Connect with us

Produktguider

Bestick ‒ att välja bestick till din restaurang

Publicerad

den

Tips för dig som ska köpa bestick:

 

När du ska välja design på dina bestick ‒ tänk på hur länge de ska hålla

  • Om du väljer en väldigt utstickande design finns risken att den känns förlegad efter några år. Därför bör du överväga att välja en någorlunda tidlös design på dina bestick. Tänk också på att dina bestick ska passa in med resten av din bordsdukning.
  • Om en bestickserie skulle utgå ur sortimentet kan det vara svårt att få tag på reservbestick. Det är en bra att välja bestick som är möjliga att köpa under en längre tid. Då slipper du köpa ett helt nytt set när du behöver fylla på. En konkursutförsäljning kanske kan erbjuda ett fynd, men om du behöver ersättningsbestick senare kanske du inte hittar dem igen.
  • Mattborstade bestick är känsligare för repor och andra ytskador än blankpolerade bestick.

Hur du vårdar dina bestick

  • Även rostfritt stål kan rosta. Rostfritt betyder helt enkelt att stålet har en väldigt hög motståndskraft mot rost, inte att besticken aldrig rostar. Låt därför inte besticken ligga i blöt för länge och torka av dem med en torr handduk när de är diskade.
  • För bästa resultat bör besticken handdiskas men om du använder diskmaskin är det viktigt att inte låta dem stå länge i varm fuktig luft då detta ökar risken för rostfläckar.
  • Om rostfläckar skulle uppstå kan du enkelt få bort dem med hjälp av stålrens utan slipmedel.
  • Använd aldrig stålull när du putsar dina bestick!

 

Idag finns det butiker på internet som helt och hållet inriktar sig mot bestick för offentlig miljö. Dessa butiker har personal med specialistkunskap inom området och de kan vara till stor hjälp när du ska köpa nya bestick till din restaurang eller bara behöver komplettera.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

Bestick: Här hittar ni en av Sveriges bästa bestickbutiker på internet.

Bestick: Här hittar ni en av Sveriges bästa bestickbutiker på internet.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Ismaskin ‒ så här väljer du ismaskin

Publicerad

den

Av

Ismaskin Köpguide

 

Det finns många saker att tänka på när du ska köpa ismaskin, kalkylera ditt behov och tänk över vilken typ av ismaskin du behöver.

Ismaskiner är en viktig länk i verksamhetskedjan för en restaurang eller ett storkök. Ismaskiner kan också vara en av de största utgifterna i din budget, så att välja en enhet som fungerar för just dina behov och din situation är oerhört viktigt. Inför sommarmånaderna är troligast att du behöver investera i en ny ismaskin. Denna guide är till för att hjälpa dig välja vilken ismaskin som är rätt för just dig.

Storlek på ismaskinen efter behov

Valet av storlek på din ismaskin är det viktigaste beslutet som du måste ta. Utöver begränsningar för utrymme i din restaurangverksamhet måste du köpa en ismaskin med rätt kapacitet och binge så att du kan hålla jämna steg med efterfrågan under högsäsongen, utan att överproducera is.

Hur mycket is behöver jag?

Den genomsnittliga mängden gäster per dag ihop med kökets dagliga användning ger dig en bild över hur mycket is du behöver under en period av 24 timmar. Att försäkra sig om att företaget alltid har is till sitt förfogande kräver ett noggrant övervägande av lagringsutrymme och produktionskapacitet.

En binge som är för stor resulterar i stora mängder smält is, vilket kostar pengar. Men en för liten binge innebär att du kommer att få slut på is under rusningstiderna/högsäsongen, vilket kostar kunder. Nyckeln är att finna en god balans mellan isproduktion och -lagring.

Den viktigaste saken att komma ihåg är att det är billigare att lagra is än att göra den. Med andra ord, en större binge som lämnar kvar is efter det att toppen av efterfrågan nåtts, är mer effektiv än en ismaskin som behöver producera is hela dagarna för att hinna med.

När du bestämmer dig för vilken ismaskin du ska köpa, ta då också med i beräkningen din framtida tillväxt. En bra ismaskin, om den sköts korrekt, håller i åtminstone 10 år, under den tiden växer också förhoppningsvis din restaurang. Det är oftast en god idé att lägga på cirka 10–20 procent av din användning vid högsta efterfrågan, för att räkna in din framtida tillväxt. Vissa ismaskiner kommer dessutom med staplingsbar binge vilket tillåter dig att lägga till mer lagringsutrymme då ditt behov av is ökar, det ger i sin tur ger mer flexibilitet.

Vilken sorts is ska din ismaskin producera?

Olika ismaskiner gör olika former av is, den typ av is som du ska välja är den som är lämpligast för de olika behoven i din restaurang, eller ditt storkök.

Iskuber:

  • Hela tärningar eller halva tärningar
  • De är täta, vilket betyder att de smälter långsamt och kyler drycker snabbt
  • Rekommenderas för cocktails och drycker, is-dispenser och detaljhandel

Isflakes:

  • Behöver mindre energi vid produktion
  • Är lättare att forma och formge för salladsbarer, för att visa kött eller fågel, fisk och skaldjur
  • Reducerar kvävningsrisken, vilket gör den idealisk för vård och barnomsorg
  • Rekommenderas för sjukhus och caféer, för daghem och förskolor, salladsbarer, produktdisplayer och för kylning av drycker

Klumpis:

  • Är mjukare än iskuber men tätare än isflakes
  • Rekommenderas för sjukhus och caféer, för daghem och förskolor, salladsbarer, produktdisplayer och för kylning av drycker
  • Tuggbart och populär för drycker
  • Kan också användas i produktdisplayer eller salladsbarer

Luftkyld eller vattenkyld ismaskin?

Det finns två metoder för att kyla vatten till is, antingen genom vattenkylning eller via luftkylning. Båda alternativen har sina för- och nackdelar.

En luftkyld ismaskin är:

  • prisvärd och enklare att installera
  • oftast billigare i drift
  • måste arbeta hårdare i varma miljöer
  • är högljudd
  • krävs i områden med vattenbevarande regler

Vattenkyld ismaskin:

  • Är dyrare och svårare att installera
  • Fungerar effektivt i varma miljöer
  • Tystgående
  • Beroende på var du bor kan kostnaden beroende på vattenanvändning öka

Avskilda kondensorer

Större luftkylda ismaskiner som producerar mer än 225 kg is per dag kan utrustas med en kondensor på en avskild plats. En avskild kondensor är placerad på avstånd från bingen eller dispensern, oftast på ett tak.

En avskild kondensor är:

  • luftkyld
  • mer effektiv och mer tystgående än luftkylda inomhusmodeller
  • kräver professionell installation

Underhåll

En ismaskin är i de flesta fall utrustade med anti-mikrobiell beklädnad i de områden där is skapas och lagras. Denna beläggning hindrar tillväxt av bakterier, mögel och alger. Det är ändå mycket viktigt att regelbundet rengöra din ismaskin. Gör noggrant rent bingen och produktionsdelarna åtminstone en gång i månaden med rengöringsmedel för ismaskiner.

Rengör också kondensfläkten (på luftkylda modeller) regelbundet, samt luftfiltret, om din ismaskin har ett sådant. På både luftkylda och vattenkylda ismaskiner, rensa vattenförbindelserna regelbundet för att förhindra uppbyggnad av mineraler eller bakterier.

Ska du använda ett vattenfilter?

Att installera ett vattenfilter i en ismaskin har blivit standard under de senaste decennierna. En del tillverkare uppmuntrar kunderna att lägga till någon form av vattenfiltrering och utökar garantin med upp till två år om korrekt vattenfilter installeras i ismaskinen.

Filtrerat vatten:

  • förbättrar prestandan och förlänger livstiden av en ismaskin p g a minskad mineralpålagring
  • ger bättre smak på isen för dina kunder.

Att köpa en ismaskin i rätt storlek är det viktigaste beslutet att fatta. Ta dig tid att noggrant beräkna ditt behov av is, både nuvarande och framtida behov. När du har köpt din ismaskin, presterar enheten med gott resultat i många år framöver om du underhåller den enligt ovan samt har ett vattenfilter.

 

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Restaurangporslin – så här lyckas du med restaurangporslin!

Publicerad

den

Av

Restaurangporslin

Dagens moderna restaurangporslin är långt ifrån bara funktionellt. Det avslöjar ofta mycket om restaurangens inriktning och stil. Det reflekterar atmosfären och designtemat som gäller på restaurangen. Restaurangporslin är en stor och viktig utgift för de flesta restauranger, vi har därför samlat tips som hjälper dig att få ut mesta möjliga av din investering.

 

Restaurangporslin

Restaurangporslin är, liksom restaurangmöbler, oftast dyrare än produkter som tillverkats för privat bruk. Det finns ett stort utbud av restaurangporslin på marknaden, om du köper stora leveranser har du en chans att pressa priset.

Överlägsen hållbarhet

Det främsta skälet till att restaurangporslin är dyrare än porslin för privat bruk är dess höga kvalitet och goda hållbarhet. Det är tillverkat för att klara av år efter år av intensivt användande och slitage.

PA527

Restaurangporslin ska överensstämma med restaurangens profil. Välj en typ av restaurangporslin som matchar restaurangens inriktning och stil. Det är en viktig symbol för det budskap ni vill skicka ut till gästerna.

Plast, papper eller porslin?

En populär fiskrestaurang i USA använde engångstallrikar i många år. Restaurangen hade en påkostad inredning och snygga vinglas, men trots det valde man engångstallrikar. Skulle du vilja äta på papperstallrikar om du går på krogen för att äta gott? Eller plasttallrikar? Bortsett från den negativa miljöaspekten det innebär… Visst kan det verka vara en stor investering att köpa snygga porslinstallrikar, men i långa loppet är det ofta den mest lönsamma lösningen. Hållbarheten är dessutom oslagbar om du väljer restaurangporslin.

Carolalla Restaurangporslin

Snygga muggar eller färgglada dricksglas kan också bidra till restaurangens stil och inriktning. Kom ihåg att köpa från en leverantör som har specialiserat sig gentemot restaurangägare, för att vara säker på att få en kvalitet som håller det slitage produkterna utsätts för i restaurangmiljö. Du riskerar annars många sprickor och repor i glasen och porslinet. Ibland kan restauranger få kostnadsfria glas från sin ölleverantör, hör dig gärna för med din leverantör kring vad som gäller för detta. Men se till att det passar i restaurangens miljö, att gå på en lyxkrog och få ölen i ett reklamglas passar inte ihop.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Restaurangporslin till otroliga priser och snabba leveranser.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Riskokare

Publicerad

den

Av

Riskokare

Riskokare Köpguide

En riskokare för restauranger tillåter dig att tänka på annan tillagning ‒ riskokaren sköter sig själv och stängs av när riset är exakt som du vill servera det. Riskokaren frigör också spisutrymme och effektiviserar på så sätt din matlagning ytterligare.

Det finns numera många mindre riskokare för hemmabruk att köpa i handeln, men för restaurangbruk behöver du både större och rejälare produkter som klarar daglig intensiv användning. Riskokare med möjlighet att varmhålla riset efter kokningen är praktiskt. Har du en verksamhet med inriktning på t ex asiatiskt kök där ris är en huvudprodukt, är en separat risvärmare att rekommendera utöver riskokaren.

Riskokaren består av ett skal av rostfritt stål med en inbyggd elplatta och en innerbunke med non-stickbehandling (tefalbeläggning) för att undvika fastbränning. Risvärmaren är tillverkad i samma material. Tillbehör till riskokare för restauranger är t ex ånggaller eller ånginsatser för ångkokning av potatis, grönsaker, fisk eller andra matvaror.

Riskokaren ska passa din verksamhet volymmässigt. Ju större risåtgång, desto större riskokare behövs. Att laga lite ris i en för stor riskokare fungerar men då blir det lätt en knaprig yta i botten. Bäst resultat uppnås när en riskokare anpassad för aktuell mängd ris används.

Tänk på:
‒ Beräkna rätt storlek av riskokare för din verksamhet
‒ Kan du även använda den riskokare du väljer för varmhållning av ris?
‒ Har riskokaren bra handtag så att den är lätt att flytta på?

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB