Connect with us

Produktguider

Restaurangporslin: Välj rätt porslin till restaurangen!

Publicerad

den

Restaurangporslin är mycket viktigt i en restaurang!

Om du ska köpa restaurangporslin kan det vara bra att känna till litet om vad porslin är, och varför man ska välja etablerat restaurangporslin.

Vad är egentligen porslin?

Själva ordet porslin kommer från italienskans ”porcellana”, och är ursprungligen den europeiska beteckningen på glaserat keramiskt gods. Porslin är också den samlade beteckningen för olika så kallade porslinskvaliteter som beskrivs nedan. Ordet keramik kommer från grekiskans ”keramos” som betyder lera. Idag är keramik ett fackuttryck för alla föremål av bränd lera som människan omger sig med till bruk och prydnad, både i hemmet och arbetslivet.

Vad finns det för olika porslinstyper?

Benporslin har fått sitt namn av att leran innehåller 40‒50% benaska. Kännetecknande för benporslinet är att det är vitare än någon annan porslinssort och genomlysligt. Det har också en kanthållfasthet som är 2‒3 gånger högre än något annat porslin, mycket tåligare med andra ord. Benporslinets goda egenskaper gör det till ett mycket omtyckt ”finservisporslin” och denna porslinskvalitet används också ofta på eleganta restauranger. Fältspatporslin består till hälften av kaolinlera och lika delar kvarts och fältspat. Till färgen är godset vitt till blåvitt. Fältspatporslinet, som bränns i mycket hög temperatur, har en mycket hög värmechockbeständighet, och har dessutom en glasyr som är hård och nötningsbeständig. Det gör att fältspatporslin fungerar utmärkt i restaurangmiljö, där slitaget är påfrestande för porslinet.

Vad tål porslin?

Då man talar om hur starka temperaturväxlingar ett kokkärl tål, graderar man dem i flamsäkra, kokplattssäkra och ugnsfasta produkter. Flamsäkra produkter, t ex. stengods, tål att sättas direkt på el- eller gasplatta, men de bör helst skyddas av ett mellanlägg av trådnät. De bör inte tas ut från kylskåpet och ställas på värmen direkt eller från värmen för att sedan flyttas direkt till en kall eller våt bänk. Kokplattssäkra produkter tål naturligtvis värmen från en kokplatta, men bör inte utsättas för hastiga temperaturväxlingar. Ugnsfasta produkter tål ugnsvärmen, men får inte användas på elplatta eller gaslåga. Denna typ av restaurangporslin bör inte heller tas ut från kylskåpet och ställas direkt i varm ugn eller från varm ugn flyttas till kall eller våt bänk. För att ett kärl ska få kallas ugnsfast ska det tålas att värmas upp i ugn och därefter kylas ned till rumstemperatur utan att sprickor i glasyren eller porslinet uppstår. Mikrovågssäker innebär naturligtvis att kärlet tål uppvärmning i mikrovågsugn. Riskerna i en mikrovågsugn är t o m. mindre än i vanlig ugn. Självklart är undantaget restaurangporslin som är platina- eller gulddekorerat. Dessa är direkt olämpligt att använda i mikrovågsugnen.

Planerar du att köpa restaurangporslin?

E-butikerna på internet har blivit en av de största marknadsplatserna för restaurangutrustning. Vi hjälper dig hitta restaurangporslin av högsta kvalitet, till bra priser.

Restaurangexperten Magnus Hellström

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Kockskor, därför behövs kockskor i restaurangen.

Publicerad

den

Av

När du står på fötterna hela dagen, då behöver du bekväma skor. Om du befinner dig i det hektiska köket, se till att ha rätt kockskor. Det finns många olika sorters kockskor som är speciellt designade för att bekvämt hålla dig på fötterna hela tiden fram tills dess att sista kunden gått och dörrarna stängs.

Sulor som är framtagna med ett specifikt inbyggt halkskydd i sulan är ett måste i restaurangköket. De flesta restauranganställda är medvetna om de unika farorna som kan förekomma på deras arbetsplats, men få vet om vilka otroliga fördelar som ges av att bära kockskor med ett kvalitativt inbyggt halkskydd. Att bära dessa kockskor reducerar riskerna för olyckor orsakade av att personalen halkar eller faller på grund utav spillt vatten, fett, hala köksgolv eller många andra riskområden som kan uppstå på en restaurang.

Fördelar med kockskor för restaurangpersonal

Många nya framsteg har tagits i framställningen av kockskor, vilket ger otaliga fördelar för restaurangpersonalen:

‒ Otroligt bra stilar på välkända kockskor av hög kvalitet.

‒ Ger ett mycket tillförlitligt stöd, komfortabla kockskor designade för de som befinner sig till fots hela dagarna.

‒ De har slitstarka överdelar som är tillverkade för att klara av spill och slitage som uppkommer i samband med att arbeta på en restaurang.

‒ Går att fås i en mängd olika storlekar.

‒ Kockskor finns tillgängliga med stålhätta samt med komposit tå för att reducera skador som kan uppkomma från fallande skärbrädor, stekpannor, bestick, tallrikar etc.

Fördelar för restaurangägare

Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor på restaurangen är viktigt för såväl personal, ledare och restaurangägare. Att bära rätt typ av kockskor kan kraftigt reducera förekomsten av olyckor som orsakas av att personalen faller eller halkar. På så vis även tjäna pengar och effektivitet till restaurangen.

Att se till att personalen bär ordentliga kockskor är mycket viktigt.

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Skärmaskin ‒ konsten att investera i rätt sorts skärmaskin

Publicerad

den

Av

Skärmaskin är en självklar del av köksutrustningen på de flesta restauranger. En skärmaskin är ett mångsidigt köksredskap och de modeller som säljs idag är i allmänhet mycket enklare att hantera och rengöra än tidigare modeller.

Många skärmaskiner kan användas till så mycket mer än att skära kött. Bröd, frukt, ost och många andra råvaror kan också skäras i jämna, snygga skivor med rätt utrustning. Skärmaskiner finns i både manuella och automatiska modeller. De automatiserade modellerna spar mycket tid eftersom de knappt behöver någon manuell hantering överhuvudtaget. De har ofta bara ett enda hastighetsläge, men det brukar räcka. När du väljer skärmaskin kan du välja mellan olika storlekar på skärbladen. För grövre råvaror behövs grövre skärblad.

Kolla noga hur stora köttbitar maskinen kan hantera och se till att den har tillräckligt hög kapacitet för att kunna leva upp till dina behov. Kapaciteten på motorn varierar också, ju högre kapacitet desto snabbare kan maskinen skära. Snåla inte när du investerar i en köttskivare eller skärmaskin.

Om du använder den frekvent kan den spara mycket tid och pengar, så investera i första hand i kvalitetsutrustning. Om du bara planerar att använda skärmaskinen en dryg timme per dag kan det vara en bättre investering att köpa en manuell variant. Ett viktigt kriterium när du köper en skärmaskin är förstås att den är lätt att rengöra. Maskinen behöver rengöras en och ibland flera gånger per dag. Underhåll maskinen genom att smörja den med olja med jämna mellanrum och kom ihåg att vidta strikta säkerhetsrutiner varje gång du hanterar en skärmaskin.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

Publicerad

den

Av

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

 

Segers kockjacka är den traditionella vita kockjackan, eller kockrocken, ett av kockens tydligaste kännetecken. Kockjackan är snygg, javisst, men den fyller också en viktig praktisk funktion. Det finns definitivt en anledning till att den ser ut som den gör.

Kök är varma platser och den tjocka bomullen i kockjackan skyddar dig mot denna värme. Bomull är också ett praktiskt material eftersom det ”andas”. Långa ärmar skyddar dig mot brännskador när du sträcker dig över ugnar eller spisar. Tyget ligger omlott mitt fram vilket också skyddar dig. Bomull absorberar också vätskor. Kockar lär sig tidigt att snabbt ta av sig jackan om de spiller varm olja över sig, eftersom jackan absorberar vätskan istället för att släppa igenom den till huden.

Knapparna ska vara lätta att knäppa upp

De typiska knapparna i kockjackan fyller också en viktig funktion. Traditionella knappar kan smälta eller gå sönder, i värsta fall kan delar av knapparna hamna i maten, därför är tygklädda knappar bra. De gör det också lättare att knäppa upp kockjackan, så att du snabbt kan få av dig den om du råkar spilla. Vitt är den färg som reflekterar värme på effektivast möjliga sätt, vilket hjälper dig att hålla dig så sval som möjligt i ett varmt kök. Den vita färgen gör det också smidigt att tvätta jackan, det finns ju knappast någon risk att man råkar bleka ett vitt tyg. Vitt symboliserar också renhet, vilket är viktigt att utstråla i ett kök.

Många olika färger

Numera finns Segers kockjackor i många olika färger och utformningar. Somliga restauranger tillåter sina kockar att använda kockjackor i olika färger, medan andra är mer traditionella och föredrar den vita färgen. Svart har blivit en populär färg på senare tid, inte minst eftersom den är lätt att underhålla. Det är viktigt att välja rätt kockjacka, det är inte bara en uniform som underlättar ditt arbete, den hjälper dig också att uttrycka din personlighet. Kockrockar finns numera med korta eller långa ärmar. Några är helvita medan andra har svarta detaljer. Vissa märken tillverkar kockjackor i modeller som utformats särskilt för kvinnor. Välj mellan ren bomull, en blandning mellan polyester och bomull och flera andra material. Välj ett material som är hållbart, enkelt att rengöra och som tillåter huden att andas. På Kockkläder hittar du ett stort utbud av Segers kockjackor liksom Segers kockbyxor, Segers kockmössor och Segers kockförkläden.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB