Connect with us

Starta Restaurang

Starta restaurang: Hur man hittar bästa läget

Publicerad

den

Starta restaurang: Hur man hittar bästa läget

Det är svårare än vad många tror att hitta rätta läget för att starta restaurang. Här är några saker att tänka på när man väljer läge.

Det som verkar perfekt för att starta resturang, som en lokal vid en gågata i centrum, kan visa sig vara mer eller mindre ett fiasko när man väl kommit igång. Och en plats som först verkar vara absolut vansinnig, som en gammal industrilokal, kan bli en lyckträff. Givetvis är mat och service jätteviktiga delar av framgångsfaktorn, men läget kan vara lika avgörande när man ska starta restaurang, särskilt i början. Därför är det viktigt att vara noggrann innan man bestämmer läget för sin satsning. Här är några punkter att fundera på, som du sedan kan sammanställa under rubriken ”Restaurangens läge” i din affärsplan.

1. Parkering. Ligger parkeringen för långt bort, kan det bli så att de presumtiva kunderna väljer en konkurrent som ligger närmare… inte bra. Att starta restaurang mitt i stan med goda allmänna kommunikationer, kan fungera bra utan egen parkering. Helst bör det då finnas kommunala parkeringsplatser eller parkeringshus i närheten (en del gäster tar alltid bilen). Med ett läge utanför tätorten, är egen parkering ett måste när man ska starta restaurang.

2. Synlighet är viktigt. Om du ska starta restaurang måste den synas väl. Att synas och/eller att din skylt är väl synlig, innebär gratis reklam. Syns din restaurang ordentligt, påminner den också folk om att den existerar och att de borde gå dit och äta middag.

3. Storlek spelar roll. Tänk på att det som ser enormt ut som en tom lokal, snabbt fylls upp med all utrustning som behövs när man ska starta restaurang. Även en liten bistro eller ett café behöver vettigt utrymme för köksarbete, för kyl- och frysförvaring, för skafferivarorna, och i alla fall ett litet krypin för (det oundvikliga) kontorsjobbet. Kanske en bar där gästerna kan vänta på bord, när det är full ruljangs etc.

4. Ligger det något i skrock? Om du funderar på att ta över en befintlig restaurang, eller starta restaurang i en nedlagd restauranglokal, ta alltid reda på varför den ska säljas, eller varför den upphörde. Att starta restaurang på ett läge som är ökänt, kan vara vanskligt. Det finns inte minsta vetenskap i detta, utan här handlar det mer om magkänslan…

5. Sätt säkerhet i första rummet. Innan du väljer lokal för att starta restaurang, kontrollera alltid säkerhetsaspekterna i huset. Finns det nödutgångar? Kolla elledningarna, är de nyligen utbytta eller gamla som gatan? Hur är det med brandalarm och sprinklersystem? Finns det handikappanpassade dörrar och toalettutrymmen, ramper för att ta sig upp/in i restaurangen med rullstol? Gå igenom alla sådana fakta med hyresvärden, så att du vet vad som finns och vad som måste justeras respektive göras ‒ innan du skriver på ett kontrakt.

6. Bekanta dig med grannarna. När man letar efter ett bra restaurangläge, bör man se sig omkring i det tilltänkta grannskapet. Finns det redan en hel rad restauranger med samma koncept som du tänker starta restaurang med? Finns det outhyrda affärslokaler i närheten? Tänk på att framgång föder framgång, folk dras dit där det är mycket på gång. Står det tomt i en eller flera lokaler, är det lätt att kunder istället väljer andra gator/centra.

7. Avvakta med drömmen om landet. Se dig noga omkring om du vill satsa på ett läge för långt ifrån en tätort när du ska starta restaurang. Att etablera sin restaurang ”bortom allfarvägen” kan bli en höjdare, men är också ett vågspel. Det kan bli svårt att få kunderna att komma regelbundet, om man inte har redan ett etablerat gott rykte som folk åker omvägar för. Lokalerna kanske är billiga, men kunderna måste likafullt komma hela tiden för att det ska bli ett vettigt resultat.

8. Förhandla om hyreskontraktet. Var inte rädd för att förhandla om hyreskontraktet och vad som ska ingå i det. Att be om tillmötesgående när man ska starta restaurang är aldrig fel. Du vill ha en bra lokal, och hyresvärden å sin sida behöver hyra ut så fort som möjligt. Diskutera själva summan och vad som ska ingå i den, och inte minst väsentligt, hur lång tid du förbinder dig att hyra. Tänk på om det är varm- eller kallhyra och vilket underhåll som ingår. Kom också ihåg sådant som snöröjning och gräsklippning.

9. Ha tålamod! Undvik att vara för impulsiv när du ska starta restaurang. Du kanske kliver in i en lokal och bara vet: Den här är det! Men innan du slår till bör du faktiskt åka runt och titta på flera lokaler och lägen. Dessutom bör du besöka dessa platser inte bara en gång, utan flera, både morgon, middag och kväll. Det kommer att bli mycket farande, för du ska helst göra de här rundorna under olika veckodagar, och på helger också, och notera vad du ser. Är det mycket folk som rör sig på adressen under arbetsdagar och helt dött på kvällar och helger? Kunskaper av det slaget kan betyda mycket när det ekonomiska resultatet så småningom ska räknas samman.

10. Full insikt: Det är ett stort åtagande du gör när du skriver under hyreskontraktet för att starta restaurang. Du binder upp dig ekonomiskt och tidsmässigt för lång tid framåt. Oftast handlar hyreskontrakt för en affärsrörelse om flera år. Det är lätt att se allt i rosenrött och tänka på hur roligt det ska bli, men innan du bestämmer dig ska du vända och vrida på alla tänkbara scenarier, även negativa. Skriver du på ett fem- eller tioårskontrakt och restaurangen går omkull, kan du vara tvungen att betala månadshyra i åratal, fast du inte har någon affärsrörelse som täcker kostnaderna. Se under punkt 8 ovan, och försök att starta restaurang med ett kortare kontrakt på ett eller ett par år. När du väl kommit igång och det går bra, är det dags att fundera på längre hyresperspektiv.

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

10 saker du bör känna till om restaurangkoncept

Publicerad

den

Av

Ett av de första stegen mot att öppna en ny restaurang är att bestämma sig för
restaurangens koncept. Det kanske låter enkelt, men har du någonsin besökt en
restaurang där konceptet gjort dig förvirrad? Du kanske såg en meny som inte
överensstämde med inredningen exempelvis.
Ett ambivalent restaurangkoncept gör ofta att gästerna inte vill komma tillbaks. Vi har därför
samlat tips som hjälper er att skapa ett vinnande restaurangkoncept.

1. Buffé. Bufféer började serveras redan på 1600-talet, det är ett koncept som klarat sig
sen dess. Det är populärt bland många gäster. Fundera på om bufféer ska vara en del
av din restaurangs koncept.

2. Snabbt och avslappnat. Det här konceptet är populärt just nu. Det här är lite finare än
en traditionell snabbmatsrestaurang. Den här sortens restauranger använder ofta
engångsbestick- och tallrikar, men maten håller ofta hög kvalitet med exempelvis
ekologiska ingredienser.

3. Café eller bistro. Ett café är en restaurang som inte erbjuder bordsservering. Kunden
beställer sin mat vid en disk och serverar sig själva. En bistro blandas ofta ihop med
ett café, men en bistro är i själva verket ett café som erbjuder lagad mat.

4. Avslappnat. Som namnet antyder, en avslappnad restaurang är avslappnad och
tillbakalutad i alltifrån menyer till inredning och atmosfär. Många oberoende
restauranger som inte tillhör någon kedja har valt den här inriktningen. Familjeägda
restauranger har ofta den här inriktningen.

5. Fine dining. När man hör orden fine dining tanker man ofta på välpressade dukar,
linneservetter och servitörer i smoking. En fine dining restaurang erbjuder mat, service
och atmosfär av absolut toppklass. De ligger också högst prismässigt.

6. Franchiserestaurang. En franchiserestaurang har många fördelar jämfört med
restauranger som inte hör till någon kedja. Gästerna känner förmodligen igen ditt
namn och varumärke och du kan snabbt komma igång med verksamheten. Men att
driva en franchisebaserad restaurang kan vara kostsamt och det finns många regler att
rätta sig efter.

7. En restaurang på hjul. En restaurang på hjul har förstås fördelen att den lätt kan
flyttas till olika platser. Du har låga overheadkostnader i verksamheten och du behöver
mindre personal än på en traditionell restaurang. Men kom ihåg att även en rullande
restaurang kräver mycket skötsel.

8. Catering. Att bedriva en cateringbaserad restaurang tillåter dig att expandera
verksamheten utan att behöva utöka dina egna lokaler. Om restaurangens menyer är
populära kan det vara en smart tillväxtstrategi att koppla på cateringverksamhet.

9. Mat från andra kulturer. Det här är ett av de lättaste och minst komplicerade
restaurangkoncepten. Du kan välja att bygga upp ditt restaurangkoncept kring
matkulturen från ett visst land, exempelvis Kina, Italien, Indien eller Mexico. Tänk på
att både menyn, inredningen och restaurangnamnet ska återspegla inriktningen.

10. Se upp med att blanda olika restaurangkoncept. Det kan verka frestande att blanda
olika restaurangkoncept för att kunna sticka ut från mängden av andra
restaurangägare. Visst är det smart att vara originell, men risken är att du misslyckas
genom att förvirra gästen med en mix av flera koncept .

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Pizzeria ‒ fem steg för att öppna en pizzeria

Publicerad

den

Av

Vilken sorts pizza du ska satsa på är det första du ska bestämma dig för. Var du ska ha din pizzeria är nästa. Sedan står utrustningen på tur. Ska du sticka ut bland konkurrenterna måste du baka de godaste pizzorna och då gäller det att vara noga med ingredienserna. Bästa smak äger! Sist men inte minst, den mänskliga faktorn, alltså personalen, är din förlängda hand – satsa på personalen på din pizzeria, det får du tillbaka.

 

1. Vilken typ av pizza ska du göra?

Det finns ett antal olika typer av pizza. Besök så många olika pizzerior med olika inriktningar du kan och smaka dig fram. Vad gillar du bäst? Vad tror du kommer att slå bäst på din lokala marknad? Bestäm sedan vilken typ av pizza du ska satsa på. Och kom ihåg: Pizzadeg är inte bara mjöl och vatten! Lär dig så mycket du kan, läs på och experimentera dig fram innan du bestämmer om du ska starta en pizzeria. Fråga andra i branschen, många delar gärna med sig av sina erfarenheter. Sedan får du förfina recepten och skapa dina egna specialiteter. Testa att göra olika degar, prova först i liten skala hemma och låt familj och vänner smaka. Det kan ta lång tid att komma fram till Degen med stort D. Se till att ha det perfekta degreceptet klart innan du startar en pizzeria, då är mycket vunnet!

2. Rätt lokal på rätt ställe

Det enklaste sättet att starta är antagligen att hitta en redan inarbetad pizzeria och köpa den, med rätt pizzaugn redan på plats. Om nu det inte går, lås inte fast dig vid att välja en lokal som redan är restaurang. Bästa läget för dig kanske är en helt annan lokal som byggs om för att bli dina drömmars pizzeria. Viss ombyggnad behövs säkert, ventilationssystem måste byggas in och vattenledningar dras ‒ är läget rätt och kundkretsen finns där, kan sådana investeringar visa sig mycket lönsamma.

3. Rätt pizzaugn

Rätt pizzaugn är viktigt för att baka perfekta pizzor, vilken typ av pizza du än gör. Behöver du en gasdriven ugn eller en elektrisk i din pizzeria? Ska du kanske rentav satsa på en gammaldags vedugn? Pizza ska gräddas på upphettad sten, men det vet du väl redan, kom bara ihåg ångpump också. Tänk på att termostater och kontrollpaneler ska vara lättreglerade. Kontrollera vilka ventilationskrav som gäller för ugnen du väljer och att lokalen där du ska ha din pizzeria klarar dessa.

4. Ingredienserna

Kort sagt: En pizza blir inte bättre än sina ingredienser. Mjöl, vatten, jäst, tomater och ost ‒ det är verkligen viktigt att varje ingrediens håller högsta kvalitet. Var köper du mjöl? Har du kanske en lokal leverantör? Eller kan du köpa importerat mjöl från Italien av ”rätt” vetesort? Köper du färska ingredienser till de olika smakerna, eller konserverade? Smakskillnaden är stor! Vet du vad som ingår t ex i den salami du lägger på en pizza? Det kan vara väldigt stor skillnad på italiensk salami och svensk! Med andra ord, tänk noga igenom valet av varenda ingrediens du ska använda, kostnaderna för dem och vad det betyder för kundtillströmningen till din pizzeria.

5. Känn din personal ‒ och satsa på din personal

Hur ska du kunna garantera att pizzorna på din pizzeria håller samma höga kvalitet dag ut och dag in? Lär upp din personal från början, lär alla precis hur du vill ha det på din pizzeria, varje moment i bakningen av pizzorna, hur du vill att de ska möta kunderna. Sätt din prägel på din pizzeria genom att dra alla riktlinjer från början ‒ men glöm inte att också satsa på personalen, både socialt och vad arbetsmiljön beträffar. Och inte minst, lyssna på personalen! Fråga dem om hur saker och ting fungerar på din pizzeria. Skapa delaktighet och du får bättre respons från personalen.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Inredning

Starta restaurang – utrustning du behöver

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – utrustningsförslag

 

Det är mycket att tänka på när du ska starta restaurang. Vad som behövs på just din restaurang beror på många olika faktorer: Vilken typ av restaurang det gäller och den menyn du ska servera, storlek / beräknat antal gäster/portioner per sittning och per dag. Här är en allmän översikt med förslag på inredning och utrustning vid planering av restaurangköket, serveringslokalen och övriga utrymmen. Detta är förslag – du anpassar listan efter vad du behöver för din restaurang.

 

  1. Starta restaurang: Köket

Värmeenheter med tillräcklig ventilation (spis, stekbord, ugn, fritös, salamander, kokgryta, värmeri, mikrovågsugn)

Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär

Avställningsytor, hyllinredning

Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (t ex kött, fisk, grönsaker samt färdiglagade rätter)

Blast Chiller/Freezer (nedkylningsskåp eller nedkylningsrum)

Frysskåp (frysbox)

Plats för tallrikar färdiga att servera

Plats för glas, porslin, bestick, servetter

Plats för ismaskin

Plats för sås-/blandningsmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Köksredskap: Manuella redskap som knivar, skärbrädor, bunkar, kantiner etc.

 

  1. Starta restaurang: Beredning av tvättade grönsaker/kallskänk t ex. kalla rätter, smörgåsar

Arbetsbänk, minst en bänk med ho och blandare

Arbetsbänk med ho och blandare för grönsaker, vid omfattande hantering

Plats för skärmaskin, mixer, glassmaskin, konservöppnare, våg etc.

Kylskåp

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

  1. Starta restaurang: Kött- och kycklingberedning

Arbetsbänk med ho och blandare. Rutin för åtskild beredning av kyckling respektive kött ska finnas i systemet för egenkontroll.

Huggkubbe

Plats för köttkvarn (i kyla)

Köttkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Fiskberedning

Arbetsbänk med ho och blandare

Fiskkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Allergikost

Arbetsbänk med ho och blandare

Ev. särskild utrustning endast för allergikost

Kylskåp

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Baka till restaurangens verksamhet/bake-off

Arbetsbänk

Ugn, ev. degblandare

Plats för mjöl, bake-off produkter

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Renseri för jordiga grönsaker/rotfrukter

Rotfruktskyl

Arbetsbänk med djupa hoar och blandare

Plats för skalmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Diskutrymme

Diskbänk med stor ho och duschpistol

Diskmaskin, grovdiskmaskin med imkåpa

Plats för vagnar för diskkorgar

Utrymme för smutsig respektive ren disk

Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Förrådsutrymme

Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar, öl-, vin- och spritförråd

Utrymme för förpackningsmaterial

Frysutrymmen

Plats för utrustning för cateringverksamhet

 

  1. Starta restaurang: Städutrymme

Plats för städutrustning (svabbvagn, skurmaskin, rengöringsmedel etc.)

Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor etc.)

Utslagsvask och vattenblandare

 

  1. Starta restaurang: Kontor

Dator och skrivare

Skrivplats

 

Tänk igenom din utrustningslista ordentligt så att den passar för den verksamhet just du ska driva. Börja alltid med menyn och anpassa utrustningen efter den! Det handlar om att investera i de maskiner och de redskap som du verkligen använder, inte vad som ”kan vara vara bra att ha”. Den inredning du väljer ska givetvis passa till det tema du har valt. Gör detta förberedelsearbete noggrant, det kommer du att ha igen när du öppnar din restaurang.

 

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB