Connect with us

Produktguider

Blast Chiller/Freezer

Publicerad

den

Blast Chiller/Freezer Köpguide

 

Blast Chiller/Freezer ger bättre kvalitet på maten du ska servera och bättre organisation av tillagningsarbetet. Med andra ord ger en Blast Chiller/Freezer också bättre ekonomi tack vare minskad arbetstid och mindre spill ‒ fördelarna med snabbnedkylning/snabbnedfrysning är mycket stora.

Alldeles nylagad mat smakar bäst och är mest näringsrik. Att kunna laga maten i förväg och servera som vore den nylagad, torde vara varje krögares dröm. Nu går den att förverkliga med Blast Chiller/Freezer.

Tillagade rätter ska kylas så snabbt som möjligt för att inte bakterieutveckling ska påverka kvaliteten vid förvaring. Använder du Blast Chiller/Freezer för snabbkylning och snabbfrysning, och korrekt förvaringstemperatur efter kylningsprocessen, bevaras matens smak, utseende, konsistens och doft. Du kan laga större kvantiteter samtidigt, och servera som om de vore nylagade i fem‒sex dagar. Snabbinfryst mat bevaras också som nylagad, tack vare den oerhört snabba kyl- och frysprocessen.

Nedkylning och nedfrysning i vanliga kyl- och frysskåp är inte tillräckligt effektiv för ett sådant resultat. Matkantiner staplas oftast ovanpå varandra och isolerar de mittersta, som kyls sist. Under tiden pågår bakterietillväxten. Nedfrysning i vanlig frys är så långsam att vätskan i maten bildar stora iskristaller, s k. makrokristaller, som förändrar cellstrukturen i maten. Efter upptining märks detta tydligt i alla kvalitetsaspekter vid konsumtion av maten.

Blast Chiller/Freezer är, utöver smak- och konsistensaspekterna, det bästa sättet att höja livsmedelssäkerheten optimalt beträffande kylning i all restaurang- och storköksverksamhet.

Hur används en Blast Chiller/Freezer?

En Blast Chiller/Freezer har, beroende på storlek, en eller flera starka fläktar som blåser iskall luft direkt på matkantinerna. Extremt snabbt kyls ned all mat ned ända in i kärnan, från +90°C till +3°C på 90 minuter. Vid snabbnedfrysning, s.k. chockinfrysning, vidtar infrysning sedan direkt. Temperaturen sänks alltså från +90°C till -18°C i ett svep. Bakterietilllväxt sker mellan +70°C och +10°C, denna kritiska fas passeras så snabbt att denna risk elimineras.

Observera: En Blast Chiller/Freezer är inte avsedd för förvaring av mat. Efter avslutad nedkylnings/infrysningsprocess, ska maten flyttas till kyl- eller frysskåp med rätt förvaringstemperatur. För kylvaror är korrekt temperatur + 2°C , för frysvaror -20°C. Använd handskar när du flyttar kantinerna för att undvika frostskador på händerna.

Kyl-och frysprocessen

Olika typer av mat har olika egenskaper. En Blast Chiller/Freezer kan programmeras att kyla olika livsmedel för att bevara egenskaper och smaker på bästa sätt. Mätutrustning för att känna av matens temperatur, reglerar kyl- respektive frysprocessen efter denna.

Mjuk kylning: Idealisk för spröda, tunna eller små och medelstora produkter som grönsaker, ris och friterade produkter. Snabb nedkylning med något lägre fläktintensitet för att inte skada livsmedlens ytskikt.

Stark kylning:
Perfekt för täta livsmedel, för feta, stora och medelstora eller förpackade produkter. Genom stark kylning med högre fläkteffekt sänks temperaturen i mitten av produkterna till +3° utan risk för att ytan ska frostskadas.

Chockfrysning:
Idealiskt för livsmedel som ska frysförvaras (minst -18°C) i flera veckor eller månader. För att smak, utseende, konsistens och doft ska bevaras, måste infrysningsprocessen ned till -18°C ‒ också i produktens mitt ‒ vara mycket snabb. All vätska i livsmedel omvandlas till iskristaller vid nedfrysning. Ju mindre iskristaller, desto bättre blir kvaliteten när produkten är tinad. Genom den mycket snabba frysprocessen i en Blast Chiller/Freezer, blir iskristallerna mycket små. Både råa och tillagade livsmedel behåller därigenom mer vätska och därmed vikt, konsistens och smak. Det kommer alltså att vara möjligt att använda och servera produkterna som om de vore färska.

Därför ska man använda en Blast Chiller/Freezer:

Kvalitetsfördelar
• Matens ursprungliga egenskaper förblir oförändrade i minst 5‒6 dagar i en Blast Chiller/Freezer
• Bakterietillväxt elimineras effektivt
• Optimal livsmedelssäkerhet enligt HACCP-normer efter tillagning av maten
• Bredare meny blir möjlig
• Bättre och snabbare service till gästerna

Organisationsfördelar
• Arbetet kan organiseras bättre då större mängd av samma rätt kan tillagas samtidigt
• Beredningsutrustningen i köket kan användas maximalt, med bättre schemaläggning, dvs. ökad produktivitet
• Möjlighet att samtidigt servera flera måltider på olika ställen

Ekonomiska fördelar
• Mindre matavfall: Minskad uttorkning av produkterna, dvs. viktminskning undviks och maten får högre kvalitet och bättre smak
• Lägre kostnader och högre effektivitet genom bättre organiserad arbetstid
• Maten kan serveras som nylagad i minst 5‒6 dagar
• Möjlighet att köpa in större råvarupartier och säsongsvaror till lägre pris

Underhåll

Rengör de delar som kan ha kommit i kontakt med livsmedel varje dag, samt desinficera mätutrustning/avkännare. Rengör en Blast Chiller/Freezer varsamt med varmt vatten och livsmedelsgodkänt livsmedel. Spola aldrig en Blast Chiller/Freezer med vatten. Använd aldrig högtryckstvätt. Använd inte stålull eller annat som kan repa det rostfria stålet vid rengöring utan använd trä- eller plastskrapa e dy om det skulle behövas.

Om du inte använder din Blast Chiller/Freezer under en längre period, t ex under semestern, kom ihåg att torka alla ytor av rostfritt stål med en trasa indränkt i Vaselinolja och låt dörren stå öppen.

Korrekt rengöring och underhåll av en Blast Chiller/Freezer ger bästa prestanda och förlänger livslängden. Följ också instruktionsbokens anvisningar för periodiskt underhåll.

 

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Kockskor, därför behövs kockskor i restaurangen.

Publicerad

den

Av

När du står på fötterna hela dagen, då behöver du bekväma skor. Om du befinner dig i det hektiska köket, se till att ha rätt kockskor. Det finns många olika sorters kockskor som är speciellt designade för att bekvämt hålla dig på fötterna hela tiden fram tills dess att sista kunden gått och dörrarna stängs.

Sulor som är framtagna med ett specifikt inbyggt halkskydd i sulan är ett måste i restaurangköket. De flesta restauranganställda är medvetna om de unika farorna som kan förekomma på deras arbetsplats, men få vet om vilka otroliga fördelar som ges av att bära kockskor med ett kvalitativt inbyggt halkskydd. Att bära dessa kockskor reducerar riskerna för olyckor orsakade av att personalen halkar eller faller på grund utav spillt vatten, fett, hala köksgolv eller många andra riskområden som kan uppstå på en restaurang.

Fördelar med kockskor för restaurangpersonal

Många nya framsteg har tagits i framställningen av kockskor, vilket ger otaliga fördelar för restaurangpersonalen:

‒ Otroligt bra stilar på välkända kockskor av hög kvalitet.

‒ Ger ett mycket tillförlitligt stöd, komfortabla kockskor designade för de som befinner sig till fots hela dagarna.

‒ De har slitstarka överdelar som är tillverkade för att klara av spill och slitage som uppkommer i samband med att arbeta på en restaurang.

‒ Går att fås i en mängd olika storlekar.

‒ Kockskor finns tillgängliga med stålhätta samt med komposit tå för att reducera skador som kan uppkomma från fallande skärbrädor, stekpannor, bestick, tallrikar etc.

Fördelar för restaurangägare

Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor på restaurangen är viktigt för såväl personal, ledare och restaurangägare. Att bära rätt typ av kockskor kan kraftigt reducera förekomsten av olyckor som orsakas av att personalen faller eller halkar. På så vis även tjäna pengar och effektivitet till restaurangen.

Att se till att personalen bär ordentliga kockskor är mycket viktigt.

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Skärmaskin ‒ konsten att investera i rätt sorts skärmaskin

Publicerad

den

Av

Skärmaskin är en självklar del av köksutrustningen på de flesta restauranger. En skärmaskin är ett mångsidigt köksredskap och de modeller som säljs idag är i allmänhet mycket enklare att hantera och rengöra än tidigare modeller.

Många skärmaskiner kan användas till så mycket mer än att skära kött. Bröd, frukt, ost och många andra råvaror kan också skäras i jämna, snygga skivor med rätt utrustning. Skärmaskiner finns i både manuella och automatiska modeller. De automatiserade modellerna spar mycket tid eftersom de knappt behöver någon manuell hantering överhuvudtaget. De har ofta bara ett enda hastighetsläge, men det brukar räcka. När du väljer skärmaskin kan du välja mellan olika storlekar på skärbladen. För grövre råvaror behövs grövre skärblad.

Kolla noga hur stora köttbitar maskinen kan hantera och se till att den har tillräckligt hög kapacitet för att kunna leva upp till dina behov. Kapaciteten på motorn varierar också, ju högre kapacitet desto snabbare kan maskinen skära. Snåla inte när du investerar i en köttskivare eller skärmaskin.

Om du använder den frekvent kan den spara mycket tid och pengar, så investera i första hand i kvalitetsutrustning. Om du bara planerar att använda skärmaskinen en dryg timme per dag kan det vara en bättre investering att köpa en manuell variant. Ett viktigt kriterium när du köper en skärmaskin är förstås att den är lätt att rengöra. Maskinen behöver rengöras en och ibland flera gånger per dag. Underhåll maskinen genom att smörja den med olja med jämna mellanrum och kom ihåg att vidta strikta säkerhetsrutiner varje gång du hanterar en skärmaskin.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

Publicerad

den

Av

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

 

Segers kockjacka är den traditionella vita kockjackan, eller kockrocken, ett av kockens tydligaste kännetecken. Kockjackan är snygg, javisst, men den fyller också en viktig praktisk funktion. Det finns definitivt en anledning till att den ser ut som den gör.

Kök är varma platser och den tjocka bomullen i kockjackan skyddar dig mot denna värme. Bomull är också ett praktiskt material eftersom det ”andas”. Långa ärmar skyddar dig mot brännskador när du sträcker dig över ugnar eller spisar. Tyget ligger omlott mitt fram vilket också skyddar dig. Bomull absorberar också vätskor. Kockar lär sig tidigt att snabbt ta av sig jackan om de spiller varm olja över sig, eftersom jackan absorberar vätskan istället för att släppa igenom den till huden.

Knapparna ska vara lätta att knäppa upp

De typiska knapparna i kockjackan fyller också en viktig funktion. Traditionella knappar kan smälta eller gå sönder, i värsta fall kan delar av knapparna hamna i maten, därför är tygklädda knappar bra. De gör det också lättare att knäppa upp kockjackan, så att du snabbt kan få av dig den om du råkar spilla. Vitt är den färg som reflekterar värme på effektivast möjliga sätt, vilket hjälper dig att hålla dig så sval som möjligt i ett varmt kök. Den vita färgen gör det också smidigt att tvätta jackan, det finns ju knappast någon risk att man råkar bleka ett vitt tyg. Vitt symboliserar också renhet, vilket är viktigt att utstråla i ett kök.

Många olika färger

Numera finns Segers kockjackor i många olika färger och utformningar. Somliga restauranger tillåter sina kockar att använda kockjackor i olika färger, medan andra är mer traditionella och föredrar den vita färgen. Svart har blivit en populär färg på senare tid, inte minst eftersom den är lätt att underhålla. Det är viktigt att välja rätt kockjacka, det är inte bara en uniform som underlättar ditt arbete, den hjälper dig också att uttrycka din personlighet. Kockrockar finns numera med korta eller långa ärmar. Några är helvita medan andra har svarta detaljer. Vissa märken tillverkar kockjackor i modeller som utformats särskilt för kvinnor. Välj mellan ren bomull, en blandning mellan polyester och bomull och flera andra material. Välj ett material som är hållbart, enkelt att rengöra och som tillåter huden att andas. På Kockkläder hittar du ett stort utbud av Segers kockjackor liksom Segers kockbyxor, Segers kockmössor och Segers kockförkläden.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB