Connect with us

Starta Restaurang

Starta restaurang: Hur man hittar bästa läget

Publicerad

den

Starta restaurang: Hur man hittar bästa läget

Det är svårare än vad många tror att hitta rätta läget för att starta restaurang. Här är några saker att tänka på när man väljer läge.

Det som verkar perfekt för att starta resturang, som en lokal vid en gågata i centrum, kan visa sig vara mer eller mindre ett fiasko när man väl kommit igång. Och en plats som först verkar vara absolut vansinnig, som en gammal industrilokal, kan bli en lyckträff. Givetvis är mat och service jätteviktiga delar av framgångsfaktorn, men läget kan vara lika avgörande när man ska starta restaurang, särskilt i början. Därför är det viktigt att vara noggrann innan man bestämmer läget för sin satsning. Här är några punkter att fundera på, som du sedan kan sammanställa under rubriken ”Restaurangens läge” i din affärsplan.

1. Parkering. Ligger parkeringen för långt bort, kan det bli så att de presumtiva kunderna väljer en konkurrent som ligger närmare… inte bra. Att starta restaurang mitt i stan med goda allmänna kommunikationer, kan fungera bra utan egen parkering. Helst bör det då finnas kommunala parkeringsplatser eller parkeringshus i närheten (en del gäster tar alltid bilen). Med ett läge utanför tätorten, är egen parkering ett måste när man ska starta restaurang.

2. Synlighet är viktigt. Om du ska starta restaurang måste den synas väl. Att synas och/eller att din skylt är väl synlig, innebär gratis reklam. Syns din restaurang ordentligt, påminner den också folk om att den existerar och att de borde gå dit och äta middag.

3. Storlek spelar roll. Tänk på att det som ser enormt ut som en tom lokal, snabbt fylls upp med all utrustning som behövs när man ska starta restaurang. Även en liten bistro eller ett café behöver vettigt utrymme för köksarbete, för kyl- och frysförvaring, för skafferivarorna, och i alla fall ett litet krypin för (det oundvikliga) kontorsjobbet. Kanske en bar där gästerna kan vänta på bord, när det är full ruljangs etc.

4. Ligger det något i skrock? Om du funderar på att ta över en befintlig restaurang, eller starta restaurang i en nedlagd restauranglokal, ta alltid reda på varför den ska säljas, eller varför den upphörde. Att starta restaurang på ett läge som är ökänt, kan vara vanskligt. Det finns inte minsta vetenskap i detta, utan här handlar det mer om magkänslan…

5. Sätt säkerhet i första rummet. Innan du väljer lokal för att starta restaurang, kontrollera alltid säkerhetsaspekterna i huset. Finns det nödutgångar? Kolla elledningarna, är de nyligen utbytta eller gamla som gatan? Hur är det med brandalarm och sprinklersystem? Finns det handikappanpassade dörrar och toalettutrymmen, ramper för att ta sig upp/in i restaurangen med rullstol? Gå igenom alla sådana fakta med hyresvärden, så att du vet vad som finns och vad som måste justeras respektive göras ‒ innan du skriver på ett kontrakt.

6. Bekanta dig med grannarna. När man letar efter ett bra restaurangläge, bör man se sig omkring i det tilltänkta grannskapet. Finns det redan en hel rad restauranger med samma koncept som du tänker starta restaurang med? Finns det outhyrda affärslokaler i närheten? Tänk på att framgång föder framgång, folk dras dit där det är mycket på gång. Står det tomt i en eller flera lokaler, är det lätt att kunder istället väljer andra gator/centra.

7. Avvakta med drömmen om landet. Se dig noga omkring om du vill satsa på ett läge för långt ifrån en tätort när du ska starta restaurang. Att etablera sin restaurang ”bortom allfarvägen” kan bli en höjdare, men är också ett vågspel. Det kan bli svårt att få kunderna att komma regelbundet, om man inte har redan ett etablerat gott rykte som folk åker omvägar för. Lokalerna kanske är billiga, men kunderna måste likafullt komma hela tiden för att det ska bli ett vettigt resultat.

8. Förhandla om hyreskontraktet. Var inte rädd för att förhandla om hyreskontraktet och vad som ska ingå i det. Att be om tillmötesgående när man ska starta restaurang är aldrig fel. Du vill ha en bra lokal, och hyresvärden å sin sida behöver hyra ut så fort som möjligt. Diskutera själva summan och vad som ska ingå i den, och inte minst väsentligt, hur lång tid du förbinder dig att hyra. Tänk på om det är varm- eller kallhyra och vilket underhåll som ingår. Kom också ihåg sådant som snöröjning och gräsklippning.

9. Ha tålamod! Undvik att vara för impulsiv när du ska starta restaurang. Du kanske kliver in i en lokal och bara vet: Den här är det! Men innan du slår till bör du faktiskt åka runt och titta på flera lokaler och lägen. Dessutom bör du besöka dessa platser inte bara en gång, utan flera, både morgon, middag och kväll. Det kommer att bli mycket farande, för du ska helst göra de här rundorna under olika veckodagar, och på helger också, och notera vad du ser. Är det mycket folk som rör sig på adressen under arbetsdagar och helt dött på kvällar och helger? Kunskaper av det slaget kan betyda mycket när det ekonomiska resultatet så småningom ska räknas samman.

10. Full insikt: Det är ett stort åtagande du gör när du skriver under hyreskontraktet för att starta restaurang. Du binder upp dig ekonomiskt och tidsmässigt för lång tid framåt. Oftast handlar hyreskontrakt för en affärsrörelse om flera år. Det är lätt att se allt i rosenrött och tänka på hur roligt det ska bli, men innan du bestämmer dig ska du vända och vrida på alla tänkbara scenarier, även negativa. Skriver du på ett fem- eller tioårskontrakt och restaurangen går omkull, kan du vara tvungen att betala månadshyra i åratal, fast du inte har någon affärsrörelse som täcker kostnaderna. Se under punkt 8 ovan, och försök att starta restaurang med ett kortare kontrakt på ett eller ett par år. När du väl kommit igång och det går bra, är det dags att fundera på längre hyresperspektiv.

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Marknadsföring

Starta restaurang: Fokus på entrén

Publicerad

den

Av

Starta restaurang: Entrén är det första gästen ser

Ofta läggs all energi på att utforma restaurangens inredning, på matsalen, köket, baren när man ska starta restaurang. Det är bra, men du har väl inte glömt att det första gästen möter är entrén och hur det ser utanför? Med lite planering kan du göra en enkel restaurangentré inbjudande.

En professionell restaurangskylt

Kontrollera först med din kommun vilka regler som gäller för att sätta upp en restaurangskylt. När du vet vad som gäller kan du anlita en skylttillverkare för att utforma en skylt till din restaurang. En proffsig skylt sänder ut en klar signal om att du är seriös och den välkomnar dina gäster. Kom ihåg att första intrycket är viktigt.

Andra skyltar på restaurangen

Andra skyltar som behöver sättas upp ska också vara proffsigt utförda. Det kan vara skyltar till parkeringen, ingen rökning alls eller var man får röka, öppettider, toalettskyltar etc. Snygga välgjorda skyltar ser alltid bättre ut och håller längre än en skylt du skrivit ut på din skrivare, hur laminerade de än är. (Handskrivna skyltar nämner jag inte ens …)

Belysning

God belysning utanför restaurangen är viktig för att skapa atmosfär. Utebelysningen är också väsentlig för gästernas säkerhet. Skaffa gärna utebelysning som tänder sig själv när skymningen kommer. Placera utomhuslampor strategiskt men använd bara inte strålkastare modell byggplats eller dylikt – för ett par dagar sedan möttes jag av två sådana utanför en restaurang och vad gjorde jag? Gick vidare, såklart. Trist att mötas av bländande ljus på det sättet. Till advent är det givetvis trevligt att installera julbelysning med gran eller ljusslingor i träden utanför din restaurang. Tag ner dem i januari annars ”syns” de inte längre och märks inte till nästa midvinter.

Restauranginformation

Menytavlor bredvid ingången till din nya restaurang är ett bra sätt att visa upp din meny och locka in passerande gångare. Se till att ha tillräcklig belysning för menytavlan, så att gästerna kan läsa den på kvällen också. Tillsammans med fasta väggmonterade menytavlor, kan du också använda en sandwichskylt på trottoaren (kolla med kommunen att det är OK ) för att visa din lunchmeny eller middagsmeny.

Utomhusmöbler

Kanske du har planerat för utomhusservering också? Då är det givetvis viktigt att skapa trevlig atmosfär kring de utemöbler du ställer fram. Särskilt med stolsmodellen kan du anpassa uteserveringen till ditt restaurangtema. Blomlådor eller blomkrukor, parasoller och terassvärmare är exempel på enkla saker som höjer uteserveringens nivå flera steg. När du ska köpa utemöbler är det klokt att investera i robusta kvaliteter som är producerade för att klara kommersiellt bruk. Även utan uteservering kan du placera en eller ett par bänkar utanför entrén, där gäster kan sitta och vänta på sitt sällskap i bra väder. Du kan också ställa upp några små bord och stolar, som påminner om en fransk uteservering.

Rökning?

Om du tillåter rökning på din uteservering, skaffa stadiga askkoppar med tyngd till borden. Tänk på att det också kan vara en god strategi att ha en avdelning rökfria utebord – många ickerökare vill gärna sitta ute utan att blir nerrökta.

Blommor, blommor

Blommor skapar alltid trivsel. Med några välfyllda stora utekrukor eller snygga blomlådor på utsidan av fönstren om det fungerar att hänga upp dem, kan du enkelt ”klä upp” även den enklaste entré. Blommor kostar inte mycket men är bra marknadsföring under våren och sommaren och en bit in på hösten. Har inte du gröna fingrar, kanske en medarbetare kan ta ansvar för att se till blomsterprakten håller sig fräsch, vattna och ta bort vissnade blommor när det behövs.

Markis

En markis över entrén tjänar flera syften. Ett är som regn- och solskydd. En markis kan också vara en skylt i sig med restaurangens namn och därmed tala för din verksamhet. En markis kan också skapa en välkomnande känsla till din restaurang. Vänd dig till en specialist på markiser för att få en markis av hög kvalitet och i rätt färg och mönster, till exempel för att matcha logotypen och ditt restaurangkoncept.

Musik

Att ha svag musik som passar ditt restaurangkoncept även utanför entrén är ett sätt att förlänga restaurangatmosfären. Här gäller det dock att ha svag ljudnivå och tänka på att du troligen har grannar…

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Starta restaurang ‒ vi ger bort en e-bok helt gratis!

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – vad du behöver veta

Starta restaurang börjar med en affärsidé. Men sen då? Vi har samlat vad du behöver veta. Du får boken gratis.

 

Starta restaurang är att starta ett företag. Det blir mycket jobb … men är din dröm att starta restaurang får du draghjälp nu. Att planera och förbereda allt innan du öppnar kommer att ge dig en bra start, en grund att stå på. Det ska du lägga möda på.

Förberedelserna gör du i affärsplanen. Där skriver du precis allt om restaurangen du ska starta, din budget och hur du ska jobba med marknadsföring. Vad du ska ta med i din affärsplan får du veta av oss. Ju bättre affärsplan du gör, desto bättre kommer starten och arbetet att gå.

Vi berättar om de olika företagsformerna som finns i Sverige. Det är viktigt att välja rätt och inte riskera privatekonomin i onödan.

Vad ska man tänka på när man ska välja läge för att starta restaurang? Hur ska man komma fram till rätt namn? Här får du tips.

Hur ska du finansiera restaurangen? Hur får man banklån? Finns det andra lån eller bidrag man kan söka? Vi berättar hur du går tillväga.

Vad finns det för råd och stöd att få när du ska starta restaurang? En hel del. På nätet finns mycket information från myndigheter och organisationer du måste ha kontakt med och som också kan hjälpa dig på olika sätt. Vi länkar dig rätt.

Ordning och reda, som bokföring och egenkontroll är viktigt för att företaget ska fungera. Sådant som många säger är trist och lägger åt sidan – men måste göras. När du ska starta restaurang ska du ha koll på detta från dag ett. Det hjälper dig också att se hur det egentligen går för dig och att hålla hög standard. Vi klargör begreppen för dig.

Vad behöver man för utrustning när man ska starta restaurang? Du får en förteckning du kan skriva ut och ha som hjälp när du gör affärsplanen och när det är dags att göra inköpen. Du får också info om vad du ska tänka på när du ska köpa porslin, glas, bestick, restaurangmöbler med mera och skapa ett helhetsintryck som står sig.

Oavsett vilket restaurangkoncept du väljer är det med din meny du ska tjäna pengar. Anslå mycket tid och omsorg åt den. Vi ger dig tips om hur du utformar menyn.

Fyll i formuläret nedan

Och du – lycka till!

Vi ger er nycklarna till er nya restaurang, helt gratis.
Ladda ner din bok idag.
Efter att du registrerat dig får du ett mejl med en länk till boken.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Starta pizzeria ‒ hemligheterna bakom en framgångsrik pizzeria

Publicerad

den

Av

Starta pizzeria: Att driva en pizzeria kan låta enkelt och okomplicerat, men det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till om man verkligen vill bli framgångsrik. Rätt portionsstorlekar, ett beprövat pizzarecept och en generös uppstartsbudget hör till framgångsfaktorerna.

Det första steget mot framgång är förstås att göra riktigt goda pizzor. Om du inte redan har ett beprövat familjerecept är det klokt att lägga lite tid på att experimentera i köket för att få fram en tomatsås, sallad, pizzadeg och pizzavarianter som verkligen levererar en smakupplevelse. Det kostar ofta lite mer än man tror att komma igång med en pizzeria. Gör därför gärna en budget som är satt lite i överkant, för att kunna hantera investeringar som överskrider din ursprungliga budget. Det brukar vara lagom att lägga på mellan 15 och 25 procent på ursprungsbudgeten. Satsa gärna på att erbjuda såväl avhämtning som hemkörning.

Starta pizzeria: Hemkörning och catering

Alla pizzerior erbjuder inte hemkörning, det kan därför bli en viktig konkurrensfördel för er. Detsamma gäller catering. Utforma ett cateringerbjudande och se hur det tas emot i er målgrupp. Pizza är visserligen gott och populärt hos de flesta, men om ni vill attrahera en så bred målgrupp som möjligt, är det smart att erbjuda andra rätter än pizza på menyn. Sallader, lasagne och pastarätter är klassiker, men våga tänka utanför ramarna vad gäller italiensk mat och erbjud gärna något oväntat för gäster som inte är sugna på pizza.

Hitta råvaruleverantörer

För att få kontroll på kostnaderna är det klokt att skriva långsiktiga kontrakt med leverantörer av exempelvis mjöl, ost och andra basråvaror som du kommer att använda mycket. Priserna på den typen av råvaror tenderar att variera en del, genom att skriva långsiktiga leverantörskontrakt kan du ”låsa” prisläget under en längre period, vilket gör er mindre känsliga för upp- och nedgångar i råvarupriserna.

Exakta portionsstorlekar

Kontrollera portionsstorlekarna. Genom att ha koll på och servera jämna portionsstorlekar kan du ha kontroll på råvarukostnaderna, minska avfallsmängden och förebygga varierande pizzastorlekar. Genom att använda decilitermått för exempelvis skinka, champinjoner och andra vanligt förekommande råvaror minskar risken för varierande portionsstorlekar.

Var försiktig med rabatter

Var försiktig med rabatter. Många kunder är vana vid att få olika typer av rabattkuponger och erbjudanden. Kuponger och generösa rabatter är ett bra sätt att attrahera kunder, särskilt om affärerna går trögt en period, men se till att kunderna inte blir alltför beroende av generösa rabatter. Det hotar nämligen din vinstmarginal. Om du vill locka nya gäster med rabatter rekommenderar vi att du rabatterar under en begränsad period.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

När du startar en ny pizzeria är det väldigt viktigt att Du har bra utrustning, pizzaugn, restaurangkylar osv. Se länkarna nedan!

Starta pizzeria i Linköping
Starta pizzeria i Stockholm
Starta pizzeria i Göteborg
Starta pizzeria i Malmö
Starta pizzeria i Örebro

 

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB