Connect with us

Starta Restaurang

Restaurangnamn: Så här skapar du ett bra restaurangnamn!

Publicerad

den

bra restaurangnamn

När du ska starta en restaurang bör du veta……Så här skapar du ett bra restaurangnamn!

VAD ÄR ETT BRA RESTAURANGNAMN?

Är det här ett bra namn? Restaurang Alkis

Ett bra restaurangnamn är ett namn som attraherar kunder.

Att skapa ett bra restaurangnamn är en process som kräver lite eftertanke, men det är också en av de viktigaste saker du kommer att göra när du skall starta en restaurang.
Att starta sin verksamhet med ett dåligt namn och logo är som att spela golf med bara en klubba, du kanske lyckas få in en del bollar i hålet men det är svårare en det borde varit.
Så hur skapar du ett bra restaurangnamn?

Du kan t. ex. dra samman familj, vänner eller kollegor och brainstorma fram ett bra restaurangnamn efter de följande sex reglerna, eller om du kreativ, göra det hela själv:

1) Ett bra restaurangnamn bör vara lätt att komma ihåg, men också lätt att stava.
Det är en självklarhet att dina gäster måste komma ihåg ditt restaurangnamn lätt, men de måste också ha lätt att hitta och skriva ditt namn. Oavsett om det är på papper, via telefon eller på nätet. Så att välja ett restaurangnamn som “Ahyrkawellyn” är inte att rekommendera.
Det är en fördel om ditt restaurangnamn är unikt men om det är svårt att stava så är det ingen bra idé att välja det. Exempel på unika namn som också är lätt att stava till är Volvo, Ikea eller Google.

2) Ett bra företagsnamn behöver ett visuellt element.

Vad ser du i ditt huvud när du hör läser namnet “Ahyrkawellyn”? Ingenting?
Dom flesta människor visualiserar ingenting när de läser eller hör det namnet, men oftast är vi “programmerade” att se bilder när vi hör ett restaurangnamn.
T.ex. så tänker du kanske på en colaflaska när du hör “Coca-Cola” eller en bil när du hör namnet “Volvo”. Givetvis så kan du bygga in det visuella elementet senare via marknadsföring men det är lättast att börja med ett namn som skapar bilder i läsarens huvud redan från början.

3) Ett bra restaurangnamn har en positivt laddad mening.

Ett ord kan vara positit, neutralt eller negativt beroende på vilka assosciationer som människor gör när de hör eller läser dem. Ett klassiskt exempel är skillnaden mellan “Mamma” (som har en väldigt positiv mening) och “Mor” som är ett mer neutralt ord. Om man känner till detta så är det är egentligen inte så konstigt att man kallar köttbullarna för “Mammas köttbullar” och inte “Mors köttbullar”.
Vad detta betyder för dig är att när du väljar ditt restaurangnamn så försök att välja ord som är positivt laddade så att människor också assoscierar detta med din restaurang.

4) Ett bra restaurangnamn bör förmedla information om vad ditt företag gör.

Chansen är stor att ditt nya företag inte kommer att bli ett internationellt företag och varumärke, iallafall under företagets första verksamhetsår. Det därför viktigt att du väljer ett företagsnamn som ger dina framtida kunder ledtrådar om vad du och ditt företag faktiskt gör.
Om du lägger in ord som ger en idé om vad ditt företag gör så blir det också enklare att hitta dig i telefonkatalogen eller på internet.

5) Ett bra restaurangnamn bör vara någorlunda kort.

Ju kortare namn du väljer desto lättare blir det för dina gäster att komma ihåg det, men det är också viktigt när du marknadsför din restaurang. Restaurangnamnet bör passa in bra på visitkort, på en skylt eller i en annnons.
Dessutom är det en fördel om det finns ett ledigt domannämn som stämmer precis in på det restaurangnamn du väljer, internet blir nämnligen ett allt viktigare sätt för kunder att hitta företag på. Försök också om möjligt att utelämna bokstäverna ÅÄÖ eftersom dom flesta har webbläsare inte klarar av dessa tecken i domännamnet än.

6) Färgernas betydelse när du designar din logotype.

När du skall skriva ditt restaurangnamn och logo så tänk på hur viktigt färger är för människor och hur de uppfattar ett företag.
Färgvalet som du gör för ditt restaurangnamn och logo är väldigt viktigt, rött uppfattas till exempel som en aggressiv färg och dessa eldiga element förmedlar känslan av fart, upphetsning och passion. Grönt är en lugnande färg som förmedlar känslan av framsteg, pånyttfödelse och natur.
Ta inte bara fram ett restaurangnamn utan helst 3-4 stycken, det är bra när du skickar in ansökan om att få registrera ditt företagsnamn eftersom det finns en risk att ditt förstahandsval redan är upptaget.

Ni hittar fler tips i vår bok som är helt gratis.. Ladda ner den i högermarginalen.

Restaurangloggorna i bilden är exempel på restauranger som lyckats bra, Vi på starta restaurang har inte pratat med någon från dessa företag om vi får lov att ha dem som exempel, skulle det vara något problem, är det bara att höra av sig så ska vi genast ta bort dem.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Starta Restaurang

Pizzeria ‒ fem steg för att öppna en pizzeria

Publicerad

den

Av

Vilken sorts pizza du ska satsa på är det första du ska bestämma dig för. Var du ska ha din pizzeria är nästa. Sedan står utrustningen på tur. Ska du sticka ut bland konkurrenterna måste du baka de godaste pizzorna och då gäller det att vara noga med ingredienserna. Bästa smak äger! Sist men inte minst, den mänskliga faktorn, alltså personalen, är din förlängda hand – satsa på personalen på din pizzeria, det får du tillbaka.

 

1. Vilken typ av pizza ska du göra?

Det finns ett antal olika typer av pizza. Besök så många olika pizzerior med olika inriktningar du kan och smaka dig fram. Vad gillar du bäst? Vad tror du kommer att slå bäst på din lokala marknad? Bestäm sedan vilken typ av pizza du ska satsa på. Och kom ihåg: Pizzadeg är inte bara mjöl och vatten! Lär dig så mycket du kan, läs på och experimentera dig fram innan du bestämmer om du ska starta en pizzeria. Fråga andra i branschen, många delar gärna med sig av sina erfarenheter. Sedan får du förfina recepten och skapa dina egna specialiteter. Testa att göra olika degar, prova först i liten skala hemma och låt familj och vänner smaka. Det kan ta lång tid att komma fram till Degen med stort D. Se till att ha det perfekta degreceptet klart innan du startar en pizzeria, då är mycket vunnet!

2. Rätt lokal på rätt ställe

Det enklaste sättet att starta är antagligen att hitta en redan inarbetad pizzeria och köpa den, med rätt pizzaugn redan på plats. Om nu det inte går, lås inte fast dig vid att välja en lokal som redan är restaurang. Bästa läget för dig kanske är en helt annan lokal som byggs om för att bli dina drömmars pizzeria. Viss ombyggnad behövs säkert, ventilationssystem måste byggas in och vattenledningar dras ‒ är läget rätt och kundkretsen finns där, kan sådana investeringar visa sig mycket lönsamma.

3. Rätt pizzaugn

Rätt pizzaugn är viktigt för att baka perfekta pizzor, vilken typ av pizza du än gör. Behöver du en gasdriven ugn eller en elektrisk i din pizzeria? Ska du kanske rentav satsa på en gammaldags vedugn? Pizza ska gräddas på upphettad sten, men det vet du väl redan, kom bara ihåg ångpump också. Tänk på att termostater och kontrollpaneler ska vara lättreglerade. Kontrollera vilka ventilationskrav som gäller för ugnen du väljer och att lokalen där du ska ha din pizzeria klarar dessa.

4. Ingredienserna

Kort sagt: En pizza blir inte bättre än sina ingredienser. Mjöl, vatten, jäst, tomater och ost ‒ det är verkligen viktigt att varje ingrediens håller högsta kvalitet. Var köper du mjöl? Har du kanske en lokal leverantör? Eller kan du köpa importerat mjöl från Italien av ”rätt” vetesort? Köper du färska ingredienser till de olika smakerna, eller konserverade? Smakskillnaden är stor! Vet du vad som ingår t ex i den salami du lägger på en pizza? Det kan vara väldigt stor skillnad på italiensk salami och svensk! Med andra ord, tänk noga igenom valet av varenda ingrediens du ska använda, kostnaderna för dem och vad det betyder för kundtillströmningen till din pizzeria.

5. Känn din personal ‒ och satsa på din personal

Hur ska du kunna garantera att pizzorna på din pizzeria håller samma höga kvalitet dag ut och dag in? Lär upp din personal från början, lär alla precis hur du vill ha det på din pizzeria, varje moment i bakningen av pizzorna, hur du vill att de ska möta kunderna. Sätt din prägel på din pizzeria genom att dra alla riktlinjer från början ‒ men glöm inte att också satsa på personalen, både socialt och vad arbetsmiljön beträffar. Och inte minst, lyssna på personalen! Fråga dem om hur saker och ting fungerar på din pizzeria. Skapa delaktighet och du får bättre respons från personalen.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Inredning

Starta restaurang – utrustning du behöver

Publicerad

den

Av

Starta restaurang – utrustningsförslag

 

Det är mycket att tänka på när du ska starta restaurang. Vad som behövs på just din restaurang beror på många olika faktorer: Vilken typ av restaurang det gäller och den menyn du ska servera, storlek / beräknat antal gäster/portioner per sittning och per dag. Här är en allmän översikt med förslag på inredning och utrustning vid planering av restaurangköket, serveringslokalen och övriga utrymmen. Detta är förslag – du anpassar listan efter vad du behöver för din restaurang.

 

  1. Starta restaurang: Köket

Värmeenheter med tillräcklig ventilation (spis, stekbord, ugn, fritös, salamander, kokgryta, värmeri, mikrovågsugn)

Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär

Avställningsytor, hyllinredning

Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (t ex kött, fisk, grönsaker samt färdiglagade rätter)

Blast Chiller/Freezer (nedkylningsskåp eller nedkylningsrum)

Frysskåp (frysbox)

Plats för tallrikar färdiga att servera

Plats för glas, porslin, bestick, servetter

Plats för ismaskin

Plats för sås-/blandningsmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Köksredskap: Manuella redskap som knivar, skärbrädor, bunkar, kantiner etc.

 

  1. Starta restaurang: Beredning av tvättade grönsaker/kallskänk t ex. kalla rätter, smörgåsar

Arbetsbänk, minst en bänk med ho och blandare

Arbetsbänk med ho och blandare för grönsaker, vid omfattande hantering

Plats för skärmaskin, mixer, glassmaskin, konservöppnare, våg etc.

Kylskåp

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

  1. Starta restaurang: Kött- och kycklingberedning

Arbetsbänk med ho och blandare. Rutin för åtskild beredning av kyckling respektive kött ska finnas i systemet för egenkontroll.

Huggkubbe

Plats för köttkvarn (i kyla)

Köttkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Fiskberedning

Arbetsbänk med ho och blandare

Fiskkyl

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Allergikost

Arbetsbänk med ho och blandare

Ev. särskild utrustning endast för allergikost

Kylskåp

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Baka till restaurangens verksamhet/bake-off

Arbetsbänk

Ugn, ev. degblandare

Plats för mjöl, bake-off produkter

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Renseri för jordiga grönsaker/rotfrukter

Rotfruktskyl

Arbetsbänk med djupa hoar och blandare

Plats för skalmaskin

Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Diskutrymme

Diskbänk med stor ho och duschpistol

Diskmaskin, grovdiskmaskin med imkåpa

Plats för vagnar för diskkorgar

Utrymme för smutsig respektive ren disk

Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas

Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

 

  1. Starta restaurang: Förrådsutrymme

Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar, öl-, vin- och spritförråd

Utrymme för förpackningsmaterial

Frysutrymmen

Plats för utrustning för cateringverksamhet

 

  1. Starta restaurang: Städutrymme

Plats för städutrustning (svabbvagn, skurmaskin, rengöringsmedel etc.)

Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor etc.)

Utslagsvask och vattenblandare

 

  1. Starta restaurang: Kontor

Dator och skrivare

Skrivplats

 

Tänk igenom din utrustningslista ordentligt så att den passar för den verksamhet just du ska driva. Börja alltid med menyn och anpassa utrustningen efter den! Det handlar om att investera i de maskiner och de redskap som du verkligen använder, inte vad som ”kan vara vara bra att ha”. Den inredning du väljer ska givetvis passa till det tema du har valt. Gör detta förberedelsearbete noggrant, det kommer du att ha igen när du öppnar din restaurang.

 

 

Restaurangexperten Magnus Hellström

http://startarestaurang.se/wp-content/uploads/2016/08/annons22.jpg




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Marknadsföring

Starta restaurang: Fokus på entrén

Publicerad

den

Av

Starta restaurang: Entrén är det första gästen ser

Ofta läggs all energi på att utforma restaurangens inredning, på matsalen, köket, baren när man ska starta restaurang. Det är bra, men du har väl inte glömt att det första gästen möter är entrén och hur det ser utanför? Med lite planering kan du göra en enkel restaurangentré inbjudande.

En professionell restaurangskylt

Kontrollera först med din kommun vilka regler som gäller för att sätta upp en restaurangskylt. När du vet vad som gäller kan du anlita en skylttillverkare för att utforma en skylt till din restaurang. En proffsig skylt sänder ut en klar signal om att du är seriös och den välkomnar dina gäster. Kom ihåg att första intrycket är viktigt.

Andra skyltar på restaurangen

Andra skyltar som behöver sättas upp ska också vara proffsigt utförda. Det kan vara skyltar till parkeringen, ingen rökning alls eller var man får röka, öppettider, toalettskyltar etc. Snygga välgjorda skyltar ser alltid bättre ut och håller längre än en skylt du skrivit ut på din skrivare, hur laminerade de än är. (Handskrivna skyltar nämner jag inte ens …)

Belysning

God belysning utanför restaurangen är viktig för att skapa atmosfär. Utebelysningen är också väsentlig för gästernas säkerhet. Skaffa gärna utebelysning som tänder sig själv när skymningen kommer. Placera utomhuslampor strategiskt men använd bara inte strålkastare modell byggplats eller dylikt – för ett par dagar sedan möttes jag av två sådana utanför en restaurang och vad gjorde jag? Gick vidare, såklart. Trist att mötas av bländande ljus på det sättet. Till advent är det givetvis trevligt att installera julbelysning med gran eller ljusslingor i träden utanför din restaurang. Tag ner dem i januari annars ”syns” de inte längre och märks inte till nästa midvinter.

Restauranginformation

Menytavlor bredvid ingången till din nya restaurang är ett bra sätt att visa upp din meny och locka in passerande gångare. Se till att ha tillräcklig belysning för menytavlan, så att gästerna kan läsa den på kvällen också. Tillsammans med fasta väggmonterade menytavlor, kan du också använda en sandwichskylt på trottoaren (kolla med kommunen att det är OK ) för att visa din lunchmeny eller middagsmeny.

Utomhusmöbler

Kanske du har planerat för utomhusservering också? Då är det givetvis viktigt att skapa trevlig atmosfär kring de utemöbler du ställer fram. Särskilt med stolsmodellen kan du anpassa uteserveringen till ditt restaurangtema. Blomlådor eller blomkrukor, parasoller och terassvärmare är exempel på enkla saker som höjer uteserveringens nivå flera steg. När du ska köpa utemöbler är det klokt att investera i robusta kvaliteter som är producerade för att klara kommersiellt bruk. Även utan uteservering kan du placera en eller ett par bänkar utanför entrén, där gäster kan sitta och vänta på sitt sällskap i bra väder. Du kan också ställa upp några små bord och stolar, som påminner om en fransk uteservering.

Rökning?

Om du tillåter rökning på din uteservering, skaffa stadiga askkoppar med tyngd till borden. Tänk på att det också kan vara en god strategi att ha en avdelning rökfria utebord – många ickerökare vill gärna sitta ute utan att blir nerrökta.

Blommor, blommor

Blommor skapar alltid trivsel. Med några välfyllda stora utekrukor eller snygga blomlådor på utsidan av fönstren om det fungerar att hänga upp dem, kan du enkelt ”klä upp” även den enklaste entré. Blommor kostar inte mycket men är bra marknadsföring under våren och sommaren och en bit in på hösten. Har inte du gröna fingrar, kanske en medarbetare kan ta ansvar för att se till blomsterprakten håller sig fräsch, vattna och ta bort vissnade blommor när det behövs.

Markis

En markis över entrén tjänar flera syften. Ett är som regn- och solskydd. En markis kan också vara en skylt i sig med restaurangens namn och därmed tala för din verksamhet. En markis kan också skapa en välkomnande känsla till din restaurang. Vänd dig till en specialist på markiser för att få en markis av hög kvalitet och i rätt färg och mönster, till exempel för att matcha logotypen och ditt restaurangkoncept.

Musik

Att ha svag musik som passar ditt restaurangkoncept även utanför entrén är ett sätt att förlänga restaurangatmosfären. Här gäller det dock att ha svag ljudnivå och tänka på att du troligen har grannar…

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

annons22

 

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB