Connect with us

Intressant

Passar du som restaurangägare?

Publicerad

den

Blivande restaurangägare har ofta en orealistisk bild av restaurangbranschen

Det är viktigt att du lär dig om hur branschen och det praktiska arbetet med att äga och driva en restaurang fungerar innan du bestämmer dig för att ta steget.

Att driva en egen restaurang kan verka som ett spännande sätt att skapa en egen karriär. Om du älskar att laga mat, anser dig ha riktigt bra recept och gillar tanken på att bli din egen chef är en egen restaurang förstås ett lockande alternativ. Visst stämmer det att många restaurangkoncept är välplanerade och lukrativa, men överlag innebär restaurangbranschen mycket hårt arbete. Drygt 25 procent av alla nya restauranger går i konkurs eller tvingas stänga under sitt första verksamhetsår.

Det är viktigt att du lär dig om hur branschen och det praktiska arbetet med att äga och driva en restaurang fungerar innan du bestämmer dig för att ta steget. Prata med restaurangägare som lyckats bli framgångsrika och notera koncept som verkar fungera för andra restauranger. Du kan också testa dig genom att ställa följande frågor till dig själv:

Har du ett välutvecklat ekonomiskt sinnelag?

En av de viktigaste faktorerna att överväga när du ska öppna en restaurang är ekonomiska förberedelser. Många nyblivna restaurangägare tar lån eller går ihop med partners för att finansiera affären. Det är viktigt att du har koll både på din privatekonomi och företagets ekonomi när du bestämmer dig för att driva en restaurang.

Startkapital: Det krävs pengar för att kunna öppna en restaurang. Säkerställ att du har någon form av uppstartsfinansiering.

Kreditkortsskulder: Du är inte redo att öppna en restaurang om du har omfattande kreditkortsskulder. Stora skulder kan tyda på bristande ansvarsförmåga eller att du saknar det kapital som krävs för att förverkliga drömmen om en egen restaurang.

Pengar på banken. En restaurangs första år är vanligtvis inte särskilt lönsamma. Med tanke på att intäkterna kan vara lite instabila under de första åren är det möjligt att du inte kan kvittera ut någon lön på åtminstone ett år. Se till att du har en tillräckligt stor buffert för att kunna köpa mat, betala hyran och betala dina räkningar, även under uppstartsåret.

Har du ett utvecklat affärssinne?

[/like_to_read] För att driva en framgångsrik restaurang krävs en ansvarsfull ledning. Även om restaurangägare är sina egna chefer så har de fortfarande ansvar gentemot gästerna. Att behålla och kanske också öka omsättningen kräver ett utvecklat affärssinne.[/like_to_read]

Klarar du av att jobba långa dagar och många timmar?

För att kunna driva en restaurang framgångsrikt bör du vara beredd på att lägga ner en hel del tid. Du bör vara mentalt och fysiskt redo att arbeta tidiga morgnar, eftermiddagar och sent in på kvällen, oavsett vilka öppettider din restaurang har. Du kommer förmodligen inte att kunna vara ledig på helger och långhelger i samma utsträckning som en anställd.

Klarar du av att balansera företagandet med ditt privatliv?

Om du driver en restaurang bör du vara redo att involveras i varje detalj och aspekt av verksamheten. De flesta framgångsrika restaurangägare har en sann passion för branschen, vilket är ett av de bästa sätten att bibehålla sin motivation. Du bör utvärdera din förmåga att hantera stress och samtidigt behålla din passion. Det gäller även de perioder då affärerna går trögt. Många nyblivna restaurangägare försöker förändra restaurangens koncept för att öka omsättningen på ett tidigt stadium. Var istället konsekvent och håll dig till din ursprungliga plan. Framgångsrika restaurangägare överger inte sitt koncept så snart de råkar ut för motgångar.

Stabilt privatliv

Det är en fördel om du har ett någorlunda stabilt privatliv när du startar en restaurang. Det är kanske inte så klokt att öppna en restaurang om du befinner dig mitt i en omvälvande livsomställning. Var säker på att du öppnar en restaurang för att du har den branschkunskap som krävs, den passion som krävs och pengarna som behövs för att få saker och ting att hända.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Fixa baren med fotstöd!

Publicerad

den

Av

Att skapa just den där inbjudande baren som kunden bara vill komma tillbaka till, igen och igen – vem vill inte det? En detalj som verkligen ger plusvärde i baren är något som dina gäster kanske inte direkt sitter och tittar på, men tar in vid första ögonkastet och saknar om det inte finns: Fotstöd.

 

Att tänka igenom barinredningen är viktigt och här gäller som så ofta att det är detaljerna som ger helheten och höjer statusen på din restaurang. Snygga barstolar, en fin bardisk att hänga på och så eleganta fotstöd som kronan på verket. Omtanken om gästen ända ner till fötterna … självklart. Och ett bra sätt att stryka under stilen du valt i baren. Eller är det kanske en hög soffa i barhöjd som behöver fotstöd för att bli perfekt?

 

Några tips :

  • Mät sidorna av bardisken som ska ha fotstöd och gör en enkel skiss av hur du tänkt dig fotstödet. Testa med exempelvis målartejp eller att spänna upp ett band så du får en klar uppfattning om hur mycket utrymme som behövs.
  • Hur långa ska rören i fotstödssystemet vara och vill du ha runda eller fyrkantiga rör?
  • Vilka vinklar måste planeras? Ska det vara 90-gradersvinklar eller justerbara vinklar?
  • Vilka fästen blir bäst och vilka ändavslut passar din stil? Runda platta eller med kupol? Eller fyrkantiga till fyrkantsrör?
  • När du har kommit så långt är det dags att göra en så detaljerad ritning som möjligt som underlag för din beställning.

 

Fotstöd finns i ett antal olika modeller, ytbehandlingar och dimensioner. Du kan beställa fotstöd precis som du vill ha dem. De kapas och bockas mot din ritning.

Och kom ihåg: Välj stil och finish efter just din bar och dina intentioner. Genom val av olika fästen, vinklar och ändavslut skapar du ditt unika fotstöd. Och höjer standarden på din bar och din restaurang.

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

10 tips – så skapar du en snygg restaurangmeny

Publicerad

den

Av

Har du planer på att starta restaurang och vill att den ska bli populär bland gästerna? Då behöver du ett genomtänkt koncept. God mat är inte allt som räknas. Du måste se till helheten och erbjuda potentiella gäster en gastronomisk helhetsupplevelse. Det gäller inte bara inredningen utan också utformningen av menyn. Din meny är inte bara en enkel prislista utan en av de viktigaste reklampelarna för restaurangen. Det gäller att skapa en meny som gör ett gott första intryck och som övertygar gästerna om att din restaurang har kapacitet att producera kulinariska delikatesser. Här kommer 10 tips som kan hjälpa dig på vägen!

1. Håll dig kort

När du gör utkastet till din meny bör du tänka på att hålla texten så kort som möjligt. Dina gäster vill inte läsa en roman, utan välja en maträtt på menyn. Därför bör du begränsa texten så mycket du kan. Självklart innebär det inte att du ska utelämna viktig information om maträtter och drycker – dina gäster vill veta vad de beställer.

2. Undvik främmande ord

Vi använder gärna främmande ord utan att tänka på det. Men det är inte säkert att dina gäster känner till alla gastronomiska fackuttryck. Undvik alltför komplicerade begrepp – eller förklara dem.

3. Stava rätt

Din meny är restaurangens reklampelare mot omvärlden. För att ge ett gott intryck och framstå som professionell bör du undvika stavfel. Låt därför alltid en annan person läsa igenom menyn innan den går i tryck.

4. Välj kvalitetsmaterial

Det är inte bara innehållet som ska imponera, utan också själva menyn. Därför bör du genomgående välja material av hög kvalitet. Ju kraftigare blad, desto mer hantering kommer din meny att tåla. Du kan också skydda den mot fläckar och smuts genom ett särskilt ytskikt eller en folie.

5. Ha en enhetlig design

När du startar en ny restaurang ska du tänka på att ha en enhetlig design och låta din meny återspegla den. Det ger ett professionellt intryck. Ha gärna med din logotyp på menyn i matchande typsnitt och färg.

6. Satsa på omslaget

Det första intrycket räknas och därför är det viktigt att omslaget på din meny tilltalar gästerna. Du uppnår rätt effekt med en snygg, men inte överdådig, design. Omslag till klassiska menyer med påskriften ”Meny” eller ”Dryckesmeny” kan gärna kompletteras med din restauranglogotyp.

7. Anpassa menyn efter målgruppen

Innan du öppnar en restaurang måste du fundera över din målgrupp. Vem vill du se som gäst? Ditt val här påverkar inte bara inredningen och valet av maträtter, utan också hur du utformar din meny. Även den bör anpassas till målgruppen. Riktar du dig främst till yngre personer bör du kanske välja en modernare och fräckare design.

8. Ha en tydlig struktur

En annan viktig aspekt är strukturen som ska vara enhetlig och tydlig. Vi rekommenderar att du delar in din meny i underkategorier. Du kan till exempel göra en indelning i Förrätter, Huvudrätter, Efterrätter osv.

9. Ha inte för många rätter

Innan du startar en restaurang måste du välja ut ett antal rätter att servera. Tänk på att inte erbjuda dina gäster för många rätter. Det blir bara jobbigt för gästen och kan dessutom göra att du själv förlorar överblicken över ditt erbjudande.

10. Glöm inte innehållsdeklarationen

Vissa ingredienser måste vara tydligt utmärkta på menyn. För att göra det praktiskt för dig själv och samtidigt underlätta för gästen kan du använda symboler med förklaringar i finstilt.

Bilder: © Rawpixel.com / Shutterstock. samt © Maxim Larin / Shutterstock




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Restaurangdiskmaskin ‒ konsten att välja rätt restaurangdiskmaskin

Publicerad

den

Av

Billiga restaurangdiskmaskiner

Restaurangdiskmaskinen är en av restaurangkökets viktigaste maskiner

En bra restaurangdiskmaskin kan diska helt rent på ett par minuter, vilket är minst sagt värdefullt när restaurangen är fullsatt och ni befinner er mitt i rusningstimmen kring lunch eller middagstid.

När du väljer diskmaskinsstorlek är mängden disk avgörande. Låt era behov avgöra maskinens kapacitet och glöm inte att räkna in en viss kapacitetshöjning om ni exempelvis skulle öka er beläggning eller göra en utbyggnad av matsalen. Restaurangdiskmaskiner finns i två utföranden: med låg och hög disktemperatur. Båda typerna har för- och nackdelar, fundera på vilken typ som matchar era behov bäst. De vanligaste typerna är underbänk-diskmaskin och huvdiskmaskin. Billiga restaurangdiskmaskiner är ofta svårt att hitta. men längst ner på sidan kan du hitta en lista på bra leverantörer.

Billig restaurangdiskmaskin

Huvdiskmaskin

Diskmaskinen är en av kökets största investeringar och viktigaste maskiner. Ta dig därför den tid du behöver för att vara säker på att du hittat exakt rätt diskmaskin som verkligen kan svara upp till era behov på kort och lång sikt. Att välja rätt diskbackar är viktigt, de vanligaste är bestickback, brickback, tallriksback och backar för koppar och fat.

 

Överväg om tilläggsutrustning behövs

Ni ska leva med den diskmaskin ni väljer i många år framöver och har därför goda skäl att fundera lite extra på om ni kan ha nytta av någon extrautrustning. Även små detaljer spelar stor roll i långa loppet när en maskin används mycket! Med tanke på att restaurangdiskmaskiner kan väga en hel del kan du behöva inkludera transport och installation i totalpriset när du jämför priset på olika modeller. Jämför också olika tillverkares garantivillkor, de kan skilja sig åt rätt rejält. De flesta har minst ett års garanti. Var försiktig med begagnade restaurangdiskmaskiner ‒ man vet aldrig hur länge de har stått utan att vara använda och då torkar packningar och slangar.

Billiga diskbackarRestaurangexperten Magnus Hellström

 

 

Billiga diskbackar

 

Restaurangdiskmaskin i Stockholm

Restaurangdiskmaskin i Malmö

Restaurangdiskmaskin i Göteborg

Restaurangdiskmaskin i Linköping

Restaurangdiskmaskin i Norrköping

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB