Connect with us

Produktguider

Kylbrickor håller maten kyld enkelt och billigt

Publicerad

den

kylbricka - kylbrickor

Kylbrickor ‒ enklaste sättet hålla maten kall på serveringsbordet

 

Med kylbrickor ser du till att kall mat är kall, tills den ligger på gästens tallrik.

Kylbrickor, vanliga enkla små kylbrickor och stora EU i samma mening. Vadå? Jo, faktiskt. EU har synpunkter på det mesta, även om hur du ska hålla maten du serverar kall, dvs. hålla kylkedjan oavbruten ända fram till gästens tallrik. Det är självklarheter, men det kan vara bra att känna till att det finns påbud för detta från Bryssel/Strasbourg. Och att EU:s statuter övervakas praktiskt av livsmedelsinpektören i din kommun, är allom bekant. Det är här kylbrickor kommer in i bilden. Kylbrickor är ett av sätten att klara de regler och kontrollprogram i HACCP, för säkra livsmedel, som EU hänvisar till. HACCP betyder Hazard Analysis and Critical Control Points, eller på svenska: Riskanalys och kritiska styrpunkter. Läs mer om HACCP här.

Ansvar för kylkedjan

Som livsmedelsföretagare ansvarar du för att maten du serverar på din restaurang håller rätt temperatur i alla led, och att din personal är utbildad för att förstå och utföra detta. Det är lika viktigt året runt, men i och med att den varma säsongen börjar, höjs och inomhustemperaturen också per automatik. Med andra ord blir det särskilt märkbart att temperaturgraderna hos kyld mat snabbt kan öka, och därmed bakterietillväxten. Bara tanken på att en gäst skulle bli sjuk av något hen ätit på din restaurang, är nog för att inför sommarsäsongen se över serveringsbordets kylmöjligheter…

Temperaturen av kylda varor ska ligga på max 8°C. Se det som en övre riskgräns och satsa på en lägre maxtemperatur. Gör själv stickprov emellanåt med lämplig livsmedelstermometer.

Kylbrickor i GN-storlekar

Ett enkelt sätt att hålla kalla rätter kalla på serveringsbordet, är att använda kylbrickor anpassade efter kantiner i GN-storlekar. För bufféer av olika typer, inte minst salladsbufféer där kött eller fågel, skaldjur eller fisk ingår som ingredienser, är det extra viktigt att serveringskantinerna hela tiden står riktigt kallt på kylbrickor. Kylbrickor anpassade till de vanligaste GN-storlekarna för servering, GN 1/1, GN 1/2 och GN 1/3, hjälper dig att hålla maträtterna väl kylda på serveringsbordet. Runda kylbrickor kompletterar GN-måtten.

Kylbrickor i rostfritt stål är både hållbart och snyggt. Gummifötter gör att de står stadigt på bordet. Kylan i kylbrickor kommer från de kylpåsar med kylvätska som de innehåller. Infrysning tar cirka fyra timmar i vanlig frys och kylbrickor fryses liggande. I normal rumstemperatur håller de kylan lika lång tid som infrysningen tar, dvs. ungefär fyra timmar. Det bästa sättet är att helt enkelt förvara dem i frys så att de alltid är klara att använda. Reservera en gång för alla en eller flera fryshyllor för kylbrickor.

För effektiv kylservering: Skaffa dubbla uppsättningar för hela behovet av kylbrickor, då kan de alltid bytas snabbt och enkelt.

Kylbrickor rengörs kvickt med fuktig trasa. Kom ihåg att inte stoppa kylbrickor i diskmaskinen, det skulle förstöra kylvätskan i dem.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Kockskor, därför behövs kockskor i restaurangen.

Publicerad

den

Av

När du står på fötterna hela dagen, då behöver du bekväma skor. Om du befinner dig i det hektiska köket, se till att ha rätt kockskor. Det finns många olika sorters kockskor som är speciellt designade för att bekvämt hålla dig på fötterna hela tiden fram tills dess att sista kunden gått och dörrarna stängs.

Sulor som är framtagna med ett specifikt inbyggt halkskydd i sulan är ett måste i restaurangköket. De flesta restauranganställda är medvetna om de unika farorna som kan förekomma på deras arbetsplats, men få vet om vilka otroliga fördelar som ges av att bära kockskor med ett kvalitativt inbyggt halkskydd. Att bära dessa kockskor reducerar riskerna för olyckor orsakade av att personalen halkar eller faller på grund utav spillt vatten, fett, hala köksgolv eller många andra riskområden som kan uppstå på en restaurang.

Fördelar med kockskor för restaurangpersonal

Många nya framsteg har tagits i framställningen av kockskor, vilket ger otaliga fördelar för restaurangpersonalen:

‒ Otroligt bra stilar på välkända kockskor av hög kvalitet.

‒ Ger ett mycket tillförlitligt stöd, komfortabla kockskor designade för de som befinner sig till fots hela dagarna.

‒ De har slitstarka överdelar som är tillverkade för att klara av spill och slitage som uppkommer i samband med att arbeta på en restaurang.

‒ Går att fås i en mängd olika storlekar.

‒ Kockskor finns tillgängliga med stålhätta samt med komposit tå för att reducera skador som kan uppkomma från fallande skärbrädor, stekpannor, bestick, tallrikar etc.

Fördelar för restaurangägare

Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor på restaurangen är viktigt för såväl personal, ledare och restaurangägare. Att bära rätt typ av kockskor kan kraftigt reducera förekomsten av olyckor som orsakas av att personalen faller eller halkar. På så vis även tjäna pengar och effektivitet till restaurangen.

Att se till att personalen bär ordentliga kockskor är mycket viktigt.

 

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Skärmaskin ‒ konsten att investera i rätt sorts skärmaskin

Publicerad

den

Av

Skärmaskin är en självklar del av köksutrustningen på de flesta restauranger. En skärmaskin är ett mångsidigt köksredskap och de modeller som säljs idag är i allmänhet mycket enklare att hantera och rengöra än tidigare modeller.

Många skärmaskiner kan användas till så mycket mer än att skära kött. Bröd, frukt, ost och många andra råvaror kan också skäras i jämna, snygga skivor med rätt utrustning. Skärmaskiner finns i både manuella och automatiska modeller. De automatiserade modellerna spar mycket tid eftersom de knappt behöver någon manuell hantering överhuvudtaget. De har ofta bara ett enda hastighetsläge, men det brukar räcka. När du väljer skärmaskin kan du välja mellan olika storlekar på skärbladen. För grövre råvaror behövs grövre skärblad.

Kolla noga hur stora köttbitar maskinen kan hantera och se till att den har tillräckligt hög kapacitet för att kunna leva upp till dina behov. Kapaciteten på motorn varierar också, ju högre kapacitet desto snabbare kan maskinen skära. Snåla inte när du investerar i en köttskivare eller skärmaskin.

Om du använder den frekvent kan den spara mycket tid och pengar, så investera i första hand i kvalitetsutrustning. Om du bara planerar att använda skärmaskinen en dryg timme per dag kan det vara en bättre investering att köpa en manuell variant. Ett viktigt kriterium när du köper en skärmaskin är förstås att den är lätt att rengöra. Maskinen behöver rengöras en och ibland flera gånger per dag. Underhåll maskinen genom att smörja den med olja med jämna mellanrum och kom ihåg att vidta strikta säkerhetsrutiner varje gång du hanterar en skärmaskin.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

Publicerad

den

Av

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

 

Segers kockjacka är den traditionella vita kockjackan, eller kockrocken, ett av kockens tydligaste kännetecken. Kockjackan är snygg, javisst, men den fyller också en viktig praktisk funktion. Det finns definitivt en anledning till att den ser ut som den gör.

Kök är varma platser och den tjocka bomullen i kockjackan skyddar dig mot denna värme. Bomull är också ett praktiskt material eftersom det ”andas”. Långa ärmar skyddar dig mot brännskador när du sträcker dig över ugnar eller spisar. Tyget ligger omlott mitt fram vilket också skyddar dig. Bomull absorberar också vätskor. Kockar lär sig tidigt att snabbt ta av sig jackan om de spiller varm olja över sig, eftersom jackan absorberar vätskan istället för att släppa igenom den till huden.

Knapparna ska vara lätta att knäppa upp

De typiska knapparna i kockjackan fyller också en viktig funktion. Traditionella knappar kan smälta eller gå sönder, i värsta fall kan delar av knapparna hamna i maten, därför är tygklädda knappar bra. De gör det också lättare att knäppa upp kockjackan, så att du snabbt kan få av dig den om du råkar spilla. Vitt är den färg som reflekterar värme på effektivast möjliga sätt, vilket hjälper dig att hålla dig så sval som möjligt i ett varmt kök. Den vita färgen gör det också smidigt att tvätta jackan, det finns ju knappast någon risk att man råkar bleka ett vitt tyg. Vitt symboliserar också renhet, vilket är viktigt att utstråla i ett kök.

Många olika färger

Numera finns Segers kockjackor i många olika färger och utformningar. Somliga restauranger tillåter sina kockar att använda kockjackor i olika färger, medan andra är mer traditionella och föredrar den vita färgen. Svart har blivit en populär färg på senare tid, inte minst eftersom den är lätt att underhålla. Det är viktigt att välja rätt kockjacka, det är inte bara en uniform som underlättar ditt arbete, den hjälper dig också att uttrycka din personlighet. Kockrockar finns numera med korta eller långa ärmar. Några är helvita medan andra har svarta detaljer. Vissa märken tillverkar kockjackor i modeller som utformats särskilt för kvinnor. Välj mellan ren bomull, en blandning mellan polyester och bomull och flera andra material. Välj ett material som är hållbart, enkelt att rengöra och som tillåter huden att andas. På Kockkläder hittar du ett stort utbud av Segers kockjackor liksom Segers kockbyxor, Segers kockmössor och Segers kockförkläden.

Restaurangexperten Magnus Hellström
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB