Connect with us

Intressant

Franchiserestaurang: Tips till dig som vill driva en franchiserestaurang

Publicerad

den

Franchising är en affärsmässig överenskommelse som grundar sig på ett avtal mellan franchisetagaren och franchisegivaren. Avtalet tillåter franchisetagaren att använda företagets varumärke, sälja företagets produkter samt att använda företagets loggor och marknadsföringsmaterial.

Många personer som har ambitionen att öppna en restaurang, men saknar kunskapen om vad som krävs för att framgångsrikt driva en restaurangverksamhet, väljer ofta att driva en franchiserestaurang. På så sätt får de ta del av en etablerad kedjas utbildningsmöjligheter och marknadsföringsresurser. Många franchisetagare är utpräglade lagspelare, de har liten eller ingen erfarenhet alls av restaurangbranschen och de har möjlighet att betala inträdesavgifterna som krävs för att man ska kunna komma igång med sitt franchiseföretagande.

En franchisejurist är en individ som har kunskap om de legala kraven som gäller när man säljer och köper franchiserättigheter. Det kan vara klokt att ta kontakt med en jurist med kunskap om och erfarenhet av de lagar som styr franchiseverksamheter innan man tar steget fullt ut och investerar i sin egen franchiserestaurang.

Fördelar med att öppna en franchiserestaurang

Sannolikheten att bli framgångsrik kan öka: En ny restaurang med ett etablerat varumärke löper ofta mindre risk att gå i konkurs än nya restauranger som inte representerar något känt varumärke.

Igenkänning: De allra flesta kedjerestauranger är både etablerade och framgångsrika. När du öppnar en ny sådan restaurang i ditt område är sannolikheten stor att folk redan känner till varumärket och vad det står för. Då är det inte orealistiskt att förvänta sig att affärerna kommer igång direkt.

Beprövade menyer och strategier: Marknadsföringsmetoderna och utbildningarna som franchisegivaren erbjuder är beprövade och i allmänhet framgångsrika, du behöver inte testa några egna strategier.

Stöttande nätverk: Franchisetagare har tillgång till etablerade nätverk med expertmedarbetare som kan hjälpa dig att få fart på dina affärer.

Köpmakt: Genom att tillhöra en stor och etablerad restaurangkedja får du förhoppningsvis tillgång till produkter och utrustning till ett bra pris. När en stor restaurangkedja gör sina inköp lyckas de i allmänhet förhandla till sig riktigt bra rabatter, som enskilda restaurangägare förstås också får nytta av.

Många franchiserestauranger har avtal och rabatt hos www.restaurangmobler.se och www.restaurangmaskiner.net och kan på det sättet spara mycket pengar på inköp av restaurangmaskiner och restaurangmöbler.

Nackdelar med franchiserestaurang

Royaltybetalningar: Franchisetagaren vill förstås ha betalt för att du använder dig av företagets koncept och för att du får ta del av företagets servicenätverk. Tänk på att dessa avgifter kan bidra till att minska dina marginaler.

Marknadsföringsavgifter: Det kan förekomma att du får betala marknadsföringsavgifter vid sidan av franchisekostnaderna.

Tips till blivande franchisetagare

Var noga med kontraktet: Eftersom ett franchiseavtal kan vara bindande i flera år framöver. Undersök därför noga alla punkter i ert samarbetsavtal, bland annat vad som gäller om du vill sälja din restaurang innan kontraktet har löpt ut.

Gör en bakgrundskoll på franchisegivaren: Prata med andra franchisetagare för att ta referenser och kolla om just det här företaget är bra att samarbeta med.

Att finansiera din franchiserestaurang

Vid sidan av inträdesavgiften påminner uppstarten av en franchiserestaurang i mångt och mycket om uppstarten av en fristående restaurang, åtminstone vad gäller finansieringen. Du kommer att vara ansvarig för avbetalningar, inköp av utrustning, att anställa medarbetare och att betala ut lön till dem.

Lokalisera en franchisemöjlighet

De flesta stora restaurangkedjor har information om aktuella franchisemöjligheter på sin hemsida. Om du vet vilken typ av franchiserestaurang du vill öppna är det klokt att börja med ett besök på företagets hemsida.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Foto: Natalie Olmosse

 

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Bra Leverantörer

Restaurangkyl ‒ välj rätt kyl och frys till din restaurang

Publicerad

den

Av

Restaurangkyl, restaurangfrys

 

Restaurangkylar och frysar är fristående utrustning som är utformad för att passa restauranger och det tuffa slitage de utsätts för.

 

Vad är skillnaden på en vanlig hushållsfrys och en restaurangfrys? Restaurangkylar och frysar är fristående utrustning som är utformad för just restauranger. Det är absolut nödvändig utrustning för en restaurang, en stor investering som är grundläggande för att du ska kunna bygga upp en lönsam restaurangverksamhet.

1. Avgör vilken typ av kyl eller frys du behöver. Det avgörs bland annat av hur ofta du behöver öppna kylen och frysen och vilka ytor som är tillgängliga. Gör en överslagsräkning på hur stora mängder livsmedel du behöver för att driva restaurangen i en vecka. Om du tar med dig din beräkning till leverantören så kan de ofta hjälpa dig att hitta rätt storlek. Undvik att falla för frestelsen att köpa kylar och frysar som är tillverkade för privat bruk. Risken är att dessa kylar och frysar inte lever upp till kraven som ställs i ett restaurangkök.

2. Fundera på om du behöver göra någon form av tillval med extra hyllor eller andra typer av hyllor än vad som är standard i den modell du väljer. Du kan också välja till hyllor som adderar extra utrymme i kylen eller frysen, vilket ökar kapaciteten. Restaurangkylar och frysar är en stor investering, men de har vanligtvis en livslängd på minst tio år om de sköts rätt. Jämför olika tillverkares garantierbjudanden, de kan skilja sig åt.

3. Ta god tid på dig innan du gör ditt val. Med tanke på att restaurangkylar och frysar kan väga en hel del kan du behöva inkludera transport och installation i totalpriset när du jämför priset på olika modeller. När det gäller ytskikt är rostfritt stål att föredra eftersom det är lätt att hålla rent och ofta är mer hållbart än andra material. Tänk på att du ska leva med den kyl och frys du väljer i minst tio år, vilket gör att små tillval och smarta funktioner kan underlätta vardagen rejält, vilket i sin tur sparar både tid och pengar för er. Tänk därför till ordentligt och välj med omsorg, stressa inte fram till ett avslut, ta istället den tid du behöver för att jämföra olika modeller och vara säker på att du gör en bra affär.

4. Välj typ av dörrar. De flesta kylar och frysar kan levereras med glasdörrar om man så önskar. Du kan ofta också välja vilken sida handtaget ska placeras på, vilket kan underlätta det dagliga arbetet. Om kylen eller frysen ska öppnas ofta kan skjutdörrar istället för dörrar vara ett smidigt alternativ.

 

 

 

 

Restaurangkyl Linköping
Restaurangkyl Norrköping
Restaurangkyl Stockholm
Restaurangkyl Göteborg
Restaurangkyl Malmö

Kyla

 

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Glassdisk beställd? Högsäsong för glass – och glassdisk

Publicerad

den

Av

Nu är det glassdags igen! Är förra årets glassdisk OK?

 

Glassdags, härligt och gott och alla är nyfikna på sommarens nya smak. Det är hög tid att se över utrustningen. Behöver du utöka med en glassdisk till?

Glass är en känslig produkt och en bra glassdisk och rätt förvaring av glass är viktigt för att hålla hög kvalitet ända till slutkund. Lukter och luftexponering kan lätt förstöra glassen, liksom för hög förvaringstemperatur och kraftiga temperatursvängningar. En god regel är att förvara glass vid så pass låg temperatur som -24°C, med tanke på de två sistnämnda faktorerna. Om temperaturen stiger påverkas strukturen och smak, iskristallerna blir större och glassen blir lätt ”grynig”. Glass ska förvaras i oavbruten fryskedja, med minimala temperaturvariationer från tillverkning till försäljning.

Se över utrustningen inför glassäsongen. Har du en glassdisk som funkar? Köper du ny glassdisk, tänk på att den bör vara GN-anpassad. Kolla att du har glasskantiner och glasskopor så att det räcker till. Kanske dags för en egen glassmaskin och egna goda specialsmaker att fylla din glassdisk med?

Visste du det här om glassingredienserna?

Innehållet i din glassdisk är rätt mycket kemi… Huvudingredienserna i glass är mjölk, socker, mjölk eller vegetabiliskt fett, smakämnen (och ibland färg). Is bildas i glassen under frysningsprocessen. Var och en av dessa komponenter är väsentliga för konsistens och smak, men det är is och luft som ger glassen den strukturen de flesta vill ha. Ju mindre iskristallerna och luftbubblorna är, desto krämigare glass. Olika smaktillsatser, t ex. choklad, frukt och bär, nötter, etc. tillkommer.

Mjölkproteiner är en viktig ingrediens i glassprodukter. Proteinet i glassen gör att fett- och luftbubblorna blir mindre, vilket är viktigt för att få den krämiga glasskonsistensen. Proteinet bidrar också till smaken.

Fett är en viktig ingrediens i glass eftersom det ger både struktur och smak, ökar krämigheten och stabiliserar de små luftbubblorna. Antingen mjölkfett eller vegetabiliskt fett används i glass.

Socker ger glass en söt smak, men det är inte dess viktigaste roll. Sockret styr mängden is som bildas under frysningen av produkten. Detta säkerställer att glassen är mjuk nog att ösas upp och ätas, samt gör den lite mer stabil, dvs. det blir inte en tunn sås genast glassen serveras i rumstemperatur.

För vissa glassprodukter behövs stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel. Stabilisatorer tillsätts för att förbättra glassens konsistens och förhindra att den smälter för fort och är oftast vegetabiliska. Emulgeringsmedel är vanligen vegetabiliska oljor eller äggprodukter.

… ja, det är mycket med glass. Gör du egen glass vet du hur viktigt det är med proportionerna, för att få bästa smak och konsistens. Enklast är hitta en riktigt bra leverantör och fylla sin glassdisk på så vis.

Restaurangexperten Magnus Hellström
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Glassbar ‒ ett bra sätt att tjäna pengar utan stora investeringskostnader

Publicerad

den

Av

Tips till dig som vill driva en framgångsrik glassbar!

Nästan alla människor älskar glass. Det gör förstås att en glassbar har en hög sannolikhet att bli framgångsrik. Att öppna en glasskiosk kräver planering och för att lyckas behöver du veta vad som krävs för att bli verkligt framgångsrik. Här är några tips för att lyckas.

 

1. Investera i en franchisebar eller starta en egen glassbar

Oavsett vilket alternativ du väljer så får du räkna med att det krävs en viss investering för att komma igång. Du kan låta din budget avgöra vilken väg du ska gå. Att investera i en franchiseglassbar har sina fördelar, men det kan vara kostsamt. Om du har en liten budget bör du överväga att driva glassbaren i egen regi. Tag reda på om det finns någon lokal glasstillverkare du kan får representera.

2. Skriv en affärsplan

Även om du bara planerar att driva en liten glassbar är en affärsplan till stor hjälp. I en affärsplan skriver du ner företagets målsättning och strategi på pränt, vilket kan vara användbart.

3. Gör egna efterforskningar

Den absolut bästa erfarenheten för dig som en dag vill driva din egen glassbar är att först jobba i någon annans glassbar en period. Om det inte är något alternativ för dig så kan du nöja dig med att intervjua ett par glasskioskägare som kan dela med sig av sina tips kring vad du behöver tänka på för att bli framgångsrik.

4. Välj ett bra läge

Områden med många gående är ett perfekt läge för en glassbar. Det inkluderar bland annat shoppingcenter, gågator och lägen i anslutning till parker.

5. Investera i rätt utrustning

Glassbaren behöver bland annat frys, glassdisk, glasskantiner, glasskopa, bord och kanske en glassmaskin. Du behöver också komponera en meny och välja leverantörer. Jämför priser noga på utrustning innan du slår till. Många gäster vill ha kaffe till glassen så en bra kaffebryggare är en god investering.

Restaurangexperten Magnus Hellström
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB