Connect with us

Starta Restaurang

Starta pizzeria

Publicerad

den

Starta pizzeria ‒ vad behövs för att starta en pizzeria?

Det verkar så enkelt. Starta pizzeria inga krångliga recept, bara blanda en deg och en tomatsås och olika ingredienser att strö över det kan väl vem som helst fixa. Eller…? Nja, det kanske inte är riktigt så enkelt. Det krävs mycket planering innan du startar, dvs. om du vill ha en vinstdrivande pizzeria. Och det vill du väl?

Det är med andra ord rätt mycket pappersarbete innan du kan starta pizzeria. När du väl kommit så långt är det dags att tänka på det rent praktiska arbetet och hur du ska klara det på bästa sätt. Här är de viktigaste punkterna du ska tänka på innan du ska starta pizzeria:

Gör en affärsplan: Börja med att göra en väl genomtänkt affärsplan där alla delar av företaget finns beskrivna. Finansiering av hela rörelsen, lokaler, utrustning, möblering och också meny och recept. Din plan för egenkontroll bör också finnas med i affärsplanen när du ska starta pizzeria.

Skatteverket: Du måste skaffa F-skattebevis från Skatteverket. Skatteverket erbjuder informationsträffar för blivande företagare om att starta och registrera företag, för nya företagare om att hantera skatter i ditt företag och för dem som arbetar med redovisning och uppgiftslämnande till Skatteverket.

Kontakta din kommun och ta reda på vilka krav som ställs för att driva en restaurang/pizzeria. Du kommer att ha rapportskyldighet till kommunen angående köldmedier m.m. Planerar du att servera alkoholhaltiga drycker, krävs ett utskänkningstillstånd. Passa också på att fråga kommunen om det finns kurser för nya företagare som du kan anmäla dig till. Många kommuner samarbetar med Almi. Du kan också vända dig direkt till Almi för att få hjälp med att starta ett företag eller att överta en befintlig verksamhet.

Livsmedelsverket: Du måste också uppfylla Livsmedelsverkets krav på säkra livsmedel, dessa gäller alla företagare som hanterar livsmedel. Alla som ska jobba hos dig måste få utbildning i livsmedelshygien.

Försäkringsbolag: Du måste teckna försäkringar för din verksamhet och utrustning. Jämför olika bolag för att hitta de mest förmånliga försäkringarna.

Utrustning: Det är viktigt att investera i ändamålsenlig utrustning från början. Du behöver maskiner för värme och för kyla, maskiner som är tillverkade för professionellt användande och som klarar av den intensiva, dagliga användning de utsätts för i en pizzeria. En riktigt bra pizzaugn är A och O. En pizzabänk. Restaurangkyl är nödvändigt för att hålla säkra livsmedelstemperaturer. En rejäl degblandare behövs och en restaurangmixer för tomatsåserna. Kastruller och kantiner för att förvara olika ingredienser i, knivar och pizzadelare, pizzaskrapor m. fl. mindre köksredskap. Du behöver också en dator med ett bra program för att ta emot order och ett kassaregister och kassasystem.

Inredning: Bord och stolar för dina gäster är väsentligt. Du behöver restaurangmöbler, restaurangporslin och restaurangbestick. Att köpa mindre bord som kan sättas ihop till större om det kommer större sällskap, ger flexibilitet. Om du planerar att erbjuda en buffé eller salladsbar, behövs t ex en buffévagn för att kunna servera varma eller kalla rätter. Om du vill ha, och har plats för, en bar i pizzerian behöver du bardisk och barstolar. I inredning ingår också dekor. Skapa atmosfär i din pizzeria med enhetlig dekor! Du kan t ex anknyta till Italien och skaffa foton och italienska souvenirer å väggarna. (Som du f.ö. kan köpa på nätet, du behöver inte resa dit…) Om du utformar en miljö som är inbjudande, drar den kunder till din pizzeria.

Själva pizzan: Hur fint du än har det i din pizzeria, är det till sist själva pizzan som är kärnan i verksamheten. Du måste servera de perfekta pizzorna! En bra och god deg som i gräddat skick ger exakt den konsistens och precis lagom krispiga skorpa som säljer. Ett härligt tomatsåsrecept. Använd alltid färska råvaror med hög kvalitet ‒ dyrare i inköp men, var så säker, det betalar sig i längden. Skriv ner alla moment i pizzabakningen och ange måtten för alla ingredienserna, också för de som ligger ovanpå, så att alla pizzor ser ut och smakar lika vid varje köptillfälle. Det är viktigt att all personal som ska jobba hos dig får utbildning om alla steg i pizzatillverkningen.

Personal: Personalen är ditt ansikte utåt och högst ansvariga för att skapa en positiv upplevelse för kunderna! Välj personal med omsorg när du ska starta pizzeria. Anställ personer som är utåtriktade, personliga och uppriktiga. Kunderna ska kunna känna att de bryr sig om just dem.

Restaurangexperten Magnus Hellström

annons22




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Marknadsföring

Starta restaurang: Fokus på entrén

Publicerad

den

Av

Starta restaurang: Entrén är det första gästen ser

Ofta läggs all energi på att utforma restaurangens inredning, på matsalen, köket, baren när man ska starta restaurang. Det är bra, men du har väl inte glömt att det första gästen möter är entrén och hur det ser utanför? Med lite planering kan du göra en enkel restaurangentré inbjudande.

En professionell restaurangskylt

Kontrollera först med din kommun vilka regler som gäller för att sätta upp en restaurangskylt. När du vet vad som gäller kan du anlita en skylttillverkare för att utforma en skylt till din restaurang. En proffsig skylt sänder ut en klar signal om att du är seriös och den välkomnar dina gäster. Kom ihåg att första intrycket är viktigt.

Andra skyltar på restaurangen

Andra skyltar som behöver sättas upp ska också vara proffsigt utförda. Det kan vara skyltar till parkeringen, ingen rökning alls eller var man får röka, öppettider, toalettskyltar etc. Snygga välgjorda skyltar ser alltid bättre ut och håller längre än en skylt du skrivit ut på din skrivare, hur laminerade de än är. (Handskrivna skyltar nämner jag inte ens …)

Belysning

God belysning utanför restaurangen är viktig för att skapa atmosfär. Utebelysningen är också väsentlig för gästernas säkerhet. Skaffa gärna utebelysning som tänder sig själv när skymningen kommer. Placera utomhuslampor strategiskt men använd bara inte strålkastare modell byggplats eller dylikt – för ett par dagar sedan möttes jag av två sådana utanför en restaurang och vad gjorde jag? Gick vidare, såklart. Trist att mötas av bländande ljus på det sättet. Till advent är det givetvis trevligt att installera julbelysning med gran eller ljusslingor i träden utanför din restaurang. Tag ner dem i januari annars ”syns” de inte längre och märks inte till nästa midvinter.

Restauranginformation

Menytavlor bredvid ingången till din nya restaurang är ett bra sätt att visa upp din meny och locka in passerande gångare. Se till att ha tillräcklig belysning för menytavlan, så att gästerna kan läsa den på kvällen också. Tillsammans med fasta väggmonterade menytavlor, kan du också använda en sandwichskylt på trottoaren (kolla med kommunen att det är OK ) för att visa din lunchmeny eller middagsmeny.

Utomhusmöbler

Kanske du har planerat för utomhusservering också? Då är det givetvis viktigt att skapa trevlig atmosfär kring de utemöbler du ställer fram. Särskilt med stolsmodellen kan du anpassa uteserveringen till ditt restaurangtema. Blomlådor eller blomkrukor, parasoller och terassvärmare är exempel på enkla saker som höjer uteserveringens nivå flera steg. När du ska köpa utemöbler är det klokt att investera i robusta kvaliteter som är producerade för att klara kommersiellt bruk. Även utan uteservering kan du placera en eller ett par bänkar utanför entrén, där gäster kan sitta och vänta på sitt sällskap i bra väder. Du kan också ställa upp några små bord och stolar, som påminner om en fransk uteservering.

Rökning?

Om du tillåter rökning på din uteservering, skaffa stadiga askkoppar med tyngd till borden. Tänk på att det också kan vara en god strategi att ha en avdelning rökfria utebord – många ickerökare vill gärna sitta ute utan att blir nerrökta.

Blommor, blommor

Blommor skapar alltid trivsel. Med några välfyllda stora utekrukor eller snygga blomlådor på utsidan av fönstren om det fungerar att hänga upp dem, kan du enkelt ”klä upp” även den enklaste entré. Blommor kostar inte mycket men är bra marknadsföring under våren och sommaren och en bit in på hösten. Har inte du gröna fingrar, kanske en medarbetare kan ta ansvar för att se till blomsterprakten håller sig fräsch, vattna och ta bort vissnade blommor när det behövs.

Markis

En markis över entrén tjänar flera syften. Ett är som regn- och solskydd. En markis kan också vara en skylt i sig med restaurangens namn och därmed tala för din verksamhet. En markis kan också skapa en välkomnande känsla till din restaurang. Vänd dig till en specialist på markiser för att få en markis av hög kvalitet och i rätt färg och mönster, till exempel för att matcha logotypen och ditt restaurangkoncept.

Musik

Att ha svag musik som passar ditt restaurangkoncept även utanför entrén är ett sätt att förlänga restaurangatmosfären. Här gäller det dock att ha svag ljudnivå och tänka på att du troligen har grannar…

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Inredning

Starta restaurang – utrustning du behöver

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – utrustningsförslag

 

Det är mycket att tänka på när du ska starta restaurang. Vad som behövs på just din restaurang beror på många olika faktorer: Vilken typ av restaurang det gäller och den menyn du ska servera, storlek / beräknat antal gäster/portioner per sittning och per dag. Här är en allmän översikt med förslag på inredning och utrustning vid planering av restaurangköket, serveringslokalen och övriga utrymmen. Detta är förslag – du anpassar listan efter vad du behöver för din restaurang.

 

  1. Starta restaurang: Köket

Värmeenheter med tillräcklig ventilation (spis, stekbord, ugn, fritös, salamander, kokgryta, värmeri, mikrovågsugn)

Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär

Avställningsytor, hyllinredning

Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (t ex kött, fisk, grönsaker samt färdiglagade rätter)

Blast Chiller/Freezer (nedkylningsskåp eller nedkylningsrum)

Frysskåp (frysbox)

Plats för tallrikar färdiga att servera

Plats för glas, porslin, bestick, servetter

Plats för ismaskin

Plats för sås-/blandningsmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Köksredskap: Manuella redskap som knivar, skärbrädor, bunkar, kantiner etc.

 

  1. Starta restaurang: Beredning av tvättade grönsaker/kallskänk t ex. kalla rätter, smörgåsar

Arbetsbänk, minst en bänk med ho och blandare

Arbetsbänk med ho och blandare för grönsaker, vid omfattande hantering

Plats för skärmaskin, mixer, glassmaskin, konservöppnare, våg etc.

Kylskåp

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

  1. Starta restaurang: Kött- och kycklingberedning

Arbetsbänk med ho och blandare. Rutin för åtskild beredning av kyckling respektive kött ska finnas i systemet för egenkontroll.

Huggkubbe

Plats för köttkvarn (i kyla)

Köttkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Fiskberedning

Arbetsbänk med ho och blandare

Fiskkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Allergikost

Arbetsbänk med ho och blandare

Ev. särskild utrustning endast för allergikost

Kylskåp

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Baka till restaurangens verksamhet/bake-off

Arbetsbänk

Ugn, ev. degblandare

Plats för mjöl, bake-off produkter

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Renseri för jordiga grönsaker/rotfrukter

Rotfruktskyl

Arbetsbänk med djupa hoar och blandare

Plats för skalmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Diskutrymme

Diskbänk med stor ho och duschpistol

Diskmaskin, grovdiskmaskin med imkåpa

Plats för vagnar för diskkorgar

Utrymme för smutsig respektive ren disk

Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Förrådsutrymme

Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar, öl-, vin- och spritförråd

Utrymme för förpackningsmaterial

Frysutrymmen

Plats för utrustning för cateringverksamhet

 

  1. Starta restaurang: Städutrymme

Plats för städutrustning (svabbvagn, skurmaskin, rengöringsmedel etc.)

Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor etc.)

Utslagsvask och vattenblandare

 

  1. Starta restaurang: Kontor

Dator och skrivare

Skrivplats

 

Tänk igenom din utrustningslista ordentligt så att den passar för den verksamhet just du ska driva. Börja alltid med menyn och anpassa utrustningen efter den! Det handlar om att investera i de maskiner och de redskap som du verkligen använder, inte vad som ”kan vara vara bra att ha”. Den inredning du väljer ska givetvis passa till det tema du har valt. Gör detta förberedelsearbete noggrant, det kommer du att ha igen när du öppnar din restaurang.

 

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Starta restaurang ‒ vi ger bort en e-bok helt gratis!

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – vad du behöver veta

Starta restaurang börjar med en affärsidé. Men sen då? Vi har samlat vad du behöver veta. Du får boken gratis.

 

Starta restaurang är att starta ett företag. Det blir mycket jobb … men är din dröm att starta restaurang får du draghjälp nu. Att planera och förbereda allt innan du öppnar kommer att ge dig en bra start, en grund att stå på. Det ska du lägga möda på.

Förberedelserna gör du i affärsplanen. Där skriver du precis allt om restaurangen du ska starta, din budget och hur du ska jobba med marknadsföring. Vad du ska ta med i din affärsplan får du veta av oss. Ju bättre affärsplan du gör, desto bättre kommer starten och arbetet att gå.

Vi berättar om de olika företagsformerna som finns i Sverige. Det är viktigt att välja rätt och inte riskera privatekonomin i onödan.

Vad ska man tänka på när man ska välja läge för att starta restaurang? Hur ska man komma fram till rätt namn? Här får du tips.

Hur ska du finansiera restaurangen? Hur får man banklån? Finns det andra lån eller bidrag man kan söka? Vi berättar hur du går tillväga.

Vad finns det för råd och stöd att få när du ska starta restaurang? En hel del. På nätet finns mycket information från myndigheter och organisationer du måste ha kontakt med och som också kan hjälpa dig på olika sätt. Vi länkar dig rätt.

Ordning och reda, som bokföring och egenkontroll är viktigt för att företaget ska fungera. Sådant som många säger är trist och lägger åt sidan – men måste göras. När du ska starta restaurang ska du ha koll på detta från dag ett. Det hjälper dig också att se hur det egentligen går för dig och att hålla hög standard. Vi klargör begreppen för dig.

Vad behöver man för utrustning när man ska starta restaurang? Du får en förteckning du kan skriva ut och ha som hjälp när du gör affärsplanen och när det är dags att göra inköpen. Du får också info om vad du ska tänka på när du ska köpa porslin, glas, bestick, restaurangmöbler med mera och skapa ett helhetsintryck som står sig.

Oavsett vilket restaurangkoncept du väljer är det med din meny du ska tjäna pengar. Anslå mycket tid och omsorg åt den. Vi ger dig tips om hur du utformar menyn.

Fyll i formuläret nedan

Och du – lycka till!

Vi ger er nycklarna till er nya restaurang, helt gratis.
Ladda ner din bok idag.
Efter att du registrerat dig får du ett mejl med en länk till boken.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB