Connect with us

Starta Restaurang

GHP och HACCP ‒ rutiner och kontrollprogram för säkra livsmedel

Publicerad

den

Du som företagare har ansvar för att livsmedlen på din restaurang är säkra för konsumenten. Du måste följa fastställda regler om GHP, god hygienpraxis. Du ska också fastställa kontrollprogram som bygger på HACCP-principer. Det innebär att hälsofaror identifieras, bedöms och styrs.

 

GHP, god hygienpraxis, är rutiner/regler som ska tillämpas för att uppfylla kraven i livsmedelslagstiftningen. Genom att följa dessa regler uppnås de hygieniska förhållanden som ska råda vid all livsmedelshantering.

HACCP = Hazard Analysis and Critical Control Points, eller på svenska: Riskanalys och kritiska styrpunkter.

Exempel på GHP-rutiner:

 • Utbildning i livsmedelshygien
 • Personalhygienen ska vara god
 • Endast tjänligt vatten får användas
 • Skadedjur/insekter ska bekämpas effektivt
 • Rengöring och underhåll av utrustning, lokaler och transportmedel görs regelbundet
 • Temperatur i livsmedel och lokaler ska följa gällande gränser

Rutiner och regler ska finnas nedskrivna i ett HACCP-kontrollprogram. Varje företag som arbetar med livsmedel ska ha ett sådant kontrollprogram för att uppnå målet säkra livsmedel.

Principerna för HACCP är:

 • Ta reda på vilka risker som kan finnas i produktionen (gör ett flödesschema för varje produktkategori)
 • Bestäm kritiska styrpunkter och fastställ gränsvärden för dessa (lägsta/högsta temperaturgränser etc)
 • Utarbeta ett system för övervakning av varje kritisk styrpunkt (t ex mätning av temperatur och tid)
 • Bestäm vad som ska göras om de kritiska gränsvärdena överskrids
 • Kontrollera att systemet fungerar med tester och utvärderingar som används utöver den systematiska övervakningen
 • Dokumentera alla kontroller och åtgärder däremellan
 • Har du frågor om detta, kontakta din kommun och be att få tala med Miljökontoret eller motsvarande enhet

Restaurangexperten Magnus Hellström

Fortsätt Läsa

Intressant

Från sommarsol till höstmys: Framgångsrik restaurangdrift i skiftande säsonger

Publicerad

den

Av

höstmat höst restaurang

När sommarens varma dagar sakta övergår till höstens krispiga kvällar, möter restaurangägare nya möjligheter och utmaningar. Det är en period då vi byter ut de soliga terrasserna mot en mysig atmosfär inomhus. Det är också en tid för att börja förberedelserna inför den livliga julbordssäsongen som ligger framför oss. Att starta en restaurang på hösten kan vara en spännande affärsrörelse med en rad säsongsmässiga fördelar.

Hösten är rik på friska och näringsrika råvaror som kan hjälpa till att förvandla menyn och skapa en unik matupplevelse. Rotfrukter som morötter, betor och potatis, samt säsongens svamp som kantareller och champinjoner, är populära ingredienser. Andra höstråvaror inkluderar äpplen, päron och plommon som inte bara kan användas i matlagningen, utan även i olika drycker.

Att anpassa menyn efter säsongen är ett utmärkt sätt att hålla intresset uppe bland befintliga kunder samtidigt som det lockar nya gäster. Dessutom ger det en möjlighet att utforska kreativiteten i köket med nya recept och smakkombinationer. Det kan också vara ekonomiskt fördelaktigt då lokala och säsongsmässiga råvaror ofta är billigare och lättare att få tag på.

Hösten är också en tid för att skapa en inbjudande och bekväm atmosfär inomhus. Genom att dekorera restaurangen med hösttema, exempelvis med färgglada löv, pumpor och levande ljus, kan man skapa en varm och välkomnande miljö. Denna atmosfär kommer att uppskattas av gäster som söker en mysig plats att koppla av och njuta av god mat när dagarna blir kortare och kvällarna kyligare.

För att dra nytta av den kommande julbordssäsongen, är det klokt att börja planeringen redan nu. Att marknadsföra julbordet tidigt, kanske genom sociala medier eller via restaurangens hemsida, kan hjälpa till att locka bokningar. Det kan också vara värt att överväga specialerbjudanden eller rabatter för tidiga bokningar för att öka intresset.

Att starta en restaurang på hösten innebär att man måste vara redo att hantera skiftet i kundbeteende och preferenser. Genom att vara proaktiv och anpassa sig efter säsongens unika möjligheter kan restaurangägare säkerställa framgången genom hösten och in i vintersäsongen. Med rätt planering och ett öga för detaljer, är det möjligt att skapa en givande och framgångsrik restaurangupplevelse som uppskattas av både gäster och personal.

Att starta en restaurang på hösten innebär också att noga överväga marknadsföringsstrategierna. Digital marknadsföring är ett måste i dagens samhälle, och genom att regelbundet uppdatera restaurangens hemsida och sociala mediekanaler med hösttema, kan man hålla gästerna engagerade och informerade. Foton på nya hösträtter, din mysiga restaurangmiljö, eller kanske till och med en video som visar en dag i livet på din restaurang, kan skapa en stark online närvaro och locka fler besökare.

För att ytterligare förbättra kundupplevelsen, är det viktigt att säkerställa att personalen är välutbildad och redo att möta höstens utmaningar. Med en större efterfrågan på inomhussittplatser och kanske nya rätter på menyn, ska personalen vara förberedd att erbjuda utmärkt service och kunskap om de rätter som serveras. Att investera tid i att utbilda personalen om säsongens råvaror och nya menyalternativ kan göra stor skillnad i hur väl kunderna mottar de nya ändringarna.

För att säkerställa en jämn övergång från sommaren till hösten, är det också viktigt att fortsätta upprätthålla en hög nivå av hygien och säkerhet. Genom att upprätthålla rena och säkra arbetsförhållanden, kan restaurangägare skapa en behaglig och trygg miljö för alla.

Slutligen, hösten är en tid för att omfamna förändring och innovation. Det ger en möjlighet att utforska nya idéer, experimentera med säsongens smaker och skapa en unik, minnesvärd upplevelse för gästerna. Att vara öppen för att anpassa sig och prova nya saker kan leda till nya möjligheter och en framgångsrik restaurangverksamhet. Det är också en tid att reflektera över sommarens framgångar och lära av eventuella utmaningar, för att fortsätta växa och förbättra restaurangens erbjudande i takt med att säsongerna skiftar. Att starta en restaurang på hösten kan vara början på en spännande ny resa i restaurangvärlden.

Fortsätt Läsa

Intressant

Din restaurangs framgång börjar med rätt lokal

Publicerad

den

Av

Valet av läge för din restaurang är en av de mest kritiska faktorerna för dess framgång.

Här följer några aspekter att beakta:

 

Läget

1. Målgruppens Demografi: Undersök området för att se om det matchar den demografi du siktar på. Är det unga professionella, familjer, studenter eller turister?

2. Gångtrafik : Ett område med hög gångtrafik , som köpcentrum eller turistattraktioner, kan generera fler spontana besökare.

3. Tillgänglighet: Ett lättillgängligt läge kan vara avgörande. Tänk på närhet till kollektivtrafik, parkeringsmöjligheter och hur lätt det är att hitta restaurangen.

4. Konkurrens: En plats med liknande restauranger kan vara både en fördel och en nackdel. Det kan indikera att det finns en marknad, men du måste också kunna differentiera dig.

5. Synlighet: En lokal på en huvudgata eller i ett populärt område är mer sannolikt att bli sedd än en som är gömd i en bakgata.

6. Kostnad: Hyra och driftskostnader måste balanseras mot den förväntade inkomsten. Ett “perfekt” läge kan vara oersättligt, men om hyran äter upp för mycket av vinsten är det inte hållbart.

7. Områdets Rykte: Ett områdes rykte kan påverka typen av kunder du får. Ett trendigt eller uppåt kommande område kan locka en annan typ av kundkrets än en mer etablerad del av staden.

8. Långsiktiga Planer: Se om det finns några framtida utvecklingsplaner i området som kan påverka din verksamhet, positivt eller negativt.

9. Testa Marknaden: Om möjligt, pröva konceptet i området genom pop-up evenemang eller tillfälliga platser för att få en känsla av marknaden och målgruppen.

10. Lokal Marknadsanalys: Utför en SWOT-analys (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) för att bättre förstå det potentiella läget i relation till din affärsmodell.

Genom att noggrant utvärdera dessa faktorer kan du göra ett mer informerat beslut om vilken lokal som är mest lämplig för din restaurang.

 

Storlek

När det gäller att välja rätt storlek på en lokal för din restaurang, är det viktigt att tänka både på nuvarande behov och framtida mål. Här är några aspekter att överväga:

1. Kapacitet: Hur många gäster förväntar du dig att servera, både under låg- och högsäsong? Tänk på hur många bord och stolar som ryms utan att det blir trångt.

2. Köksutrymme: Köket bör vara tillräckligt stort för att effektivt kunna hantera restaurangens behov. Det inkluderar plats för matlagning, förvaring, och disk.

3. Extra Utrymmen: Planerar du att ha en bar, uteservering, privat rum eller kanske en souvenirbutik? Varje tillägg kräver mer utrymme.

4. Personalutrymme: Glöm inte utrymme för personalen, som omklädningsrum och pausutrymme.

5. Lagring: Du behöver tillräckligt med utrymme för att lagra livsmedel, dryck och andra förnödenheter.

6. Rörelseflöde: Det bör finnas tillräckligt med utrymme för att personalen kan röra sig effektivt från kök till matsal, och för gästerna att röra sig runt utan trängsel.

7. Anpassningsbarhet: Om du förväntar dig att din restaurang kommer att växa, kan det vara klokt att leta efter en lokal som är lätt att anpassa eller expandera.

8. Kostnad per kvadratmeter: Det är viktigt att balansera storleksbehovet med kostnaden per kvadratmeter för att se till att det är ekonomiskt hållbart.

9. Byggnadsregler och Kod: Kontrollera att lokalen uppfyller alla byggnadskoder och -regler, särskilt när det gäller kapacitet och säkerhet.

10. Testa Layouten: Om möjligt, gör en fullskalig layout med möblering för att verkligen förstå hur utrymmet kommer att användas.

Genom att noga överväga dessa faktorer kan du bättre bedöma vilken storlek på lokal som passar för just din restaurang.

 

Kostnad

När det gäller kostnaden för att hyra en lokal till din restaurang, är det flera aspekter att tänka på:

1. Hyra: Detta är den mest uppenbara kostnaden. Se till att räkna ut hur mycket du kan tänkas betala i hyra varje månad, och hur det förhåller sig till dina förväntade intäkter.

2. Deposition: Många hyresvärdar kräver en deposition som säkerhet, vilken kan vara en betydande initial kostnad.

3. Renovering och Inredning: Det kan krävas betydande investeringar för att anpassa lokalen till ditt restaurangkoncept. Denna kostnad kan variera mycket beroende på lokalens skick och dina behov.

4. Driftskostnader: Utöver hyran finns det andra löpande kostnader som el, vatten, sophämtning och eventuellt gemensamma utrymmen som en parkering.

5. Försäkringar: En bra försäkring som täcker eventuella skador eller olyckor i lokalen är en nödvändig, men ofta förbisedd, kostnad.

6. Underhåll: Vem som är ansvarig för underhåll och reparationer kan variera. Detta bör vara klargjort i kontraktet, men det kan ändå vara klokt att budgetera för detta.

7. Marknadsföring: När du öppnar på en ny plats kommer du sannolikt att behöva spendera pengar på marknadsföring för att dra till dig kunder.

8. Licenser och Tillstånd: Kostnader för att ansöka om och förnya nödvändiga licenser och tillstånd bör inte underskattas.

9. Buffert för Oförutsedda Utgifter: Det är alltid bra att ha en finansiell buffert för oförutsedda utgifter som kan uppstå.

10. Exit-kostnader: Om saker inte går som planerat, eller om du bestämmer dig för att flytta, kan det finnas kostnader associerade med att bryta hyresavtalet.

 

Det är viktigt att noggrant utvärdera alla dessa kostnader i förhållande till din budget och dina förväntade intäkter. En genomtänkt finansiell plan kan hjälpa dig att avgöra om en specifik lokal är ekonomiskt hållbar för din restaurang.

Lycka till med din lokal!

Fortsätt Läsa

Intressant

Skapa en unik upplevelse med rätt koncept, varumärke och personal

Publicerad

den

Av

Det är en stor dröm att starta en restaurang. Men det räcker inte bara med att ha god mat och trevliga servitörer. Det är också viktigt att ha ett tydligt koncept och ett starkt varumärke.

Först och främst måste du bestämma dig för vad din restaurang ska vara. Det kan vara en lyxig restaurang med fin mat, eller kanske en mysig kvarterskrog med hemlagad mat. Du måste också tänka på vilken typ av service du vill erbjuda, och vilken prisnivå du vill ha. Vill du ha en restaurang där gästerna serveras vid bordet, eller vill du att de ska beställa i kassan och hämta sin egen mat? Och hur mycket är du villig att ta betalt för maten?

När du har bestämt dig för detta, är det dags att göra lite efterforskning. Kolla in andra restauranger för att se vad de gör. Vilka av dem är populära och varför? Finns det något som du kan lära dig av dem? Och vad har testats tidigare som inte har fungerat?

Sedan är det dags att bygga ditt varumärke. Det innebär att du måste skapa en bild av din restaurang som folk kan känna igen. Det kan handla om en logotyp, en färg, eller kanske ett speciellt typsnitt på menyn. Men det handlar också om hur du pratar och beter dig. Var trevlig mot dina gäster, och se till att din personal också är det.

Men att skapa ett starkt varumärke tar tid. Du måste vara tålmodig och jobba hårt. Och du måste vara konsekvent. Du kan inte ändra ditt koncept eller ditt varumärke varje vecka. Du måste bestämma dig för vad du vill vara och sedan hålla fast vid det.

Att skapa ett tydligt koncept och ett starkt varumärke kan verka svårt. Men om du gör det kan det hjälpa din restaurang att bli framgångsrik. Det kan hjälpa dig att sticka ut från mängden och att locka gäster till din restaurang. Och det kan göra att folk kommer tillbaka igen och igen, för att de vet vad de får och tycker om det. Så även om det är mycket jobb, kan det vara värt det i slutändan.

För att göra din restaurang ännu mer unik kan du tänka på något speciellt som kan bli din restaurangs signatur. Det kan vara något med maten – kanske har du en speciell rätt som ingen annan har, eller så använder du bara lokala råvaror. Eller så kan det vara något med själva stället – kanske har du live-musik varje kväll, eller så har du skapat en inredning som ingen kan glömma. Vad det än är, så kan det hjälpa din restaurang att sticka ut och bli ihågkommen.

“20 Steg för att Skapa ett Framgångsrikt Restaurangkoncept”

1. Definiera din målgrupp.
2. Välj en servicetyp som passar din målgrupp.
3. Bestäm prisnivån på dina rätter.
4. Välj vilken typ av mat du vill servera.
5. Skapa en unik atmosfär för din restaurang.
6. Gör research på dina konkurrenter.
7. Analysera vad som fungerar för andra restauranger.
8. Undvik misstag som andra restauranger har gjort.
9. Skapa en stark visuell identitet för din restaurang.
10. Välj en passande logotyp.
11. Bestäm vilka färger som representerar din restaurang.
12. Välj ett typsnitt som passar din restaurangs stil.
13. Skapa en röst för ditt varumärke.
14. Var konsekvent i din kommunikation.
15. Lär känna din personal och deras styrkor.
16. Välj rätt personal för rätt roll.
17. Skapa en stark teamkänsla.
18. Behandla din personal väl och visa uppskattning.
19. Skapa en signaturrätt eller en signaturupplevelse.
20. Lägg tid på att ständigt utveckla och förbättra ditt koncept.

Men att hitta rätt personal är också en viktig del av att starta en restaurang. Du behöver hitta folk som både kan jobba bra och som passar in i ditt koncept och ditt varumärke. De är ju de som kommer att möta dina gäster, och det är viktigt att de kan ge den service och den upplevelse som du vill att din restaurang ska stå för.

Att hitta rätt personal kan ta tid, och det kan vara svårt. Men det finns flera sätt att hitta bra folk. Du kan till exempel annonsera på jobbsajter, eller så kan du använda ditt eget nätverk. Och glöm inte att ta referenser från tidigare jobb. Det kan hjälpa dig att få en bättre bild av personen du tänker anställa.

När du har hittat rätt personal, är det viktigt att ta hand om dem. Ge dem bra lön och bra arbetsvillkor. Och ge dem möjlighet att utvecklas och lära sig mer. Då kommer de att trivas bättre, och de kommer att göra ett bättre jobb.

Att starta en restaurang är mycket jobb, men det kan också vara väldigt roligt. Och med rätt planering, ett starkt varumärke och ett bra team kan du skapa en restaurang där folk trivs och vill komma tillbaka igen och igen. Det är den bästa belöningen för allt ditt hårda arbete. Lycka till!

Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB