Connect with us

Tips

Buffé ‒ gör din buffé till en succé!

Publicerad

den

Konsten att servera en fräsch, lönsam och framgångsrik buffé

Buffé uppskattas av många restauranggäster, men det gäller att göra allt rätt för att din buffé ska bli fräsch och välkomponerad och samtidigt lönsam och uppskattad, Satsa på ett fåtal väl genomtänkta rätter, låt din buffé följa en röd tråd och lägg lite extra krut på framställningen så ökar era förutsättningar att lyckas.

God hygien är en självklarhet på varje buffé, liksom att investera i riktigt bra kylbrickor och värmeplattor som bidrar till att hålla maten fräsch, även under en längre period. Jobba gärna med säsongens råvaror och lägg hellre mycket kärlek och omsorg på att tillaga ett fåtal riktigt genomtänkta rätter än många halvdana rätter.

Rätt tankesätt, rätt utrustning och bra varor

‒ Tänk visuellt när du dukar upp din buffé. Krydda gärna bordet med dekorativa tillbehör som kan knytas an till temat. Om ni serverar en efterrättsbuffé på tema äpplen kan ni exempelvis dekorera bordet med en stor korg med äpplen, blommor och blad eller kanelstänger, som sprider en härlig doft och passar bra ihop med äppelsmaken, säger Fredrik Goldhahn, köksmästare på Gullmarsstrand Hotell & Konferens, som arbetar mycket med buffé.

”Less is more” på salladsbordet

Fredrik Goldhahn tar salladsbordet som exempel. Många restaurangägare strävar efter att tillfredsställa så många smakinriktningar som möjligt och att få salladsbordet att se rikligt ut genom att duka upp många olika tillbehör och sallader.

‒ Det är inget fel i sig, men satsa på att ha en röd tråd när ni dukar upp ert salladsbord. Skräckexemplet, som tyvärr inte är helt ovanligt, är när restauranger som serverar husmanskost ställer fram en skål med ananasringar på burk mellan tomaterna och salladsbladen. Det känns verkligen malplacerat och tillför definitivt inget till buffén. Välj istället att servera ett fåtal genomarbetade och rustika sallader som kompletterar varandra. En buffé som fokuserar på husmanskost kan med fördel servera rustika råkostsallader, säger Fredrik Goldhahn.

Överlag gäller regeln ”less is more” på buffébordet/buffévagnen, både när det gäller antalet rätter och hur maten presenteras. En buffé som spretar mycket och innehåller såväl kinesiskt som husmanskost och italienskt, blir sällan lika god och kvalitativ som en buffé som har valt väg och har en tydlig inriktning. Just uppläggningen är en viktig framgångsfaktor för restauranger som serverar buffé.

Behåll fräschören genom att fylla på lite men ofta

‒ När vi serverar julbord väljer vi exempelvis att servera tapasliknande julrätter i portionsstorlek. Det ser mer aptitligt ut på buffébordet. Samtidigt är det lättare att beräkna hur mycket som går åt och att ständigt fylla på med nytt snarare än att ställa fram mycket mat på en gång som riskerar att bli dålig om den inte går åt tillräckligt fort, säger Fredrik Goldhahn.

En avgörande faktor för en aptitlig och attraktiv buffé är naturligtvis dess fräschör. I samband med större bufféserveringar är det klokt att ha en medarbetare som finns ute i matsalen hela tiden för att fylla på mat, torka av eventuellt spill och svara på gästernas frågor. Glöm inte att vara förebyggande genom att sätta ut små skyltar som informerar gästerna om de olika rätterna, alla som någonsin ätit en buffé kan intyga hur störande det kan vara att inte veta vilka rätter som ligger upplagda på faten.

‒ Tänk på att presentera rätterna i en logisk följd och att ställa tillbehören i direkt anslutning till en viss rätt. Alltför ofta hittar man de tilltänkta tillbehören en bra bit bort från själva rätten, vilket skapar riskerar att skapa förvirring, onödigt spring eller att gästen helt enkelt missar tillbehören, säger Fredrik Goldhahn.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Så driver du en framgångsrik glasskiosk

Publicerad

den

Av

Glass är en lyx som många människor gärna unnar sig, inte minst på sommaren.
Kvalitetsglass gjord på ekologiska och naturliga råvaror är många beredda att
betala lite extra för. Man kan tro att det är den lättaste saken i världen att driva
en framgångsrik glasskiosk, men det krävs en del förberedelser och eftertanke
för att verkligen lyckas.

Du kan antingen öppna en liten kiosk och tillverka glassen själv, på plats eller någon
annanstans. Du kan också välja att öppna en större fabrik och säja den glass du
tillverkar i egna kiosker och till andra kioskägare. Om du funderar på att tillverka egen
glass bör du ha i åtanke att det är lätt att tillverka glass, men desto svårare att
marknadsföra och sälja den.

Att öppna en glasskiosk kräver däremot betydligt mindre investeringar. Här är rätt läge
och rätt utrustning viktigt. Du behöver en glassdisk, frysbox, där du kan exponera din glass för
kunderna, tillverkningsutrustning om du vill tillverka egen glass och frysar för
ingredienser och glass som ännu inte är redo för försäljning.
Utvärdera marknaden innan du öppnar en glasskiosk.

Välj glasstyp med omsorg

Fundera på vilken typ av glass du ska sälja. Om du inriktar dig på kvalitetsglass bör
det finnas tillräckligt många kunder i området som är beredda att betala för hantverket
och de kvalitetsråvaror som behövs. Att köpa glass är roligt, lustfyllt och en belöning.
Din inredning bör därför vara kreativ och inspirerande. Lägg energi på hur du
presenterar dina smaker, hur glassen ”skyltas” i frysen och vilka spännande alternativ
och smakkombinationer du kan erbjuda.

Läget är viktigt, oavsett om du driver en glasskiosk, en restaurang eller ett café. För en
glasskiosk är läget om möjligt ännu viktigare än om du driver en restaurang. Eftersom
glass ofta är ett impulsköp är det viktigt att du finns där kunderna passerar.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

3 saker för att bli ett bra cateringföretag

Publicerad

den

Av

  1. Lägg tid på rätt sorts marknadsföring

Marknadsföring mot rätt målgrupper är en nyckelfaktor för en riktigt framgångsrik cateringverksamhet. Du behöver ha samma passion för marknadsföring som för maten du tillagar och säljer, då ökar du dina förutsättningar att lyckas. Det finns många cateringbolag, hur ska ni kunna sticka ut från mängden?

Börja med att skaffa dig kunskap om hur din lokala marknad ser ut. Ta en titt på vad dina konkurrenter erbjuder och gör sen en undersökning för att kartlägga vad kunderna vill ha. Det kan finnas ett glapp mellan vad befintliga cateringaktörer erbjuder och vad kunderna efterfrågar. Det glappet kan du fylla. Var strategisk när du letar efter en nisch där du kan bli framgångsrik och där du kan utmärka dig. Prova dig fram med olika marknadsföringskanaler och metoder. Framgångsrik marknadsföring handlar om att prova sig fram tills man hittar ett ”recept” som fungerar.

 

  1. Rätt attityd gör skillnad

Cateringbranschen kan vara extremt stressig, så det gäller att hålla huvudet kallt när saker och ting kör ihop sig och ni har manga beställningar att leverera. Var målmedveten och envis, deppa inte ihop om du stöter på motstånd. Prova en annan väg och ge dig inte! Det är lättare att lyckas om du är en organiserad person som kan disponera din och dina medarbetares tid på ett klokt sätt. Det är också en fördel om du är social och bra på att kommunicera med människor, då kan du bygga starka relationer med medarbetare, leverantörer och kunder.

 

  1. Ha koll på ekonomin

Du behöver inte vara insatt i den exakta vetenskapen kring hur man gör en budget eller hur man kalkylerar olika kostnader, men lite koll på ekonomin är en klar fördel om man vill öka sina förutsättningar att bli framgångsrik i cateringbranschen. Även om matlagning är din huvudsakliga passion så är det klokt att sätta dig in i och intressera dig för siffrorna bakom din verksamhet. Gör en budget, se till att ni håller den, sätt priser som grundar sig i vilka marginaler ni behöver ha i verksamheten och hur mycket ni måste sälja för att gå runt. Bristande koll på företagets ekonomi kan leda till att ni får betala mer än ni behöver för olika saker eller att ni inte märker att saker och ting är på väg utför förrän det är för sent.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Utemöbler till uteserveringen, en liten guide!

Publicerad

den

Av

Utemöbler

Funderar du på att köpa nya utemöbler till uteserveringen, men vet inte riktigt vad du ska välja?

Här har du då en guide där du kan se för- och och nackdelar med de vanligaste typerna av utemöbler utifrån hållbarhet och mängden underhåll.

Aluminiummöbler

Fördelar: Utemöbler av aluminium är väldigt lättskötta tack vare att de inte rostar, möglar eller slits ut i någon större omfattning. Det räcker helt enkelt att torka av dem då och då. Aluminiummöbler är p g a. sin ringa vikt lätta att flytta in på kvällarna.
Nackdelar: Precis som på alla metaller kan det bildas ärg, en grönaktig ”skorpa” på möblerna som inte är så snyggt. Det är dock inte så farligt utan kan tvättas bort. Tänk också på att ytan kan bli repig under lång tids användning.

Rottingmöbler

Det finns två typer av rottingmöbler: Naturlig rotting och konstrotting. Naturlig rotting kommer från stammen från speciella typer av palmer. Utemöbler av den här typen av rotting kan bara stå inomhus, i t ex. uterum. Utsätts de för långvarig fukt ruttnar de till slut.
Vad man brukar använda utomhus istället är konstrotting, där stolen är uppbyggd med plasttråd. Rottingmöbler finns i många olika prisklasser och det som skiljer bra konstrotting mot dålig är hur bra kvalitet plasttrådarna har. Vanligast är det tjockleken på tråden som avgör slitstyrkan. Hur bra plasttråden klarar av kyla och värme avgör också livslängden.
Fördelen med konstrotting är att dessa utemöbler är extremt lättskötta. Oftast räcker det att man spolar av dem med lite vatten då och då för att hålla smutsen borta. Det börjar bli mer och mer vanligt att man gör typ en soffhörna på uteserveringar i dag. Vi flyttar ut vardagsrummet på torget.

Utemöbler av teak

Teak är ett träslag som ursprungligen kommer från sydöstra Asien. Virket som är tungt och hårt har hög motståndskraft mot väta och angrepp, och lämpar sig därför ypperligt som material i utemöbler och på båtar. Träslaget blev populärt i väst på 50- och 60-talet. I Indien är det mycket populärt och används till allt från dörrar till möbler.
Om du bryr dig om miljön tycker jag du ska fråga butiken om de kan redogöra om virket i utemöbler är odlat eller om de växt naturligt. Gamla teakträd börjar nämligen försvinna på grund av träslagets popularitet.
Om man vill kunna behålla träets rödbruna färg krävs att man noga sköter om det. Varje år behöver man slipa och olja in träet. Gör man det inte får utemöblerna en gråfärgad yta istället.

Slutsats: Det är väldigt viktigt att man väljer utemöbler som är gjorda för offentlig miljö, att det är kraftiga stommar och bra material. Det hittar ni här www.restaurangmöbler.se

Utemöbler till uteserveringen, Utemöbler till restaurangen, Utemöbler till poolen, Utemöbler till trädgården

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB