Öppna café
در این مقاله، شما ممکن است بخواهید برای شروع, överta eller driva ett litet enkelt café hitta information som är viktig för dig och din verksamhet.
Informationen gäller främst kaféer där man inte lagar mat, men kan tillämpas på många typer av caféverksamhet. Om du också ska laga mat i ditt café ställs högre krav på verksamheten och då kan du behöva ytterligare information om det. I livsmedelslagstiftningen finns ingen tydlig definition av vad ett café är. Det du serverar ska vara säkra livsmedel. Alla som serverar eller säljer livsmedel till allmänheten har ansvar för att livsmedlen är säkra att äta. Även om man har en verksamhet som inte behöver registreras hos någon kontrollmyndighet är man ansvarig för att det man säljer är säkert. Om verksamheten ska registreras eller inte beror på hur stor den är och vilken kontinuitet den har. Enstaka försäljningstillfällen, به عنوان یک بازار, kan vara en verksamhet som inte behöver registreras. Andra exempel på verksamhet som inte behöver registreras är när en frisör serverar t ex kaffe och kakor, och när föräldrar bakar bullar som barn kan sälja i skolans regi. برای پیدا کردن اگر کسب و کار شما نیاز به ثبت نام و یا نه، شما باید با مقامات محلی خود تماس بگیرید.
شروع کسب و کار
Kontakta kommunen: När du vill starta ett livsmedelsföretag, till exempel ett café med kontinuerlig försäljning, شما باید آن را با کنترل برای ثبت نام اینجا را کلیک کنید. I detta fall är det miljökontoret i din kommun. Lokaler eller utrymmen för din verksamhet måste inte besiktigas innan verksamheten påbörjas. Verksamheten får påbörjas 14 dagar efter det att kommunen har fått din anmälan. Först någon gång efter att du har startat din verksamhet gör kommunen ett besök. Kommunen tar ut en avgift när den handlägger anmälningar om registrering och en årlig kontrollavgift.
Det här behöver du ha med i ansökan om registrering av din anläggning:
• Livsmedelsföretagarens namn och adress
• Organisationsnummer, personnummer eller samordningsnummer
• Lokal, utrymme eller plats där verksamheten ska bedrivas
• En beskrivning av verksamhetens art och omfattning
• Ytterligare information som kontrollmyndigheten begär
• Tänk också på att det krävs speciella tillstånd om du vill ha uteservering. Sådana tillstånd ansöker du också om hos kommunen.
مجوز و ثبت
Det är inte bara livsmedelslagstiftningen som ställer krav på dig som ska starta eller driver ett företag. Skatteverket och Bolagsverket har en gemensam tjänst för registrering av bolag. Den kommunala kontrollmyndigheten kan upplysa om tillstånd för:
• alkoholservering och försäljning av öl
• gatuförsäljning och uteservering
• brandfarliga varor, köldmedier
• bygglov, VA-anslutning
• fettavskiljning, ventilationskontroll, sotning
• sophämtning, källsortering, farligt avfall
• returemballage
دریابید که چه چیزی مقررات
قوانین وجود دارد برای محافظت از مصرف کننده دو هدف اصلی قانون مواد غذایی وجود دارد:
• att skydda konsumenten från livsmedel som är skadliga för hälsan
• att märkningen ska ge konsumenten tillräcklig information för att han eller hon ska kunna göra egna och säkra val. Märkning och presentation av livsmedel får inte vilseleda konsumenten.
این امر به کسب و کار مواد غذایی
بدهی: شما به عنوان یک صاحب کسب و کار است برای مواد غذایی که شما تولید, حمل و نقل, نگهداری یا فروش. آن است، برای مثال، به پیروی از قوانین ایمنی و برچسب زدن.
قابلیت ردیابی: باید سریع یک منبع و یک حزب برای شناسایی.
آزادسازی: شما باید فورا به مقامات ذیصلاح و مصرف کنندگان اگر دلیلی برای شک کردن که مواد غذایی مضر وجود دارد.
ممانعت: شما باید به طور منظم نقاط بحرانی از کسب و کار شما را بررسی و اطمینان حاصل شود که چک بر روی آنها ساخته شده است.
کنترل: شما باید اطمینان حاصل شود که عملیات اهداف این قانون.
Kontrollera din egen verksamhet
Vad är det man ska kontrollera? کنترل خود سیستم خود را به مطمئن شوید که کسب و کار خود را با الزامات این قانون و مواد غذایی در خدمت شما امن است. Du ska ha fasta rutiner för vad som ska göras och hur det ska göras. Rutinerna bör vara nedskrivna, men det finns inga krav för ett litet café. این مقاله برای کسانی که یک کسب و کار ساده, به عنوان مثال، اسپرد ساندویچ, گرم پای به پایان رسید و بنس bakes و کیک. همچنین برای این نوع از فعالیت است که به نظر می آید وقتی که دست زدن به مواد غذایی سالم.
آفات باید به دور: جوندگان, حشرات و پرندگان در نظر گرفته آفات. آنها می توانند بیماری و تخریب مواد غذایی و تجهیزات به ارمغان بیاورد. Du ska därför ha tänkt igenom hur du ska förebygga och bekämpa skadedjur. محل باید طوری طراحی شوند که آفات دور نگه داشته شده اند. دیگر راه خوبی برای جلوگیری از این است که مدیریت زباله های خوب.
درجه حرارت: این مسئولیت خود را به غذاهایی که در درجه حرارت مناسب نگهداری است. Det är viktigt att hålla ”kylkedjan”, dvs att kylvaror håller kyltemperatur tills de används. امن ترین راه برای کارکردن یخ آن ذوب مواد غذایی منجمد، این است که آن را در یخچال کارکردن یخ آن ذوب.
Tillagad mat som ska kylas ner ska kylas så fort som möjligt. Mjölk som ska stå framme för gäster kan ställas på en kylplatta.
غذاهای ظریف: برخی از غذاها حساس تر از دیگران هستند. میگوی, ägg och skinka är exempel på känsliga livsmedel som sjukdomsframkallande bakterier kan växa på om varorna inte förvaras kallt. اگر، برای مثال، در ساندویچ ها و یا در یک سالاد، آنها باید نگه داشته شود در یخچال تا آماده به خدمت کرده است.
آب آشامیدنی: اگر شما از آب شرب شهری استفاده نمی, بدون در نظر گرفتن آب از عرضه خصوصی / فردی, شما باید به مقامات محلی اطلاع که هنگامی که کسب و کار شما برای ثبت نام اینجا را کلیک کنید. OBS! Tänk på att också is måste uppfylla kraven för dricksvatten!
علامت گذاری: برچسب زدن مهم است که شما باید بدانید در آنچه که شما در حال خرید. قانون اصلی این است که تمام مواد غذایی از پیش بسته بندی شده باید دارای برچسب. با این حال، برخی از استثنا هم وجود دارد. Om du i ditt café t ex säljer inslagna smörgåsar, som du själv har gjort i ordning, behöver de inte märkas. Oförpackade livsmedel som säljs över disk behöver inte heller märkas. با این حال شما باید قادر به توضیح آنچه در غذاهای بینام و نشان خواهد بود. OBS! توجه داشته باشید که برچسب شامل هر دو متن, تصاویر و تزئینی دیگر به طور مستقیم به فروش, till exempel på skyltar och hyllkanter.
Spårbarhet och återkallande: För alla livsmedelsföretag ställs krav på spårbarhet. قوانین نیاز است که شما به سرعت می توانید بگویید که در آن شما خریداری شده و یا دریافت محصولات خود را. در نتیجه صرفه جویی رسیدها و صورتحساب از کشتی. شما باید قادر به تولید اطلاعات در مورد نام و آدرس leveratörens. آنچه که باید در نام و آدرس منبع مستند, آنچه را که خریداری شده است, چه وقت و چقدر. Det innebär exempelvis att man kan spara kvitton och eventuella fraktsedlar på de livsmedel man köper. اگر شما گمان می برند که مواد غذایی که به شما خدمت کرده اند
مطمئن شوید که شما نیاز به اطلاع رسانی به تامین کنندگان و کنترل خود را از این. اگر شما به برداشت مواد غذایی می تواند, tack vare spårbarheten, hitta eventuella källor och spridning.
Minska risken för allergi: Allergener är naturliga ämnen som kan förekomma i livsmedel. ارنا آلرژن, معمولا پروتئین, می تواند باعث واکنش های شدید در کسانی که به مواد آلرژی. Ibland kan det räcka med mycket små mängder för att en allergisk person ska bli mycket sjuk. غذاهایی که حاوی آلرژن شناخته شده باید با این برچسب. گاهی اوقات آلرژن ها در مواد غذایی را از طریق آلودگی و یا دیگر ارائه. Det är viktigt att du som livsmedelsföretagare undanröjer risken för att dina produkter blir förorenade med allergener i produktionskedjan.
مورد نیاز برای کسب و کار شما
دانش: به عنوان یک کسب و کار مواد غذایی بسیار مهم است برای آگاهی از عوامل, آلودگی, personlig hygien OCH آلرژی, موادی که می تواند باعث واکنش های آلرژیک به. یک علت شایع مسمومیت غذایی دانش کافی در رابطه با بهداشت مواد غذایی. شما در اپراتور غذایی کسب و کار برای شما و هر کدام از کارکنان باید مهارت های مناسب. بدون نیاز به ویژه برای آموزش و پرورش وجود دارد.
بهداشت شخصی: باید وجود داشته باشد روش برای بهداشت شخصی, به طوری که مواد غذایی است که توسط کسانی که دست زدن به آلوده. این می تواند شامل هر دو باکتری, ویروس OCH آلرژی. اگر شما از یک بیماری یا نشانه است که به حالت تهوع, استفراغ, اسهال, hosta, ONT من به halsen, förkylning eller sår, finns det risk att du överför smitta till livsmedel. Tänk på att man kan sprida smitta utan att själv visa symtom. اگر شما دارای زخم، با تکه های آنها را پوشش. Sår på händer ska ha vattentåligt plåster och du bör använda skyddshandskar. شستن دست ها می باشد در میان مهمترین و اساسی بهداشت. Genom att effektivt tvätta händerna vid behov undviker man att farliga bakterier sprids till maten. به همین دلیل، مهم است که به کار تمیز و کاربردی.
مقدمات و تجهیزات: Ditt cafés lokaler, مبلمان و تجهیزات باید طراحی شود به طوری که ممکن است تمیز نگه داشتن. این قانون، اطلاعات دقیق در مورد امکانات و تجهیزات باید طراحی را فراهم نمی کند. Du ansvarar själv för att utforma lokalerna så att de är lämpliga och fungerar.
برخی از راهنمایی برای محوطه:
برای تمیز کردن آسان: باید آسان برای تمیز کردن اتاق. محلی و تجهیزات باید به منظور جلوگیری از آلودگی و باقی مانده جمع آوری. شما باید قادر باشد که برای دسترسی به پاک کردن تمام مناطق. Material som kommer i kontakt med livsmedlen ska vara utformade så att de kan rengöras. در اتاق خود، شما همچنین نیاز به تمیز کردن و تجهیزات ذخیره سازی. محل امن از نظر آفات.
جریان: Tänk på att utforma lokalen så att du undviker ”korsande flöden”. Det som är rent ska inte komma i kontakt med det som är smutsigt. مشتریان باید از طریق مناطق که در آن غذا آماده است. توالت کارکنان با سینک باید وجود داشته باشد و نمی باید در ارتباط مستقیم با آماده سازی.
ذخیره سازی: Tänk på att det ska finnas tillräckligt med förvaringsutrymme för livsmedel och utrustning. ذخیره سازی بر روی زمین و جلوگیری از تمیز کردن مناسب نیست. غذا, t ex råvaror och tillredda livsmedel, behöver ofta hållas åtskilda för att undvika förorening. Tänk också på om det kan finnas ämnen som kan ge allergi. تمیز کردن تجهیزات نیز یک اتاق جداگانه برای جلوگیری از آلودگی. بدیهی است که شما نیاز به ظرف زباله خود را / فضا.
شستشو و تمیز کردن: ذرات خاک و مواد غذایی به باکتری ها فرصتی برای رشد. Genom noggrann rengöring förhindrar man bakterietillväxt och därmed minskar risken för att kunder ska bli sjuka av maten.Det är viktigt att hålla isär ren och smutsig hantering. ظروف کثیف باید برای مثال سطوح غرور خود را, بنابراین نه به ظروف کثیف پاک.
کنترل و هزینه
Produktion och kontroll går hand i hand: När du startar din verksamhet börjar du också tillämpa din kontroll av din verksamhet. Organisera eventuella rutiner, سند, دستور العمل و مانند آن مورد استفاده در کسب و کار شما. سعی کنید برای توسعه و بهبود کنترل خود را از آن می رود! Även om du har bra förutsättningar och din kontroll fungerar ska du fortsätta att arbeta för att förbättra dina system. Tänk på att om verksamheten förändras, t ex om du tillför nya typer av produkter, kan det ställas nya krav och krävas nya rutiner.
Kontrollmyndighetens besök: Kontrollmyndigheten, معمولا دفاتر شهری زیست محیطی, بررسی کنید که شرکت مواد غذایی خود را زندگی می کند تا الزامات بازرس livsmedelslagstiftningen.En از شهرداری این ارزیابی اگر کسب و کار خود را مطابق با الزامات قانونی. För att kunna göra det behöver inspektören få tillträde till företagets lokaler för att kontrollera och eventuellt ta prover. شما نیاز به توصیف روش شما را در کسب و کار شما و نشان دادن هر گونه اسناد و مدارک. چک کردن همچنین ممکن است شامل دستورالعمل کار, frågor om personalens ansvarsområden etc. Kontrollen ska fungera som stöd och möjlighet för dig som företagare och för just din verksamhet. اگر بازرس نظرات در کسب و کار خود را, passa då på att fråga så att du förstår problemet och eventuell koppling till lagstiftningen. Du har rätt till en skriftlig rapport på eventuella avvikelser mot lagstiftningens krav. Tänk på att kontrollen kan vara föranmäld, اما اعلام نشده نیز. آیا می توانم به شما نشان می دهد که شما یک کنترل خوب از کسب و کار شما, minskar behovet av kommunens kontroll.
Kommunen tar ut en avgift: Kommunen tar ut en avgift för registrering och kontroll. Hur mycket du behöver betala i kontrollavgift beror på hur stort behovet är av att kontrollera din verksamhet. شهرداری ارزیابی نیاز است و شما تصمیم گیری در مورد زمان پرداخت. هر شهرداری تصمیم می گیرد بر روی نرخ ساعات روز: برای کنترل مواد غذایی در شهرداری. Din årliga kontrollavgift beräknas genom att multiplicera kontrolltiden med timtaxan. مثلا 2 X timmar 1 000 KR = 2 000 kr i årlig kontrollavgift. Även om avgiften betalas årligen är det inte säkert att kommunen besöker dig varje år. Den tid som du fått i ditt beslut är den tid som kommunen ska använda för kontroll av din verksamhet. Tiden ska täcka både förberedelser, نظارت بر دیدار و هر کار پیگیری در دفاتر شهری. زمان سفر در زمان کنترل شامل.
TEXT منبع و آژانس مواد غذایی
HTTP://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/broschyrer/11-562٪ 20SLV٪ 20٪ 20Kaf٪ C3٪ A9_G.pdf