Connect with us

Starta Restaurang

Restauranginredning ‒ en genomtänkt inredning och design kan öka restaurangens omsättning

Publicerad

den

Restauranginredning: Inredningen och designen på en restaurang är en viktig framgångsfaktor. En genomtänkt, genomgående och intressant design gör mycket för trivseln, helhetsintrycket och dina gästers upplevelse av besöket.

Den stil för restauranginredning du väljer, ska bidra till att skapa en trivsam, ombonad och trevlig miljö för gästen och samtidigt harmonisera med er meny. Utgå från den typ av gäster som oftast frekventerar din restaurang. Vilken ålder och livsstil representerar de? Vilken typ av miljö uppskattar just din målgrupp, vilka faktorer bidrar till deras trivsel? Om du har en budget som tillåter att du tar in experthjälp kan det definitivt vara klokt att ta hjälp av en inredningsexpert med erfarenhet av restauranginredning. En professionell inredare kan hjälpa dig att hitta rätt stil för just din restauranginredning. Experten kan betrakta restaurangen från ett utifrånperspektiv som gör att de kan hitta exakt rätt inredningsstil.

Kombinera funktion och design

Tänk på att restauranginredning ska fylla flera funktioner. Den ska vara snygg och intressant att titta på, men också funktionell och praktisk för både gäster och personal. För att bidra till ett effektivt dagligt flöde är det extremt viktigt att all restauranginredning är utformad på ett sätt som stöttar personalen hela vägen från det att gästen kommer in genom dörren, tills de betalar notan och går hem. Satsa på att skapa en miljö som känns inbjudande för gästerna, en restauranginredning som bidrar till en välkomnande atmosfär som stimulerar alla sinnen: synen, hörseln, känseln och förstås smaken. Valet och mixen av olika färger är en avgörande framgångsfaktor när man inreder en restaurang. Golvet, möbler, textilier och utsmyckning ska matchas, välj därför gärna en färgskala med ett par kulörer som du använder genomgående i hela restaurangen. Välj ett golv som är tåligt och slitstarkt, det ska tåla en hög belastning.

Skapa atmosfär med rätt ljus och ljud

Belysningen är en avgörande del av en restauranginredning. Skapa en belysningsmiljö som bidrar till den atmosfär du strävar efter i din restaurang. Det finns en mängd olika ljuskällor att välja mellan, komplettera gärna grundbelysningen med spotlights och andra former av punktbelysning som framhäver det bästa i lokalen vid olika tider på dygnet. Ytterligare en viktig del av varje restauranginredning som man kanske inte tanker på vid första anblicken, är akustiken. En restaurang bör ha en god akustik så att ni kan åstadkomma en behaglig ljudmiljö där gästerna lätt kan prata med varandra. Var noga med detaljerna och kom ihåg att restauranginredning inte bara innefattar restaurangmöbler ‒ ljud, ljus och inredningsdetaljer är minst lika viktiga för att skapa ett vinnande helhetsintryck.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

Kontakta www.restaurangmobler.se för möbleringsförslag och offert.

 

frslag

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Marknadsföring

Starta restaurang: Fokus på entrén

Publicerad

den

Av

Starta restaurang: Entrén är det första gästen ser

Ofta läggs all energi på att utforma restaurangens inredning, på matsalen, köket, baren när man ska starta restaurang. Det är bra, men du har väl inte glömt att det första gästen möter är entrén och hur det ser utanför? Med lite planering kan du göra en enkel restaurangentré inbjudande.

En professionell restaurangskylt

Kontrollera först med din kommun vilka regler som gäller för att sätta upp en restaurangskylt. När du vet vad som gäller kan du anlita en skylttillverkare för att utforma en skylt till din restaurang. En proffsig skylt sänder ut en klar signal om att du är seriös och den välkomnar dina gäster. Kom ihåg att första intrycket är viktigt.

Andra skyltar på restaurangen

Andra skyltar som behöver sättas upp ska också vara proffsigt utförda. Det kan vara skyltar till parkeringen, ingen rökning alls eller var man får röka, öppettider, toalettskyltar etc. Snygga välgjorda skyltar ser alltid bättre ut och håller längre än en skylt du skrivit ut på din skrivare, hur laminerade de än är. (Handskrivna skyltar nämner jag inte ens …)

Belysning

God belysning utanför restaurangen är viktig för att skapa atmosfär. Utebelysningen är också väsentlig för gästernas säkerhet. Skaffa gärna utebelysning som tänder sig själv när skymningen kommer. Placera utomhuslampor strategiskt men använd bara inte strålkastare modell byggplats eller dylikt – för ett par dagar sedan möttes jag av två sådana utanför en restaurang och vad gjorde jag? Gick vidare, såklart. Trist att mötas av bländande ljus på det sättet. Till advent är det givetvis trevligt att installera julbelysning med gran eller ljusslingor i träden utanför din restaurang. Tag ner dem i januari annars ”syns” de inte längre och märks inte till nästa midvinter.

Restauranginformation

Menytavlor bredvid ingången till din nya restaurang är ett bra sätt att visa upp din meny och locka in passerande gångare. Se till att ha tillräcklig belysning för menytavlan, så att gästerna kan läsa den på kvällen också. Tillsammans med fasta väggmonterade menytavlor, kan du också använda en sandwichskylt på trottoaren (kolla med kommunen att det är OK ) för att visa din lunchmeny eller middagsmeny.

Utomhusmöbler

Kanske du har planerat för utomhusservering också? Då är det givetvis viktigt att skapa trevlig atmosfär kring de utemöbler du ställer fram. Särskilt med stolsmodellen kan du anpassa uteserveringen till ditt restaurangtema. Blomlådor eller blomkrukor, parasoller och terassvärmare är exempel på enkla saker som höjer uteserveringens nivå flera steg. När du ska köpa utemöbler är det klokt att investera i robusta kvaliteter som är producerade för att klara kommersiellt bruk. Även utan uteservering kan du placera en eller ett par bänkar utanför entrén, där gäster kan sitta och vänta på sitt sällskap i bra väder. Du kan också ställa upp några små bord och stolar, som påminner om en fransk uteservering.

Rökning?

Om du tillåter rökning på din uteservering, skaffa stadiga askkoppar med tyngd till borden. Tänk på att det också kan vara en god strategi att ha en avdelning rökfria utebord – många ickerökare vill gärna sitta ute utan att blir nerrökta.

Blommor, blommor

Blommor skapar alltid trivsel. Med några välfyllda stora utekrukor eller snygga blomlådor på utsidan av fönstren om det fungerar att hänga upp dem, kan du enkelt ”klä upp” även den enklaste entré. Blommor kostar inte mycket men är bra marknadsföring under våren och sommaren och en bit in på hösten. Har inte du gröna fingrar, kanske en medarbetare kan ta ansvar för att se till blomsterprakten håller sig fräsch, vattna och ta bort vissnade blommor när det behövs.

Markis

En markis över entrén tjänar flera syften. Ett är som regn- och solskydd. En markis kan också vara en skylt i sig med restaurangens namn och därmed tala för din verksamhet. En markis kan också skapa en välkomnande känsla till din restaurang. Vänd dig till en specialist på markiser för att få en markis av hög kvalitet och i rätt färg och mönster, till exempel för att matcha logotypen och ditt restaurangkoncept.

Musik

Att ha svag musik som passar ditt restaurangkoncept även utanför entrén är ett sätt att förlänga restaurangatmosfären. Här gäller det dock att ha svag ljudnivå och tänka på att du troligen har grannar…

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Inredning

Starta restaurang – utrustning du behöver

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – utrustningsförslag

 

Det är mycket att tänka på när du ska starta restaurang. Vad som behövs på just din restaurang beror på många olika faktorer: Vilken typ av restaurang det gäller och den menyn du ska servera, storlek / beräknat antal gäster/portioner per sittning och per dag. Här är en allmän översikt med förslag på inredning och utrustning vid planering av restaurangköket, serveringslokalen och övriga utrymmen. Detta är förslag – du anpassar listan efter vad du behöver för din restaurang.

 

  1. Starta restaurang: Köket

Värmeenheter med tillräcklig ventilation (spis, stekbord, ugn, fritös, salamander, kokgryta, värmeri, mikrovågsugn)

Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär

Avställningsytor, hyllinredning

Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (t ex kött, fisk, grönsaker samt färdiglagade rätter)

Blast Chiller/Freezer (nedkylningsskåp eller nedkylningsrum)

Frysskåp (frysbox)

Plats för tallrikar färdiga att servera

Plats för glas, porslin, bestick, servetter

Plats för ismaskin

Plats för sås-/blandningsmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Köksredskap: Manuella redskap som knivar, skärbrädor, bunkar, kantiner etc.

 

  1. Starta restaurang: Beredning av tvättade grönsaker/kallskänk t ex. kalla rätter, smörgåsar

Arbetsbänk, minst en bänk med ho och blandare

Arbetsbänk med ho och blandare för grönsaker, vid omfattande hantering

Plats för skärmaskin, mixer, glassmaskin, konservöppnare, våg etc.

Kylskåp

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

  1. Starta restaurang: Kött- och kycklingberedning

Arbetsbänk med ho och blandare. Rutin för åtskild beredning av kyckling respektive kött ska finnas i systemet för egenkontroll.

Huggkubbe

Plats för köttkvarn (i kyla)

Köttkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Fiskberedning

Arbetsbänk med ho och blandare

Fiskkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Allergikost

Arbetsbänk med ho och blandare

Ev. särskild utrustning endast för allergikost

Kylskåp

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Baka till restaurangens verksamhet/bake-off

Arbetsbänk

Ugn, ev. degblandare

Plats för mjöl, bake-off produkter

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Renseri för jordiga grönsaker/rotfrukter

Rotfruktskyl

Arbetsbänk med djupa hoar och blandare

Plats för skalmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Diskutrymme

Diskbänk med stor ho och duschpistol

Diskmaskin, grovdiskmaskin med imkåpa

Plats för vagnar för diskkorgar

Utrymme för smutsig respektive ren disk

Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Förrådsutrymme

Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar, öl-, vin- och spritförråd

Utrymme för förpackningsmaterial

Frysutrymmen

Plats för utrustning för cateringverksamhet

 

  1. Starta restaurang: Städutrymme

Plats för städutrustning (svabbvagn, skurmaskin, rengöringsmedel etc.)

Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor etc.)

Utslagsvask och vattenblandare

 

  1. Starta restaurang: Kontor

Dator och skrivare

Skrivplats

 

Tänk igenom din utrustningslista ordentligt så att den passar för den verksamhet just du ska driva. Börja alltid med menyn och anpassa utrustningen efter den! Det handlar om att investera i de maskiner och de redskap som du verkligen använder, inte vad som ”kan vara vara bra att ha”. Den inredning du väljer ska givetvis passa till det tema du har valt. Gör detta förberedelsearbete noggrant, det kommer du att ha igen när du öppnar din restaurang.

 

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Starta pizzeria ‒ hemligheterna bakom en framgångsrik pizzeria

Publicerad

den

Av

Starta pizzeria: Att driva en pizzeria kan låta enkelt och okomplicerat, men det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till om man verkligen vill bli framgångsrik. Rätt portionsstorlekar, ett beprövat pizzarecept och en generös uppstartsbudget hör till framgångsfaktorerna.

Det första steget mot framgång är förstås att göra riktigt goda pizzor. Om du inte redan har ett beprövat familjerecept är det klokt att lägga lite tid på att experimentera i köket för att få fram en tomatsås, sallad, pizzadeg och pizzavarianter som verkligen levererar en smakupplevelse. Det kostar ofta lite mer än man tror att komma igång med en pizzeria. Gör därför gärna en budget som är satt lite i överkant, för att kunna hantera investeringar som överskrider din ursprungliga budget. Det brukar vara lagom att lägga på mellan 15 och 25 procent på ursprungsbudgeten. Satsa gärna på att erbjuda såväl avhämtning som hemkörning.

Starta pizzeria: Hemkörning och catering

Alla pizzerior erbjuder inte hemkörning, det kan därför bli en viktig konkurrensfördel för er. Detsamma gäller catering. Utforma ett cateringerbjudande och se hur det tas emot i er målgrupp. Pizza är visserligen gott och populärt hos de flesta, men om ni vill attrahera en så bred målgrupp som möjligt, är det smart att erbjuda andra rätter än pizza på menyn. Sallader, lasagne och pastarätter är klassiker, men våga tänka utanför ramarna vad gäller italiensk mat och erbjud gärna något oväntat för gäster som inte är sugna på pizza.

Hitta råvaruleverantörer

För att få kontroll på kostnaderna är det klokt att skriva långsiktiga kontrakt med leverantörer av exempelvis mjöl, ost och andra basråvaror som du kommer att använda mycket. Priserna på den typen av råvaror tenderar att variera en del, genom att skriva långsiktiga leverantörskontrakt kan du ”låsa” prisläget under en längre period, vilket gör er mindre känsliga för upp- och nedgångar i råvarupriserna.

Exakta portionsstorlekar

Kontrollera portionsstorlekarna. Genom att ha koll på och servera jämna portionsstorlekar kan du ha kontroll på råvarukostnaderna, minska avfallsmängden och förebygga varierande pizzastorlekar. Genom att använda decilitermått för exempelvis skinka, champinjoner och andra vanligt förekommande råvaror minskar risken för varierande portionsstorlekar.

Var försiktig med rabatter

Var försiktig med rabatter. Många kunder är vana vid att få olika typer av rabattkuponger och erbjudanden. Kuponger och generösa rabatter är ett bra sätt att attrahera kunder, särskilt om affärerna går trögt en period, men se till att kunderna inte blir alltför beroende av generösa rabatter. Det hotar nämligen din vinstmarginal. Om du vill locka nya gäster med rabatter rekommenderar vi att du rabatterar under en begränsad period.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

När du startar en ny pizzeria är det väldigt viktigt att Du har bra utrustning, pizzaugn, restaurangkylar osv. Se länkarna nedan!

Starta pizzeria i Linköping
Starta pizzeria i Stockholm
Starta pizzeria i Göteborg
Starta pizzeria i Malmö
Starta pizzeria i Örebro

 

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB