Connect with us

Intressant

Franchiserestaurang: Tips till dig som vill driva en franchiserestaurang

Publicerad

den

Franchising är en affärsmässig överenskommelse som grundar sig på ett avtal mellan franchisetagaren och franchisegivaren. Avtalet tillåter franchisetagaren att använda företagets varumärke, sälja företagets produkter samt att använda företagets loggor och marknadsföringsmaterial.

Många personer som har ambitionen att öppna en restaurang, men saknar kunskapen om vad som krävs för att framgångsrikt driva en restaurangverksamhet, väljer ofta att driva en franchiserestaurang. På så sätt får de ta del av en etablerad kedjas utbildningsmöjligheter och marknadsföringsresurser. Många franchisetagare är utpräglade lagspelare, de har liten eller ingen erfarenhet alls av restaurangbranschen och de har möjlighet att betala inträdesavgifterna som krävs för att man ska kunna komma igång med sitt franchiseföretagande.

En franchisejurist är en individ som har kunskap om de legala kraven som gäller när man säljer och köper franchiserättigheter. Det kan vara klokt att ta kontakt med en jurist med kunskap om och erfarenhet av de lagar som styr franchiseverksamheter innan man tar steget fullt ut och investerar i sin egen franchiserestaurang.

Fördelar med att öppna en franchiserestaurang

Sannolikheten att bli framgångsrik kan öka: En ny restaurang med ett etablerat varumärke löper ofta mindre risk att gå i konkurs än nya restauranger som inte representerar något känt varumärke.

Igenkänning: De allra flesta kedjerestauranger är både etablerade och framgångsrika. När du öppnar en ny sådan restaurang i ditt område är sannolikheten stor att folk redan känner till varumärket och vad det står för. Då är det inte orealistiskt att förvänta sig att affärerna kommer igång direkt.

Beprövade menyer och strategier: Marknadsföringsmetoderna och utbildningarna som franchisegivaren erbjuder är beprövade och i allmänhet framgångsrika, du behöver inte testa några egna strategier.

Stöttande nätverk: Franchisetagare har tillgång till etablerade nätverk med expertmedarbetare som kan hjälpa dig att få fart på dina affärer.

Köpmakt: Genom att tillhöra en stor och etablerad restaurangkedja får du förhoppningsvis tillgång till produkter och utrustning till ett bra pris. När en stor restaurangkedja gör sina inköp lyckas de i allmänhet förhandla till sig riktigt bra rabatter, som enskilda restaurangägare förstås också får nytta av.

Många franchiserestauranger har avtal och rabatt hos www.restaurangmobler.se och www.restaurangmaskiner.net och kan på det sättet spara mycket pengar på inköp av restaurangmaskiner och restaurangmöbler.

Nackdelar med franchiserestaurang

Royaltybetalningar: Franchisetagaren vill förstås ha betalt för att du använder dig av företagets koncept och för att du får ta del av företagets servicenätverk. Tänk på att dessa avgifter kan bidra till att minska dina marginaler.

Marknadsföringsavgifter: Det kan förekomma att du får betala marknadsföringsavgifter vid sidan av franchisekostnaderna.

Tips till blivande franchisetagare

Var noga med kontraktet: Eftersom ett franchiseavtal kan vara bindande i flera år framöver. Undersök därför noga alla punkter i ert samarbetsavtal, bland annat vad som gäller om du vill sälja din restaurang innan kontraktet har löpt ut.

Gör en bakgrundskoll på franchisegivaren: Prata med andra franchisetagare för att ta referenser och kolla om just det här företaget är bra att samarbeta med.

Att finansiera din franchiserestaurang

Vid sidan av inträdesavgiften påminner uppstarten av en franchiserestaurang i mångt och mycket om uppstarten av en fristående restaurang, åtminstone vad gäller finansieringen. Du kommer att vara ansvarig för avbetalningar, inköp av utrustning, att anställa medarbetare och att betala ut lön till dem.

Lokalisera en franchisemöjlighet

De flesta stora restaurangkedjor har information om aktuella franchisemöjligheter på sin hemsida. Om du vet vilken typ av franchiserestaurang du vill öppna är det klokt att börja med ett besök på företagets hemsida.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Foto: Natalie Olmosse

 

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Så driver du en framgångsrik glasskiosk

Publicerad

den

Av

Glass är en lyx som många människor gärna unnar sig, inte minst på sommaren.
Kvalitetsglass gjord på ekologiska och naturliga råvaror är många beredda att
betala lite extra för. Man kan tro att det är den lättaste saken i världen att driva
en framgångsrik glasskiosk, men det krävs en del förberedelser och eftertanke
för att verkligen lyckas.

Du kan antingen öppna en liten kiosk och tillverka glassen själv, på plats eller någon
annanstans. Du kan också välja att öppna en större fabrik och säja den glass du
tillverkar i egna kiosker och till andra kioskägare. Om du funderar på att tillverka egen
glass bör du ha i åtanke att det är lätt att tillverka glass, men desto svårare att
marknadsföra och sälja den.

Att öppna en glasskiosk kräver däremot betydligt mindre investeringar. Här är rätt läge
och rätt utrustning viktigt. Du behöver en glassdisk, frysbox, där du kan exponera din glass för
kunderna, tillverkningsutrustning om du vill tillverka egen glass och frysar för
ingredienser och glass som ännu inte är redo för försäljning.
Utvärdera marknaden innan du öppnar en glasskiosk.

Välj glasstyp med omsorg

Fundera på vilken typ av glass du ska sälja. Om du inriktar dig på kvalitetsglass bör
det finnas tillräckligt många kunder i området som är beredda att betala för hantverket
och de kvalitetsråvaror som behövs. Att köpa glass är roligt, lustfyllt och en belöning.
Din inredning bör därför vara kreativ och inspirerande. Lägg energi på hur du
presenterar dina smaker, hur glassen ”skyltas” i frysen och vilka spännande alternativ
och smakkombinationer du kan erbjuda.

Läget är viktigt, oavsett om du driver en glasskiosk, en restaurang eller ett café. För en
glasskiosk är läget om möjligt ännu viktigare än om du driver en restaurang. Eftersom
glass ofta är ett impulsköp är det viktigt att du finns där kunderna passerar.
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

3 saker för att bli ett bra cateringföretag

Publicerad

den

Av

  1. Lägg tid på rätt sorts marknadsföring

Marknadsföring mot rätt målgrupper är en nyckelfaktor för en riktigt framgångsrik cateringverksamhet. Du behöver ha samma passion för marknadsföring som för maten du tillagar och säljer, då ökar du dina förutsättningar att lyckas. Det finns många cateringbolag, hur ska ni kunna sticka ut från mängden?

Börja med att skaffa dig kunskap om hur din lokala marknad ser ut. Ta en titt på vad dina konkurrenter erbjuder och gör sen en undersökning för att kartlägga vad kunderna vill ha. Det kan finnas ett glapp mellan vad befintliga cateringaktörer erbjuder och vad kunderna efterfrågar. Det glappet kan du fylla. Var strategisk när du letar efter en nisch där du kan bli framgångsrik och där du kan utmärka dig. Prova dig fram med olika marknadsföringskanaler och metoder. Framgångsrik marknadsföring handlar om att prova sig fram tills man hittar ett ”recept” som fungerar.

 

  1. Rätt attityd gör skillnad

Cateringbranschen kan vara extremt stressig, så det gäller att hålla huvudet kallt när saker och ting kör ihop sig och ni har manga beställningar att leverera. Var målmedveten och envis, deppa inte ihop om du stöter på motstånd. Prova en annan väg och ge dig inte! Det är lättare att lyckas om du är en organiserad person som kan disponera din och dina medarbetares tid på ett klokt sätt. Det är också en fördel om du är social och bra på att kommunicera med människor, då kan du bygga starka relationer med medarbetare, leverantörer och kunder.

 

  1. Ha koll på ekonomin

Du behöver inte vara insatt i den exakta vetenskapen kring hur man gör en budget eller hur man kalkylerar olika kostnader, men lite koll på ekonomin är en klar fördel om man vill öka sina förutsättningar att bli framgångsrik i cateringbranschen. Även om matlagning är din huvudsakliga passion så är det klokt att sätta dig in i och intressera dig för siffrorna bakom din verksamhet. Gör en budget, se till att ni håller den, sätt priser som grundar sig i vilka marginaler ni behöver ha i verksamheten och hur mycket ni måste sälja för att gå runt. Bristande koll på företagets ekonomi kan leda till att ni får betala mer än ni behöver för olika saker eller att ni inte märker att saker och ting är på väg utför förrän det är för sent.
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Fixa baren med fotstöd!

Publicerad

den

Av

Att skapa just den där inbjudande baren som kunden bara vill komma tillbaka till, igen och igen – vem vill inte det? En detalj som verkligen ger plusvärde i baren är något som dina gäster kanske inte direkt sitter och tittar på, men tar in vid första ögonkastet och saknar om det inte finns: Fotstöd.

 

Att tänka igenom barinredningen är viktigt och här gäller som så ofta att det är detaljerna som ger helheten och höjer statusen på din restaurang. Snygga barstolar, en fin bardisk att hänga på och så eleganta fotstöd som kronan på verket. Omtanken om gästen ända ner till fötterna … självklart. Och ett bra sätt att stryka under stilen du valt i baren. Eller är det kanske en hög soffa i barhöjd som behöver fotstöd för att bli perfekt?

 

Några tips :

  • Mät sidorna av bardisken som ska ha fotstöd och gör en enkel skiss av hur du tänkt dig fotstödet. Testa med exempelvis målartejp eller att spänna upp ett band så du får en klar uppfattning om hur mycket utrymme som behövs.
  • Hur långa ska rören i fotstödssystemet vara och vill du ha runda eller fyrkantiga rör?
  • Vilka vinklar måste planeras? Ska det vara 90-gradersvinklar eller justerbara vinklar?
  • Vilka fästen blir bäst och vilka ändavslut passar din stil? Runda platta eller med kupol? Eller fyrkantiga till fyrkantsrör?
  • När du har kommit så långt är det dags att göra en så detaljerad ritning som möjligt som underlag för din beställning.

 

Fotstöd finns i ett antal olika modeller, ytbehandlingar och dimensioner. Du kan beställa fotstöd precis som du vill ha dem. De kapas och bockas mot din ritning.

Och kom ihåg: Välj stil och finish efter just din bar och dina intentioner. Genom val av olika fästen, vinklar och ändavslut skapar du ditt unika fotstöd. Och höjer standarden på din bar och din restaurang.

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB