Connect with us

Produktguider

Ljudabsorbenter: Dålig ljudmiljö är dåligt för affärerna.

Publicerad

den

Nöjdare kunder och friskare personal med ljudabsorbenter (bullerdämpare)?

Buller är det miljöproblem som påverkar flest människor i Sverige, enligt Socialstyrelsens miljöhälsorapport 2009. Framförallt handlar det om störande ljud av olika slag, som exempelvis röster, musik, slammer, steg och mycket annat. Sådant ljud påverkar inte bara samtal med andra, det kan även få stora konsekvenser för hälsa och livskvalitet på kort och lång sikt. Det sliter på oss, påverkar koncentration och minne och sänker vår prestationsförmåga. Vi mår helt enkelt sämre.

Resturanger är väldigt vanliga mötesplatser. Där träffas vi inte bara för att äta en bit mat utan också för att umgås. Därför är det knappast förvånande att nio utav tio, i alla åldrar, säger att de anser att det är viktigt att kunna höra och samtala när de träffar sina vänner på caféer, resturanger och liknande. Ändå uppger varannan person att de ofta/ibland har svårt att höra och samtala på dessa platser på grund av stimmig och högljudd ljudmiljö.

Det är även viktigt att tänka på hur personalen upplever ljudnivån, det är trots allt de som ska arbeta i denna miljö. Omkring 39 % av medlemmarna i Hotell och restaurangfacket tycker att ljudmiljön på jobbet är ett problem, varje dag. Inom detta yrke är det naturligtvis viktigt att höra vad kunden säger, men också de personer som inte har någon kundkontakt utan som arbetar exempelvis i köket måste kunna kommunicera relativt obehindrat med varandra för att arbetet skall kunna fungera.

En bra ljudmiljö på resturangen innebär inte tystnad, utan att skapa utrymme för det ljud som får gästerna att trivas. En restauranglokal kan med fördel designas så den innehåller flera olika ljudmiljöer, med olika stämning och funktion, utan att dessa ljudmiljöer stör varandra. Har du till exempel en matsalsdel och en del för dansgolv, kan du med hjälp av ljudabsorbenter dämpa matsalsdelen så att den är lugn och samtalsvänlig medan dansgolvet bjuder på musik och en högre ljudnivå.

Hela 93 % av Sveriges befolkning anser att det är viktigt att kunna höra och samtala när de går på restaurang. Kunden har alltid rätt heter det, men när det gäller ljudmiljön på restauranger har kundens önskemål uppenbarligen inte nått fram. Ett tips är att lyssna på gästerna och skaffa ljudabsorbenter (bullerdämpare).

Med andra ord: dålig ljudmiljö är dåligt för affärerna.

HRF Novus 2009

Kakofonien 2009 (www.hrf.se)




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Utemöbler till uteserveringen, en liten guide!

Publicerad

den

Av

Utemöbler

Funderar du på att köpa nya utemöbler till uteserveringen, men vet inte riktigt vad du ska välja?

Här har du då en guide där du kan se för- och och nackdelar med de vanligaste typerna av utemöbler utifrån hållbarhet och mängden underhåll.

Aluminiummöbler

Fördelar: Utemöbler av aluminium är väldigt lättskötta tack vare att de inte rostar, möglar eller slits ut i någon större omfattning. Det räcker helt enkelt att torka av dem då och då. Aluminiummöbler är p g a. sin ringa vikt lätta att flytta in på kvällarna.
Nackdelar: Precis som på alla metaller kan det bildas ärg, en grönaktig ”skorpa” på möblerna som inte är så snyggt. Det är dock inte så farligt utan kan tvättas bort. Tänk också på att ytan kan bli repig under lång tids användning.

Rottingmöbler

Det finns två typer av rottingmöbler: Naturlig rotting och konstrotting. Naturlig rotting kommer från stammen från speciella typer av palmer. Utemöbler av den här typen av rotting kan bara stå inomhus, i t ex. uterum. Utsätts de för långvarig fukt ruttnar de till slut.
Vad man brukar använda utomhus istället är konstrotting, där stolen är uppbyggd med plasttråd. Rottingmöbler finns i många olika prisklasser och det som skiljer bra konstrotting mot dålig är hur bra kvalitet plasttrådarna har. Vanligast är det tjockleken på tråden som avgör slitstyrkan. Hur bra plasttråden klarar av kyla och värme avgör också livslängden.
Fördelen med konstrotting är att dessa utemöbler är extremt lättskötta. Oftast räcker det att man spolar av dem med lite vatten då och då för att hålla smutsen borta. Det börjar bli mer och mer vanligt att man gör typ en soffhörna på uteserveringar i dag. Vi flyttar ut vardagsrummet på torget.

Utemöbler av teak

Teak är ett träslag som ursprungligen kommer från sydöstra Asien. Virket som är tungt och hårt har hög motståndskraft mot väta och angrepp, och lämpar sig därför ypperligt som material i utemöbler och på båtar. Träslaget blev populärt i väst på 50- och 60-talet. I Indien är det mycket populärt och används till allt från dörrar till möbler.
Om du bryr dig om miljön tycker jag du ska fråga butiken om de kan redogöra om virket i utemöbler är odlat eller om de växt naturligt. Gamla teakträd börjar nämligen försvinna på grund av träslagets popularitet.
Om man vill kunna behålla träets rödbruna färg krävs att man noga sköter om det. Varje år behöver man slipa och olja in träet. Gör man det inte får utemöblerna en gråfärgad yta istället.

Slutsats: Det är väldigt viktigt att man väljer utemöbler som är gjorda för offentlig miljö, att det är kraftiga stommar och bra material. Det hittar ni här www.restaurangmöbler.se

Utemöbler till uteserveringen, Utemöbler till restaurangen, Utemöbler till poolen, Utemöbler till trädgården

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Restaurangporslin: Välj rätt porslin till restaurangen!

Publicerad

den

Av

Restaurangporslin är mycket viktigt i en restaurang!

Om du ska köpa restaurangporslin kan det vara bra att känna till litet om vad porslin är, och varför man ska välja etablerat restaurangporslin.

Vad är egentligen porslin?

Själva ordet porslin kommer från italienskans ”porcellana”, och är ursprungligen den europeiska beteckningen på glaserat keramiskt gods. Porslin är också den samlade beteckningen för olika så kallade porslinskvaliteter som beskrivs nedan. Ordet keramik kommer från grekiskans ”keramos” som betyder lera. Idag är keramik ett fackuttryck för alla föremål av bränd lera som människan omger sig med till bruk och prydnad, både i hemmet och arbetslivet.

Vad finns det för olika porslinstyper?

Benporslin har fått sitt namn av att leran innehåller 40‒50% benaska. Kännetecknande för benporslinet är att det är vitare än någon annan porslinssort och genomlysligt. Det har också en kanthållfasthet som är 2‒3 gånger högre än något annat porslin, mycket tåligare med andra ord. Benporslinets goda egenskaper gör det till ett mycket omtyckt ”finservisporslin” och denna porslinskvalitet används också ofta på eleganta restauranger. Fältspatporslin består till hälften av kaolinlera och lika delar kvarts och fältspat. Till färgen är godset vitt till blåvitt. Fältspatporslinet, som bränns i mycket hög temperatur, har en mycket hög värmechockbeständighet, och har dessutom en glasyr som är hård och nötningsbeständig. Det gör att fältspatporslin fungerar utmärkt i restaurangmiljö, där slitaget är påfrestande för porslinet.

Vad tål porslin?

Då man talar om hur starka temperaturväxlingar ett kokkärl tål, graderar man dem i flamsäkra, kokplattssäkra och ugnsfasta produkter. Flamsäkra produkter, t ex. stengods, tål att sättas direkt på el- eller gasplatta, men de bör helst skyddas av ett mellanlägg av trådnät. De bör inte tas ut från kylskåpet och ställas på värmen direkt eller från värmen för att sedan flyttas direkt till en kall eller våt bänk. Kokplattssäkra produkter tål naturligtvis värmen från en kokplatta, men bör inte utsättas för hastiga temperaturväxlingar. Ugnsfasta produkter tål ugnsvärmen, men får inte användas på elplatta eller gaslåga. Denna typ av restaurangporslin bör inte heller tas ut från kylskåpet och ställas direkt i varm ugn eller från varm ugn flyttas till kall eller våt bänk. För att ett kärl ska få kallas ugnsfast ska det tålas att värmas upp i ugn och därefter kylas ned till rumstemperatur utan att sprickor i glasyren eller porslinet uppstår. Mikrovågssäker innebär naturligtvis att kärlet tål uppvärmning i mikrovågsugn. Riskerna i en mikrovågsugn är t o m. mindre än i vanlig ugn. Självklart är undantaget restaurangporslin som är platina- eller gulddekorerat. Dessa är direkt olämpligt att använda i mikrovågsugnen.

Planerar du att köpa restaurangporslin?

E-butikerna på internet har blivit en av de största marknadsplatserna för restaurangutrustning. Vi hjälper dig hitta restaurangporslin av högsta kvalitet, till bra priser.

Restaurangexperten Magnus Hellström

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Quooker – den kokande vattenkranen

Publicerad

den

Av

Är du trött på att behöva vänta på att vattnet ska koka upp?

 

Känns det onödigt att hälla ut hälften av vattnet från vattenkokaren? Tar det för lång tid innan varmvattnet kommer så du kan diska av den där tallriken och besticken? Känns vattenslöseriet tråkigt? Då kan det kanske vara läge att installera en Quooker En extra kran som ger rent, kokande vatten omedelbart.

Uppfinningen är holländsk, finns redan i fler än en miljon hushåll i norra Europa, gjorde succé när den introducerades för åtta år sedan i Danmark och finns sedan några år att köpa även i Sverige. Rickard Wutzler, Sverigechef för Quooker, säger om produkten:

– Det är helt otroligt vad Quooker har skapat intresse i Sverige. På mindre är två år så fick vi över 240 olika köksbutiker runt om i Sverige som köpte hem Quooker till sin köksutställning. Jag har aldrig varit med om något liknande förut.

Hur fungerar det här då?

– Kranen monteras i vasken bredvid den vanliga kökskranen, eller på köksbänken i nära anslutning till vasken. I skåpet under placeras själva behållaren som är tillkopplad på inkommande kallvatten. Sedan är det bara att trycka och vrida på handtaget så strömmar helt bakteriefritt och 100 procent rent kokande vatten från den vakuumisolerade behållaren ut genom den isolerade kranen.

Är det inte farligt, tänk om gäster eller barn sätter på fel kran – och skållas?

– Det är just det som är en av de stora egenskaperna med en Quooker. Kranen är extremt barnsäker. För att kunna öppna kranen och få ut kokande vatten måste man trycka ner handtaget och vrida samtidigt. Där är ett motstånd på cirka 3,5 kilo om man vrider åt ”fel håll”. Den motoriken har inte ett barn. Ofta kan inte en vuxen heller sätta på kranen bara så där rakt av. Man måste veta hur man skall göra för att få fart på den.

Berätta, vad är främsta anledningen att skaffa sig en Quooker?

– Tänk själv så ofta du använder dig av kokande vatten i ditt kök. När du skall koka dina potatisar, eller när du skall rengöra en kastrull, eller om du bara skall snabbt koka dina ärtor, sterilisera din kniv, eller helt enkelt en gång för alla på ett enkelt sätt få ren din skärbräda. Allt går så fort med en Quooker och är så enkelt att fixa till. Utöver det så är det en stor vinst för miljön när du använder dig av din Quooker. Det är det säkraste, snabbaste och mest energisnåla sättet att koka vatten på.

Energiförbrukning upp i taket då antagligen?

Nej, faktiskt inte. I standby-läge handlar det om 10 watt i timmen, dvs cirka 30 öre om dagen eller 110 kr om året.

Är den svår att installera? Vilken hjälp får man?

– Det är inte särskilt svårt att installera en Quooker. Det tar en rörmokare cirka en timme att göra. Vi är faktiskt så pass säkra på att man blir nöjd med sin Quooker i sitt kök att vi som enda leverantör i köksbranschen ger en ”100% nöjd kund-garanti”.

Det innebär?

– Om man köper en Quooker och inte är nöjd med den efter tre månaders användning så erbjuder vi att köpa tillbaka Quookern för samma pris som du har betalt för den. Utöver det så står vi för alla installations- och reinstallationskostnader samt att vi ger en valfri diskmedelspump att sätta i hålet efter Quookern i köket. Så man tar ingen risk. Om produkten inte lever upp till förväntningarna så får man alla pengar tillbaka. Är vi säkra på vår sak, tror du?

Några kändisar som redan har installerat Quooker?

– I dag har bland många andra Per Morberg, Leif Mannerström, Marcus Aylay, Paul Svensson, Ulf Wagner och Tommy Myllymäki Quooker i sina kök.

Oj, kända namn.

– Ja, och väldigt många restauranger har också Quooker. För att nämna något namn så kan jag avslöja att restaurang NOMA (världens bästa restaurang tre år i rad) har sju stycken Quooker i sitt kök. En i varje vask! Grand Hotell i Lund, Restaurang Sjömagasinet i Göteborg, Franzén & Lindberg i Stockholm är också några exempel på fina restauranger som använder sina Quookers dagligen. Allt Zoegas kaffe utvecklas i Helsingborg med hjälp av Quooker just för vattenkvaliténs skull. Jag kan hålla på och ”namedroppa” väldigt länge, men jag tror du förstår vad jag menar. Lita på att Quooker kommer bli en superhit i Sverige.

 

FAKTA/QUOOKER

• Monteras vid sidan om din vanliga vattenkran.
• Kranen finns i flera modeller och utföranden för att passa bredvid din vanliga vattenkran: krom, matt krom, rostfri stållook, borstad krom, förgylld och i brons.
• Barnsäker tryck- och vrid-mekanism.
• Vakuumisolerad vattenbehållare i flera olika storlekar diskret placerad under diskbänken.
• Kapacitet: 15– 70 liter per timme beroende på val av modell.
• Energiförbrukning: 10 watt i timmen, dvs cirka 30 öre om dagen i standby-läge.

 

Vill du veta mer om Quooker?

Kontakta Magnus Hellström: info@hot-solutions.se

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB