Connect with us

Starta Restaurang

Affärsplan: En framgångsrik restaurang kräver en affärsplan!

Publicerad

den

Affärsplan för framgång!

 

En affärsplan är ett instrument du själv skapar för att lyckas på bästa sätt med din restaurang.

Framgångsrika företag går inte bara ifrån innovativa idéer till enorma vinster. Om du precis har fått en stor vision om en restaurang som du vill sätta upp snart, då måste du ha alla aspekter av verksamheten som omfattas av annat än nya idéer för platsen, temat, menyn och den genomgripande atmosfären. Du behöver något som kommer att driva din restaurangs tillväxt som ett företag, för företagets lönsamhet och tillväxt på lång sikt. Vad du behöver är en affärsplan.

Affärsplan

En affärsplan är ett dokument där du planerar allting för att bli ett etablerat företag: en översikt över dess mål och de åtgärder som krävs för att uppnå dem, din marknadsstrategi och verksamhetsplan, dess finansieringsstrategi och utsikterna för framtida tillväxt. Du behöver det för att det tvingar dig att organisera varenda detalj i din kommande restaurang. När ni gå vidare, kan du gå tillbaka till det här dokumentet för att se till att du verkligen kör på rätt spår.

Tre huvudkomponenter i restaurangens affärsplan

Helheten, eller berättelsen i din affärsplan, ger en allmän översikt av restaurangen: dess koncept, specifika produkter, tjänster, riktade marknadssegment, första ledningsteam och prognoser för de närmaste två till fem åren. Samtidigt innebär den en finansiell analys. Rapporterna skall ge restaurangens förväntade försäljning, intäkter och kassaflöde under ditt första år. Den finansiella analysen i din affärsplan visar i första hand om företaget kan bli lönsamt och om det är värt att sträva vidare. Kapitlet om restaurangens koncept inkluderar menyn, inredning, planlösning, etc.

Under nystarten är det viktigaste att utarbeta en affärsplan för att locka investerare och att dra in extern finansiering. Investerare använder normalt ledningsgruppen i ett företag som en barometer för verksamhetens livskraft, medan banker och andra finansinstitut tilldelar den finansiella analysen den högsta uppmärksamheten, för att undersöka restaurangens lönsamhet och förmåga att betala sina skyldigheter. När du startar verksamheten, går din affärsplan från att vara ett förslag till en strategisk plan samt en vardaglig guide.

Vikten av att ha en affärsplan till din restaurangverksamhet till hands kan inte understrykas nog. Ditt företags framgång vilar inte helt på den, men en affärsplan kan avsevärt minska den turbulens som du kommer att stöta på i din verksamhet när restaurangen tar fart.

Några viktiga punkter som ska in gå i en affärsplan:

  • Restaurangens affärsidé/koncept
  • Restaurangens utbud och tjänster
  • Restaurangens marknad
  • Hur du ska marknadsföra restaurangen (försäljning)
  • Vilka konkurrenter finns
  • Hur ser lokalen ut, läget osv.
  • En ordentlig ekonomisk kalkyl
  • Gå igenom ägarens/ägarnas (du själv och eventuella partners) och personalens styrkor och svagheter
  • Framtida möjligheter och hot

Har du som krögare alla dessa punkter på pränt, får du en klar bild om hur du ska lyckas.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa
Kommentera

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsföring

Starta restaurang: Fokus på entrén

Publicerad

den

Av

Starta restaurang: Entrén är det första gästen ser

Ofta läggs all energi på att utforma restaurangens inredning, på matsalen, köket, baren när man ska starta restaurang. Det är bra, men du har väl inte glömt att det första gästen möter är entrén och hur det ser utanför? Med lite planering kan du göra en enkel restaurangentré inbjudande.

En professionell restaurangskylt

Kontrollera först med din kommun vilka regler som gäller för att sätta upp en restaurangskylt. När du vet vad som gäller kan du anlita en skylttillverkare för att utforma en skylt till din restaurang. En proffsig skylt sänder ut en klar signal om att du är seriös och den välkomnar dina gäster. Kom ihåg att första intrycket är viktigt.

Andra skyltar på restaurangen

Andra skyltar som behöver sättas upp ska också vara proffsigt utförda. Det kan vara skyltar till parkeringen, ingen rökning alls eller var man får röka, öppettider, toalettskyltar etc. Snygga välgjorda skyltar ser alltid bättre ut och håller längre än en skylt du skrivit ut på din skrivare, hur laminerade de än är. (Handskrivna skyltar nämner jag inte ens …)

Belysning

God belysning utanför restaurangen är viktig för att skapa atmosfär. Utebelysningen är också väsentlig för gästernas säkerhet. Skaffa gärna utebelysning som tänder sig själv när skymningen kommer. Placera utomhuslampor strategiskt men använd bara inte strålkastare modell byggplats eller dylikt – för ett par dagar sedan möttes jag av två sådana utanför en restaurang och vad gjorde jag? Gick vidare, såklart. Trist att mötas av bländande ljus på det sättet. Till advent är det givetvis trevligt att installera julbelysning med gran eller ljusslingor i träden utanför din restaurang. Tag ner dem i januari annars ”syns” de inte längre och märks inte till nästa midvinter.

Restauranginformation

Menytavlor bredvid ingången till din nya restaurang är ett bra sätt att visa upp din meny och locka in passerande gångare. Se till att ha tillräcklig belysning för menytavlan, så att gästerna kan läsa den på kvällen också. Tillsammans med fasta väggmonterade menytavlor, kan du också använda en sandwichskylt på trottoaren (kolla med kommunen att det är OK ) för att visa din lunchmeny eller middagsmeny.

Utomhusmöbler

Kanske du har planerat för utomhusservering också? Då är det givetvis viktigt att skapa trevlig atmosfär kring de utemöbler du ställer fram. Särskilt med stolsmodellen kan du anpassa uteserveringen till ditt restaurangtema. Blomlådor eller blomkrukor, parasoller och terassvärmare är exempel på enkla saker som höjer uteserveringens nivå flera steg. När du ska köpa utemöbler är det klokt att investera i robusta kvaliteter som är producerade för att klara kommersiellt bruk. Även utan uteservering kan du placera en eller ett par bänkar utanför entrén, där gäster kan sitta och vänta på sitt sällskap i bra väder. Du kan också ställa upp några små bord och stolar, som påminner om en fransk uteservering.

Rökning?

Om du tillåter rökning på din uteservering, skaffa stadiga askkoppar med tyngd till borden. Tänk på att det också kan vara en god strategi att ha en avdelning rökfria utebord – många ickerökare vill gärna sitta ute utan att blir nerrökta.

Blommor, blommor

Blommor skapar alltid trivsel. Med några välfyllda stora utekrukor eller snygga blomlådor på utsidan av fönstren om det fungerar att hänga upp dem, kan du enkelt ”klä upp” även den enklaste entré. Blommor kostar inte mycket men är bra marknadsföring under våren och sommaren och en bit in på hösten. Har inte du gröna fingrar, kanske en medarbetare kan ta ansvar för att se till blomsterprakten håller sig fräsch, vattna och ta bort vissnade blommor när det behövs.

Markis

En markis över entrén tjänar flera syften. Ett är som regn- och solskydd. En markis kan också vara en skylt i sig med restaurangens namn och därmed tala för din verksamhet. En markis kan också skapa en välkomnande känsla till din restaurang. Vänd dig till en specialist på markiser för att få en markis av hög kvalitet och i rätt färg och mönster, till exempel för att matcha logotypen och ditt restaurangkoncept.

Musik

Att ha svag musik som passar ditt restaurangkoncept även utanför entrén är ett sätt att förlänga restaurangatmosfären. Här gäller det dock att ha svag ljudnivå och tänka på att du troligen har grannar…

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Inredning

Starta restaurang – utrustning du behöver

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – utrustningsförslag

 

Det är mycket att tänka på när du ska starta restaurang. Vad som behövs på just din restaurang beror på många olika faktorer: Vilken typ av restaurang det gäller och den menyn du ska servera, storlek / beräknat antal gäster/portioner per sittning och per dag. Här är en allmän översikt med förslag på inredning och utrustning vid planering av restaurangköket, serveringslokalen och övriga utrymmen. Detta är förslag – du anpassar listan efter vad du behöver för din restaurang.

 

  1. Starta restaurang: Köket

Värmeenheter med tillräcklig ventilation (spis, stekbord, ugn, fritös, salamander, kokgryta, värmeri, mikrovågsugn)

Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär

Avställningsytor, hyllinredning

Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (t ex kött, fisk, grönsaker samt färdiglagade rätter)

Blast Chiller/Freezer (nedkylningsskåp eller nedkylningsrum)

Frysskåp (frysbox)

Plats för tallrikar färdiga att servera

Plats för glas, porslin, bestick, servetter

Plats för ismaskin

Plats för sås-/blandningsmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Köksredskap: Manuella redskap som knivar, skärbrädor, bunkar, kantiner etc.

 

  1. Starta restaurang: Beredning av tvättade grönsaker/kallskänk t ex. kalla rätter, smörgåsar

Arbetsbänk, minst en bänk med ho och blandare

Arbetsbänk med ho och blandare för grönsaker, vid omfattande hantering

Plats för skärmaskin, mixer, glassmaskin, konservöppnare, våg etc.

Kylskåp

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

  1. Starta restaurang: Kött- och kycklingberedning

Arbetsbänk med ho och blandare. Rutin för åtskild beredning av kyckling respektive kött ska finnas i systemet för egenkontroll.

Huggkubbe

Plats för köttkvarn (i kyla)

Köttkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Fiskberedning

Arbetsbänk med ho och blandare

Fiskkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Allergikost

Arbetsbänk med ho och blandare

Ev. särskild utrustning endast för allergikost

Kylskåp

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Baka till restaurangens verksamhet/bake-off

Arbetsbänk

Ugn, ev. degblandare

Plats för mjöl, bake-off produkter

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Renseri för jordiga grönsaker/rotfrukter

Rotfruktskyl

Arbetsbänk med djupa hoar och blandare

Plats för skalmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Diskutrymme

Diskbänk med stor ho och duschpistol

Diskmaskin, grovdiskmaskin med imkåpa

Plats för vagnar för diskkorgar

Utrymme för smutsig respektive ren disk

Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Förrådsutrymme

Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar, öl-, vin- och spritförråd

Utrymme för förpackningsmaterial

Frysutrymmen

Plats för utrustning för cateringverksamhet

 

  1. Starta restaurang: Städutrymme

Plats för städutrustning (svabbvagn, skurmaskin, rengöringsmedel etc.)

Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor etc.)

Utslagsvask och vattenblandare

 

  1. Starta restaurang: Kontor

Dator och skrivare

Skrivplats

 

Tänk igenom din utrustningslista ordentligt så att den passar för den verksamhet just du ska driva. Börja alltid med menyn och anpassa utrustningen efter den! Det handlar om att investera i de maskiner och de redskap som du verkligen använder, inte vad som ”kan vara vara bra att ha”. Den inredning du väljer ska givetvis passa till det tema du har valt. Gör detta förberedelsearbete noggrant, det kommer du att ha igen när du öppnar din restaurang.

 

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Starta restaurang ‒ vi ger bort en e-bok helt gratis!

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – vad du behöver veta

Starta restaurang börjar med en affärsidé. Men sen då? Vi har samlat vad du behöver veta. Du får boken gratis.

 

Starta restaurang är att starta ett företag. Det blir mycket jobb … men är din dröm att starta restaurang får du draghjälp nu. Att planera och förbereda allt innan du öppnar kommer att ge dig en bra start, en grund att stå på. Det ska du lägga möda på.

Förberedelserna gör du i affärsplanen. Där skriver du precis allt om restaurangen du ska starta, din budget och hur du ska jobba med marknadsföring. Vad du ska ta med i din affärsplan får du veta av oss. Ju bättre affärsplan du gör, desto bättre kommer starten och arbetet att gå.

Vi berättar om de olika företagsformerna som finns i Sverige. Det är viktigt att välja rätt och inte riskera privatekonomin i onödan.

Vad ska man tänka på när man ska välja läge för att starta restaurang? Hur ska man komma fram till rätt namn? Här får du tips.

Hur ska du finansiera restaurangen? Hur får man banklån? Finns det andra lån eller bidrag man kan söka? Vi berättar hur du går tillväga.

Vad finns det för råd och stöd att få när du ska starta restaurang? En hel del. På nätet finns mycket information från myndigheter och organisationer du måste ha kontakt med och som också kan hjälpa dig på olika sätt. Vi länkar dig rätt.

Ordning och reda, som bokföring och egenkontroll är viktigt för att företaget ska fungera. Sådant som många säger är trist och lägger åt sidan – men måste göras. När du ska starta restaurang ska du ha koll på detta från dag ett. Det hjälper dig också att se hur det egentligen går för dig och att hålla hög standard. Vi klargör begreppen för dig.

Vad behöver man för utrustning när man ska starta restaurang? Du får en förteckning du kan skriva ut och ha som hjälp när du gör affärsplanen och när det är dags att göra inköpen. Du får också info om vad du ska tänka på när du ska köpa porslin, glas, bestick, restaurangmöbler med mera och skapa ett helhetsintryck som står sig.

Oavsett vilket restaurangkoncept du väljer är det med din meny du ska tjäna pengar. Anslå mycket tid och omsorg åt den. Vi ger dig tips om hur du utformar menyn.

Fyll i formuläret nedan

Och du – lycka till!

Vi ger er nycklarna till er nya restaurang, helt gratis.
Ladda ner din bok idag.
Efter att du registrerat dig får du ett mejl med en länk till boken.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB