Connect with us

Tips

Restaurangmeny ‒ hur du utformar en bra restaurangmeny

Publicerad

den

restaurangmeny

Att utforma en bra restaurangmeny

Det är viktigt att noga tänka över hur din meny ska se ut. Restaurangmenyn är mer än en lista för att visa rätter och priser.

En rätt utformad meny kan vara en viktig del av marknadsföringen. Den kan locka nya gäster samt få dem att komma tillbaka till just din restaurang. Presentationen, designen och layouten av menyn spelar en stor roll, dess utformning ska spegla restaurangens stil och koncept. Menyn är inget statiskt dokument och bör hållas uppdaterad enligt säsong och pris. Några saker som kan vara bra att utgå i från när du skapar din meny är beskrivning, layout och prissättning

Beskrivning

Håll menyn kort och lätt förståelig, men ändå så lockande att den frestar gästens smaklökar. För att skapa spänning använd gärna originalnamn, exempelvis på det språket som rätten härstammar ifrån. Dock med en svensk förklaring. Redogör alltid för huvudingrediensen i rätten.

Layout

Menyn speglar själva restaurangen. Oavsett om restaurangens har en stil som är strikt elegant eller mer avslappnad så ska menyns layout spegla restaurangen, dess läge och inriktning. Även menyfärg, teckensnitt mm. ska stämma överens med restaurangens tema. Exempelvis en mexikansk restaurang och en fransk restaurang kan använda sig av samma färger men teckensnitten kan skilja dem åt. Är du ägare av en sportbar så kan du vara mer fri och lekfull i valet av teckensnitt än om du har en fransk bistro, där det kan krävas ett mer formellt teckensnitt. Undvik att välja teckensnitt som är små eller svårlästa.

Prissättning

Råvarornas inköpspris och storleken på portionerna är två faktorer att ta hänsyn till vid prissättningen av dina rätter. Var försiktig så att du inte sätter ett pris som gör det svårt att konkurrera med andra lokala restauranger. Ett annat sätt att kunna hålla rätt priser och upprätthålla vinstmarginalerna är att balansera användningen av billiga och exklusiva råvaror. Undvik att använda råvaror där marknadspriset varierar från dag till dag. Använd rätt råvaror efter säsong och uppdatera menyn därefter.

Specialmenyer

Det finns mycket att fira och vid vissa helgdagar är det bra att göra specialmenyer. Exempelvis vid jul, påsk och midsommar. Specialmenyn kan ersätta eller komplettera den ordinarie menyn. Fördelarna med specialmenyerna är att du har möjligheten att erbjuda andra saker utöver din vanliga meny och ändå ha kontroll över inköp och pris. Specialmenyerna kan även locka nya kunder och fungera i marknadsföringssyfte. Att erbjuda till exempel fasta trerätters menyer ger dig mer möjligheter att planera. Du vet vad som kommer att gå åt och vad som kan förberedas i förväg, vilket kan vara en fördel för att behålla kontrollen under de stressiga högtiderna.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Utemöbler till uteserveringen, en liten guide!

Publicerad

den

Av

Utemöbler

Funderar du på att köpa nya utemöbler till uteserveringen, men vet inte riktigt vad du ska välja?

Här har du då en guide där du kan se för- och och nackdelar med de vanligaste typerna av utemöbler utifrån hållbarhet och mängden underhåll.

Aluminiummöbler

Fördelar: Utemöbler av aluminium är väldigt lättskötta tack vare att de inte rostar, möglar eller slits ut i någon större omfattning. Det räcker helt enkelt att torka av dem då och då. Aluminiummöbler är p g a. sin ringa vikt lätta att flytta in på kvällarna.
Nackdelar: Precis som på alla metaller kan det bildas ärg, en grönaktig ”skorpa” på möblerna som inte är så snyggt. Det är dock inte så farligt utan kan tvättas bort. Tänk också på att ytan kan bli repig under lång tids användning.

Rottingmöbler

Det finns två typer av rottingmöbler: Naturlig rotting och konstrotting. Naturlig rotting kommer från stammen från speciella typer av palmer. Utemöbler av den här typen av rotting kan bara stå inomhus, i t ex. uterum. Utsätts de för långvarig fukt ruttnar de till slut.
Vad man brukar använda utomhus istället är konstrotting, där stolen är uppbyggd med plasttråd. Rottingmöbler finns i många olika prisklasser och det som skiljer bra konstrotting mot dålig är hur bra kvalitet plasttrådarna har. Vanligast är det tjockleken på tråden som avgör slitstyrkan. Hur bra plasttråden klarar av kyla och värme avgör också livslängden.
Fördelen med konstrotting är att dessa utemöbler är extremt lättskötta. Oftast räcker det att man spolar av dem med lite vatten då och då för att hålla smutsen borta. Det börjar bli mer och mer vanligt att man gör typ en soffhörna på uteserveringar i dag. Vi flyttar ut vardagsrummet på torget.

Utemöbler av teak

Teak är ett träslag som ursprungligen kommer från sydöstra Asien. Virket som är tungt och hårt har hög motståndskraft mot väta och angrepp, och lämpar sig därför ypperligt som material i utemöbler och på båtar. Träslaget blev populärt i väst på 50- och 60-talet. I Indien är det mycket populärt och används till allt från dörrar till möbler.
Om du bryr dig om miljön tycker jag du ska fråga butiken om de kan redogöra om virket i utemöbler är odlat eller om de växt naturligt. Gamla teakträd börjar nämligen försvinna på grund av träslagets popularitet.
Om man vill kunna behålla träets rödbruna färg krävs att man noga sköter om det. Varje år behöver man slipa och olja in träet. Gör man det inte får utemöblerna en gråfärgad yta istället.

Slutsats: Det är väldigt viktigt att man väljer utemöbler som är gjorda för offentlig miljö, att det är kraftiga stommar och bra material. Det hittar ni här www.restaurangmöbler.se

Utemöbler till uteserveringen, Utemöbler till restaurangen, Utemöbler till poolen, Utemöbler till trädgården

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Marknadsföring

Så gör du din restaurang framgångsrik även om den inte tillhör någon kedja

Publicerad

den

Av

Hur ska oberoende restaurangägare kunna konkurrera med jättarna?

Här är fem användbara tips.

Stora restaurangkedjor tar i allt större utsträckning över restaurangmarknaden. De har mycket resurser, generösa marknadsföringsbudgetar och möjligheten att köpa in sig på de bästa lägena.

1. Fokusera på kvalitet

Mat och service av hög kvalitet är de två faktorer som är viktigast för att få stamgäster. De stora kedjerestaurangerna kan sällan lägga ner samma personliga engagemang i sina restauranger, men som liten restaurangägare har du alla möjligheter att fokusera på kvalitet och att leva ut din passion för service. Du kan lära känna dina stamgästers preferenser och regelbundet stämma av att servicen och maten håller tillräckligt hög nivå. Omgivningen är viktig för att dina gäster ska trivas, restaurangmöbler av god kvalitet ger restaurangen rätt atmosfär.

2. Spinn vidare på det som gör din restaurang unik

Den oberoende restaurangens fördel är friheten att skapa en helt egen identitet, ett unikt koncept som inte finns någon annanstans. Låt dina gäster veta exakt vad som gör din restaurang så unik och speciell jämfört med andra restauranger. Med inredning, restaurangmöbler och belysning kan du skapa en unik stämning. Som oberoende restaurang kan ni snabbt ändra menyer och liknande utifrån gästernas önskemål.

3. Satsa på personalen

Oberoende restauranger konkurrerar med kedjerestaurangerna när det gäller att hitta den bästa och mest kompetenta personalen. Kedjerestaurangerna kan erbjuda karriärmöjligheter på olika restauranger och attraktiva förmåner, vilket förstås är svårt för oberoende restauranger att matcha. För att kunna konkurrera om den bästa personalen gäller det att erbjuda personalen delägarskap i restaurangen, mycket eget ansvar och ett belöningssystem som ger medarbetarna del av vinsten om det går bra. Med professionella restaurangkläder ger du personalen den rätta attityden för just din restaurang.

4. Var försiktig med att ge rabatter

Många kupongföretag, som lever på att erbjuda rabatterbjudanden till kunder, drar nytta av små restaurangers utsatthet genom att försöka lura dem. För små restauranger med stora utgifter och små marginaler är det förstås lockande att tacka ja till kupongföretagens erbjudanden, men tänk till, visserligen kan kupongerna generera merförsäljning, men eftersom du tvingas sälja till kraftiga rabatter riskerar vinsten att utebli.

5. Håll koll på hur affärerna går

Stora kedjor har tillgång till avancerade uppföljningssystem och en ekonomiavdelning som regelbundet följer upp varje restaurangs resultat. Som oberoende restaurangägare har du inte den fördelen, därför gäller det att du ständigt håller koll på dina intäkter och vinstmarginaler. Det ger dig ett övertag när du planerar verksamheten. Kom ihåg att det inte bara är god mat och bra service som får gästerna att återvända. Det är era unika faktorer och passion som får dem att vilja komma tillbaka. Om du följer dessa tips kommer det att märkas, både bland dina gäster och i restaurangens vinstmarginaler!

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Restaurangutrustning: Tips om restaurangutrustning!

Publicerad

den

Av

Restaurangutrustning

Restaurangutrustning täcker allt ifrån restaurangugnar till restaurangbord, restaurangporslin till ismaskiner. Att välja vilken typ av restaurangutrustning man ska köpa kan vara överväldigande för en nybliven restaurangägare. Läs vidare för att få tips om hur du kan göra processen att köpa restaurangutrustning enklare.

 

Ny eller begagnad restaurangutrustning? Den nyaste restaurangutrustningen behöver inte alltid vara den bästa. En ny restaurang behöver inte nödvändigtvis skaffa all utrustning helt ny. Man kan i vissa fall köpa begagnad utrustning för en billig penning. Bord, stolar, dekorationer, porslin, tillbehör samt diverse maskiner kan gå att köpa begagnat. Men många gånger är det bättre att köpa ny restaurangutrustning, då garantier och en ny utrustning gör att restaurangen ser ren och modern ut.

Att teckna leasingavtal är ett bra alternativ för att införskaffa ny restaurangutrustning. Många företag erbjuder leasingavtal på restaurangutrustning,vilket kan bespara dig mycket pengar då du förbereder dig för att öppna en ny restaurang. Försäljare erbjuder också leasing på utrustning som kaffemaskiner och kylar, gratis, förutsatt att du köper deras produkter. Men ingenting är gratis i livet, att leasa kan bli en dyrare lösning än att handla sina restaurangmaskiner själv. Det finns många bra butiker med billiga restaurangmaskiner på internet.

Bra kylmöjligheter är viktigt. Det finns många valmöjligheter för restaurangkylar. Vilken form av restaurangkyl du behöver beror på verksamheten, från små kylskåp (som kan rymmas på/under en bänk) till massiva kylrum och frysrum, och allt däremellan.

Ett restaurangkök ska vara välsorterat och kräver noggrann planering av restaurangutrustning för att kunna maximera ytan och öka effektiviteten. Ett restaurangkök bör vara uppbyggt med olika stationer och restaurangmaskiner. En station är ett område där en viss typ av mat förbereds. Stationer är praktiskt för att få ett restaurangkök att fungera smidigt.

Restaurangporslin är inte detsamma som det porslin du har hemma på köksbordet. Restaurangporslin är inte billigt, jämfört med de du kan köpa på IKEA. Men detta är för att de är tillverkade för att kunna stå emot påfrestningar, som en hektisk restaurangdiskmaskin. Givetvis finns det butiker på internet som säljer kvalitativt och prisvärt restaurangporslin.

Designen för din restaurangs matsal bör vara flexibel. Att planera din serveringslokal så att den enkelt kan möbleras om, är en god idé. Det tillåter dig att ta in större grupper eller att ändra matsalens flöde, om du känner att det inte fungerar.Restaurangbord och restaurangstolar är en del av restaurangens dekor. Bord och stolar representerar en stor kostnad när du ska öppna en ny restaurang. Men på samma sätt som restaurangporslinet, är restaurangmöblerna byggda för att hålla. Utseendet för din matsal kommer att vara starkt influerat av de restaurangmöbler du väljer.

Restaurangbaren kräver sin egen utrustning. Utrustningen till din restaurangbar beror på storleken av din restaurang, ditt tema samt alkohollicensen. Vissa barer tar enbart beställning genom personalen, vilket innebär att kunder inte beställer direkt i baren.

Bordsdukar kräver mycket underhåll. Få föremål i en restaurangs serveringslokal gör ett sådant intryck som bordsdukarna gör. Perfekt manglade bordsdukar av linne, och stärkta linneservetter, anger en tydlig exklusiv atmosfär. Men, de kräver också konstant underhållning och kan vara dyra att rengöra, mangla och ersätta. Ett avtal med en bra tvättinrättning behövs för att klara detta i det långa loppet. En variant är bordstabletter eller bordslöpare, som är enklare att sköta själv, liksom mindre bomullsdukar som lätt kan strykas.

Cateringutrustning kan öka restaurangens försäljning. Catering utanför restaurangen erbjuder restauranger möjligheter att utöka försäljningen bortom sin egen servering. Catering utanför en restaurang kräver dock mycket uppmärksamhet på detaljer och organisation. Du behöver specifik cateringutrustning för att kunna servera mat säkert och effektivt. Värmeboxar och kylboxar är ett exempel på cateringutrustning.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

 

annons22

 

 

 

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB