Connect with us

Tips

Buffé ‒ gör din buffé till en succé!

Publicerad

den

Konsten att servera en fräsch, lönsam och framgångsrik buffé

Buffé uppskattas av många restauranggäster, men det gäller att göra allt rätt för att din buffé ska bli fräsch och välkomponerad och samtidigt lönsam och uppskattad, Satsa på ett fåtal väl genomtänkta rätter, låt din buffé följa en röd tråd och lägg lite extra krut på framställningen så ökar era förutsättningar att lyckas.

God hygien är en självklarhet på varje buffé, liksom att investera i riktigt bra kylbrickor och värmeplattor som bidrar till att hålla maten fräsch, även under en längre period. Jobba gärna med säsongens råvaror och lägg hellre mycket kärlek och omsorg på att tillaga ett fåtal riktigt genomtänkta rätter än många halvdana rätter.

Rätt tankesätt, rätt utrustning och bra varor

‒ Tänk visuellt när du dukar upp din buffé. Krydda gärna bordet med dekorativa tillbehör som kan knytas an till temat. Om ni serverar en efterrättsbuffé på tema äpplen kan ni exempelvis dekorera bordet med en stor korg med äpplen, blommor och blad eller kanelstänger, som sprider en härlig doft och passar bra ihop med äppelsmaken, säger Fredrik Goldhahn, köksmästare på Gullmarsstrand Hotell & Konferens, som arbetar mycket med buffé.

”Less is more” på salladsbordet

Fredrik Goldhahn tar salladsbordet som exempel. Många restaurangägare strävar efter att tillfredsställa så många smakinriktningar som möjligt och att få salladsbordet att se rikligt ut genom att duka upp många olika tillbehör och sallader.

‒ Det är inget fel i sig, men satsa på att ha en röd tråd när ni dukar upp ert salladsbord. Skräckexemplet, som tyvärr inte är helt ovanligt, är när restauranger som serverar husmanskost ställer fram en skål med ananasringar på burk mellan tomaterna och salladsbladen. Det känns verkligen malplacerat och tillför definitivt inget till buffén. Välj istället att servera ett fåtal genomarbetade och rustika sallader som kompletterar varandra. En buffé som fokuserar på husmanskost kan med fördel servera rustika råkostsallader, säger Fredrik Goldhahn.

Överlag gäller regeln ”less is more” på buffébordet/buffévagnen, både när det gäller antalet rätter och hur maten presenteras. En buffé som spretar mycket och innehåller såväl kinesiskt som husmanskost och italienskt, blir sällan lika god och kvalitativ som en buffé som har valt väg och har en tydlig inriktning. Just uppläggningen är en viktig framgångsfaktor för restauranger som serverar buffé.

Behåll fräschören genom att fylla på lite men ofta

‒ När vi serverar julbord väljer vi exempelvis att servera tapasliknande julrätter i portionsstorlek. Det ser mer aptitligt ut på buffébordet. Samtidigt är det lättare att beräkna hur mycket som går åt och att ständigt fylla på med nytt snarare än att ställa fram mycket mat på en gång som riskerar att bli dålig om den inte går åt tillräckligt fort, säger Fredrik Goldhahn.

En avgörande faktor för en aptitlig och attraktiv buffé är naturligtvis dess fräschör. I samband med större bufféserveringar är det klokt att ha en medarbetare som finns ute i matsalen hela tiden för att fylla på mat, torka av eventuellt spill och svara på gästernas frågor. Glöm inte att vara förebyggande genom att sätta ut små skyltar som informerar gästerna om de olika rätterna, alla som någonsin ätit en buffé kan intyga hur störande det kan vara att inte veta vilka rätter som ligger upplagda på faten.

‒ Tänk på att presentera rätterna i en logisk följd och att ställa tillbehören i direkt anslutning till en viss rätt. Alltför ofta hittar man de tilltänkta tillbehören en bra bit bort från själva rätten, vilket skapar riskerar att skapa förvirring, onödigt spring eller att gästen helt enkelt missar tillbehören, säger Fredrik Goldhahn.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Tips

Julbord ‒ lyckas med säsongens publikdragare!

Publicerad

den

Av

Julbord ‒ lyckas med säsongens publikdragare!

 

Ett gott julbord är en av årets höjdpunkter och efterlängtat hos gästerna. Många restaurangägare strävar efter att tillfredsställa så många smakinriktningar som möjligt och få julbordet att se rikligt ut genom att duka upp många olika tillbehör. För att göra ett uppskattat, fräscht och välkomponerat julbord finns det några saker att tänka på: Satsa på ett fåtal väl genomtänkta rätter, låt julbordet följa en röd tråd och lägg lite extra krut i köket!

God hygien är en självklarhet på varje julbord, liksom att investera i riktigt bra kylbrickor och värmeplattor som bidrar till att hålla maten fräsch, även under en längre period. Jobba gärna med säsongens råvaror ‒ glöm inte rotfrukterna. Lägg hellre mycket kärlek och omsorg på att tillaga ett fåtal, väl genomtänkta rätter, än många ”halvdana” rätter.

Julbord med tema och ”less is more”

Överlag gäller regeln ”less is more” på julbordet, både när det gäller antalet rätter och hur maten presenteras. Ett julbord som spretar mycket åt olika håll blir sällan lika gott och kvalitativt som ett julbord med tydlig inriktning. Just uppläggningen är en viktig framgångsfaktor för restauranger som serverar julbord.

Tänk visuellt när du dukar upp julbordet. Använd levande ljus i julljusstakar och dekorativa tillbehör med julanknytning för att skapa stämning. Julbordet kan t ex dekoreras med en korg röda äpplen, kanelstänger, torkade apelsinskivor eller apelsiner med istuckna torkade nejlikor. Det sprider juldofter! Undvik att dekorera med gran- och tallris som många tyvärr inte tål att vara i närheten av.

Att ha en inriktning på julbordet, en genomgående ”röd tråd” är en fördel. Välj att servera några genomarbetade rätter som kompletterar varandra. Svenskt julbord, skandinaviskt julbord eller ett julbord från andra länder, eller kanske med inriktning på ett visst landskap — håll temat när du komponerar ditt julbord.

Behåll fräschören genom att fylla på lite men ofta

Ställ fram mindre serveringsfat- och skålar på julbordet. Det ser trevligare ut för gästerna och samtidigt är det lättare att beräkna hur mycket som går åt. Julbordet blir mycket fräschare om man tar det extra besväret att hela tiden fylla på med nytt. Stora fat med mycket mat, som snabbt blir röriga när några gäster försett sig, retar inte aptiten hos någon. Dessutom riskerar maten att bli dålig om den står framme för länge. Ge gästerna bättre service och få bättre ekonomi med mindre uppläggningsfat och -skålar.

En avgörande faktor för ett attraktivt julbord är naturligtvis dess fräschör. Det är klokt att ha medarbetare som finns ute i matsalen hela tiden för att fylla på olika rätter, torka av eventuellt spill och svara på gästernas frågor. Glöm inte att att sätta ut små skyltar som informerar gästerna om de olika rätterna, att veta vilka rätter som ligger upplagda på faten uppskattas av gästerna. Många är allergiska för olika livsmedel, notera gärna ingredienserna på skyltarna. Vissa livsmedel som nötter och ägg kan orsaka snabba allergichocker hos somliga.

Presentera rätterna i en logisk följd och ställ tillbehören i direkt anslutning till en viss rätt. Alltför ofta hittar man de tilltänkta tillbehören en bra bit bort från själva rätten, vilket riskerar att skapa förvirring, onödigt spring eller att gästen helt enkelt missar tillbehören.

Med dessa råd i åtanke kommer du att servera ett riktigt fint julbord som ger mersmak för dina gäster!

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Flugfångare: Flugfritt i restaurangköket redan efter 3 dagar

Publicerad

den

Av

Fluffritt i köket?

Flugfritt i restaurangköket redan efter 3 dagar med en flugfångare.

Vågar du riskera att en gäst får en fluga i soppan?
Innan vi visste bättre så skrattade vi åt alla skämt om flugor. Undersökningar har visat att sjukdomar som svinpest, mul- och klövsjuka samt Salmonella kan spridas av flugor. Som krögare måste du ta ditt ansvar och se till att ditt kök är rent, fritt från flugor och andra insekter. Idag finns det moderna lösningar för hur du säkert, utan gift, kan bli av med flugproblemet på några dagar.
På den här hemsidan får du ta del av tips och råd för hur du enkelt kan bli av med alla insekter i ditt kök. .

Exklusiva Flugfångare! Vi har noggrant inspekterat och testat otroligt många flugfångare och har här samlat ihop de bästa högkvalitativa flugfångarna av dem alla.
Lång erfarenhet av flugfångare har givit oss en stor erfarenhet och kunskap i ämnet.
Utnyttja vår kunskap, bli av med dina flugor IDAG!

 

Flugfångare

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Restaurangutrustning leasing ‒ är det bättre att hyra/leasa din restaurangutrustning?

Publicerad

den

Av

Så gör du en bra affär när du ska leasa restaurangutrustning

 

Vissa typer av restaurangutrustning är mer lönsamma att hyra/leasa än att köpa. Diskmaskiner, kaffemaskiner och ismaskiner är ofta betydligt bättre att hyra/leasa än att köpa. En stor fördel med att leasa är att det kan göra investeringskostnaderna mindre när du öppnar en ny restaurang. Här är några värdfulla tips på vägen för dig som vill leasa restaurangutrustning.

1. Jämför olika leasingleverantörer. Du kan överraskas av hur många företag som erbjuder restaurangutrustning för leasing. Ta reda på vilken typ av service leasingleverantören kan erbjuda och jämför olika aktörer. Hur ofta kommer leverantören och rengör utrustningen, kommer de ut till dig och installerar den?

2. Jämför leasing med att köpa begagnad restaurangutrustning. Räkna på vad en leasinglösning kostar totalt sett över tiden och jämför det med vad det skulle kosta dig att istället köpa utrustningen begagnad. Även om det kanske är billigare att köpa begagnad restaurangutrustning bör du vara medveten om att det sällan finns några garantier på begagnade produkter.

3. Läs det finstilta i avtalen. Ta reda på hur länge leasingavtalet gäller och vad som händer om du behöver avsluta det i förtid. Restauranger som går i konkurs kan ofta räkna med stora kostnader om de exempelvis måste avbryta leasingkontrakt på en diskmaskin i förtid.

4. Var beredd på att leasingleverantören kollar din ekonomi. Räkna med att det företag som leasar utrustning till dig vill vara så säkra som möjligt på att du ska kunna betala leasingavgiften framöver. De gör därför noggranna bakgrundskontroller av din ekonomi, ungefär som när man ansöker om ett banklån.

5. Håll utkik efter gratiserbjudanden från leverantörer. Somliga dryckesleverantörer låter dig hyra en ölkyl gratis om du säljer deras produkter. Det kan vara värt att överväga om du vill sänka restaurangens kostnader. Men glöm inte att inget är gratis här i världen, oftast tar de igen den kostnaden på mindre rabatter på öl och läsk.

Restaurangexperten Magnus Hellström

restaurangmaskiner

Restaurangutrustning leasing ‒ du förhandlar fram en offert hos restaurangmaskiner.net

Välj finansieringsupplägg

Leasing är en form av långtidshyra där restaurangföretaget fördelar kostnaden över tiden. Restaurangmaskiner.net äger objektet och du nyttjar det. Objektet tas normalt inte upp som en tillgång i din balansräkning och belastar inte företagets långfristiga skulder. Efter leasingperiodens slut löser du avtalet till ett förutbestämt restvärde, i regel 10‒20 procent av maskinpriset. Leasing binder inte kapital, är lätt att budgetera och kan anpassas till intäkterna. Avgiften är skattemässigt avdragsgill.

Vad kostar det?

Hur mycket det kostar och vilket upplägg du bör välja beror bland annat på dina behov och ditt företags förutsättningar. Ring www.restaurangmaskiner.net 013-327 00 80 för bästa erbjudande.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB