Connect with us

Produktguider

Kylbrickor håller maten kyld enkelt och billigt

Publicerad

den

kylbricka - kylbrickor

Kylbrickor ‒ enklaste sättet hålla maten kall på serveringsbordet

 

Med kylbrickor ser du till att kall mat är kall, tills den ligger på gästens tallrik.

Kylbrickor, vanliga enkla små kylbrickor och stora EU i samma mening. Vadå? Jo, faktiskt. EU har synpunkter på det mesta, även om hur du ska hålla maten du serverar kall, dvs. hålla kylkedjan oavbruten ända fram till gästens tallrik. Det är självklarheter, men det kan vara bra att känna till att det finns påbud för detta från Bryssel/Strasbourg. Och att EU:s statuter övervakas praktiskt av livsmedelsinpektören i din kommun, är allom bekant. Det är här kylbrickor kommer in i bilden. Kylbrickor är ett av sätten att klara de regler och kontrollprogram i HACCP, för säkra livsmedel, som EU hänvisar till. HACCP betyder Hazard Analysis and Critical Control Points, eller på svenska: Riskanalys och kritiska styrpunkter. Läs mer om HACCP här.

Ansvar för kylkedjan

Som livsmedelsföretagare ansvarar du för att maten du serverar på din restaurang håller rätt temperatur i alla led, och att din personal är utbildad för att förstå och utföra detta. Det är lika viktigt året runt, men i och med att den varma säsongen börjar, höjs och inomhustemperaturen också per automatik. Med andra ord blir det särskilt märkbart att temperaturgraderna hos kyld mat snabbt kan öka, och därmed bakterietillväxten. Bara tanken på att en gäst skulle bli sjuk av något hen ätit på din restaurang, är nog för att inför sommarsäsongen se över serveringsbordets kylmöjligheter…

Temperaturen av kylda varor ska ligga på max 8°C. Se det som en övre riskgräns och satsa på en lägre maxtemperatur. Gör själv stickprov emellanåt med lämplig livsmedelstermometer.

Kylbrickor i GN-storlekar

Ett enkelt sätt att hålla kalla rätter kalla på serveringsbordet, är att använda kylbrickor anpassade efter kantiner i GN-storlekar. För bufféer av olika typer, inte minst salladsbufféer där kött eller fågel, skaldjur eller fisk ingår som ingredienser, är det extra viktigt att serveringskantinerna hela tiden står riktigt kallt på kylbrickor. Kylbrickor anpassade till de vanligaste GN-storlekarna för servering, GN 1/1, GN 1/2 och GN 1/3, hjälper dig att hålla maträtterna väl kylda på serveringsbordet. Runda kylbrickor kompletterar GN-måtten.

Kylbrickor i rostfritt stål är både hållbart och snyggt. Gummifötter gör att de står stadigt på bordet. Kylan i kylbrickor kommer från de kylpåsar med kylvätska som de innehåller. Infrysning tar cirka fyra timmar i vanlig frys och kylbrickor fryses liggande. I normal rumstemperatur håller de kylan lika lång tid som infrysningen tar, dvs. ungefär fyra timmar. Det bästa sättet är att helt enkelt förvara dem i frys så att de alltid är klara att använda. Reservera en gång för alla en eller flera fryshyllor för kylbrickor.

För effektiv kylservering: Skaffa dubbla uppsättningar för hela behovet av kylbrickor, då kan de alltid bytas snabbt och enkelt.

Kylbrickor rengörs kvickt med fuktig trasa. Kom ihåg att inte stoppa kylbrickor i diskmaskinen, det skulle förstöra kylvätskan i dem.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Utemöbler till uteserveringen, en liten guide!

Publicerad

den

Av

Utemöbler

Funderar du på att köpa nya utemöbler till uteserveringen, men vet inte riktigt vad du ska välja?

Här har du då en guide där du kan se för- och och nackdelar med de vanligaste typerna av utemöbler utifrån hållbarhet och mängden underhåll.

Aluminiummöbler

Fördelar: Utemöbler av aluminium är väldigt lättskötta tack vare att de inte rostar, möglar eller slits ut i någon större omfattning. Det räcker helt enkelt att torka av dem då och då. Aluminiummöbler är p g a. sin ringa vikt lätta att flytta in på kvällarna.
Nackdelar: Precis som på alla metaller kan det bildas ärg, en grönaktig ”skorpa” på möblerna som inte är så snyggt. Det är dock inte så farligt utan kan tvättas bort. Tänk också på att ytan kan bli repig under lång tids användning.

Rottingmöbler

Det finns två typer av rottingmöbler: Naturlig rotting och konstrotting. Naturlig rotting kommer från stammen från speciella typer av palmer. Utemöbler av den här typen av rotting kan bara stå inomhus, i t ex. uterum. Utsätts de för långvarig fukt ruttnar de till slut.
Vad man brukar använda utomhus istället är konstrotting, där stolen är uppbyggd med plasttråd. Rottingmöbler finns i många olika prisklasser och det som skiljer bra konstrotting mot dålig är hur bra kvalitet plasttrådarna har. Vanligast är det tjockleken på tråden som avgör slitstyrkan. Hur bra plasttråden klarar av kyla och värme avgör också livslängden.
Fördelen med konstrotting är att dessa utemöbler är extremt lättskötta. Oftast räcker det att man spolar av dem med lite vatten då och då för att hålla smutsen borta. Det börjar bli mer och mer vanligt att man gör typ en soffhörna på uteserveringar i dag. Vi flyttar ut vardagsrummet på torget.

Utemöbler av teak

Teak är ett träslag som ursprungligen kommer från sydöstra Asien. Virket som är tungt och hårt har hög motståndskraft mot väta och angrepp, och lämpar sig därför ypperligt som material i utemöbler och på båtar. Träslaget blev populärt i väst på 50- och 60-talet. I Indien är det mycket populärt och används till allt från dörrar till möbler.
Om du bryr dig om miljön tycker jag du ska fråga butiken om de kan redogöra om virket i utemöbler är odlat eller om de växt naturligt. Gamla teakträd börjar nämligen försvinna på grund av träslagets popularitet.
Om man vill kunna behålla träets rödbruna färg krävs att man noga sköter om det. Varje år behöver man slipa och olja in träet. Gör man det inte får utemöblerna en gråfärgad yta istället.

Slutsats: Det är väldigt viktigt att man väljer utemöbler som är gjorda för offentlig miljö, att det är kraftiga stommar och bra material. Det hittar ni här www.restaurangmöbler.se

Utemöbler till uteserveringen, Utemöbler till restaurangen, Utemöbler till poolen, Utemöbler till trädgården

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Kockskor, därför behövs kockskor i restaurangen.

Publicerad

den

Av

När du står på fötterna hela dagen, då behöver du bekväma skor. Om du befinner dig i det hektiska köket, se till att ha rätt kockskor. Det finns många olika sorters kockskor som är speciellt designade för att bekvämt hålla dig på fötterna hela tiden fram tills dess att sista kunden gått och dörrarna stängs.

Sulor som är framtagna med ett specifikt inbyggt halkskydd i sulan är ett måste i restaurangköket. De flesta restauranganställda är medvetna om de unika farorna som kan förekomma på deras arbetsplats, men få vet om vilka otroliga fördelar som ges av att bära kockskor med ett kvalitativt inbyggt halkskydd. Att bära dessa kockskor reducerar riskerna för olyckor orsakade av att personalen halkar eller faller på grund utav spillt vatten, fett, hala köksgolv eller många andra riskområden som kan uppstå på en restaurang.

Fördelar med kockskor för restaurangpersonal

Många nya framsteg har tagits i framställningen av kockskor, vilket ger otaliga fördelar för restaurangpersonalen:

‒ Otroligt bra stilar på välkända kockskor av hög kvalitet.

‒ Ger ett mycket tillförlitligt stöd, komfortabla kockskor designade för de som befinner sig till fots hela dagarna.

‒ De har slitstarka överdelar som är tillverkade för att klara av spill och slitage som uppkommer i samband med att arbeta på en restaurang.

‒ Går att fås i en mängd olika storlekar.

‒ Kockskor finns tillgängliga med stålhätta samt med komposit tå för att reducera skador som kan uppkomma från fallande skärbrädor, stekpannor, bestick, tallrikar etc.

Fördelar för restaurangägare

Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor på restaurangen är viktigt för såväl personal, ledare och restaurangägare. Att bära rätt typ av kockskor kan kraftigt reducera förekomsten av olyckor som orsakas av att personalen faller eller halkar. På så vis även tjäna pengar och effektivitet till restaurangen.

Att se till att personalen bär ordentliga kockskor är mycket viktigt.

 

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Skärmaskin ‒ konsten att investera i rätt sorts skärmaskin

Publicerad

den

Av

Skärmaskin är en självklar del av köksutrustningen på de flesta restauranger. En skärmaskin är ett mångsidigt köksredskap och de modeller som säljs idag är i allmänhet mycket enklare att hantera och rengöra än tidigare modeller.

Många skärmaskiner kan användas till så mycket mer än att skära kött. Bröd, frukt, ost och många andra råvaror kan också skäras i jämna, snygga skivor med rätt utrustning. Skärmaskiner finns i både manuella och automatiska modeller. De automatiserade modellerna spar mycket tid eftersom de knappt behöver någon manuell hantering överhuvudtaget. De har ofta bara ett enda hastighetsläge, men det brukar räcka. När du väljer skärmaskin kan du välja mellan olika storlekar på skärbladen. För grövre råvaror behövs grövre skärblad.

Kolla noga hur stora köttbitar maskinen kan hantera och se till att den har tillräckligt hög kapacitet för att kunna leva upp till dina behov. Kapaciteten på motorn varierar också, ju högre kapacitet desto snabbare kan maskinen skära. Snåla inte när du investerar i en köttskivare eller skärmaskin.

Om du använder den frekvent kan den spara mycket tid och pengar, så investera i första hand i kvalitetsutrustning. Om du bara planerar att använda skärmaskinen en dryg timme per dag kan det vara en bättre investering att köpa en manuell variant. Ett viktigt kriterium när du köper en skärmaskin är förstås att den är lätt att rengöra. Maskinen behöver rengöras en och ibland flera gånger per dag. Underhåll maskinen genom att smörja den med olja med jämna mellanrum och kom ihåg att vidta strikta säkerhetsrutiner varje gång du hanterar en skärmaskin.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB