Blivande restaurangägare har ofta en orealistisk bild av restaurangbranschen
Det är viktigt att du lär dig om hur branschen och det praktiska arbetet med att äga och driva en restaurang fungerar innan du bestämmer dig för att ta steget.
Att driva en egen restaurang kan verka som ett spännande sätt att skapa en egen karriär. Om du älskar att laga mat, anser dig ha riktigt bra recept och gillar tanken på att bli din egen chef är en egen restaurang förstås ett lockande alternativ. Visst stämmer det att många restaurangkoncept är välplanerade och lukrativa, men överlag innebär restaurangbranschen mycket hårt arbete. Drygt 25 procent av alla nya restauranger går i konkurs eller tvingas stänga under sitt första verksamhetsår.
Det är viktigt att du lär dig om hur branschen och det praktiska arbetet med att äga och driva en restaurang fungerar innan du bestämmer dig för att ta steget. Prata med restaurangägare som lyckats bli framgångsrika och notera koncept som verkar fungera för andra restauranger. Du kan också testa dig genom att ställa följande frågor till dig själv:
Har du ett välutvecklat ekonomiskt sinnelag?
En av de viktigaste faktorerna att överväga när du ska öppna en restaurang är ekonomiska förberedelser. Många nyblivna restaurangägare tar lån eller går ihop med partners för att finansiera affären. Det är viktigt att du har koll både på din privatekonomi och företagets ekonomi när du bestämmer dig för att driva en restaurang.
Startkapital: Det krävs pengar för att kunna öppna en restaurang. Säkerställ att du har någon form av uppstartsfinansiering.
Kreditkortsskulder: Du är inte redo att öppna en restaurang om du har omfattande kreditkortsskulder. Stora skulder kan tyda på bristande ansvarsförmåga eller att du saknar det kapital som krävs för att förverkliga drömmen om en egen restaurang.
Pengar på banken. En restaurangs första år är vanligtvis inte särskilt lönsamma. Med tanke på att intäkterna kan vara lite instabila under de första åren är det möjligt att du inte kan kvittera ut någon lön på åtminstone ett år. Se till att du har en tillräckligt stor buffert för att kunna köpa mat, betala hyran och betala dina räkningar, även under uppstartsåret.
Har du ett utvecklat affärssinne?
[/like_to_read] För att driva en framgångsrik restaurang krävs en ansvarsfull ledning. Även om restaurangägare är sina egna chefer så har de fortfarande ansvar gentemot gästerna. Att behålla och kanske också öka omsättningen kräver ett utvecklat affärssinne.[/like_to_read]
Klarar du av att jobba långa dagar och många timmar?
För att kunna driva en restaurang framgångsrikt bör du vara beredd på att lägga ner en hel del tid. Du bör vara mentalt och fysiskt redo att arbeta tidiga morgnar, eftermiddagar och sent in på kvällen, oavsett vilka öppettider din restaurang har. Du kommer förmodligen inte att kunna vara ledig på helger och långhelger i samma utsträckning som en anställd.
Klarar du av att balansera företagandet med ditt privatliv?
Om du driver en restaurang bör du vara redo att involveras i varje detalj och aspekt av verksamheten. De flesta framgångsrika restaurangägare har en sann passion för branschen, vilket är ett av de bästa sätten att bibehålla sin motivation. Du bör utvärdera din förmåga att hantera stress och samtidigt behålla din passion. Det gäller även de perioder då affärerna går trögt. Många nyblivna restaurangägare försöker förändra restaurangens koncept för att öka omsättningen på ett tidigt stadium. Var istället konsekvent och håll dig till din ursprungliga plan. Framgångsrika restaurangägare överger inte sitt koncept så snart de råkar ut för motgångar.
Stabilt privatliv
Det är en fördel om du har ett någorlunda stabilt privatliv när du startar en restaurang. Det är kanske inte så klokt att öppna en restaurang om du befinner dig mitt i en omvälvande livsomställning. Var säker på att du öppnar en restaurang för att du har den branschkunskap som krävs, den passion som krävs och pengarna som behövs för att få saker och ting att hända.
Restaurangexperten Magnus Hellström
