Connect with us

Intressant

Passar du som restaurangägare?

Publicerad

den

Blivande restaurangägare har ofta en orealistisk bild av restaurangbranschen

Det är viktigt att du lär dig om hur branschen och det praktiska arbetet med att äga och driva en restaurang fungerar innan du bestämmer dig för att ta steget.

Att driva en egen restaurang kan verka som ett spännande sätt att skapa en egen karriär. Om du älskar att laga mat, anser dig ha riktigt bra recept och gillar tanken på att bli din egen chef är en egen restaurang förstås ett lockande alternativ. Visst stämmer det att många restaurangkoncept är välplanerade och lukrativa, men överlag innebär restaurangbranschen mycket hårt arbete. Drygt 25 procent av alla nya restauranger går i konkurs eller tvingas stänga under sitt första verksamhetsår.

Det är viktigt att du lär dig om hur branschen och det praktiska arbetet med att äga och driva en restaurang fungerar innan du bestämmer dig för att ta steget. Prata med restaurangägare som lyckats bli framgångsrika och notera koncept som verkar fungera för andra restauranger. Du kan också testa dig genom att ställa följande frågor till dig själv:

Har du ett välutvecklat ekonomiskt sinnelag?

En av de viktigaste faktorerna att överväga när du ska öppna en restaurang är ekonomiska förberedelser. Många nyblivna restaurangägare tar lån eller går ihop med partners för att finansiera affären. Det är viktigt att du har koll både på din privatekonomi och företagets ekonomi när du bestämmer dig för att driva en restaurang.

Startkapital: Det krävs pengar för att kunna öppna en restaurang. Säkerställ att du har någon form av uppstartsfinansiering.

Kreditkortsskulder: Du är inte redo att öppna en restaurang om du har omfattande kreditkortsskulder. Stora skulder kan tyda på bristande ansvarsförmåga eller att du saknar det kapital som krävs för att förverkliga drömmen om en egen restaurang.

Pengar på banken. En restaurangs första år är vanligtvis inte särskilt lönsamma. Med tanke på att intäkterna kan vara lite instabila under de första åren är det möjligt att du inte kan kvittera ut någon lön på åtminstone ett år. Se till att du har en tillräckligt stor buffert för att kunna köpa mat, betala hyran och betala dina räkningar, även under uppstartsåret.

Har du ett utvecklat affärssinne?

[/like_to_read] För att driva en framgångsrik restaurang krävs en ansvarsfull ledning. Även om restaurangägare är sina egna chefer så har de fortfarande ansvar gentemot gästerna. Att behålla och kanske också öka omsättningen kräver ett utvecklat affärssinne.[/like_to_read]

Klarar du av att jobba långa dagar och många timmar?

För att kunna driva en restaurang framgångsrikt bör du vara beredd på att lägga ner en hel del tid. Du bör vara mentalt och fysiskt redo att arbeta tidiga morgnar, eftermiddagar och sent in på kvällen, oavsett vilka öppettider din restaurang har. Du kommer förmodligen inte att kunna vara ledig på helger och långhelger i samma utsträckning som en anställd.

Klarar du av att balansera företagandet med ditt privatliv?

Om du driver en restaurang bör du vara redo att involveras i varje detalj och aspekt av verksamheten. De flesta framgångsrika restaurangägare har en sann passion för branschen, vilket är ett av de bästa sätten att bibehålla sin motivation. Du bör utvärdera din förmåga att hantera stress och samtidigt behålla din passion. Det gäller även de perioder då affärerna går trögt. Många nyblivna restaurangägare försöker förändra restaurangens koncept för att öka omsättningen på ett tidigt stadium. Var istället konsekvent och håll dig till din ursprungliga plan. Framgångsrika restaurangägare överger inte sitt koncept så snart de råkar ut för motgångar.

Stabilt privatliv

Det är en fördel om du har ett någorlunda stabilt privatliv när du startar en restaurang. Det är kanske inte så klokt att öppna en restaurang om du befinner dig mitt i en omvälvande livsomställning. Var säker på att du öppnar en restaurang för att du har den branschkunskap som krävs, den passion som krävs och pengarna som behövs för att få saker och ting att hända.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Plankstek – en rätt som nu hittar tillbaka till restaurangerna

Publicerad

den

Av

Plankstek är populärt igen!

Plankstek var enormt inne på 70-talet. En klassisk restaurangrätt som nu hittar tillbaka till restaurangerna.

Plankstek är en traditionell ungersk maträtt, (fatányéros) som fanns på menyn redan vid förra sekelskiftet på den berömda restaurangen Gundel i Budapest (Hungarian mixed grill on wooden platter – fatányéros). Maträtten serverades på en träplanka, en nedärvd sed sedan gammalt från det historiska ungerska köket. Den bestod av flera olika köttsorter, fläsk, kalv och biff, bacon och gåslever med stekt potatis och serverades med sallad.

I Sverige består plankstek oftast av flera stekta köttsorter

Köttsorterna brukar vara fläskfilé, oxfilé, entrecôte och kalvkött marinerat i rödvin, kryddat med paprika, vitpeppar och svartpeppar. Till rätten hör grönsaker och duchessepotatis som gratineras i ugn på en träplanka. Till garnityr serveras det smörstekta morötter, stekt tomat, kokt blomkål, baconlindad sparris, och stekta champinjoner med vitlökssmör. Grönsakerna kan tillagas med en redning av grädde och/eller crème fraiche. Man lägger potatismoset på plankan, lägger de stekta köttbitarna och de stekta grönsakerna till garneringen på ett dekorativt sätt. Plankan ställs in i mitten på ugnen i övervärme, 225 grader en kort stund tills potatismoset får en gyllenbrun färg. Plankan tas ut och köttet serveras med champinjonsås och bearnaisesås. Ursprungligen var plankan gjord av hickory men numera tillverkas den av ek, som har bättre hållbarhet. Varianter där köttbiten ersatts med fisk existerar.

Planksteksplankor

När du ska börja servera plankstek på din restaurang är det viktigt att du har bra planksteksplankor. De bästa plankorna är av ek. Det finns ett antal återförsäljare av planksteksplankor, Krogklippet har mycket bra priser och snabba leveranser.

Viktigt att förbereda plankorna

Nya plankor skall stekas in för att ge den rätta smaken. Pensla plankorna rikligt med matolja. Sätt in dem i ugn vid 200°C och låt dem stå tills oljan börjar koka, ca 10 min. Tag ut plankorna och pensla på mer olja. Låt plankorna stå i ugnen ytterligare ca 5 min. Eventuellt behöver man upprepa behandlingen ytterligare några gånger tills plankorna fått en ganska mörk färg. Före varje plankstekning måste plankorna sedan smöras. Diska av dem under rinnande varmt vatten. Plankorna skall ej användas i micro eller diskmaskin.

Plankstek: kom ihåg:

  • Att trä är ett levande material som ändras/åldras efter livstid samt att det är mycket beroende av daglig skötsel. Beroende på fuktighetsförhållande vid förvaring och på hur intensivt man använder brädorna slits de olika snabbt.
  • Att planksteksplankor från Merxteam inte behandlas med några kemiska/naturliga produkter innan de kommer till kunden. Detta för att undvika olika ämnen eller konstiga dofter som kan förstöra smak på maten när den lagas i ugnen. Därför kan de heller inte ”konkurrera” utseendemässigt med t.ex. vanliga skärbrädor.
  • Att levande kvistar är tillåtna och att de inte påverkar brädans funktionsförmåga.
  • Att skillnaden i färgen på planksteksplankorna beror på vilken del av eken brädan har sitt ursprung samt hur gammalt trädet var vid tillverkandet. Färgen påverkar inte planksteksplankans funktionsförmåga och kvalité.
  • Att visst påverkar sprickorna utseendet på brädan men de betyder inte dåligt kvalité. Trädet tappar under sin livstid mycket fukt. Om sprickor uppstår kan man lägga brädan i vatten några timmar.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Plankstek och Merxteam

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Flugfångare: Flugfritt i restaurangköket redan efter 3 dagar

Publicerad

den

Av

Fluffritt i köket?

Flugfritt i restaurangköket redan efter 3 dagar med en flugfångare.

Vågar du riskera att en gäst får en fluga i soppan?
Innan vi visste bättre så skrattade vi åt alla skämt om flugor. Undersökningar har visat att sjukdomar som svinpest, mul- och klövsjuka samt Salmonella kan spridas av flugor. Som krögare måste du ta ditt ansvar och se till att ditt kök är rent, fritt från flugor och andra insekter. Idag finns det moderna lösningar för hur du säkert, utan gift, kan bli av med flugproblemet på några dagar.
På den här hemsidan får du ta del av tips och råd för hur du enkelt kan bli av med alla insekter i ditt kök. .

Exklusiva Flugfångare! Vi har noggrant inspekterat och testat otroligt många flugfångare och har här samlat ihop de bästa högkvalitativa flugfångarna av dem alla.
Lång erfarenhet av flugfångare har givit oss en stor erfarenhet och kunskap i ämnet.
Utnyttja vår kunskap, bli av med dina flugor IDAG!

 

Flugfångare

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Restaurangdiskmaskin ‒ konsten att välja rätt restaurangdiskmaskin

Publicerad

den

Av

Billiga restaurangdiskmaskiner

Restaurangdiskmaskinen är en av restaurangkökets viktigaste maskiner

En bra restaurangdiskmaskin kan diska helt rent på ett par minuter, vilket är minst sagt värdefullt när restaurangen är fullsatt och ni befinner er mitt i rusningstimmen kring lunch eller middagstid.

När du väljer diskmaskinsstorlek är mängden disk avgörande. Låt era behov avgöra maskinens kapacitet och glöm inte att räkna in en viss kapacitetshöjning om ni exempelvis skulle öka er beläggning eller göra en utbyggnad av matsalen. Restaurangdiskmaskiner finns i två utföranden: med låg och hög disktemperatur. Båda typerna har för- och nackdelar, fundera på vilken typ som matchar era behov bäst. De vanligaste typerna är underbänk-diskmaskin och huvdiskmaskin. Billiga restaurangdiskmaskiner är ofta svårt att hitta. men längst ner på sidan kan du hitta en lista på bra leverantörer.

Billig restaurangdiskmaskin

Huvdiskmaskin

Diskmaskinen är en av kökets största investeringar och viktigaste maskiner. Ta dig därför den tid du behöver för att vara säker på att du hittat exakt rätt diskmaskin som verkligen kan svara upp till era behov på kort och lång sikt. Att välja rätt diskbackar är viktigt, de vanligaste är bestickback, brickback, tallriksback och backar för koppar och fat.

 

Överväg om tilläggsutrustning behövs

Ni ska leva med den diskmaskin ni väljer i många år framöver och har därför goda skäl att fundera lite extra på om ni kan ha nytta av någon extrautrustning. Även små detaljer spelar stor roll i långa loppet när en maskin används mycket! Med tanke på att restaurangdiskmaskiner kan väga en hel del kan du behöva inkludera transport och installation i totalpriset när du jämför priset på olika modeller. Jämför också olika tillverkares garantivillkor, de kan skilja sig åt rätt rejält. De flesta har minst ett års garanti. Var försiktig med begagnade restaurangdiskmaskiner ‒ man vet aldrig hur länge de har stått utan att vara använda och då torkar packningar och slangar.

Billiga diskbackarRestaurangexperten Magnus Hellström

 

 

Billiga diskbackar

 

Restaurangdiskmaskin i Stockholm

Restaurangdiskmaskin i Malmö

Restaurangdiskmaskin i Göteborg

Restaurangdiskmaskin i Linköping

Restaurangdiskmaskin i Norrköping

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB