Connect with us

Starta Restaurang

Öppna restaurang ‒ fem saker att ta tag i innan du öppnar en restaurang

Publicerad

den

Öppna restaurang: Innan det är dags att laga och servera mat är det mycket jobb att göra!

Ju bättre förberedd du är, desto bättre kommer arbetet att flyta när du ska öppna för allmänheten.

 

1. Ha koll på pappersarbetet

För att underlätta när du ska skriva din affärsplan och ansöka om lån gäller det att ha koll på och samla alla viktiga papper på en plats. Om du har ordning på allt går processen snabbare när du ska ansöka om finansiering och kanske även ta in delägare i restaurangen i framtiden.

2. Hitta ett riktigt bra läge

Ha inte bråttom när du ska välja lokal för din restaurang. Det gäller att ta hänsyn till många faktorer: tillgänglighet, hur den lokala konkurrensen ser ut och vad som finns i närområdet när det gäller företag, butiker och bostäder. Läget på din restaurang kan vara till hjälp när du ska formulera din affärsplan. Om du hittar den lokal du ska ha innan du går vidare med att skriva affärsplan, kan du enkelt uppskatta antalet stolar i matsalen och hur stort köket kan bli. När du har koll på vilken lokal du ska ha blir det också lättare att skriva en budget som överensstämmer med verkligheten.

3. Skriv en affärsplan

Affärsplanen är grundbulten i ditt restaurangkoncept. Affärsplanen är kartan du använder dig av när du ska bygga din restaurang. Du behöver en genomtänkt affärsplan för att attrahera investerare och finansiering. En grundläggande affärsplan inkluderar en företagsbeskrivning, en kortfattad marknadsanalys och en grundläggande budget. En riktigt bra affärsplan, som du kan använda om du exempelvis ansöker om banklån, visar att du har gjort din hemläxa genom att analysera den lokala marknaden, inklusive konkurrensen samt hot och möjligheter.

4. Bestäm om du ska satsa eller ej

Att öppna en egen restaurang är ett stort steg. Om du har varit anställd tidigare och van vid regelbundna löneutbetalningar och regelbundna pensionsinbetalningar är det en stor omställning att bli egenföretagare. Försäkra dig om att du är redo att sadla om till egenföretagare. Fundera på om du är redo att bli din egen chef. Var ärlig mot dig själv och fundera noga. Om du bestämmer dig för att starta en restaurang behöver du släppa på kontrollen och ta hjälp av andra, förvänta dig inte att du ska hinna med allt själv.

5. Överväg dina finansieringsalternativ

Fundera på hur mycket du är villig att låna till din restaurang. Vad kostar restaurangmöbler, restaurangmaskiner, restaurangporslin? Många företag ordnar förmånlig leasing av restauranginredning. Vilken säkerhet är du beredd att ge för lånet, är du exempelvis beredd att pantsätta ditt hus? Fundera på vilka finansiärer du söker dig till, det finns alternativ utöver bankerna, exempelvis privata finansiärer och offentliga lånegivare som Almi. Se till att ha en budget och affärsplan klar innan du tar kontakt med potentiella investerare.

Fördelar med leasing av restaurangutrustning:

  • Leasing är ett enkelt och förmånligt sätt att anskaffa en utrustning utan att binda kapital eller använda sina bankmässiga säkerheter, företaget låser därmed inte upp sitt kreditutrymme. Den leasade utrustningen utgör säkerheten för finansieringen och ofta krävs inte några kompletterande säkerheter. Leasingtiden, och därmed kostnaden för leasingen, anpassas bl. a. till utrustningens ekonomiska livslängd, vanligen är leasingtiden 2‒5 år.
  • Leasingavgiften är skattemässigt avdragsgill, d.v.s. den dras som en kostnad. Vid leasing av personbil får företaget lyfta halva momsen (vid köp får ingen moms dras av). Leasingen påverkar endast resultaträkningen då utrustningen inte tas upp som en tillgång i balansräkningen. Budgeteringen och likviditetsplaneringen blir enkel då leasingtagaren i förväg känner till leasingavgiften för hela avtalstiden samt att finansieringen tryggas under hela leasingperioden.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Marknadsföring

Starta restaurang: Fokus på entrén

Publicerad

den

Av

Starta restaurang: Entrén är det första gästen ser

Ofta läggs all energi på att utforma restaurangens inredning, på matsalen, köket, baren när man ska starta restaurang. Det är bra, men du har väl inte glömt att det första gästen möter är entrén och hur det ser utanför? Med lite planering kan du göra en enkel restaurangentré inbjudande.

En professionell restaurangskylt

Kontrollera först med din kommun vilka regler som gäller för att sätta upp en restaurangskylt. När du vet vad som gäller kan du anlita en skylttillverkare för att utforma en skylt till din restaurang. En proffsig skylt sänder ut en klar signal om att du är seriös och den välkomnar dina gäster. Kom ihåg att första intrycket är viktigt.

Andra skyltar på restaurangen

Andra skyltar som behöver sättas upp ska också vara proffsigt utförda. Det kan vara skyltar till parkeringen, ingen rökning alls eller var man får röka, öppettider, toalettskyltar etc. Snygga välgjorda skyltar ser alltid bättre ut och håller längre än en skylt du skrivit ut på din skrivare, hur laminerade de än är. (Handskrivna skyltar nämner jag inte ens …)

Belysning

God belysning utanför restaurangen är viktig för att skapa atmosfär. Utebelysningen är också väsentlig för gästernas säkerhet. Skaffa gärna utebelysning som tänder sig själv när skymningen kommer. Placera utomhuslampor strategiskt men använd bara inte strålkastare modell byggplats eller dylikt – för ett par dagar sedan möttes jag av två sådana utanför en restaurang och vad gjorde jag? Gick vidare, såklart. Trist att mötas av bländande ljus på det sättet. Till advent är det givetvis trevligt att installera julbelysning med gran eller ljusslingor i träden utanför din restaurang. Tag ner dem i januari annars ”syns” de inte längre och märks inte till nästa midvinter.

Restauranginformation

Menytavlor bredvid ingången till din nya restaurang är ett bra sätt att visa upp din meny och locka in passerande gångare. Se till att ha tillräcklig belysning för menytavlan, så att gästerna kan läsa den på kvällen också. Tillsammans med fasta väggmonterade menytavlor, kan du också använda en sandwichskylt på trottoaren (kolla med kommunen att det är OK ) för att visa din lunchmeny eller middagsmeny.

Utomhusmöbler

Kanske du har planerat för utomhusservering också? Då är det givetvis viktigt att skapa trevlig atmosfär kring de utemöbler du ställer fram. Särskilt med stolsmodellen kan du anpassa uteserveringen till ditt restaurangtema. Blomlådor eller blomkrukor, parasoller och terassvärmare är exempel på enkla saker som höjer uteserveringens nivå flera steg. När du ska köpa utemöbler är det klokt att investera i robusta kvaliteter som är producerade för att klara kommersiellt bruk. Även utan uteservering kan du placera en eller ett par bänkar utanför entrén, där gäster kan sitta och vänta på sitt sällskap i bra väder. Du kan också ställa upp några små bord och stolar, som påminner om en fransk uteservering.

Rökning?

Om du tillåter rökning på din uteservering, skaffa stadiga askkoppar med tyngd till borden. Tänk på att det också kan vara en god strategi att ha en avdelning rökfria utebord – många ickerökare vill gärna sitta ute utan att blir nerrökta.

Blommor, blommor

Blommor skapar alltid trivsel. Med några välfyllda stora utekrukor eller snygga blomlådor på utsidan av fönstren om det fungerar att hänga upp dem, kan du enkelt ”klä upp” även den enklaste entré. Blommor kostar inte mycket men är bra marknadsföring under våren och sommaren och en bit in på hösten. Har inte du gröna fingrar, kanske en medarbetare kan ta ansvar för att se till blomsterprakten håller sig fräsch, vattna och ta bort vissnade blommor när det behövs.

Markis

En markis över entrén tjänar flera syften. Ett är som regn- och solskydd. En markis kan också vara en skylt i sig med restaurangens namn och därmed tala för din verksamhet. En markis kan också skapa en välkomnande känsla till din restaurang. Vänd dig till en specialist på markiser för att få en markis av hög kvalitet och i rätt färg och mönster, till exempel för att matcha logotypen och ditt restaurangkoncept.

Musik

Att ha svag musik som passar ditt restaurangkoncept även utanför entrén är ett sätt att förlänga restaurangatmosfären. Här gäller det dock att ha svag ljudnivå och tänka på att du troligen har grannar…

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Starta restaurang ‒ vi ger bort en e-bok helt gratis!

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – vad du behöver veta

Starta restaurang börjar med en affärsidé. Men sen då? Vi har samlat vad du behöver veta. Du får boken gratis.

 

Starta restaurang är att starta ett företag. Det blir mycket jobb … men är din dröm att starta restaurang får du draghjälp nu. Att planera och förbereda allt innan du öppnar kommer att ge dig en bra start, en grund att stå på. Det ska du lägga möda på.

Förberedelserna gör du i affärsplanen. Där skriver du precis allt om restaurangen du ska starta, din budget och hur du ska jobba med marknadsföring. Vad du ska ta med i din affärsplan får du veta av oss. Ju bättre affärsplan du gör, desto bättre kommer starten och arbetet att gå.

Vi berättar om de olika företagsformerna som finns i Sverige. Det är viktigt att välja rätt och inte riskera privatekonomin i onödan.

Vad ska man tänka på när man ska välja läge för att starta restaurang? Hur ska man komma fram till rätt namn? Här får du tips.

Hur ska du finansiera restaurangen? Hur får man banklån? Finns det andra lån eller bidrag man kan söka? Vi berättar hur du går tillväga.

Vad finns det för råd och stöd att få när du ska starta restaurang? En hel del. På nätet finns mycket information från myndigheter och organisationer du måste ha kontakt med och som också kan hjälpa dig på olika sätt. Vi länkar dig rätt.

Ordning och reda, som bokföring och egenkontroll är viktigt för att företaget ska fungera. Sådant som många säger är trist och lägger åt sidan – men måste göras. När du ska starta restaurang ska du ha koll på detta från dag ett. Det hjälper dig också att se hur det egentligen går för dig och att hålla hög standard. Vi klargör begreppen för dig.

Vad behöver man för utrustning när man ska starta restaurang? Du får en förteckning du kan skriva ut och ha som hjälp när du gör affärsplanen och när det är dags att göra inköpen. Du får också info om vad du ska tänka på när du ska köpa porslin, glas, bestick, restaurangmöbler med mera och skapa ett helhetsintryck som står sig.

Oavsett vilket restaurangkoncept du väljer är det med din meny du ska tjäna pengar. Anslå mycket tid och omsorg åt den. Vi ger dig tips om hur du utformar menyn.

Fyll i formuläret nedan

Och du – lycka till!

Vi ger er nycklarna till er nya restaurang, helt gratis.
Ladda ner din bok idag.
Efter att du registrerat dig får du ett mejl med en länk till boken.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Restaurangmeny ‒ tipsen som gör din meny till en succé

Publicerad

den

Av

Restaurangmeny ‒ här är succétipsen!

 

För en restauranggäst är en meny i första hand en lista med förrätter, soppor, sallader, huvudrätter och efterrätter. För en restaurangägare är menyn i bästa fall resultatet av ett omsorgsfullt arbete, som resulterat i en meny som är både lönsam, god, variationsrik och konsekvent.

 

Gör lite efterforskningar. Innan du kan skapa den optimala menyn för just din restaurang behöver du göra lite efterforskningar. Undersök hur din målgrupp ser ut, hur dina konkurrenters restaurangmenyer ser ut och hur trenderna i restaurangbranschen ser ut för tillfället.

Beskriv rätterna på ett inbjudande sätt. Beskriv rätterna på ett inlevelsefullt och detaljerat sätt, det uppmuntrar gästerna att våga prova dem. Nöj dig inte med att beskriva ingredienserna, lägg gärna till något om smakupplevelsen eller hur smakerna i en rätt kompletterar varandra.

Var taktisk när du skapar menyns disposition. Hur du disponerar din restaurangmeny spelar stor roll för helhetsintrycket. Presentera först förrätter, sedan soppor, sallader, varmrätter, desserter och till sist drycker. På så sätt följer du en enkel logik som kunden lätt kan identifiera sig med. Genom att lista de dyraste rätterna först i varje kategori kan du öka sannolikheten att fler gäster väljer just de rätterna.

Se till att blicken dras till husets specialitéer. Om ni har några rätter som är populära, har hängt med länge och uppskattas av många gäster är det en god idé att markera dem lite extra i restaurangmenyn så gästernas blickar dras till dem. Satsa också på att erbjuda kombinationsrätter, där gästen får en möjlighet att smaka på flera olika rätter. Om de blir förtjusta i en eller flera av rätterna som ingår i ett kombinationsalternativ ökar chanserna att de vill besöka restaurangen igen.

Barnmenyer. Barnmenyer betraktas ofta som ett nödvändigt ont för restauranger som vill attrahera familjer. Inga föräldrar vill spendera alltför mycket pengar på mat som barnen inte kommer att äta upp. Satsa på en begränsad barnmeny med genomtänkta alternativ, försök inte att servera vuxenrätter i mindre portioner. Barn har sällan lika sofistikerad smak som vuxna och både barn och föräldrar riskerar att bli besvikna.

Satsa på en snygg och lättöverskådlig layout. Genom att ta med bilder på rätterna på din restaurangmeny gör du det möjligt för gästen att skapa sig en bild av rätten innan det är dags att beställa. Du underlättar gästens val och gör förhoppningsvis även rätterna mer inbjudande. Undersökningar visar också att snygga och tydliga bilder ökar förutsättningarna att gästerna beställer något extra från menyn som de kanske inte planerat från början.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Snygga menypärmar behöver inte vara dyra! Hos www.krogklippet.nu hittar ni en klassik menypärm i svart konstläder billigt.

 

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB