Connect with us

Produktguider

Kylbrickor håller maten kyld enkelt och billigt

Publicerad

den

kylbricka - kylbrickor

Kylbrickor ‒ enklaste sättet hålla maten kall på serveringsbordet

 

Med kylbrickor ser du till att kall mat är kall, tills den ligger på gästens tallrik.

Kylbrickor, vanliga enkla små kylbrickor och stora EU i samma mening. Vadå? Jo, faktiskt. EU har synpunkter på det mesta, även om hur du ska hålla maten du serverar kall, dvs. hålla kylkedjan oavbruten ända fram till gästens tallrik. Det är självklarheter, men det kan vara bra att känna till att det finns påbud för detta från Bryssel/Strasbourg. Och att EU:s statuter övervakas praktiskt av livsmedelsinpektören i din kommun, är allom bekant. Det är här kylbrickor kommer in i bilden. Kylbrickor är ett av sätten att klara de regler och kontrollprogram i HACCP, för säkra livsmedel, som EU hänvisar till. HACCP betyder Hazard Analysis and Critical Control Points, eller på svenska: Riskanalys och kritiska styrpunkter. Läs mer om HACCP här.

Ansvar för kylkedjan

Som livsmedelsföretagare ansvarar du för att maten du serverar på din restaurang håller rätt temperatur i alla led, och att din personal är utbildad för att förstå och utföra detta. Det är lika viktigt året runt, men i och med att den varma säsongen börjar, höjs och inomhustemperaturen också per automatik. Med andra ord blir det särskilt märkbart att temperaturgraderna hos kyld mat snabbt kan öka, och därmed bakterietillväxten. Bara tanken på att en gäst skulle bli sjuk av något hen ätit på din restaurang, är nog för att inför sommarsäsongen se över serveringsbordets kylmöjligheter…

Temperaturen av kylda varor ska ligga på max 8°C. Se det som en övre riskgräns och satsa på en lägre maxtemperatur. Gör själv stickprov emellanåt med lämplig livsmedelstermometer.

Kylbrickor i GN-storlekar

Ett enkelt sätt att hålla kalla rätter kalla på serveringsbordet, är att använda kylbrickor anpassade efter kantiner i GN-storlekar. För bufféer av olika typer, inte minst salladsbufféer där kött eller fågel, skaldjur eller fisk ingår som ingredienser, är det extra viktigt att serveringskantinerna hela tiden står riktigt kallt på kylbrickor. Kylbrickor anpassade till de vanligaste GN-storlekarna för servering, GN 1/1, GN 1/2 och GN 1/3, hjälper dig att hålla maträtterna väl kylda på serveringsbordet. Runda kylbrickor kompletterar GN-måtten.

Kylbrickor i rostfritt stål är både hållbart och snyggt. Gummifötter gör att de står stadigt på bordet. Kylan i kylbrickor kommer från de kylpåsar med kylvätska som de innehåller. Infrysning tar cirka fyra timmar i vanlig frys och kylbrickor fryses liggande. I normal rumstemperatur håller de kylan lika lång tid som infrysningen tar, dvs. ungefär fyra timmar. Det bästa sättet är att helt enkelt förvara dem i frys så att de alltid är klara att använda. Reservera en gång för alla en eller flera fryshyllor för kylbrickor.

För effektiv kylservering: Skaffa dubbla uppsättningar för hela behovet av kylbrickor, då kan de alltid bytas snabbt och enkelt.

Kylbrickor rengörs kvickt med fuktig trasa. Kom ihåg att inte stoppa kylbrickor i diskmaskinen, det skulle förstöra kylvätskan i dem.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Restaurangmöbler

Publicerad

den

Av

Restaurangmöbler Köpguide

 

Restaurangmöbler ska fylla flera funktioner. De ska vara snygga att se på men också funktionella och praktiska för både gäster och personal. Inredningen i restaurangen ska vara inbjudande och dra gäster till verksamheten och samtidigt underlätta arbetet för personalen.

Det gäller att få så många som möjligt att frestas att kliva i restaurangen. Innan maten kommer på bordet är det en rad andra faktorer som påverkar detta. Entrén och skyltningen är viktiga, låt atmosfären lysa igenom redan utifrån och sedan omsluta gästerna när de kommer in. De flesta stannar längre i en lokal med en miljö det är gott att vara i. Det ökar också sannolikheten för att de ska köpa mera. Dessutom kommer många av de här personerna även besöka restaurangen igen, inte enbart på grund av maten utan också för att njuta av atmosfären.

Restaurangmöbler är inte bara bord och stolar utan en del av helhetsintrycket och därmed en väsentlig framgångsfaktor att ta hänsyn till. När man ska köpa inomhusmöbler bör man utgå från den meny som ska serveras, dess stil och inriktning. Fundera sedan över vilka gäster som ska komma, vilken ålder och livsstil de har. Vilka restaurangmöbler bidrar till att de kommer att trivas? Vilket helhetsintryck ska de få? Just helhetsintrycket är viktigt för att skapa en miljö och en atmosfär som andas trivsel och kvalitet, sådant som gör att gästerna återvänder. Ett restaurangbesök ska vara en upplevelse och inte enbart ett sätt att stilla hungern. Alla sinnen ska stimuleras hos gästen ‒ utöver smaken ska synen, hörseln och känseln få sitt. Här är restaurangmöbler viktiga.

Helhetskonceptet ska vara klart innan du väljer restaurangmöbler. Färgskala för väggar och textilier, ett golvmaterial som tål slitage och är så tyst som möjligt. Utsmyckningsföremål ska passa till möblerna. Restaurangmöbler ska matcha övrig inredning i restaurangen. Ju bättre de olika inredningsdelarna fungerar ihop, desto bättre upplevelse för gästen. För personalen underlättas arbetet av en genomtänkt placering av alla restaurangmöbler. Tänk även på att städningen ska bli så enkel som möjligt när du köper restaurangmöbler.

Ljus och ljud är också en viktig del av restaurangens inredning. Belysningen bidrar effektivt till miljön i lokalen. Grundbelysning och punktbelysning, t ex spotlights, kompletterar varandra under olika tider på dagen. Dimmerfunktion på grundbelysningen är praktiskt, dels för att skapa stämning för gästerna, dels för att få stark belysning vid städning. Med punktbelysning framhävs lokalen på olika sätt. Även värmelampor över serveringsbord bygger miljö. En annan viktig del av restauranginredningen är akustiken, som lätt kan glömmas för att den inte syns. En behaglig ljudmiljö där gästerna lätt kan prata med varandra är betydelsfull.

Uteservering: Om möjlighet till uteservering finns under det varma halvåret, tillkommer valet av utomhusmöbler. Hållbarhet och underhåll är viktigt att tänka på i detta sammanhang. Bra material och kraftiga stommar är faktorer som ska beaktas här. t ex moderna plastmaterial som är reptåliga och lättskötta.

Konferensmöbler: Konferenser kan bli ett extra ben i verksamheten. Att köpa konferensmöbler som är enkla att omplacera efter antal deltagare, stolar som är lätta, är fällbara eller kan staplas, bord som kan snabbt fällas upp och ihop, är viktigt. Olika tillbehör underlättar arbetet, t ex vagnar att köra möblerna på och kanske en uppfällbar scen för talarna.

Tänk på: Restaurangmöbler är en stor investering. Kom ihåg att kalkylera för ljus, ljud och inredningsdetaljer, som också är viktiga för att skapa ett vinnande helhetsintryck. Om budgeten tillåter, är det klokt att ta hjälp av en professionell inredare för att hitta rätt stil för restaurangen, inte minst vad gäller belysning och akustiska förhållanden. Kontakta återförsäljaren för att få en offert och eventuell mängdrabatt vid större inköp av restaurangmöbler.

www.restaurangmobler.se




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Restaurangporslin – så här lyckas du med restaurangporslin!

Publicerad

den

Av

Restaurangporslin

Dagens moderna restaurangporslin är långt ifrån bara funktionellt. Det avslöjar ofta mycket om restaurangens inriktning och stil. Det reflekterar atmosfären och designtemat som gäller på restaurangen. Restaurangporslin är en stor och viktig utgift för de flesta restauranger, vi har därför samlat tips som hjälper dig att få ut mesta möjliga av din investering.

 

Restaurangporslin

Restaurangporslin är, liksom restaurangmöbler, oftast dyrare än produkter som tillverkats för privat bruk. Det finns ett stort utbud av restaurangporslin på marknaden, om du köper stora leveranser har du en chans att pressa priset.

Överlägsen hållbarhet

Det främsta skälet till att restaurangporslin är dyrare än porslin för privat bruk är dess höga kvalitet och goda hållbarhet. Det är tillverkat för att klara av år efter år av intensivt användande och slitage.

PA527

Restaurangporslin ska överensstämma med restaurangens profil. Välj en typ av restaurangporslin som matchar restaurangens inriktning och stil. Det är en viktig symbol för det budskap ni vill skicka ut till gästerna.

Plast, papper eller porslin?

En populär fiskrestaurang i USA använde engångstallrikar i många år. Restaurangen hade en påkostad inredning och snygga vinglas, men trots det valde man engångstallrikar. Skulle du vilja äta på papperstallrikar om du går på krogen för att äta gott? Eller plasttallrikar? Bortsett från den negativa miljöaspekten det innebär… Visst kan det verka vara en stor investering att köpa snygga porslinstallrikar, men i långa loppet är det ofta den mest lönsamma lösningen. Hållbarheten är dessutom oslagbar om du väljer restaurangporslin.

Carolalla Restaurangporslin

Snygga muggar eller färgglada dricksglas kan också bidra till restaurangens stil och inriktning. Kom ihåg att köpa från en leverantör som har specialiserat sig gentemot restaurangägare, för att vara säker på att få en kvalitet som håller det slitage produkterna utsätts för i restaurangmiljö. Du riskerar annars många sprickor och repor i glasen och porslinet. Ibland kan restauranger få kostnadsfria glas från sin ölleverantör, hör dig gärna för med din leverantör kring vad som gäller för detta. Men se till att det passar i restaurangens miljö, att gå på en lyxkrog och få ölen i ett reklamglas passar inte ihop.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Restaurangporslin till otroliga priser och snabba leveranser.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Riskokare

Publicerad

den

Av

Riskokare

Riskokare Köpguide

En riskokare för restauranger tillåter dig att tänka på annan tillagning ‒ riskokaren sköter sig själv och stängs av när riset är exakt som du vill servera det. Riskokaren frigör också spisutrymme och effektiviserar på så sätt din matlagning ytterligare.

Det finns numera många mindre riskokare för hemmabruk att köpa i handeln, men för restaurangbruk behöver du både större och rejälare produkter som klarar daglig intensiv användning. Riskokare med möjlighet att varmhålla riset efter kokningen är praktiskt. Har du en verksamhet med inriktning på t ex asiatiskt kök där ris är en huvudprodukt, är en separat risvärmare att rekommendera utöver riskokaren.

Riskokaren består av ett skal av rostfritt stål med en inbyggd elplatta och en innerbunke med non-stickbehandling (tefalbeläggning) för att undvika fastbränning. Risvärmaren är tillverkad i samma material. Tillbehör till riskokare för restauranger är t ex ånggaller eller ånginsatser för ångkokning av potatis, grönsaker, fisk eller andra matvaror.

Riskokaren ska passa din verksamhet volymmässigt. Ju större risåtgång, desto större riskokare behövs. Att laga lite ris i en för stor riskokare fungerar men då blir det lätt en knaprig yta i botten. Bäst resultat uppnås när en riskokare anpassad för aktuell mängd ris används.

Tänk på:
‒ Beräkna rätt storlek av riskokare för din verksamhet
‒ Kan du även använda den riskokare du väljer för varmhållning av ris?
‒ Har riskokaren bra handtag så att den är lätt att flytta på?

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB