyggt. Det är dock inte så farligt utan kan tvättas bort. Tänk också på att ytan kan bli repig under lång tids användning.

Rottingmöbler

Det finns två typer av rottingmöbler: Naturlig rotting och konstrotting. Naturlig rotting kommer från stammen från speciella typer av palmer. Utemöbler av den här typen av rotting kan bara stå inomhus, i t ex. uterum. Utsätts de för långvarig fukt ruttnar de till slut.
Vad man brukar använda utomhus istället är konstrotting, där stolen är uppbyggd med plasttråd. Rottingmöbler finns i många olika prisklasser och det som skiljer bra konstrotting mot dålig är hur bra kvalitet plasttrådarna har. Vanligast är det tjockleken på tråden som avgör slitstyrkan. Hur bra plasttråden klarar av kyla och värme avgör också livslängden.
Fördelen med konstrotting är att dessa utemöbler är extremt lättskötta. Oftast räcker det att man spolar av dem med lite vatten då och då för att hålla smutsen borta. Det börjar bli mer och mer vanligt att man gör typ en soffhörna på uteserveringar i dag. Vi flyttar ut vardagsrummet på torget.

Utemöbler av teak

Teak är ett träslag som ursprungligen kommer från sydöstra Asien. Virket som är tungt och hårt har hög motståndskraft mot väta och angrepp, och lämpar sig därför ypperligt som material i utemöbler och på båtar. Träslaget blev populärt i väst på 50- och 60-talet. I Indien är det mycket populärt och används till allt från dörrar till möbler.
Om du bryr dig om miljön tycker jag du ska fråga butiken om de kan redogöra om virket i utemöbler är odlat eller om de växt naturligt. Gamla teakträd börjar nämligen försvinna på grund av träslagets popularitet.
Om man vill kunna behålla träets rödbruna färg krävs att man noga sköter om det. Varje år behöver man slipa och olja in träet. Gör man det inte får utemöblerna en gråfärgad yta istället.

Slutsats: Det är väldigt viktigt att man väljer utemöbler som är gjorda för offentlig miljö, att det är kraftiga stommar och bra material. Det hittar ni här www.restaurangmöbler.se

Utemöbler till uteserveringen, Utemöbler till restaurangen, Utemöbler till poolen, Utemöbler till trädgården

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB