Connect with us

Tips

Öppna Restaurang: Köpa nytt eller öppna en redan etablerad?

Publicerad

den

Ska du öppna restaurang, redan etablerad eller helt ny?

Är det bättre att köpa en restaurang än att öppna restaurang helt från grunden?

Många som drömmer om att äga en egen restaurang undrar om det är en bra idé att köpa en redan etablerad restaurang. Det finns vissa fördelar med att köpa en redan existerande restaurang. Som att köpa en restaurang franchise, du får omedelbart igenkännande utav namnet samt en redan färdig kundkrets. Däremot, om stället inte har något vidare stjärnrykte, riskerar du att aldrig bli av med det dåliga ryktet. Innan du bestämmer dig för att lägga ett bud på din favoritkrog, eller om du sett en pub till salu online, så ska du först väga för- och nackdelar för att köpa en etablerad restaurang.

Som att öppna en ny restaurang, det finns många viktiga faktorer att överväga när du funderar på att köpa en redan existerande restaurang. Var den är placerad, säljhistorik samt potential för tillväxt ska undersökas. Utöver det ska du fråga dig själv den viktigaste frågan, ”Varför är den till salu?” Svaret på den frågan kan avgöra om du ska köpa eller låta bli

Varför är restaurangen till salu?

Det finns två huvudanledningar till att sälja en restaurang:

  1. Restaurangägaren kanske vill dra sig tillbaka, eller är trött på att vara sin egen chef, att inse verkligheten av att äga en restaurang kanske var lite väl… verkligt. Problem med hälsan, familjeproblem, eller något annat personligt problem som kan göra att äga en restaurang blir lite för svårt för vissa.
  2. Eller så är det för att de inte drar in tillräckligt med pengar för att klara sig (varningsklocka) och vill bli av med restaurangen innan de blir av med hela investeringen (högljudd varningsklocka).

Hur kan du avgöra om en redan etablerad restaurang kommer att lyckas?

Det kan du inte. Det finns det inga garantier för i restaurangbranschen. Men om du läser på ordentligt så kan du ta reda på om restaurangen verkligen kan gå med en bra förtjänst eller om den kan förvandlas till en ekonomisk mardröm. Saker att se över inkluderar:

Den stora finansiella planen. Du kommer att behöva en detaljerad översikt av finanserna för din restaurangs affärsplan, om du planerar att ansöka om ett lån. Saker att se till innefattar försäljningen av mat och dryck, både per månad och per år, arbetskostnader, matkostnader, och kontrollera genomsnitten. Se också över kostnaden för utrustning som exempelvis ventilation, fettavskiljare, hyra, försäkringar och skatter. Om den nuvarande ägaren inte har en inteckning utav företaget, så måste du även fundera ut den kostnaden till din affärsplan. Om ägaren är motvillig till att visa sina affärspapper, gå inte vidare. Om de är seriösa över att sälja, så ska de vara redo att visa upp en klar bild över restaurangens ekonomiska hälsa. Håll i åtanke att du kan få skriva på ett sekretessavtal som säger att du inte överlåter deras information till ett annat parti.

Restaurangens placeringen. Såvida du inte är särskilt insatt i restaurangen som är till salu (antingen om du arbetat där eller varit en regelbunden besökare) så bör du ta reda på ifall platsen fungerar för företaget. Är det placerat på en bra plats? Är det synligt nog för att kunna dra in förbipasserande. Finns det tillräckligt med parkeringsplatser för att uppmuntra affärer. Om platsen är hyrd så måste du tala med ägaren angående hyra, för att ta reda på om den kommer att stiga inom den närmsta tiden samt hur länge ett leasingavtal behövs innan du tar över ägandet.

Upphovsrätt. Avgör ifall du vill köpa restaurangen, ihop med namnet, logo och meny eller bara platsen och utrustningen. Om du köper en aktiv restaurang och inte planerar att göra några stora förändringar, åtminstone inte till en början, så är det smartast att spara restaurangens nuvarande namn. Om det inte är trasigt, försök inte fixa det. Restauranger är en riskabel bransch. Även etablerade restaurangen med ett gott resultat är aldrig helt säkra. Om du däremot känner ett stort driv och känner att du kan klara av att göra det till en lyckad affär, samt att du läser på för att få bilden klar för dig om hur företaget drivs, så kan du vara på väg emot en lyckad restaurang.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Så driver du en framgångsrik glasskiosk

Publicerad

den

Av

Glass är en lyx som många människor gärna unnar sig, inte minst på sommaren.
Kvalitetsglass gjord på ekologiska och naturliga råvaror är många beredda att
betala lite extra för. Man kan tro att det är den lättaste saken i världen att driva
en framgångsrik glasskiosk, men det krävs en del förberedelser och eftertanke
för att verkligen lyckas.

Du kan antingen öppna en liten kiosk och tillverka glassen själv, på plats eller någon
annanstans. Du kan också välja att öppna en större fabrik och säja den glass du
tillverkar i egna kiosker och till andra kioskägare. Om du funderar på att tillverka egen
glass bör du ha i åtanke att det är lätt att tillverka glass, men desto svårare att
marknadsföra och sälja den.

Att öppna en glasskiosk kräver däremot betydligt mindre investeringar. Här är rätt läge
och rätt utrustning viktigt. Du behöver en glassdisk, frysbox, där du kan exponera din glass för
kunderna, tillverkningsutrustning om du vill tillverka egen glass och frysar för
ingredienser och glass som ännu inte är redo för försäljning.
Utvärdera marknaden innan du öppnar en glasskiosk.

Välj glasstyp med omsorg

Fundera på vilken typ av glass du ska sälja. Om du inriktar dig på kvalitetsglass bör
det finnas tillräckligt många kunder i området som är beredda att betala för hantverket
och de kvalitetsråvaror som behövs. Att köpa glass är roligt, lustfyllt och en belöning.
Din inredning bör därför vara kreativ och inspirerande. Lägg energi på hur du
presenterar dina smaker, hur glassen ”skyltas” i frysen och vilka spännande alternativ
och smakkombinationer du kan erbjuda.

Läget är viktigt, oavsett om du driver en glasskiosk, en restaurang eller ett café. För en
glasskiosk är läget om möjligt ännu viktigare än om du driver en restaurang. Eftersom
glass ofta är ett impulsköp är det viktigt att du finns där kunderna passerar.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

3 saker för att bli ett bra cateringföretag

Publicerad

den

Av

  1. Lägg tid på rätt sorts marknadsföring

Marknadsföring mot rätt målgrupper är en nyckelfaktor för en riktigt framgångsrik cateringverksamhet. Du behöver ha samma passion för marknadsföring som för maten du tillagar och säljer, då ökar du dina förutsättningar att lyckas. Det finns många cateringbolag, hur ska ni kunna sticka ut från mängden?

Börja med att skaffa dig kunskap om hur din lokala marknad ser ut. Ta en titt på vad dina konkurrenter erbjuder och gör sen en undersökning för att kartlägga vad kunderna vill ha. Det kan finnas ett glapp mellan vad befintliga cateringaktörer erbjuder och vad kunderna efterfrågar. Det glappet kan du fylla. Var strategisk när du letar efter en nisch där du kan bli framgångsrik och där du kan utmärka dig. Prova dig fram med olika marknadsföringskanaler och metoder. Framgångsrik marknadsföring handlar om att prova sig fram tills man hittar ett ”recept” som fungerar.

 

  1. Rätt attityd gör skillnad

Cateringbranschen kan vara extremt stressig, så det gäller att hålla huvudet kallt när saker och ting kör ihop sig och ni har manga beställningar att leverera. Var målmedveten och envis, deppa inte ihop om du stöter på motstånd. Prova en annan väg och ge dig inte! Det är lättare att lyckas om du är en organiserad person som kan disponera din och dina medarbetares tid på ett klokt sätt. Det är också en fördel om du är social och bra på att kommunicera med människor, då kan du bygga starka relationer med medarbetare, leverantörer och kunder.

 

  1. Ha koll på ekonomin

Du behöver inte vara insatt i den exakta vetenskapen kring hur man gör en budget eller hur man kalkylerar olika kostnader, men lite koll på ekonomin är en klar fördel om man vill öka sina förutsättningar att bli framgångsrik i cateringbranschen. Även om matlagning är din huvudsakliga passion så är det klokt att sätta dig in i och intressera dig för siffrorna bakom din verksamhet. Gör en budget, se till att ni håller den, sätt priser som grundar sig i vilka marginaler ni behöver ha i verksamheten och hur mycket ni måste sälja för att gå runt. Bristande koll på företagets ekonomi kan leda till att ni får betala mer än ni behöver för olika saker eller att ni inte märker att saker och ting är på väg utför förrän det är för sent.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Utemöbler till uteserveringen, en liten guide!

Publicerad

den

Av

Utemöbler

Funderar du på att köpa nya utemöbler till uteserveringen, men vet inte riktigt vad du ska välja?

Här har du då en guide där du kan se för- och och nackdelar med de vanligaste typerna av utemöbler utifrån hållbarhet och mängden underhåll.

Aluminiummöbler

Fördelar: Utemöbler av aluminium är väldigt lättskötta tack vare att de inte rostar, möglar eller slits ut i någon större omfattning. Det räcker helt enkelt att torka av dem då och då. Aluminiummöbler är p g a. sin ringa vikt lätta att flytta in på kvällarna.
Nackdelar: Precis som på alla metaller kan det bildas ärg, en grönaktig ”skorpa” på möblerna som inte är så snyggt. Det är dock inte så farligt utan kan tvättas bort. Tänk också på att ytan kan bli repig under lång tids användning.

Rottingmöbler

Det finns två typer av rottingmöbler: Naturlig rotting och konstrotting. Naturlig rotting kommer från stammen från speciella typer av palmer. Utemöbler av den här typen av rotting kan bara stå inomhus, i t ex. uterum. Utsätts de för långvarig fukt ruttnar de till slut.
Vad man brukar använda utomhus istället är konstrotting, där stolen är uppbyggd med plasttråd. Rottingmöbler finns i många olika prisklasser och det som skiljer bra konstrotting mot dålig är hur bra kvalitet plasttrådarna har. Vanligast är det tjockleken på tråden som avgör slitstyrkan. Hur bra plasttråden klarar av kyla och värme avgör också livslängden.
Fördelen med konstrotting är att dessa utemöbler är extremt lättskötta. Oftast räcker det att man spolar av dem med lite vatten då och då för att hålla smutsen borta. Det börjar bli mer och mer vanligt att man gör typ en soffhörna på uteserveringar i dag. Vi flyttar ut vardagsrummet på torget.

Utemöbler av teak

Teak är ett träslag som ursprungligen kommer från sydöstra Asien. Virket som är tungt och hårt har hög motståndskraft mot väta och angrepp, och lämpar sig därför ypperligt som material i utemöbler och på båtar. Träslaget blev populärt i väst på 50- och 60-talet. I Indien är det mycket populärt och används till allt från dörrar till möbler.
Om du bryr dig om miljön tycker jag du ska fråga butiken om de kan redogöra om virket i utemöbler är odlat eller om de växt naturligt. Gamla teakträd börjar nämligen försvinna på grund av träslagets popularitet.
Om man vill kunna behålla träets rödbruna färg krävs att man noga sköter om det. Varje år behöver man slipa och olja in träet. Gör man det inte får utemöblerna en gråfärgad yta istället.

Slutsats: Det är väldigt viktigt att man väljer utemöbler som är gjorda för offentlig miljö, att det är kraftiga stommar och bra material. Det hittar ni här www.restaurangmöbler.se

Utemöbler till uteserveringen, Utemöbler till restaurangen, Utemöbler till poolen, Utemöbler till trädgården

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB